Top 10 muziekgroepen met de meeste hits in Amerika

Top 10 muziekgroepen met de meeste hits in Amerika Van de Amerikaanse Billboard Hot 100 verschijnt elke week een nieuwe editie met de honderd meest populaire liedjes. In dit overzicht komen vrijwel alle populaire muziekgenres voor, uitgevoerd door zangers, zangeressen, duo's en natuurlijk groepen. Welke tien muziekgroepen hebben naast The Beatles, The Rolling Stones en The Beach Boys sinds het ontstaan van de Hot 100 in 1958 de meeste verschillende hits gehad? De Billboard Hot 100 is een hitlijst waarin alle populaire muziekgenres voorkomen. De lijst is in augustus 1958 geïntroduceerd en wordt sindsdien wekelijks samengesteld. Vanaf het begin hebben in deze lijst zangers, zangeressen, duo's en bovenal groepen gestaan.

Top 10 muziekgroepen met de meeste Amerikaanse hits

Wat opvalt in het top 10 overzicht van de groepen die sinds 1958 de meeste verschillende hits hebben gehad is dat de twee topgroepen van Britse bodem zijn, dat The Beach Boys met een derde plek de Amerikaanse groep met de meeste hits is, dat er maar liefst vier Motowngroepen voorkomen en dat nagenoeg alle groepen hun eerste hits in de jaren zestig hebben gemaakt.
Een overzicht van de tien meest scorende muziekgroepen in de periode 4 augustus 1958 t/m 2 januari 2021:

1. The Beatles (71 hits)

The Beatles zijn in eigen land al mateloos populair als ze in februari 1964 Amerika veroveren door drie achtereenvolgende zondagen op te treden in de veelbekeken televisieshows van Ed Sullivan. Deze optredens worden gezien als het startsein van de Britse invasie in de popmuziek. Begin april bestaat de complete top 5 van de Billboard Hot 100 uit nummers van The Beatles. Tussen 1964 en 1970 scoort de groep twintig nummer 1 hits, een aantal dat vele decennia later nog niet is verbroken.
Na het uiteenvallen komen The Beatles zeven maal terug in de hitparade, met zowel oud als nieuw materiaal.

2. The Rolling Stones (57 hits)

The Rolling Stones worden in 1963 in Londen opgericht. De rockgroep, die is beïnvloed door R&B, bestaat tot 1969 uit Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Bill Wyman en Charlie Watts. In tegenstelling tot The Beatles worden The Stones gepromoot als de ‘bad guys’.

De ‘greatest rock and roll band in the world’ treedt anno 2017 nog steeds op (met optredens in ons land in Amsterdam en Arnhem) en heeft naast de 57 hits in Amerika met niet minder dan 39 albums in de top 10 gestaan, het hoogste aantal voor een groep. Het in juni 1965 uitgebrachte (I can't get no) Satisfaction is ook na een halve eeuw het belangrijkste nummer uit het repertoire.

3. The Beach Boys (55 hits)

The Beach Boys worden in 1961 in Californië opgericht en bestaan uit de broers Brian, Carl en Dennis Wilson, hun neef Mike Love en Al Jardine. De groep is bekend om de meerstemmige zang en het in de beginjaren succesvol inspelen op de surfrage en geldt als de enige Amerikaanse groep die een serieus antwoord had op The Beatles.

In Amerika weet de groep in de hoogtijdagen driemaal de toppositie te bereiken (met I get around, Help me Rhonda en Good vibrations), terwijl in 1988 een verrassende comeback wordt gemaakt met Kokomo, uit de film Cocktail.
Twee dochters van Brian Wilson (Carnie en Wendy) zijn samen met de dochter van John Phillips (Chynna) begin jaren negentig succesvol als het trio Wilson Phillips.

Bron: Bernie Ilson, Inc., Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Bernie Ilson, Inc., Wikimedia Commons (Publiek domein)

4. The Temptations (53 hits)

The Temptations ontstaan, aanvankelijk onder de naam The Primes, in Detroit in 1960. Melvin Franklin, Paul Williams, Otis Williams, David Ruffin, Dennis Edwards en Eddie Kendricks zijn de voornaamste leden in de verschillende samenstellingen waarin de groep heeft bestaan. In Amerika wordt de groep gezien als de belangrijkste soulgroep aller tijden. The Temptations zijn beroemd geworden door hun sterke meerstemmige zang en goed uitgevoerde choreografie tijdens concerten en bij televisie-optredens. Begin jaren zeventig speelt de groep met nummers als Papa was a rolling stone en Ball of confusion een belangrijke rol in de ontwikkeling van de psychedelische soul. Veel leden van de groep zijn inmiddels overleden.

5. Chicago (46 hits)

De jazz-georiënteerde rockgroep Chicago, genoemd naar de gelijknamige derde stad van Amerika, wordt gevormd in 1967 tijdens de bloeitijd van de soulcultuur. De 'Chicago soul' wordt met name door Curtis Mayfield, Jackie Wilson en The Chi-Lites vertegenwoordigd.

De band Chicago waarvan Peter Cetera de belangrijkste zanger is kenmerkt zich door het gebruik van veel blaasinstrumenten. De groep heet aanvankelijk Chicago Transit Authority maar moet die naam aanpassen (in dit geval: inkorten) omdat het plaatselijke vervoersbedrijf dezelfde naam heeft.

Chicago komt in eigen land vele malen in de top 10 terecht, met zowel jazz- en rocknummers (Make me smile, Saturday in the park) als ballads (If you leave me now, Hard to say I'm sorry).

Na het vertrek in 1985 van zanger Peter Cetera weet de groep met de nieuwe vocalist Jason Scheff een aantal jaren succesvol te blijven.

5. The Miracles (46 hits)

Motowngroep The Miracles wordt gevormd in 1955 in Detroit. De belangrijkste man in het kwartet is William ‘Smokey’ Robinson. Robinson schrijft in zijn carrière veel hits voor zijn eigen groep maar ook voor andere artiesten die zijn ondergebracht op het fameuze Tamla Motown-label. De bekendste hit van The Miracles is The tears of a clown uit 1970. De rol van Robinson in de groep is vanaf 1967 dusdanig prominent dat de groep als Smokey Robinson & The Miracles verder gaat.

Na zijn vertrek weet de groep op eigen kracht nogmaals de toppositie te bereiken door in 1976 met Love machine in te spelen op de discorage. Tussen 1961 en 1988 is Smokey Robinson vicepresident van platenmaatschappij Motown Records.

7. The Four Seasons (45 hits)

Op een gedeelde zevende plaats staan drie groepen met elk 45 hits. Eén van de groepen zijn The Four Seasons die in 1955 in New Jersey worden gevormd. De groep combineert de in de jaren vijftig zeer populaire doo wop-vocalen met rock ’n roll nummers en is met name aan de oostkust zeer geliefd. Vanaf 1962 wordt in korte tijd viermaal de bovenste positie van de hitparade bereikt met achtereenvolgens Sherry, Big girls don't cry, Walk like a man en Rag doll.

Na 1968 lijken de gloriedagen voorbij maar in 1975 volgt een comeback met andersoortige nummers als Who loves you en December 1963 (Oh what a night). Zanger Frankie Valli, bekend om zijn falsetto, scoort tevens solo met Grease, het titelnummer uit de gelijknamige film.

7. The Four Tops (45 hits)

Het kwartet The Four Tops, eveneens een act van Motown, wordt in 1953 opgericht. De markante stem van leadzanger Levi Stubbs is op nagenoeg alle nummers van de groep te horen.

De jaren zestig zijn voor de groep de meest succesvolle met hits als Reach out I’ll be there, I can’t help myself en It’s the same old song van de hand van het componistentrio Holland-Dozier-Holland. Na jaren van minder hits komen The Tops in de jaren tachtig terug met When she was my girl en Indestructable.

Tot het overlijden van één van de vier Tops in 1997 heeft de groep in de originele bezetting bestaan.

7. The Supremes (45 hits)

Als The Supremes in 1959 worden opgericht noemen ze zich aanvankelijk The Primettes. Het trio dat bestaat uit Diana Ross, Mary Wilson en Florence Ballard begint bij Motown als achtergrondzangeressen (op bijvoorbeeld Marvin Gaye’s Can I get a witness). Qua succes in de Amerikaanse hitparade moeten The Supremes alleen The Beatles boven zich dulden. Tussen 1964 en 1970 wordt twaalf maal de bovenste positie bereikt. Omdat Diana Ross een dusdanig belangrijke vocale rol binnen de groep vervult worden de singles vanaf de zomer van 1967 uitgebracht als Diana Ross & The Supremes. De solocarrière van Ross waarmee ze uitgroeit tot een succesvolle soulzangeres en actrice is daarna een logische vervolgstap.

Na haar vertrek wordt Jean Terrell de nieuwe Supreme en weet het trio nog acht hits te scoren waarvan Stoned love tot de hoogste positie komt.

10. The Bee Gees (43 hits)

De broers Barry, Robin en Maurice Gibb hebben al een niet onsuccesvolle zangcarrière met dertien hits in Amerika achter de rug als het er vanaf 1973 op lijkt dat The Bee Gees niet meer prominent in de hitparade terug zullen komen.

Niets is minder waar als in de zomer van 1975 Jive talkin’ wordt uitgebracht en blijkt dat het trio met zijn tijd is meegegaan. De daaropvolgende singles Nights on Broadway en You should be dancing zijn de opmaat voor de soundtrack van de film Saturday night fever.

In 1978 kan niemand meer om de broers Gibb heen; in de Hot 100 van 4 maart 1978 bestaat de top 5 uit vier nummers waaraan The Bee Gees zijn verbonden. Behalve voor zichzelf worden hits geschreven en geproduceerd voor onder andere Andy Gibb (de jongste van de broers), Samantha Sang, Yvonne Elliman, Barbra Streisand, Dionne Warwick, Kenny Rogers en Frankie Valli. Tussen 1975 en 1983 staan vijftien nummers op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade waaraan Barry, Robin en/of Maurice Gibb hebben meegewerkt.

Buiten de top 10

Buiten de top 10 vallen groepen als Gladys Knight & The Pips (40 hits), Kool & The Gang (33), U2 (33), The Jackson 5 / The Jacksons (31), The 5th Dimension (29) en Aerosmith (28).

Glee Cast

Niet meegerekend in dit overzicht zijn de hits die zijn voortgekomen uit de Amerikaanse televisieserie Glee. De naam Glee Cast is de artiestennaam voor de groep fictieve hoofdpersonages die in de serie voorkomt. De serie is inmiddels gestopt en heeft in Amerika zes seizoenen gelopen, van mei 2009 tot en met januari 2015. In de serie worden door de hoofdpersonen bekende oude en minder oude liedjes gezongen, vaak rondom een thema.

In de ruim vijf jaar dat de serie is uitgezonden zijn zestien albums, zes verzamelalbums, elf EP’s en maar liefst 450 singles uitgebracht. Glee Cast heeft met 207 verschillende nummers in de Hot 100 gestaan; alleen de Canadese rapper Drake heeft meer hits gehad (208 hits per 21 maart 2020). Het merendeel van de nummers verschijnt in de Hot 100 in de week nadat de aflevering waarin het gezongen wordt is uitgezonden.

Doorgaans is het verblijf in de Hot 100 van een hit van de Glee Cast van korte duur, variërend van één enkele week tot een paar weken. Met hun eerste hit, Journey’s Don’t stop believin’, bereikt de cast meteen de hoogste positie ooit, nummer vier. Slechts twee andere nummers weten eveneens de top 10 te bereiken en met het vorderen van de seizoenen van Glee neemt ook het aantal hits af. In het laatste seizoen wordt zelfs geen enkele hit gescoord.

De top 10 van de muziekgroepen met de meeste hits in Amerika in getallen

PositieNaam Aantal hitsHitjarenTop 10 hitsNummer 1 hits
1.The Beatles 711964-19963420
2.The Rolling Stones 571964-2003238
3.The Beach Boys 551962-2021154
4.The Temptations 531964-1986154
5.Chicago 461969-1991203
6.The Miracles 461959-197572
7.The Four Seasons 451962-1994155
7.The Four Tops 451964-198872
7.The Supremes 451962-19761912
10.The Bee Gees 431967-1997159

Lees verder

© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 60: 1967Hits jaren 60: 1967Welke nummers waren in 1967 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Hits jaren 60: 1969Hits jaren 60: 1969Welke nummers waren in 1969 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Hits jaren 60: 1965Hits jaren 60: 1965Welke nummers waren in 1965 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…
Hits jaren 60: 1966Hits jaren 60: 1966Welke nummers waren in 1966 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 196…

Biografie: Nicole ScherzingerBiografie: Nicole ScherzingerNicole Scherzinger is een zangeres uit Amerika. Daarnaast doet ze aan dansen, acteren en schrijven en is een bekende tv-…
Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?De Britse achtmansformatie UB40 wordt opgericht in 1978 en groeit in de jaren tachtig en negentig uit tot de succesvolst…
Bronnen en referenties
  • http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/6627296/ask-billboard-lead-vs-featured-artists-who-has-the-most-hot-100
  • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Temptations
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Chicago_(band)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Four_Tops
  • Nationaal Archief, commons, wikimedia.org/wiki/File:Grand_Gala_du_Disque_Populaire_1968_-_The_Four_Tops_1.jpg
  • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Supremes
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Glee_(TV_series)
  • Klein Cultureel Woordenboek van de popmuziek, Blokhuis & Van Nieuwkerk, Anthos 2006
  • Afbeelding bron 1: Bernie Ilson, Inc., Wikimedia Commons (Publiek domein)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 30-12-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.