Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?

Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op? De Britse achtmansformatie UB40 wordt opgericht in 1978 en groeit in de jaren tachtig en negentig uit tot de succesvolste reggaeband aller tijden met een wereldwijde verkoop van meer dan 70 miljoen platen. Ali Campbell, zanger van het eerste uur, verlaat de groep in 2008 en gaat in 2013 met nog twee ex-leden op tournee onder de naam UB40 waardoor er vanaf dat moment twee groepen met dezelfde naam bestaan. Vanaf 2015 toeren beide groepen jaarlijks door Nederland. Ga je naar een optreden van UB40, dan kun je de vraag stellen: wélke UB40 treedt vanavond op?

UB40

In het Engelse Birmingham wordt in 1978 een popgroep opgericht die zich UB40 noemt. De naam is ontleend aan het aanvraagformulier voor een werkloosheidsuitkering van de Britse sociale dienst.

De groep heeft een multiculturele samenstelling met leden afkomstig uit Engeland, Schotland, Ierland, Jamaica en Jemen. UB40 bestaat uit Jimmy Brown, Earl Falconer, Norman Hassan, Terence Wilson (1957-2021), Mickey Virtue, Brian Travers (1959-2021) en de broers Ali en Robin Campbell. Oorspronkelijk is het de bedoeling dat Duncan Campbell de zang voor zijn rekening neemt maar hij ziet weinig toekomst voor de band weggelegd waarna de keus op zijn broer Ali Campbell valt.

In de eigen nummers van de groep komen onderwerpen als racisme en werkloosheid aan bod terwijl in Madame Medusa en If it happens again premier Margaret Thatcher het moet ontgelden. Maar het meest bekend wordt de groep door hun reggae-uitvoeringen van nummers van andere componisten, zoals van Jimmy Cliff (Many rivers to cross), Neil Diamond (Red red wine), Al Green (Here I am) en Sonny Bono (I got you babe).

Tussen 1983 en 1993 heeft UB40 in Nederland bijna dertig hits waarvan er vijf de eerste plaats van de hitparade bereiken.

Familietwist tussen de broers Ali en Duncan Campbell

Zanger Ali Campbell verlaat de groep in 2008 omdat hij zich ‘niet kan vinden in de zakelijke beslissingen die de afgelopen jaren zijn gemaakt’. De overige leden van de groep doen afstand van deze uitspraak en gaan door met een nieuwe zanger: Ali’s broer Duncan.

Ali Campbell is teleurgesteld in zijn broer. Duncan zou hem, toen Ali twijfelde of hij met de groep door moest gaan, hebben geadviseerd te stoppen om daarna zijn plek in te nemen. Dat is althans Ali’s visie die ook vindt dat Duncan zijn bekende UB40-nummers om zeep brengt. ‘I sat back for five years and watched my brother Duncan murdering my songs’.

Faillissement en vertrek groepsleden

Niet lang daarna stapt toetsenist Mickey Virtue eveneens op. Met de groep gaat het dan al langer niet goed. Ondanks het faillissement van een aantal leden wordt nieuw materiaal uitgebracht. Teleurgesteld in de richting die de band is ingeslagen na het uitbrengen van een album met countrynummers vertrekt ook Terence Wilson, alias Astro.

Rechtszaak

De drie ex-leden slaan de handen ineen en brengen een album uit op naam van Ali Campbell. In 2014 treden de drie met gastmuzikanten op als UB40. Tussen de broers Ali enerzijds en Robin en Duncan anderzijds komt het tot een rechtszaak over wie zich eigenaar van de naam UB40 mag noemen.

‘Ali verkoopt tickets als UB40 terwijl hij dat niet is. Hij heeft onze naam ingepikt omdat hij onder zijn eigen naam geen concertkaartjes weet te verkopen. Hij mag elk UB40-nummer zingen wat hij wil maar hij is niet gerechtigd dat uit naam van UB40 te doen. De fans worden misleid,’ aldus Robin.

Welke UB40 treedt op in Nederland?

Overzicht van optredens van de beide UB40-varianten in Nederland van 2015 t/m 2021

Jaartal, plaats en datumUB40 met de broers
Robin en Duncan Campbell
UB40 met
Ali Campbell en Astro
2021*
Groningen (Oosterpoort), 16 mei
Tilburg (Poppodium 013), 17 mei
Utrecht (Tivoli Vredenburg), 19 mei2019
Amsterdam (Ziggo Dome), 10 april
Lemmer (Glemmer Beach), 22 augustus
Amsterdam (AFAS Live), 13 oktober

2018
Heerlen (Parkstad Limburg Theater), 20 januari
Arnhem (Parkzaal Musis Sacrum), 21 januari
Haarlem (De Philharmonie), 23 januari
Groningen (Oosterpoort), 26 januari
Pesse (Muziekweekend), 26 mei
Weert (Bospop), 14 juli
Amsterdam (Reggae Lake Festival), 25 augustus2017
Utrecht (Tivoli Vredenburg), 9 februari
Schijndel (Paaspop), 16 april
Den Haag (Zuiderpark, Night at the park), 24 juni
Rotterdam (Ahoy), 20 oktober2016
Amsterdam (Heineken Music Hall), 7 en 9 mei
Hengelo, 27 mei
Venlo (Grenswerk Open Air), 14 juli
Amsterdam (Paradiso), 23 november
Nijmegen (Doornroosje), 24 november
Groningen (Oosterpoort), 25 november2015
Bloemendaal, 30 juli
Ulft, 14 en 15 augustus
Eindhoven (De Effenaar), 28 oktober
Zwolle (Hedon), 30 oktober


* De optredens voor 2021 stonden oorspronkelijk gepland voor 2020 maar zijn door de coronapandemie komen te vervallen.

Welke van de twee is de echte?

Ali Campbell claimt met zijn groep garant te staan voor het echte (reggae)geluid van UB40 dat niets van doen heeft met de countrynummers die door die andere groep met dezelfde naam worden gespeeld.
Welke is de echte UB40? Zeg ’t maar.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Virussen verstopt in je DNAVirussen verstopt in je DNAVirussen zijn al jaar en dag bekend en teisteren de mens. Iedereen heeft wel eens influenza (griep) gehad. Maar wist je…
White Album - Is Paul McCartney dood?White Album - Is Paul McCartney dood?In 1968 komt het album The Beatles van The Beatles uit. Het album kreeg de naam “White Album”, vanwege de witte hoes. De…
recensie“Forks over knives” een film die je leven kan veranderenDeze documentaire doet momenteel in de Verenigde Staten en Canada veel stof opwaaien. De zalen waarin de documentaire ve…

Top 10 muziekgroepen met de meeste hits in AmerikaTop 10 muziekgroepen met de meeste hits in AmerikaVan de Amerikaanse Billboard Hot 100 verschijnt elke week een nieuwe editie met de honderd meest populaire liedjes. In d…
Stromae: het verhaal achter de Vlaamse popsensatieStromae: het verhaal achter de Vlaamse popsensatieStromae is een internationale popsensatie uit België. Achter de artiestennaam Stromae gaat Paul van Haver schuil, een ha…
Bronnen en referenties
  • http://www.express.co.uk/news/showbiz/516671/UB40-stars-move-forward-with-legal-battle-over-band-name
  • http://lflmagazine.nl/interviews/ali-campbell-mijn-ub40-de-echte-ub40
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UB40
Reactie

Werner Soom, 10-10-2019
Ik heb ze beiden gezien en beluisterd, het feit blijft dat de stemmen van Ali Campbell & Astro zo uniek en niet te kopiëren zijn, dat UB40 ft Ali Campell & Astro de authentieke sound uitdraagt. De meeste mensen op onze planeet hoeven maar 1 seconde van Ali's stem te horen en ze weten om welke band het gaat. Dat kunnen niet veel zangers zeggen, Ik vind zijn nieuwe band in het geheel ook beter spelen, Ali heeft een aantal zeer goede muzikanten om zich heen verzameld. Met name drummer Paul Slowley vind ik een aanzienlijke verbetering. Het komt allemaal professioneler over.
De overige bandleden waren eigenlijk al voor het vertrek van Ali Campbell in slaap gevallen en dat merk je nu nog. De zanger Duncan haalt de noten bij lange na niet en de muziek klinkt sloom. De band van Ali kan nog alle nummers spelen, de band met Duncan kan dat niet, omdat Astro er niet meer bij is.
Bij mij geen twijfel en zo lang Ali Campbell ft Astro nog door Nederland touren, het zal een keer ophouden na ruim 40 jaar, zeker een aanrader. Reactie infoteur, 10-10-2019
Hallo Werner Soom,

Dank voor je reactie. De stem van Ali Campbell zoals we die kennen sinds begin jaren tachtig is onmiskenbaar verbonden aan UB40.

Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 07-11-2021
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.