Welke Digital Audio Workstation (DAW) gebruiken?

Vandaag de dag wordt elektronische muziek vaak gemaakt met Digital Audio Workstations of DAW's. Digital audio workstations zijn geavanceerde programma's die het mogelijk maken om zelf muziek te produceren met enkel je computer. Deze software programma's kosten vaak honderden euro's en kunnen het cpu-verbruik van je computer in de hoogte jagen. De complexiteit van een DAW is niet te onderschatten, maar mits genoeg onderzoek kan iedereen er mee aan de slag. De keuze van een DAW is erg persoonlijk aangezien elk programma voor- en nadelen heeft.

Wat is een Digital Audio Workstation?

Een Digital Audio Workstation is een programma dat gebruikt wordt om elektronische muziek te maken. Vroeger werd er veel elektronische muziek gemaakt met analoge apparatuur zoals synthesizers die aangesloten werden op een computer. Vandaag de dag wordt er echter bijna uitsluitend in het computerprogramma zelf gewerkt. Een volwaardige DAW biedt de mogelijkheid om geluiden op te nemen, te bewerken en te produceren. Door het grote aanbod van DAW's, waarvan sommige zelfs gratis zijn, kan de consument moeilijk kiezen. De vijf belangrijkste DAW's domineren de markt omdat deze kunnen steunen op grote kapitaalkrachtige ondernemingen.

Verschillende soorten Digital Audio Workstation

Ableton Live

Ableton live is een programma dat heel hoog gewaardeerd wordt door vele producers. Het werkt erg intuïtief en is handig om een live-performance in te verwerken. Voorstanders van het programma wijzen op de snelheid waarmee gewerkt kan worden. Ableton live richt zich meer dan andere DAW's op live muziekanten. De gebruiker kan ook kiezen om puur elektronische muziek te maken, hoewel dat niet meteen het doelpubliek is van Ableton Live. Het rechtstreeks inpluggen van een instrument wordt vaak gedaan. Het basispakket van effecten is ruim genoeg om een volwaardig nummer te schrijven zonder extra programma's nodig te hebben.

Instapprijs: 349 euro
Website Ableton Live
Bekende gebruikers: Armin Van Buuren, Daft Punk, Del tha Funkee Homosapien.

Logic Pro

Logic Pro is een programma ontwikkeld door Apple. Dit programma wordt vooral aangeprezen voor de mooie 'bang-for-your-buck'. De lage prijs, in vergelijking met andere software, neemt niets weg van de kwaliteit. De ingebouwde audio effecten en instrumenten zijn van een hoge kwaliteit en kunnen rechtstreeks in het nummer verwerkt worden. Ook het gebruiken van samples is mogelijk. De user interface van Logic Pro oogt minimalistisch, kenmerkend voor Apple. Om echt snel en efficiënt te werken maken de meeste gebruikers gretig gebruik van de keyboard hotkeys.

Instapprijs: 199 dollar
Website Logic Pro
Bekende gebruikers: The Chemical Brothers, Coldplay, Depeche Mode.

Reason

Reason wordt gemaakt door propellerheads en is populair in de puur elektronische muziek scene. Een voordeel van Reason is dat het heel gemakkelijk en vaak in combinatie met andere software wordt gebruikt. Hoewel het mogelijk is om binnen Reason een nummer te schrijven, opteren vele gebruikers om het programma in samenwerking met andere software te gebruiken. Rechtstreeks recorden met een live instrument is minder aangewezen bij dit programma, de kwaliteit is minder dan bij bijvoorbeeld Ableton Live, om de vergelijking te maken. Een voordeel aan Reason is dat het de CPU van je computer minder belast. Op een minder krachtige computer kan Reason vlot draaien in vergelijking met zwaardere DAW's.

Instapprijs: 396 euro
Website Reason
Bekende gebruikers: London Elektricity, Flying Lotus, Kraftwerk

Cubase

Deze eerder prijzige software is enorm krachtig maar heeft een opmerkelijk steile leercurve. Cubase vergt meer organisatiewerk dan de andere DAW's. Wanneer alle geluiden in databanken zijn opgeslagen en alle instellingen geoptimaliseerd zijn kan Cubase echter vlot bijna afgewerkte nummers produceren. In korte tijd een nummer maken is minder eenvoudig met Cubase in vergelijking met andere DAW's. Voor gebruikers die het ene na het andere nummer willen produceren, zijn alternatieve programma's wellicht meer aangewezen.

Instapprijs: 599 euro
Website: http://www.steinberg.net/en/shop/buy_product/product/cubase-75.html
Bekende gebruikers: Amon Tobin, Chase and Status, Dub FX.

FL Studio (vroeger Fruity loops, enkel op PC)

Fruity loops is veruit het gemakkelijkste programma om mee te beginnen. Je kan bijna meteen beginnen met een lied maken. De leercurve stijgt heel geleidelijk, maar het programma is niet minder krachtig dan de anderen. De internetgemeenschap kan zich soms nogal minachtend uitspreken over Fruity Loops, net door zijn speels design en lage leercurve. Verschillende succesvolle artiesten zweren echter trouw bij dit product en bewijzen dus dat het niet moet onder doen voor andere programma's. Een nadeel is dat er voor Mac enkel een bèta versie uit is.

Instapprijs: 145 euro
Website: http://www.image-line.com/flstudio/
Bekende gebruikers: Afrojack, Soulja Boy, 9th Wonder.

Reaper

Reaper is eerder goedkoop programma dat muziek produceert. Er is een grote community dat het project ondersteunt en om die reden is het vrij eenvoudig om tutorials en hulp te krijgen. Dat is ook nodig, want Reaper is geen eenvoudig programma. De leercurve bij Reaper is enorm stijl en het programma heeft een typische kenmerk: het is enkel mogelijk om de rechtermuisklik te gebruiken. Het spreekt voor zich dat een goedkoper programma minder krachtig is dan de anderen. Op dit moment wordt het vooral in de drum and bass scene gebruikt. Er zijn geen bekende producers die het programma gebruiken.

Instapprijs: 60 dollar (niet commercieel)
Website: http://www.reaper.fm
Bekende gebruikers: geen

Besturingssysteem: Mac of PC

De meeste DAW's werken op beide platformen. Sommigen verkiezen Mac, anderen dan weer PC. Op zich is er geen groot verschil tussen beiden, dus de keuze moet niet afhangen van het programma. Belangrijk is wel dat het besturingssysteem stevig genoeg is om deze krachtige programma's aan te kunnen. Soms kan het nodig zijn om extra RAM (Random Acces Memory) toe te voegen aan je computer om de programma's vlot te laten werken. Laptops zijn over het algemeen minder krachtig dan gewone computers. Hoe langer hoe meer worden DAW's echter efficiënter en laptops krachtiger. Een extra audio-kaart aankopen kan nodig zijn om de kwaliteit van het geluid te verbeteren. Over het algemeen kost een audio-kaart tussen de 50 en de 200 euro.

Mastering

Wanneer een nummer zo goed als klaar is op een DAW, komt er een tweede deel van het proces. Een lied dat rechtstreeks uit een DAW afgespeeld wordt zal meestal niet erg goed klinken. De mastering van een nummer is even essentieel als het produceren van de ruwe vorm van het lied. Tijdens het masteringsproces worden de instellingen van de verschillende geluiden binnen het lied aangepast. De bassen kunnen bijvoorbeeld compressed worden terwijl het volume van de drum naar iets zachter aangepast wordt. Het doel van mastering is dat het nummer goed klinkt, er wordt verder niets aan toegevoegd. Bovenstaande programma's bieden de mogelijkheid om een lied te masteren in het programma zelf. Vaak wordt echter de voorkeur gegeven om het ruwe bestand nog eens te laten masteren door professionelen die een fysieke studio hebben. Deze kenners kunnen een nummer extra goed laten klinken door hun fijn gehoor en overvloed aan additionele software. Bijna alle hitjes die vandaag op de radio te horen zijn, worden gemasterd door een extern persoon.

Besluit

Elk programma heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is zo goed als onmogelijk om één bepaalde DAW aan te prijzen. Geen enkel programma steekt er met kop en schouders boven uit. Uiteindelijk wordt de keuze gemaakt op basis van eigen voorkeuren en preferenties. Op de websites van de aangeboden producten kan je meestal een gratis demo downloaden om het programma uit te proberen. Dit is ten sterkste aan te raden, want zoals reeds gezegd is de keuze zeer persoonlijk. Een laatste tip is om je niet te laten afschrikken door een steile leercurve. Bijna elke Digital Audio Workstation is zeer indrukwekkend en complex wanneer je deze voor het eerst gebruikt. Het is niet ongewoon om pas na weken tot maanden voeling te ervaren met het product. Wanneer je de moed niet opgeeft en voldoende tutorials bekijkt op het internet is het echter mogelijk om elk van deze producten te beheersen. Het is belangrijk om het nummer, wanneer je het klaar acht, te (laten) masteren.
© 2015 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is MIDI en hoe werken MIDI-keyboards?Wat is MIDI en hoe werken MIDI-keyboards?Tegenwoordig zijn er veel keyboards op de markt die verbonden kunnen worden met een computer om zo digitale instrumenten…
Je eigen dance muziek componeren op een computerJe eigen dance muziek componeren op een computerVeel mensen denken dat het maken van je eigen 'tracks' alleen voor opgeleide producers is. Het zou duur zijn en vooral h…
Elektronische muziek: de synthesizerElektronische muziek: de synthesizerKoud, kunstmatig en onpersoonlijk? Muziek gemaakt met machines heeft een minder warm imago dan muziek gemaakt met piano…
Hedendaagse muziek beluisteren met een cassette adaptorHedendaagse muziek beluisteren met een cassette adaptorWanneer je nog een oude audio-installatie met (alleen) een cassettespeler bezit of als je in een oude auto rijdt waar al…

Beroemde zwarte paardenBeroemde zwarte paardenDe meeste paarden die je overal ziet hebben een bruine kleur, maar weinig paarden zijn zwart. Toch zijn paarden in boeke…
Wie is de Australische zanger Guy Sebastian?Wie is de Australische zanger Guy Sebastian?De Australische zanger Guy Sebastian breekt in 2003 in eigen land door na het winnen van de talentenjacht Australian Ido…
Bronnen en referenties
  • https://www.ableton.com/en/live/new-in-9/
  • https://www.apple.com/logic-pro/
  • https://www.propellerheads.se
  • http://www.steinberg.net/en/home.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/FL_Studio
Bieraait (45 artikelen)
Laatste update: 01-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.