Beroemde zwarte paarden

Beroemde zwarte paarden De meeste paarden die je overal ziet hebben een bruine kleur, maar weinig paarden zijn zwart. Toch zijn paarden in boeken, televisieseries en films in de meeste gevallen wel zwart. Zwarte paarden hebben volgens veel mensen een dappere, sterke uitstraling. Ze zien eruit alsof ze de mensheid kunnen helpen. Enkele voorbeelden zijn Black Jack, Fury, Black Beauty en El Morzillo.

Black Jack

Miljoenen mensen hebben dit paard op televisie gezien. Black Jack werd achter de wagen aan geleid waarop de kist van de vermoorde president John F. Kennedy lag. Het paard opgetuigd maar ruiterloos, het zwarte paard droeg hangend aan zijn zadel een zilveren degen en twee rijlaarzen. Tijdens de optocht was het paard extreem opgefokt en was het de vraag of hij wel de hele stoet mee zou kunnen lopen zonder uit te breken. Toen men na 10 kilometer eindelijk aankwam bij de begraafplaats veranderde het paard opeens. Hij liet zijn hoofd hangen alsof hij mee rouwde met de mensen die aanwezig waren. Zelf een laag overvliegend vliegtuig kon Black Jack niet meer uit zijn rust krijgen.
Black Jack is zelf overleden op 29-jarige leeftijd.

Blitz

Blitz is een avonturenboekenserie geschreven door Walter Farley in 1941. Met zijn eerste boek, genaamd Blitz de zwarte hengst, stal hij al de harten van vele kinderen. Blitz was een ongetemd zwart paard die tijdens zijn overtocht van India naar Amerika goed bevriend raakte met een jongen genaamd Alec. Wanneer er een zware storm optreedt red Blitz Alec en beleven ze samen veel verschillende avonturen. De avonturen die Blitz en Alec samen meemaken vullen in totaal vijftien boeken. De laatste paar boeken zijn uitgegeven door de zoon van Walter Farley nadat hij overleden was. Van 1990 tot 1993 is er ook een serie over Blitz de beeldschone, zwarte hengst op televisie geweest.

Black Beauty

Black Beauty is een boek geschreven door Anne Sewell in 1877. Het gaat over een Engels paard dat zeer veel te maken heeft met dierenmishandeling. Sewell schreef helaas over de werkelijkheid, Black Beauty onderging een behandeling die veel koetspaarden toentertijd echt begingen. Na dit boek zijn er veel verschillende varianten op Black Beauty ontstaan. In films verloopt het leven van het paard vaak een stuk fijner en eindigt het na veel verschillende, spannende avonturen op een zeer fijne plaats met een lieve, zorgzame eigenaar. Black Beauty was zeer geliefd bij alle leeftijden. In de jaren zeventig is er ook een serie op de Nederlandse en Vlaamse televisie geweest.

Fury

Fury is eigenlijk de paardenvariant van de Schotse collie Lassie. Op 15 oktober 1955 was de eerste aflevering van dit programma. Een soort Black Beauty galoppeerde nu als Fury over het televisiescherm. Fury werd beste vrienden met een weesjongen, genaamd Joey Clarck. Wanneer Joey zijn beste vriend riep kwam deze er meteen aan gegaloppeerd. Het paard knielde voor de jongen wanneer deze wilde opstijgen. Er zijn in totaal 113 afleveringen uitgebracht waarin Fury, Joey en zijn pleegvader de grootste avonturen beleven. Al deze afleveringen waren in zwart-wit. Kinderen vonden de serie erg leuk en sloten Fury zonder enige moeite in hun hart.

El Morzillo

Op een veroveringstocht in 1525 moest de Spaanse conquistador Hernando Cortés zijn paard in Midden-Amerika achterlaten omdat deze gewond was. Hij had geen idee of hij zijn paard ooit nog levend terug zou kunnen zien. De hoofdman van de indianen verzekerde hem dat hij het paard zou vereren en zou verzorgen.

De indianen, die voor de eerste keer in hun leven een paard zagen, waren zeer onder de indruk van het grote zwarte dier en deden zeer goed hun best om voor hem te zorgen. Ze hadden helaas totaal geen verstand van paarden en voerden hem hierdoor slechte dingen. Het paard kreeg grote hoeveelheden vers fruit en vlees te eten. Het paard is na een korte tijd al gestorven door de slechte voedingsstoffen. Van het paard is niks meer over tegenwoordig, enkel het verhaal dat door mensen verteld wordt wanneer zij het vermoeden hebben dat iemand niet weet hoe hij voor zijn paard moet zorgen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vachtkleuren bij paardenVachtkleuren bij paardenElk paard is uniek, dit geldt voor het karakter van het paard, maar ook voor de kleur. Toch is elk paard in te delen in…
Recensie: Black Sails (tv-serie)recensieRecensie: Black Sails (tv-serie)Black Sails is een tv-serie over piraten in de achttiende eeuw bij New Providence Island. Dit is een plek in de Bahama’s…
Schrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekense…
Poecilia Sphenops - Black MollyPoecilia Sphenops - Black MollyDe Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat d…

Online tweedehands vinylplaten kopenOnline tweedehands vinylplaten kopenVinyl is weer helemaal in! Het blijft echter redelijk duur om veel platen te kopen, daarom kiezen veel mensen om tweedeh…
Welke Digital Audio Workstation (DAW) gebruiken?Vandaag de dag wordt elektronische muziek vaak gemaakt met Digital Audio Workstations of DAW's. Digital audio workstatio…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thes26800, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bekende_paarden
  • http://de.wikipedia.org/wiki/El_Morzillo
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Fury_%28TV_series%29
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Jack_%28horse%29
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Zwarte_Hengst
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.