Top 10 duo's met de meeste hits in Amerika

Top 10 duo's met de meeste hits in Amerika De Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert elke week een lijst met daarin de honderd populairste liedjes. In deze lijst zijn praktisch alle populaire soorten muziekgenres vertegenwoordigd, uitgevoerd door groepen, zangers, zangeressen en natuurlijk duo's. Welke duo's hebben naast Daryl Hall & John Oates, The Everly Brothers, Brooks & Dunn en The Carpenters sinds de introductie van die lijst in 1958 de meeste verschillende hits gehad?

Billboard Hot 100

De Billboard Hot 100 is in de huidige vorm (een alle populaire muziekgenres omvattend overzicht) in augustus 1958 geïntroduceerd. Vanaf het begin hebben in deze lijst groepen, zangers, zangeressen en duo's gestaan. Met name in de jaren zestig en zeventig komen zangduo's in deze lijst veelvuldig voor; na het uiteengaan komen hieruit niet zelden succesvolle solo-artiesten voort.

Top 10 duo's met de meeste Amerikaanse hits

Een overzicht van de tien meest scorende duo's in de periode 4 augustus 1958 t/m 25 april 2020 waarin onder andere combinaties van twee broers, een broer en een zus en twee echtparen voorkomen.

1. Daryl Hall & John Oates (34 hits)

Het lijkt er aanvankelijk geenszins op dat de uit Philadelphia afkomstige Daryl Hall & John Oates de Amerikaanse muziekgeschiedenis in zullen gaan als het duo met de meeste hits. Van de eerste zeven uitgebrachte singles tussen 1972 en 1975 wordt alleen She's gone een bescheiden hit.

Als Sara smile, de achtste single, de eerste top 10 hit wordt krijgt She's gone een herkansing die beter uitpakt. Rich girl is in 1977 een nummer 1 maar lijkt een toevalstreffer als de opvolgers veel minder succes hebben. Pas vanaf 1981 komt hierin verandering als Kiss on my list, I can't go for that, Private eyes, Maneater en Out of touch stuk voor stuk nummer 1 hits worden. In de eerste helft van de jaren tachtig is het duo de succesvolste act in de Amerikaanse hitparade. De muziek van Hall & Oates is een samensmelting van rock 'n roll, R&B en soul; zelf omschrijven ze hun muziek als ‘rock and soul’.

2. The Everly Brothers (31 hits)

Don & Phil Everly worden in 1957 wereldberoemd met hun samenhangende harmonieuze zangpartijen die in nagenoeg al hun liedjes zijn te horen. De broers zijn beïnvloed door de vroege popmuziek en vooral countrymuziek. Doordat hun ouders countrymuzikanten zijn komen ze al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Met behulp van een vast team aan liedjesschrijvers worden na de eerste hit Bye bye love in 1957 grote successen behaald met onder andere Wake up little Susie, All I have to do is dream en Bird dog.

In dit overzicht is uitgegaan van de hits vanaf de invoering in 1958 van de Hot 100 (de in het algemeen door Billboard gehanteerde startdatum bij allerhande overzichten). Op dat moment hadden The Everly Brothers al vijf hits op hun naam staan. In dat opzicht is hun tweede plek in dit overzicht van de duo's met de meeste hits discutabel.

3. The Carpenters (27 hits)

Broer en zus Richard en Karen Carpenter breken in 1970 door met hun versie van Burt Bacharach's (They long to be) Close to you. Het muziek van het duo valt onder de noemer ‘easy listening’ en is ook buiten Amerika zeer succesvol. In eigen land staan ze tussen 1970 en 1975 tien maal in de top 3.

Richard Carpenter was het creatieve brein achter het geluid van The Carpenters: klassiek aandoende arrangementen, melodieus, orchestraal met, in navolging van The Beach Boys, veel nadruk op de vocalen.

3. Brooks & Dunn (27 hits)

Kix Brooks en Ronnie Dunn vormen samen Brooks & Dunn, het succesvolste Amerikaanse duo ooit in de countrymuziek. Veel nummers uit dit muziekgenre komen de laatste decennia met grote regelmaat voor in de Hot 100. Hoogste positie daarin behaalt het duo in 2001 met Ain't nothing 'bout you (nummer 25).

De Amerikaanse president George W. Bush heeft zowel bij zijn verkiezing als bij zijn herverkiezing gebruik gemaakt van liedjes van het duo; titels als Hard working man en Only in America doen het altijd goed bij de Republikeinen. Brooks & Dunn hebben beide campagnes ook actief gesteund met optredens in de aanloop naar de verkiezingen. In 2009 maakt het duo bekend uit elkaar te gaan.

5. Jan & Dean (24 hits)

In het begin van de jaren zestig zijn Jan & Dean pioniers op het gebied van de Californische surfmuziek die vanaf 1963 met name door The Beach Boys tot grote bloei komt. William Jan Berry en Dean Ormsby Torrence, alias Jan & Dean, zijn het meest bekend geworden door Surf city (geschreven door Beach Boy Carl Wilson), Deadman's curve en The little old lady from Pasadena.

William Jan Berry raakt in 1966 ernstig gewond bij een auto-ongeluk, wat tevens het einde markeert van het succes van het duo. Aan het eind van de jaren zeventig komen ze kortstondig terug in de belangstelling als een (biografische) film over hun levens op de Amerikaanse televisie wordt uitgezonden.

6. The Righteous Brothers (23 hits)

In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden zijn The Righteous Brothers in werkelijkheid geen broers. Door het gebruik van een combinatie van hoge en lage vocalen wordt de zang van Bobby Hatfield en Bill Medley, net als bij Hall & Oates, soms ‘blue-eyed soul’ genoemd. Hatfield is verantwoordelijk voor de hoge mannenstem (countertenor), terwijl de stem van Medley onder het bereik van een bariton valt. De twee bekendste hits van het duo zijn zonder twijfel de door Phil Spector geproduceerde nummers You’ve lost that lovin’ feelin en Unchained melody.

Doordat Unchained melody in 1990 in de film Ghost wordt gebruikt komt de oorspronkelijke versie opnieuw in de hitparades (in Nederland zelfs op nummer 1). Als The Righteous Brothers door dit succes het nummer opnieuw opnemen staat in november 1990 zowel de oude als de nieuwe opname tegelijkertijd in de Amerikaanse top 20.

7. Ike & Tina Turner (20 hits)

Het echtpaar Ike & Tina Turner staat in de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig bekend om hun energieke live optredens met daarin The Ikettes als achtergrondzangeressen. In de beginjaren ligt de nadruk op echte soul (A fool in love, River deep mountain high), terwijl in het latere werk meer rockinvloeden zijn te horen (Proud Mary, Baby get it on).

In 1976 valt het duo uit elkaar en lijkt het erop dat beiden in de vergetelheid raken. Ike Turner komt eind jaren negentig terug met een autobiografie en vervolgens met een voor een Grammy genomineerd album. Maar de meest spectaculaire comeback maakt Tina Turner die in 1984 aan een tweede carrière begint die van haar als Queen of Rock de best verkopende vrouwelijke rockartiest maakt.

8. Outkast (19 hits)

Outkast is het Amerikaanse hiphop-duo dat bestaat uit ‘Andre 3000’ Benjamin en Antwan ‘Big Boi’ Patton. Grootste succes als duo hebben de heren met de cd Speakerboxxx/The love below waarop twee nummer 1 hits staan: Hey ya! staat negen weken bovenaan en wordt opgevolgd door The way you move. Outkast is daarmee het enige duo in de Amerikaanse geschiedenis dat zichzelf op de toppositie vervangt. Een ander bekend nummer is Ms. Jackson. Na 2006 is geen nieuw materiaal meer verschenen en zijn beide rappers solo of in samenwerking met andere artiesten actief.

9. Sonny & Cher (18 hits)

Een ander echtpaar, Sonny & Cher, begint een muzikale carrière als achtergrondzanger en -zangeres voor producer Phil Spector. De oorspronkelijke naam van het duo is Caesar & Cleo maar als Sonny & Cher boeken ze meer succes. Het bekendste nummer is I got you babe en in 1971 krijgen ze op de Amerikaanse televisie een eigen showprogramma.

Vanaf het begin van het succes van Sonny & Cher als zangduo houdt Cher er tevens een solo-carrière als zangeres en actrice op na. Op 53-jarige leeftijd levert haar dat nog een nummer 1 hit op terwijl Sonny Bono na zijn zangcarrière de politiek in gaat en in 1988 burgemeester van Palm Springs wordt.

10. Simon & Garfunkel (17 hits)

In navolging van The Everly Brothers vormen Paul Simon en Art Garfunkel in 1957 een duo. Als Tom & Jerry hebben ze met Hey schoolgirl zelfs een hit. Beiden zijn dan nog maar vijftien jaar. Het succes lijkt eenmalig en beiden maken de middelbare school af en gaan hun eigen weg. Als ze elkaar vijf jaar later opnieuw tegenkomen blijkt er nog steeds interesse te zijn in een muzikale carrière. Ze vormen opnieuw een duo als Kane & Garr maar kiezen uiteindelijk voor een combinatie van hun eigen namen: Simon & Garfunkel. De muziek gaat richting folkmuziek en blijkt uiterst succesvol. Meerdere nummers van het duo zijn evergreens geworden en Bridge over troubled water kan als hun magnum opus worden gezien.

In 1970 gaat het duo uit elkaar en beginnen beiden aan een solocarrière. Meerdere malen (onder andere in 1981, 2004 en 2009) komen Paul Simon en Art Garfunkel bij elkaar voor optredens en/of tournees.

Buiten de top 10

Net buiten de top 10 vallen duo's als Peaches & Herb (16 hits), The Eurythmics (15), The Captain & Tennille (14), Peter & Gordon (14), Sam & Dave (13), Roxette (12), Seals & Crofts (12) en The Pet Shop Boys (12). Steely Dan (15 hits) bestaat voornamelijk uit Walter Becker en Donald Fagen en zou desgewenst ook in bovenstaand rijtje kunnen worden geplaatst.

Ook noemenswaard: Les Paul & Mary Ford

Het echtpaar Les Paul & Mary Ford mag in dit overzicht niet helemaal onvermeld blijven hoewel hun succesjaren ver voor 1958 liggen. Tussen 1945 en 1961 heeft het duo 29 Amerikaanse hits waaronder How high the moon, Mockin' bird hill en Vaya con dios. Les Paul staat aan de wieg van de ontwikkeling van de elektrische gitaar, terwijl in veel nummers van het duo gebruik wordt gemaakt van meersporenopnames (het zogeheten overdubben), een in die tijd revolutionaire toepassing.

De top 10 van de duo’s met de meeste hits in Amerika in getallen

PositieNaam Aantal hitsHitjarenTop 10 hitsNummer 1 hits
1.Daryl Hall & John Oates 341974-2005166
2.The Everly Brothers 311958-1984122
3.The Carpenters 271970-1982123
3.Brooks & Dunn 271992-2009--
5.Jan & Dean 241958-196651
6.The Righteous Brothers 231963-199062
7.Ike & Tina Turner 201960-19751-
8.Outkast 191994-200643
9.Sonny & Cher 181965-197351
10.Simon & Garfunkel 171965-198283

Lees verder

© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 60: 1966Hits jaren 60: 1966Welke nummers waren in 1966 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Ike Turner, pionier van de Rock en Soul muziek, 2Ondanks dat Ike Turner bekend is vanwege zijn relatie (zowel privé al zakelijk) met Tina Turner, heeft hij met heel veel…
Hits jaren 70: 1970Welke nummers waren in 1970 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Hits jaren 80: 1984In 1984 kwamen we artiesten tegen in de hitlijsten zoals Stevie Wonder, Duran Duran en Tina Turner. 1984 was tevens het…

Little Mix: een Britse popsensatie ontstaan uit X-FactorLittle Mix: een Britse popsensatie ontstaan uit X-FactorLittle Mix is een Britse meidengroep, gevormd tijdens de talentenjacht X-Factor in 2011. De band bestaat uit Jade Thirlw…
Channing Matthew TatumChanning Matthew TatumVariërend van een emotionele rol in Dear John tot een sexy stripper in Magic Mike, Channing Tatum is van alle markten th…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Outkast
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Simon_%26_Garfunkel
  • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Righteous_Brothers
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ike_%26_Tina_Turner
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Brooks_%26_Dunn
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Sonny_%26_Cher
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.