InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?

Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?

Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op? De Britse achtmansformatie UB40 wordt opgericht in 1978 en groeit in de jaren tachtig en negentig uit tot de succesvolste reggaeband aller tijden met een wereldwijde verkoop van meer dan 70 miljoen platen. Ali Campbell, zanger van het eerste uur, verlaat de groep in 2008 en gaat in 2013 met nog twee ex-leden op tournee onder de naam UB40 waardoor er vanaf dat moment twee groepen met dezelfde naam bestaan. In 2015, 2016 en 2017 toeren beide groepen door Nederland. Ga je naar een optreden van UB40, dan kun je de vraag stellen: wélke UB40 treedt vanavond op?

UB40

In het Engelse Birmingham wordt in 1978 een popgroep opgericht die zich UB40 noemt. De naam is ontleend aan het aanvraagformulier voor een werkloosheidsuitkering van de Britse sociale dienst.

De groep heeft een multiculturele samenstelling met leden afkomstig uit Engeland, Schotland, Ierland, Jamaica en Jemen. UB40 bestaat uit Jimmy Brown, Earl Falconer, Norman Hassan, Terence Wilson, Mickey Virtue, Brian Travers en de broers Ali en Robin Campbell. Oorspronkelijk is het de bedoeling dat Duncan Campbell de zang voor zijn rekening neemt maar hij ziet weinig toekomst voor de band weggelegd waarna de keus op zijn broer Ali Campbell valt.

In de eigen nummers van de groep komen onderwerpen als racisme en werkloosheid aan bod terwijl in Madame Medusa en If it happens again premier Margaret Thatcher het moet ontgelden. Maar het meest bekend wordt de groep door hun reggae-uitvoeringen van nummers van andere componisten, zoals van Jimmy Cliff (Many rivers to cross), Neil Diamond (Red red wine), Al Green (Here I am) en Sonny Bono (I got you babe).

Tussen 1983 en 1993 heeft UB40 in Nederland bijna dertig hits waarvan er vijf de eerste plaats van de hitparade bereiken.

Familietwist tussen de broers Campbell

Zanger Ali Campbell verlaat de groep in 2008 omdat hij zich ‘niet kan vinden in de zakelijke beslissingen die de afgelopen jaren zijn gemaakt’. De overige leden van de groep doen afstand van deze uitspraak en gaan door met een nieuwe zanger: Ali’s broer Duncan.

Ali Campbell is teleurgesteld in zijn broer. Duncan zou hem, toen Ali twijfelde of hij met de groep door moest gaan, hebben geadviseerd te stoppen om daarna zijn plek in te nemen. Dat is althans Ali’s visie die ook vindt dat Duncan zijn bekende UB40-nummers om zeep brengt. ‘I sat back for five years and watched my brother Duncan murdering my songs’.

Faillissement en vertrek groepsleden

Niet lang daarna stapt toetsenist Mickey Virtue eveneens op. Met de groep gaat het dan al langer niet goed. Ondanks het faillissement van een aantal leden wordt nieuw materiaal uitgebracht. Teleurgesteld in de richting die de band is ingeslagen na het uitbrengen van een album met countrynummers vertrekt ook Terence Wilson.

Rechtszaak

De drie ex-leden slaan de handen ineen en brengen een album uit op naam van Ali Campbell. In 2014 treden de drie met gastmuzikanten op als UB40. Tussen de broers Ali enerzijds en Robin en Duncan anderzijds komt het tot een rechtszaak over wie zich eigenaar van de naam UB40 mag noemen.

‘Ali verkoopt tickets als UB40 terwijl hij dat niet is. Hij heeft onze naam ingepikt omdat hij onder zijn eigen naam geen concertkaartjes weet te verkopen. Hij mag elk UB40-nummer zingen wat hij wil maar hij is niet gerechtigd dat uit naam van UB40 te doen. De fans worden misleid,’ aldus Robin.

Welke UB40 treedt op in Nederland?

2015

Maar welke UB40 treedt nu op? De optredens op woensdag 28 oktober in Eindhoven (De Effenaar) en op vrijdag 30 oktober 2015 in Zwolle (Hedon) zijn verzorgd door UB40 dat bestaat uit de broers Duncan en Robin Campbell, Earl Falconer, Jimmy Brown, Norman Hassan en Brian Travers. Daarentegen kon je in 2015 op donderdag 30 juli in Bloemendaal en op 14 en 15 augustus in Ulft luisteren en kijken naar UB40 met Ali Campbell, Terence ‘Astro’ Wilson en Mickey Virtue.

2016

Voor zaterdag 7 en maandag 9 mei 2016 staan twee optredens gepland in de Heineken Music Hall. Deze versie van de groep zal bestaan uit Ali Campbell, Astro en Mickey Virtue. De optredens op 27 mei in Hengelo en op 14 juli tijdens Grenswerk Open Air in Venlo worden verzorgd door de UB40-versie met de beide broers Campbell evenals de optredens in het najaar in Amsterdam (Paradiso, 23 november), Nijmegen (Doornroosje, 24 november) en Groningen (De Oosterpoort, 25 november).

2017

De optredens op 9 februari 2017 in Utrecht (Tivoli Vredenburg), op Paaspop in Schijndel op 16 april en op 20 oktober 2017 in Rotterdam (Ahoy) zijn eveneens van UB40 met de broers Duncan en Robin Campbell. Tijdens Night at the park in het Haagse Zuiderpark op 24 juni is het trio van Ali Campbell te bewonderen.

2018

In januari 2018 staan in ons land vier optredens op het programma met de UB40-variant met de beide broers Campbell. Op 20 januari treedt de groep op in Heerlen (Parkstad Limburg Theater), op 21 januari in Arnhem (Parkzaal Musis Sacrum), op 23 januari in Haarlem (Philharmonie) en tenslotte op 26 januari in Groningen (De Oosterpoort). Daarnaast treedt de groep op 24 januari op in Antwerpen (De Roma).

Welke van de twee is de echte?

Ali Campbell claimt met zijn groep garant te staan voor het echte (reggae)geluid van UB40 dat niets van doen heeft met de countrynummers die door die andere groep met dezelfde naam worden gespeeld.
Welke is de echte UB40? Zeg ’t maar.
© 2015 - 2018 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
recensieFilmrecensie: The WoodsThe Woods is een horrorfilm van Lucky McKee met Agnes Brucker, Patricia Clarkson en Bruce Campbell in de hoofdrollen.
White Album - Is Paul McCartney dood?White Album - Is Paul McCartney dood?In 1968 komt het album The Beatles van The Beatles uit. Het album kreeg de naam “White Album”, vanwege de witte hoes. De…
recensieFilmrecensie: 2121 is een spektakel-/dramafilm over een groepje jongeren dat dankzij een ingenieus telsysteem wekelijks casino's in Las…
recensie“Forks over knives” een film die je leven kan veranderenDeze documentaire doet momenteel in de Verenigde Staten en Canada veel stof opwaaien. De zalen waarin de documentaire ve…
Bronnen en referenties
  • http://www.express.co.uk/news/showbiz/516671/UB40-stars-move-forward-with-legal-battle-over-band-name
  • http://lflmagazine.nl/interviews/ali-campbell-mijn-ub40-de-echte-ub40
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UB40

Reageer op het artikel "Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 19-10-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!