InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?

Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?

Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op? De Britse achtmansformatie UB40 wordt opgericht in 1978 en groeit in de jaren tachtig en negentig uit tot de succesvolste reggaeband aller tijden met een wereldwijde verkoop van meer dan 70 miljoen platen. Ali Campbell, zanger van het eerste uur, verlaat de groep in 2008 en gaat in 2013 met nog twee ex-leden op tournee onder de naam UB40 waardoor er vanaf dat moment twee groepen met dezelfde naam bestaan. Vanaf 2015 toeren beide groepen jaarlijks door Nederland. Ga je naar een optreden van UB40, dan kun je de vraag stellen: wélke UB40 treedt vanavond op?

UB40

In het Engelse Birmingham wordt in 1978 een popgroep opgericht die zich UB40 noemt. De naam is ontleend aan het aanvraagformulier voor een werkloosheidsuitkering van de Britse sociale dienst.

De groep heeft een multiculturele samenstelling met leden afkomstig uit Engeland, Schotland, Ierland, Jamaica en Jemen. UB40 bestaat uit Jimmy Brown, Earl Falconer, Norman Hassan, Terence Wilson, Mickey Virtue, Brian Travers en de broers Ali en Robin Campbell. Oorspronkelijk is het de bedoeling dat Duncan Campbell de zang voor zijn rekening neemt maar hij ziet weinig toekomst voor de band weggelegd waarna de keus op zijn broer Ali Campbell valt.

In de eigen nummers van de groep komen onderwerpen als racisme en werkloosheid aan bod terwijl in Madame Medusa en If it happens again premier Margaret Thatcher het moet ontgelden. Maar het meest bekend wordt de groep door hun reggae-uitvoeringen van nummers van andere componisten, zoals van Jimmy Cliff (Many rivers to cross), Neil Diamond (Red red wine), Al Green (Here I am) en Sonny Bono (I got you babe).

Tussen 1983 en 1993 heeft UB40 in Nederland bijna dertig hits waarvan er vijf de eerste plaats van de hitparade bereiken.

Familietwist tussen de broers Campbell

Zanger Ali Campbell verlaat de groep in 2008 omdat hij zich ‘niet kan vinden in de zakelijke beslissingen die de afgelopen jaren zijn gemaakt’. De overige leden van de groep doen afstand van deze uitspraak en gaan door met een nieuwe zanger: Ali’s broer Duncan.

Ali Campbell is teleurgesteld in zijn broer. Duncan zou hem, toen Ali twijfelde of hij met de groep door moest gaan, hebben geadviseerd te stoppen om daarna zijn plek in te nemen. Dat is althans Ali’s visie die ook vindt dat Duncan zijn bekende UB40-nummers om zeep brengt. ‘I sat back for five years and watched my brother Duncan murdering my songs’.

Faillissement en vertrek groepsleden

Niet lang daarna stapt toetsenist Mickey Virtue eveneens op. Met de groep gaat het dan al langer niet goed. Ondanks het faillissement van een aantal leden wordt nieuw materiaal uitgebracht. Teleurgesteld in de richting die de band is ingeslagen na het uitbrengen van een album met countrynummers vertrekt ook Terence Wilson.

Rechtszaak

De drie ex-leden slaan de handen ineen en brengen een album uit op naam van Ali Campbell. In 2014 treden de drie met gastmuzikanten op als UB40. Tussen de broers Ali enerzijds en Robin en Duncan anderzijds komt het tot een rechtszaak over wie zich eigenaar van de naam UB40 mag noemen.

‘Ali verkoopt tickets als UB40 terwijl hij dat niet is. Hij heeft onze naam ingepikt omdat hij onder zijn eigen naam geen concertkaartjes weet te verkopen. Hij mag elk UB40-nummer zingen wat hij wil maar hij is niet gerechtigd dat uit naam van UB40 te doen. De fans worden misleid,’ aldus Robin.

Welke UB40 treedt op in Nederland?

2015

Maar welke UB40 treedt nu op? De optredens op woensdag 28 oktober in Eindhoven (De Effenaar) en op vrijdag 30 oktober 2015 in Zwolle (Hedon) zijn verzorgd door UB40 dat bestaat uit de broers Duncan en Robin Campbell, Earl Falconer, Jimmy Brown, Norman Hassan en Brian Travers. Daarentegen kon je in 2015 op donderdag 30 juli in Bloemendaal en op 14 en 15 augustus in Ulft luisteren en kijken naar UB40 met Ali Campbell, Terence ‘Astro’ Wilson en Mickey Virtue.

2016

Voor zaterdag 7 en maandag 9 mei 2016 stonden twee optredens gepland in de Heineken Music Hall. Deze versie van de groep bestond uit Ali Campbell, Astro en Mickey Virtue. De optredens op 27 mei in Hengelo en op 14 juli tijdens Grenswerk Open Air in Venlo werden verzorgd door de UB40-versie met de beide broers Campbell evenals de optredens in het najaar in Amsterdam (Paradiso, 23 november), Nijmegen (Doornroosje, 24 november) en Groningen (De Oosterpoort, 25 november).

2017

De optredens op 9 februari 2017 in Utrecht (Tivoli Vredenburg), op Paaspop in Schijndel op 16 april en op 20 oktober 2017 in Rotterdam (Ahoy) waren eveneens van UB40 met de broers Duncan en Robin Campbell. Tijdens Night at the park in het Haagse Zuiderpark op 24 juni was het trio van Ali Campbell te bewonderen.

2018

In januari 2018 stonden in ons land vier optredens op het programma met de UB40-variant met de beide broers Campbell. Op 20 januari trad de groep op in Heerlen (Parkstad Limburg Theater), op 21 januari in Arnhem (Parkzaal Musis Sacrum), op 23 januari in Haarlem (Philharmonie) en tenslotte op 26 januari in Groningen (De Oosterpoort). Daarnaast was de groep op 24 januari te zien en te horen in Antwerpen (De Roma).

De andere variant met Ali Campbell was te zien en te horen op 26 mei tijdens het Muziekweekend in Pesse, op 14 juli in Weert op Bospop en op 25 augustus in Amsterdam op het Reggae Lake Festival.

2019

De tournee van Ali Campbell, Astro and Mickey Virtue in 2019 stond in het teken van het veertigjarig jubileum van de band. In het kader van dat jubileum gaf deze samenstelling van UB40 op woensdag 10 april 2019 een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam en waren ze op donderdag 22 augustus te horen op de tiende editie van Glemmer Beach. In AFAS Live, Amsterdam trad op 13 oktober daarentegen weer die andere UB40 op.

Welke van de twee is de echte?

Ali Campbell claimt met zijn groep garant te staan voor het echte (reggae)geluid van UB40 dat niets van doen heeft met de countrynummers die door die andere groep met dezelfde naam worden gespeeld.
Welke is de echte UB40? Zeg ’t maar.
© 2015 - 2019 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Virussen verstopt in je DNAVirussen verstopt in je DNAVirussen zijn al jaar en dag bekend en teisteren de mens. Iedereen heeft wel eens influenza (griep) gehad. Maar wist je…
White Album - Is Paul McCartney dood?White Album - Is Paul McCartney dood?In 1968 komt het album The Beatles van The Beatles uit. Het album kreeg de naam “White Album”, vanwege de witte hoes. De…
recensie“Forks over knives” een film die je leven kan veranderenDeze documentaire doet momenteel in de Verenigde Staten en Canada veel stof opwaaien. De zalen waarin de documentaire ve…
Procedure bij faillissementProcedure bij faillissementWat is een faillissement en in welke fasen verloopt een faillissement? Hoe wordt het vermogen van de persoon die faillie…
Bronnen en referenties
  • http://www.express.co.uk/news/showbiz/516671/UB40-stars-move-forward-with-legal-battle-over-band-name
  • http://lflmagazine.nl/interviews/ali-campbell-mijn-ub40-de-echte-ub40
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UB40

Reageer op het artikel "Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Kim Dielstraten, 14-10-2019 15:25 #3
Gisteren avond afknapper in Afas Amsterdam!zo op verheugd maar Ub 40 is geen Ub 40 zonder Ali!het was echt slecht!zwaar teleurgesteld!

Debby, 14-10-2019 01:39 #2
Pfffffff wat een afknapper en zwaar teleurgesteld zijn wij terug gekomen van het UB40 concert in Afas te Amsterdam, dit concert was van de 2 broers, maar die kunnen beter stoppen met concerten geven zo slecht gezongen en gespeeld… Hoe kunnen ze zo doorgaan zonder Ali want dat is de zanger die voor de meesten onder ons UB40 is en net als wij niet wisten dat er nu dus 2 zijn. Dit is een slecht aftreksel, die Duncun kan helemaal niet zingen zou hem niet eens op een braderie uitnodigen en steeds was hij van t podium af om snel zijn glas te pakken en nee het was geen appelsap ;-). We hebben zoveel mensen om ons heen heb horen klagen hierover…

Werner Soom, 10-10-2019 01:28 #1
Ik heb ze beiden gezien en beluisterd, het feit blijft dat de stemmen van Ali Campbell & Astro zo uniek en niet te kopiëren zijn, dat UB40 ft Ali Campell & Astro de authentieke sound uitdraagt. De meeste mensen op onze planeet hoeven maar 1 seconde van Ali's stem te horen en ze weten om welke band het gaat. Dat kunnen niet veel zangers zeggen, Ik vind zijn nieuwe band in het geheel ook beter spelen, Ali heeft een aantal zeer goede muzikanten om zich heen verzameld. Met name drummer Paul Slowley vind ik een aanzienlijke verbetering. Het komt allemaal professioneler over.
De overige bandleden waren eigenlijk al voor het vertrek van Ali Campbell in slaap gevallen en dat merk je nu nog. De zanger Duncan haalt de noten bij lange na niet en de muziek klinkt sloom. De band van Ali kan nog alle nummers spelen, de band met Duncan kan dat niet, omdat Astro er niet meer bij is.
Bij mij geen twijfel en zo lang Ali Campbell ft Astro nog door Nederland touren, het zal een keer ophouden na ruim 40 jaar, zeker een aanrader. Reactie infoteur, 10-10-2019
Hallo Werner Soom,

Dank voor je reactie. De stem van Ali Campbell zoals we die kennen sinds begin jaren tachtig is onmiskenbaar verbonden aan UB40.

Infoteur: Molleke
Laatste update: 13-10-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Schrijf mee!