Stromae: het verhaal achter de Vlaamse popsensatie

Stromae: het verhaal achter de Vlaamse popsensatie Stromae is een internationale popsensatie uit België. Achter de artiestennaam Stromae gaat Paul van Haver schuil, een half-Rwandese Belg. In 2010 scoort hij zijn eerste grote hit met het nummer ‘Alors on Danse’. Stromae blijft muziek maken, maar grote successen blijven uit. In 2013 komt hij terug met zijn album ‘Racine Carrée’, waar onder andere de hits ‘Papaoutai’ en ‘Formidable’ op te vinden zijn. Dit album leidt tot een grote en internationale doorbraak. Stromae de hele wereld over om op verschillende plekken uitverkochte optredens te geven.

Inhoud


Persoonlijk leven

Paul van Haver komt op 12 maart 1985 ter wereld in Etterbeek te België. Hij groeit op in Brussel waar hij wordt opgevoed door zijn Vlaamse moeder. Zijn vader komt uit Rwanda maar is vrijwel afwezig in het leven van Stromae. Als Stromae twaalf jaar is keert zijn vader terug naar Rwanda om daar te gaan wonen. Hij komt echter om bij de Rwandese genocide, de volkerenmoord in 1994, waarbij zijn lichaam in stukken werd gesneden. Stromae trekt zich de genocide zeer aan en kan hier erg geëmotioneerd door raken, maar niet vanwege het feit dat zijn vader hierbij vermoord is. Volgens van Haver was zijn vader toen hij stierf allang uit zijn leven verdwenen, en heeft hij meer geleden onder het feit dan hij geen échte vader heeft gekend. In maart 2016 komt Stromae in het nieuws als hij wordt afgebeeld op de cover van het satirische tijdschrift 'Charlie Hebdo'. Het hoofd van Paul van Haver is op de voorkant afgebeeld met om hem heen losse ledematen. Hierbij staat de tekst: 'Papa où t’es?', verwijzend naar zijn single Papaoutai (Papa, waar ben je?). Het voorval schokt de familie gezien hun familiegeschiedenis.

Afgezien van het feit dat hij geen vader heeft gekend, heeft Stromae geen vervelende jeugd gehad. Er was dan wel weinig geld voor de familie, hij heeft het nooit moeilijk gehad en daarvoor is hij zijn moeder erg dankbaar. Al vroeg ontstaat zijn liefde voor muziek en op jonge leeftijd gaat hij naar de muziekschool. Hier leert hij drummen en leert hij over de geschiedenis van muziek. Stromae weet het zeker: hij gaat van zijn hobby muziek zijn werk maken.

Beginjaren carrière

Als Paul van Haver vijftien is begint hij met rappen onder de naam OPS Maestro, maar later veranderd hij zijn naam naar Stromae. Dit is een verlan van het woord ‘maestro’. Bij een verlan worden lettergrepen van een woord verwisseld van plaats waardoor er een nieuw woord ontstaat. Daarnaast studeert hij ook nog aan een privéschool, maar doordat hij veel moet werken om dit te bekostigen moet hij deze school vanwege tegenvallende resultaten verlaten. Daarop besluit hij zich in te schrijven bij het ‘Institut National de Radioélectricité et Cinématographie’, waar hij film gaat bestuderen. Het is deze opleiding die ervoor zorgt dat zijn muzikale carrière van de grond komt.

In 2008 tekent hij bij het label ‘Because Music’, waar hij nummers voor andere artiesten componeert. Deze platendeal heeft hij te danken aan zijn eerste album wat hij uitbracht genaamd: ‘Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic…’ Daarnaast brengt Stromae filmpjes uit op internet waarin hij tips geeft voor het componeren van muziek. Hiermee vergaart hij langzamerhand bekendheid. Als hij in 2009 stage gaat lopen bij NRJ radio in Brussel betekent dit een doorbraak. Hier moedigen ze hem aan zijn muziek uit te brengen wat leidt tot de hit ‘Alors on Danse’. Dit blijkt dé zomerhit van 2010 te zijn en staat op nummer één door heel Europa. Hierop volgend brengt Stromae het album ‘Cheese’ uit. Groot succes blijft echter uit en Stromae lijkt een ééndagsvlieg te zijn.

Het fenomeen Stromae

Dan brengt Stromae in 2013 opnieuw een Franstalig album uit: Racine Carrée. Met de eerste single die hij van dit album uitbrengt, ‘Papaoutai’, scoort hij een grote hit, mede door de aanstekelijke deuntjes in het nummer. Wie echter goed naar zijn Franse teksten luistert, komt erachter dat deze teksten bepaald niet oppervlakkig zijn. Zo gaat ‘Papoutai’ over het gemis van zijn vader en over het feit dat niemand precies weet hoe je een goede vader moet zijn. In een ander nummer, genaamd ‘Carmen’, doet Stromae zijn beklag over de negatieve invloed van sociale media op het dagelijks leven van tegenwoordig. In de teksten van Stromae uit hij zijn kritiek op de maatschappij. In september 2015 brengt hij een nieuwe single uit van het album Racine Carrée: Quand C'est? In het nummer 'Quand c'est' zingt hij over hoe de ziekte kanker om zich heen blijft grijpen. De bijbehorende videoclip maakt veel indruk en wordt binnen een dag door meer dan een miljoen mensen bekeken.

Eigenzinnig en excentriek

Zijn teksten in combinatie met opzwepende beats zorgen ervoor dat Stromae een volledig eigen stijl creëert en zich onderscheid van anderen in de muziekindustrie. ‘Racine Carrée’ zorgt dan ook voor een internationale doorbraak. Hij reist de hele wereld over en treedt onder andere op in Amerika en Canada. Zo staat hij op het zeer populaire Amerikaanse festival ‘Coachella’ en maakt hij zijn opwachting in de talkshow ‘Jimmy Kimmel Live’, waar dagelijks zo’n 2,5 miljoen mensen naar kijken. Daarnaast treedt hij op 1 oktober 2015 op in de Madison Square Garden te New York, ter afsluiting van zijn Amerikaanse concerttour.

Naast de goede beats en diepzinnige teksten besteedt Stromae ook veel aandacht aan de manier waarop hij de liedjes brengt. In zijn eigen clips komt hij voornamelijk zelf naar voren als acteur en zijn optredens gaan vaak gepaard met theatrale handgebaren en energieke dansbewegingen. Zijn succes wordt ook bekroond: Paul van Haver sleept veel nominaties en prijzen in de wacht. Zo wordt zijn nummer ‘Formidable’ in 2013 in België uitgeroepen tot song van het jaar. Met zijn excentrieke stijl en formidabele muziek kent zijn succes inmiddels geen grenzen meer. Stromae is uitgegroeid tot een fenomeen en zal de wereld gaan veroveren.

Naar de achtergrond

In december 2016 wordt echter bekend dat Stromae tijdelijk zal stoppen met zingen. Hij zal zich gaan focussen op andere zaken, zoals zijn kledinglijn, het schrijven en het componeren. Eind 2015 trouwt de artiest in het geheim met zijn styliste Coralie Barbier, met wie hij dan al een aantal jaar een relatie heeft. Later wordt bekend dat de ingelaste pauze van Stromae serieuze oorzaken heeft. Om zich te beschermen tegen malaria tijdens een tournee in Afrika in 2015, nam hij een middel dat deze ziekte bestrijdt. Stromae krijgt ernstige bijwerkingen van deze pillen en het levert hem zelfs psychische klachten op die direct door de medicijnen veroorzaakt zijn. In 2017 laat de zanger weten dat er sprake is van een terugval en gezondheid zijn eerste prioriteit is.

In februari 2018 wordt bekend zijn vrouw Coralie zwanger is van hun eerste kindje samen. Een nieuw album van de zanger moet men voorlopig dan ook niet verwachten. Toch komt er onverwacht weer muziek uit waar Stromae op te horen is. De artiest is in april 2018 te horen op een nummer van de Franse rapper en producer OrelSan. De plaat heet 'La Pluie' en bezingt het gevoel dat slecht weer met zich meebrengt. Eind september 2018 wordt Stromae voor het eerst vader, zijn vrouw Coralie bevalt van een zoon. In oktober 2019 verschijnt er wederom onverwacht nieuwe muziek van de Vlaamse popsensatie. De band Coldplay brengt in die maand een nieuw album uit en één van de nieuwe nummers, genaamd 'Arabesque', is een duet met Stromae. Stromae zingt in het Frans en Chris Martin, de zanger van Coldplay, neemt het Engelstalige deel voor zijn rekening.

Comeback en terugval

In november 2020 maakt Stromae bekend dat hij werkt aan een nieuw album, maar nog geen datum heeft waarop dit uitgebracht gaat worden. Op 15 oktober 2021 maakt de artiest zijn comeback. Stromae brengt dan het nummer 'Santé' uit. Ook maakt hij bekend in 2022 weer op te gaan treden, met nieuwe nummers van zijn album 'Multitude' dat op 4 maart van datzelfde jaar uitkomt. De zanger zal ook Nederland aan doen, op 27 februari 2022 staat hij in de AFAS Live in Amsterdam. Het concert was binnen tien minuten uitverkocht. Op 29 januari 2022 maakt Stromae zijn opwachting in het programma 'Matthijs Gaat Door' en brengt daar 'Santé' en zijn tweede single van het nieuwe album, 'L'enfer' ten gehore. In juli 2022 lanceert Stromae samen met popster Camila Cabello de single 'Mon Amour'. Dit nummer was al terug te vinden op het album 'Multitude', maar is herschreven tot een Frans- en Engelstalig duet.

Op 21 augustus 2022 doet Stromae opnieuw Nederland aan, hij is dan de afsluiter van het festival Lowlands. Dan wordt ook bekend dat de zanger voor een vierde show met zijn Multitude Tour naar Nederland komt, ditmaal op 22 november 2023. Eerder al werd bekend dat hij op 13, 14 en 15 april 2023 in de Ziggo Dome zou staan, hier waren al snel geen kaarten meer voor beschikbaar. Begin april van het desbetreffende jaar wordt echter bekend dat Stromae tot en met mei 2023 de concerten uit zijn tour annuleert. Hieronder vallen ook de concerten die in april in de Ziggo Dome zouden plaatsvinden. Zijn gezondheidstoestand stelt hem niet in staat de optredens te verzorgen. Er worden geen vervangende data voor de concerten bekend gemaakt, concertgangers krijgen het aankoopbedrag van hun ticket retour. Een maand later wordt bekend dat Stromae door terugval in slechte gezondheid, in overleg met familie en medici heeft besloten zijn volledige Multitude tour te beëindigen. Dit houdt in dat ook het concert wat in november in de Ziggo Dome gepland stond, niet doorgaat.
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal muziek, de WK hits van 2014Voetbal muziek, de WK hits van 2014Eens in de vier jaar is het wereldkampioenschapvoetbal. Het wereldkampioenschapvoetbal wordt telkens in een ander land g…
Biografie: IndilaIndila is de artiestennaam van Adila Sedraïa. Indila is een Franse zangeres en songwriter. Ze verwierf bekendheid met he…
recensieLa danse des esprits - Het mirakel van Saint AlbaElk jaar vindt er in Frankrijk een mirakel plaats. Op 13 december wordt de triptiek van Saint Alba in een Franse kapel e…
Haver is gezonder dan je denktHaver is gezonder dan je denktJe hoort niet zo heel vaak over haver. Het is dan ook een beetje een vergeten gewas, maar haver is heel erg gezond. Zeke…

Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?Welke van de twee UB40’s treedt in Nederland op?De Britse achtmansformatie UB40 wordt opgericht in 1978 en groeit in de jaren tachtig en negentig uit tot de succesvolst…
Top 10 zangers en rappers met de meeste hits in AmerikaTop 10 zangers en rappers met de meeste hits in AmerikaDe Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert wekelijks een lijst met de honderd populairste liedjes. In deze lijst komen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eddy Berthier, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • http://www.3fm.nl/artiest/1976/stromae/biografie, bezocht op 27-07-2015
  • http://www.rfimusic.com/artist/chanson/stromae/biography, bezocht op 27-07-2015
  • http://www.volkskrant.nl/archief/maestro-stromae~a3496989/, bezocht op 27-07-2015
  • http://nos.nl/artikel/2096190-cover-charlie-hebdo-shockeert-familie-stromae.html, bezocht op 04-04-2016
  • https://www.hln.be/showbizz/celebrities/stromae-getrouwd-met-de-vrouw-die-zijn-strikjes-bedacht~a0c5972a/, bezocht op 09-01-2018
  • https://www.ad.nl/show/serieuze-psychische-terugval-voor-stromae~a5aa7191/, bezocht op 09-01-2018
  • https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/384968-jaaaa-stromae-zingt-weer, bezocht op 12-04-2018
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 09-05-2023
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.