Van model tot actrice

Channing Tatum, Cameron Diaz, Jennifer Lawrence, drie bekende namen uit de acteerwereld. Naast het acteren hebben ze nog iets gemeen, ze hebben namelijk allemaal een carrière gehad in de modellenwereld. Tegenwoordig wordt de overstap van een modellencarrière naar een acteercarrière steeds vaker gemaakt.

De overstap van model naar acteur/actrice

Ondanks dat tegenwoordig veel modellen overstappen naar de wereld van het acteren blijft het waarom onduidelijk.
Het waarom is namelijk per persoon verschillend. Zo geeft Channing Tatum aan dat hij een uitdaging miste in het modellenwerk en dit wel terugvond in het acteren. Cara Delevingne zegt als kind altijd al actrice te hebben willen worden, maar dat ze spontaan in het modellenwereldje rolde en dit haar plannen ietwat in de war gooide (op een positieve manier). Zo heeft iedere acteur of actrice zijn eigen uitleg.

Is het makkelijker om als model de acteerwereld in te rollen?

Natuurlijk is het waar dat je makkelijker contacten legt doordat je je al in de wereld van de beroemde mensen bevindt. Anderzijds hebben mensen vaak al een oordeel over je. Mensen kennen je namelijk al van je modellenwerk en dan krijg je vaak dezelfde soort rollen aangeboden (vrouwelijke, kleine rolletjes). Zo was er veel kritiek op Cara Delevingne toen bleek dat zij de hoofdrol zou gaan spelen in Paper Towns. Ze zou te weinig ervaring hebben en er niet klaar voor zijn om zo'n krachtige rol te vertolken.

Overeenkomsten in de modellen- en de acteerwereld

Het is niet voor niks dat veel actrices zijn begonnen als model, enkele grote overeenkomsten:

Camera's

In zowel de acteer- als de modellenwereld zal je veel te maken krijgen met camera's. Tijdens een fotoshoot is de camera 'je beste vriend' en op de set van een televisieserie of film zijn overal om je heen camera's te vinden. Het is belangrijk om hier goed mee om te leren gaan.

Zo is het tijdens acteren belangrijk om te doen alsof de camera er niet is, aangezien het heel onnatuurlijk is voor de kijker als een acteur recht in de camera kijkt. Tijdens fotoshoots kan het per shoot verschillen. Zo kan het zijn dat je recht in de camera moet kijken voor een dieper effect terwijl je in andere shoots juist moet doen alsof de camera er niet is. Hierdoor leer je goed omgaan met de camera.

Uiterlijk

Het is voor zowel een model als een acteur of actrice belangrijk om een goed verzorgd uiterlijk te hebben. Modellen en acteurs/actrices zijn over het algemeen 'mooie' mensen, al worden ze hier ook wel bij geholpen met behulp van een beetje make-up. Je moet 'iets' hebben waardoor jij boven de anderen uitsteekt.

Bekendheid

In beide beroepen zal je bekend worden. Dit kan zijn doordat je gezicht op de voorkant van een tijdschrift staat of doordat je in een bekende tv-serie te zien bent.

Castings

Voor beide beroepen moet je zogenaamde castings afgaan om werk te vinden.
Enkele punten waarop gelet word als je een modelcasting doet:
  • je loopje, voor eventueel catwalk werk
  • je portfolio, foto's van eerdere shoots
  • je uiterlijk, je moet precies passen in het plaatje van de campagne.
  • Af en toe is er ook nog sprake van een testshoot

Punten waarop gelet wordt wanneer je een casting doet als acteur/actrice:
  • Een ingestudeerde scene, vaak naar aanleiding van een script wat je van tevoren gehad hebt
  • af en toe een stukje improvisatie
  • je portfolio, je eerdere acteerervaringen
  • je uiterlijk, je uiterlijk moet passen bij het karakter wat je gaat spelen
Ook de castings komen dus aardig overeen

Bekende acteurs en actrices die begonnen zijn als model

Cara Delevingne

Qua modellenwerk is Cara vooral bekend van haar Chanel-campagnes en het meelopen in de Victoria's Secret show. Als actrice had ze hoofdrollen in Kids in Love en Paper Towns.

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence heeft voordat ze beroemd was, model gestaan voor Abercrombie & Fitch. Haar acteercarrière schoot uit de startblokken toen ze de hoofdrol kreeg voor de film The Hungergames.

Channing Tatum

Als model kreeg Channing Tatum aanbiedingen van onder meer Emporio Armani, Gap, Dolce & Gabbana en Abercrombie & Fitch.
Als acteur is Channing vooral bekend door zijn hoofdrollen in Step Up, Magic Mike en Dear John.

Doutzen Kroes

Ook onze eigen Doutzen kroes heeft een gooi gedaan naar het acteerwereldje. Zo vertolkte ze een kleine rol in de Nederlandse film Nova Zembla.

Cameron Diaz

Cameron Diaz is op haar zestiende de modellenwereld ingestapt. Snel nadat ze was begonnen kreeg ze een contract bij Elite Model Management. Dit nieuwe modellenbureau leidde tot onder meer klussen voor Calvin Klein en Levi's. Ze is in haar acteercarrière onder meer bekend geworden door haar rollen in Charlie's Angels, Sex Tape en Bad Teacher.
© 2015 - 2024 Yvette001, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hollywood beautygeheimenOntdek de beautygeheimen van Hollywood actrices als Demi Moore, Reese Witherspoon, Catherine Zeta-Jones, Jessica Alba, e…
Biseksuele beroemdhedenBiseksuele beroemdhedenBiseksuelen vallen zowel op mannen als op vrouwen. Gordon, Miljuschka Witzenhause en Ellen ten Damme zijn voorbeelden va…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…

Hedendaagse muziek beluisteren met een cassette adaptorHedendaagse muziek beluisteren met een cassette adaptorWanneer je nog een oude audio-installatie met (alleen) een cassettespeler bezit of als je in een oude auto rijdt waar al…
Top 10 meidengroepen met de meeste hits in AmerikaTop 10 meidengroepen met de meeste hits in AmerikaDe Amerikaanse Billboard Hot 100 wordt elke week samengesteld en geeft een overzicht van de honderd populairste liedjes,…
Yvette001 (23 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.