Hedendaagse muziek beluisteren met een cassette adaptor

Hedendaagse muziek beluisteren met een cassette adaptor Wanneer je nog een oude audio-installatie met (alleen) een cassettespeler bezit of als je in een oude auto rijdt waar alleen een radio/cassettedeck in zit, wees dan niet getreurd. Dankzij de tussenkomst van een zogenaamde cassette adaptor is de oude apparatuur weer helemaal toekomstbestendig en is de aanschaf van nieuwe dure audioapparatuur overbodig.

Artikelindeling


De functie van een cassette adaptor

De cassette adaptor is een apparaat dat ervoor zorgt dat muziek en geluidsbestanden op draagbare mediaspelers (mp3-speler, tablet, smartphone, etc.) vanaf een oude cassettespeler beluisterd kunnen worden. Oorspronkelijk was het apparaat ontworpen om draagbare cd-spelers zoals de discman (voorloper van de mp3-speler) aan te sluiten op autoradio's die alleen over een radio/cassettedeck beschikten. Met de cassette adaptor is het mogelijk om naar de nieuwste muziek van bijvoorbeeld Maroon 5, Avicii of Pitbull te luisteren op oude apparatuur zonder moderne aansluitmogelijkheden. Uiteraard is dit van toepassing op alle denkbare muziek en geluidsbestanden (oud en nieuw).

Het mechanisme en de werking

De cassette adaptor heeft een vorm van een cassettebandje en past daardoor in cassettespelers. In plaats van een band bevestigd aan twee spoelen zoals bij een gewoon cassettebandje, bevat het apparaat alleen twee lege spoelen en een zogenaamde zendkop. De lege spoelen komen in het transportmechanisme van de cassettespeler zodat aandrijving van een band gesimuleerd word. Dit is noodzakelijk want de cassettespeler werkt immers volgens het principe om een band door middel van aandrijving, op spoelen op- en af te wikkelen.

Aan de zendkop is een uitwendig audiosnoer bevestigt, aan dat snoer zit een stereo mini-jack connector. Elke (audio)bron met een AUX uitgang (gaatje voor de koptelefoon of oordopjes) kan op de connector worden aangesloten. Wanneer de cassette adaptor in de cassettespeler wordt gestopt maakt de zendkop contact met de magneetkop van de cassettespeler. Vervolgens kan de knop play van de cassettespeler ingedrukt worden en kan de (audio)bron worden aangezet. De muziek of geluidsbestanden zijn nu te beluisteren via de cassettespeler.

Toepassingen

Praktisch kan alle (audio)apparatuur met een AUX (auxiliary) uitgang worden aangesloten op de cassette adaptor. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Een cd-speler (waarvoor de cassette adaptor oorspronkelijk bedoeld was)
  • Een computer
  • Een laptop
  • Een FM radio
  • Draagbare spelcomputers (Gameboy, PSP, Nintendo DS, PS Vita, etc.)
  • Draagbare mediaspelers (mp3-speler, tablet, smartphone, etc.)

Het is met een cassette adaptor zelfs mogelijk om handsfree te bellen, er is daarvoor dan nog wel een microfoon nodig.

Voordelen

Het gebruik van een cassette adaptor heeft ook voordelen. Zo hoeft de magneetkop van een cassettespeler niet meer gereinigd te worden. De banden van gewone cassettebandjes zijn nog wel eens vettig of stoffig waarmee de magneetkop besmeurd kan raken, met als gevolg dat de weergave kwaliteit slechter wordt.

Een ander voordeel is dat oude audioapparatuur en installaties zonder moderne aansluitmogelijkheden zoals USB niet achterhaald raken. De oude apparatuur of installaties worden met een cassette adaptor toekomstbestendig gemaakt, waardoor het aanschaffen van nieuwe dure audioapparatuur niet (meer) nodig is.

Technologische vooruitgang

Ook heeft bij de cassette adaptor de technologie niet stil gestaan, zo is er een mp3-speler in de vorm van een cassettebandje verkrijgbaar. Wat de mp3-speler speciaal maakt, is dat deze zowel als een gewone draagbare mp3-speler gebruikt kan worden maar ook als "cassettebandje". De mp3-speler kan in cassettespelers gestopt worden om vervolgens muziek en geluidsbestanden via de cassettespeler te beluisteren. Met een bijbehorende afstandsbediening kan er respectievelijk vooruit en achteruit "gespoeld" worden (de cassette adaptor bevat echter geen band), maar ook het gemak om te navigeren naar het volgende en vorige muzieknummer of geluidsbestand (wat oorspronkelijk niet mogelijk was met een cassettebandje).

Lees verder

© 2015 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geluidsdragers: magneetbandenGeluidsdragers: magneetbandenMagneetbanden zijn geluidsdragers die bestaan uit een band waarop een gemagnetiseerde laag van metaalpoeder is aangebrac…
Geluidsdragers: de compact discDe compact disc is een uitvinding van het Nederlandse bedrijf Philips. Hij is doorontwikkeld vanuit de door MCA en Phili…
Memorecorder: makkelijke opslag van geluid in flashgeheugenMemorecorder: makkelijke opslag van geluid in flashgeheugenEen memorecorder is een handzaam apparaatje om geluid op te nemen. Het gaat daarbij vooral om gesproken tekst hoewel som…
Verzilverd bestek in een cassette van Keltum is een begripVerzilverd bestek in een cassette van Keltum is een begripWanneer men vroeger ging verloven dan werd gestart met de aanschaf van de linnenuitzet en een cassette. Vaak werd gekoze…

Grammy Awards: winnaars 1959-2020 belangrijkste categorieënGrammy Awards: winnaars 1959-2020 belangrijkste categorieënDe Grammy Awards kunnen worden gerekend tot de belangrijkste muziekonderscheidingen. Sinds 1959 worden de prijzen jaarli…
Van model tot actriceChanning Tatum, Cameron Diaz, Jennifer Lawrence, drie bekende namen uit de acteerwereld. Naast het acteren hebben ze nog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Markusspiske, Pixabay
  • Eigen ervaring met "cassette adaptors" en het medium "audiocassette"
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cassette_tape_adaptor
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.