Top 10 meidengroepen met de meeste hits in Amerika

Top 10 meidengroepen met de meeste hits in Amerika De Amerikaanse Billboard Hot 100 wordt elke week samengesteld en geeft een overzicht van de honderd populairste liedjes, verdeeld over nagenoeg alle muziekgenres. Die honderd liedjes worden uitgevoerd door zangers, zangeressen, duo's, groepen én meidengroepen. De ‘girl groups’ zijn met name in de jaren zestig en opnieuw vanaf de jaren negentig populair. Welke tien groepen geheel bestaand uit vrouwen hebben sinds de introductie van de Hot 100 in 1958 de meeste verschillende hits gehad? In de Billboard Hot 100 komen alle populaire muziekgenres voor. De eerste editie van deze lijst heeft als publicatiedatum 4 augustus 1958. Vanaf het ontstaan van dit overzicht hebben hierin zangers, zangeressen, duo's, groepen en ook meidengroepen, de zogeheten ‘girl groups’, gestaan.

Top 10 meidengroepen met de meeste Amerikaanse hits

Opmerkelijk in het top 10 overzicht van deze meidengroepen is de tweedeling: de bovenste helft wordt nagenoeg ingenomen door in de jaren zestig succesvolle groepen, terwijl in de onderste helft groepen uit de jaren negentig staan.
Een overzicht van de tien meest scorende ‘all female groups’, allen afkomstig uit Amerika, tussen 1958 en 2020:

1. The Supremes (45 hits)

Het trio The Supremes wordt in 1959 opgericht en bestaat uit Diana Ross, Mary Wilson en Florence Ballard. Aanvankelijk beginnen de drie op het Motown label als achtergrondzangeressen. Na enkele kleine hits wordt Where did our love go in 1964 de eerste van vijf opeenvolgende nummer 1 hits. In totaal bereiken The Supremes tot december 1969 twaalf maal de toppositie. Met een totaal van 45 hits steken The Supremes met kop en schouders uit boven de andere meidengroepen.

Na het vertrek van Diana Ross wordt Jean Terrell het nieuwe lid van de groep. Acht maal komen de hernieuwde Supremes terug in de hitparade waarbij Up the ladder to the roof, Stoned love en Nathan Jones tot de hoogste posities komen.

2. The Pointer Sisters (26 hits)

Als The Pointer Sisters worden geformeerd bestaat de groep uit vier zussen: Ruth, Anita, Bonnie en June Pointer. De dochters van een dominee beginnen hun zangcarrière in de kerk van hun vader in Oakland, Californië. De eerste hit van het kwartet is Yes we can can in 1973 en twee jaar later ontvangen de zussen een Grammy voor Fairytale, een opvallend countrynummer in hun repertoire waarin pop, disco, jazz, blues en funk is te horen.

De commerciële doorbraak volgt eind 1978 als Fire wordt uitgebracht. Bonnie Pointer is dan inmiddels solo verder gegaan.
In 1987 is het trio van alle meidengroepen koploper voor wat betreft het over de langste periode in jaren vertegenwoordigd zijn in de Amerikaanse hitparade.

3. The Shirelles (24 hits)

Het kwartet The Shirelles is in 1958 de eerste ‘girl group’ en ontstaat op de middelbare school. De R&B-groep scoort twee nummer 1 hits: Soldier boy en de Gerry Goffin/Carole King-compositie Will you love me tomorrow dat nadien door tientallen artiesten is opgenomen. De Afro-Amerikaanse Shirelles zijn de eerste van vele meidengroepen die de bovenste plek van de Hot 100 bereiken en worden begin jaren zestig door zowel het blanke als het zwarte publiek geaccepteerd, nog voordat het fameuze label Motown doorbreekt.

In navolging van het succes van The Shirelles ontstaan andere meidengroepen, zoals The Angels (My boyfriend’s back), The Dixie Cups (Chapel of love), The Chiffons (He’s so fine) en The Crystals (He’s a rebel, Da doo ron ron).

4. The Marvelettes (23 hits)

Twee groepen staan met elk 23 hits op een gedeelde vierde plaats. Na The Shirelles ontstaan eveneens in high school The Marvelettes. De groep komt onder contract bij Motown Records en behoort met The Miracles tot de twee meest succesvolle acts op het label in de beginjaren. De eerste hit is meteen hun grootste: Please Mr. Postman dat later door zowel The Beatles als The Carpenters wordt opgenomen.

4. Martha & The Vandellas (23 hits)

Eveneens uit de stal van Motown is het trio Martha & The Vandellas waarvan Martha Reeves de belangrijkste vocaliste is. Als de groep in 1960 ontstaat maakt zij er nog geen deel van uit. Pas als Gloria Williams het trio verlaat neemt Martha haar plaats in en weet ze zich in korte tijd op te werken als lead vocaliste.

De bekendste nummers van Martha & The Vandellas zijn Heat wave, Nowhere to run, Jimmy Mack en het mede door Marvin Gaye geschreven Dancing in the street, de belangrijkste hit voor de groep waarvan de stijl wordt gekenmerkt door doo-wop, R&B, rock ’n roll en soul.

6. Dixie Chicks (17 hits)

Het countrytrio Dixie Chicks bestaat uit de zussen Emily en Martie Erwin en Natalie Maines. Het album Wide open spaces uit 1998 zorgt voor de definitieve doorbraak in Amerika. De populariteit van het trio krijgt in 2003 een enorme deuk als Natalie Maines tijdens een concert in Europa zegt dat ze zich schaamt dat president Bush net als zij uit Texas afkomstig is. Veel fans uit het conservatieve zuiden van de Verenigde Staten nemen haar deze opmerking ten tijde van de oorlog in Irak niet in dank af.
In 2007 komt het toch nog weer goed als de groep een aantal Grammy Awards ontvangt voor het het jaar daarvoor uitgebrachte album Taking the long way. In 2014 behoort Dixie Chicks tot de bestverkochte vrouwelijke (country)groep in Amerika ooit.

7. TLC (15 hits)

Het Amerikaanse in R&B en hiphop gespecialiseerde trio TLC bestaat uit Tionne ‘T-Boz’ Watkins, Lisa ‘Left Eye’ Lopes en Rozonda ‘Chilli’ Thomas. De afkorting zou staan voor ‘tender loving care’ of ‘time, love and care’ en heeft niets van doen met de gelijknamige Nederlandse lifestyle vrouwenzender.

TLC heeft een enigszins jongensachtige uitstraling en breekt in 1992 door met Ain’t 2 proud 2 beg. Midden jaren negentig scoort het trio een aantal nummer 1 hits terwijl het album CrazySexyCool het dan bestverkochte hiphop album ooit wordt.
Als de groep in 2002 bezig is met de opnames van hun vierde album komt Lisa Lopes te overlijden bij een auto-ongeluk. Hierna nemen de twee overgebleven leden de resterende vocalen voor hun rekening. De groep houdt daarna min of meer op te bestaan maar in juni 2017 verschijnt nog een vijfde album.

8. En Vogue (14 hits)

Op een gedeelde achtste plaats staan twee groepen met elk 14 hits. Het kwartet En Vogue wordt na audities in 1988 samengesteld en bestaat oorspronkelijk uit Cindy Herron, Maxine Jones, Terry Ellis en Dawn Robinson.
De muzikale inspiratie vinden de ‘funky divas’ bij The Supremes, The Emotions en Sister Sledge. Opvallend is dat op de nummers van En Vogue alle vier de zangeressen de lead zang voor hun rekening nemen. Tot de grootste hits in Amerika voor de groep behoren Hold on, My lovin’ (you never gonna get it), Free your mind en Don’t let go (love).

8. Destiny’s Child (14 hits)

Destiny’s Child is oorspronkelijk een kwartet maar de bekendste samenstelling is als trio vanaf 2000 met Beyonce Knowles, Kelly Rowland en Michelle Williams. Beyonce’s ouders voeren het management en komen met de naam voor de groep die zij in het bijbelboek Jesaja tegenkomen.

Bekende nummers zijn onder andere Independent women, Survivor en Bootylicious. Op het toppunt van hun populariteit verschijnen zelfs Destiny’s Child-barbiepoppen op de markt. Eind 2005 gaat de groep uit elkaar en richten de zangeressen zich ieder op een solocarrière die zowel voor Kelly Rowland als Beyonce goed uitpakt. Wereldwijd is Destiny’s Child de bestverkopende vrouwelijke groep aller tijden.

10. SWV (13 hits)

SWV staat voor Sisters With Voices en is een Amerikaans R&B-trio dat oorspronkelijk gospels zingt. I’m so into you van het debuutalbum is in 1993 de eerste top 10 hit, gevolgd door de nummer 1 Weak en Right here/Human nature waarin een sample van het gelijknamige nummer van Michael Jackson is te horen. In 1998 gaat de groep uit elkaar en beginnen de zangeressen aan een eigen carrière, hoewel nadien van Cheryl Gamble, Tamara Johnson en Leanne Lyons weinig wordt vernomen.

Buiten de top 10

Buiten de top 10 vallen ‘girl groups’ als Xscape (12 hits), Expose (12), Salt-N-Pepa (11), The Shangri-Las (10), The Pussycat Dolls (10), The Chiffons (10), The Bangles (8), The Crystals (8), The Ronettes (8), SHeDAISY (8), The Three Degrees (8), Wilson Phillips (7), The Go-Go’s (7) en The Spice Girls (7).

Noemenswaardig

Ook van belang om tussen alle vrouwelijke vocalen te noemen zijn enkele trio's die al in de jaren vijftig en zelfs daarvoor succesvol zijn. In drie van de vier genoemde voorbeelden gaat het om trio's bestaande uit zussen:
 • The McGuire Sisters: 31 hits tussen 1954-1961 (grootste hits: Sincerely en Sugartime)
 • The Chordettes: 14 hits tussen 1954-1961 (grootste hit: Mr. Sandman)
 • The Fontane Sisters: 25 hits tussen 1950-1958 (grootste hit: Hearts of stone)
 • The Andrews Sisters: 68 hits tussen 1938-1951 (grootste hits: Rum and Coca-Cola, Don’t fence me in, I can dream can’t I? en I wanna be loved)

De top 10 van de meidengroepen met de meeste hits in Amerika in getallen

PositieNaam Aantal hitsHitjarenTop 10 hitsNummer 1 hits
1.The Supremes 451962-19761912
2.The Pointer Sisters 261973-19877-
3.The Shirelles 241958-196762
4.The Marvelettes 231961-196931
4.Martha & The Vandellas 231963-19716-
6.Dixie Chicks 171998-20072-
7.TLC 151992-200394
8.En Vogue 141990-20006-
8.Destiny's Child 141997-2005104
10.SWV 131993-199851

Lees verder

© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…
The Supremes, Diana Ross and The SupremesThe Supremes, Diana Ross and The SupremesDiana Ross is de bekenste van de Amerikaanse meidengroep The Supremes. Zij waren in de jaren 60 van de vorige eeuw een v…
Hits jaren 70: 1979Hits jaren 70: 1979Welke nummers waren in 1979 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Hits jaren 80: 1984In 1984 kwamen we artiesten tegen in de hitlijsten zoals Stevie Wonder, Duran Duran en Tina Turner. 1984 was tevens het…

Van model tot actriceChanning Tatum, Cameron Diaz, Jennifer Lawrence, drie bekende namen uit de acteerwereld. Naast het acteren hebben ze nog…
Geschiedenis uitgelegd volgens HollywoodGeschiedenis uitgelegd volgens HollywoodDrie films die genomineerd waren voor Best Picture van de Academy Awards van 2013 zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Shirelles
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Marvelettes
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pointer_Sisters
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Destiny%27s_Child
 • https://en.wikipedia.org/wiki/TLC_(group)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/En_Vogue
 • Klein Cultureel Woordenboek van de popmuziek, Blokhuis & Van Nieuwkerk, Anthos 2006
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.