Wie is de Australische zanger Guy Sebastian?

Wie is de Australische zanger Guy Sebastian? De Australische zanger Guy Sebastian breekt in 2003 in eigen land door na het winnen van de talentenjacht Australian Idol. Zijn vele successen in de daaropvolgende jaren blijven grotendeels beperkt tot de eigen regio. Als in 2015 het Eurovisie Songfestival de zestigste editie beleeft mag Australië eenmalig meedoen. Het continent laat zich vertegenwoordigen door Guy Sebastian. Pas op 23 mei 2015 maakt Europa kennis met deze zanger als hij zijn land met ‘Tonight again’ vertegenwoordigt op het ook in Australië enorm populaire liedjesfestijn en eindigt op een vijfde plek. Bijna vier jaar later, in februari 2019, heeft hij in ons land met ‘Before I go’ zijn eerste hit te pakken.

Zanger Guy Sebastian uit Australië

Guy Sebastian vertegenwoordigde Australië op het Eurovisie Songfestival dat in 2015 in het Oostenrijkse Wenen werd gehouden. Sebastian is niet de eerste Australiër die meedeed aan dit festival; de in Melbourne geboren zangeres Gina G deed in 1996 mee voor Groot Brittannië en bereikte een achtste plaats met het lied Ooh aah… just a little bit.

Australian Idol

Guy Sebastian is van Maleisische afkomst en wordt geboren op 26 oktober 1981 in het Maleisische Klang. Als hij zeven jaar is verhuist hij met zijn ouders en drie broers naar Melbourne, Australië.

In 2003 is hij de eerste, en nadien meest populaire, winnaar van de Australische versie van het talentenjachtprogramma Idol, getiteld Australian Idol. Tussen 2003 en 2017 heeft hij grote verkoopsuccessen in eigen land met de acht studioalbums die zijn uitgebracht: Just as I am (2003), Beautiful life (2004), Closer to the sun (2006), The Memphis album (2008), Like it like that (2009), Armageddon (2012), Madness (2014) en Conscious (2017). Van deze albums zijn 22 singles verschenen waarvan er zes op de eerste plaats van de ARIA (Australian Recording Industry Association) Charts komen, een unicum aldaar voor een zanger van eigen bodem. Zijn debuutsingle na het winnen van Idol, Angels brought me here, is in Australië de bestverkochte single in de periode 2000-2009.

Sebastian zegt muzikaal te zijn beïnvloed door soulzangers als Sam Cooke, Stevie Wonder en Donny Hathaway. Zijn muziekstijl varieert van pop, R&B, funk tot soul en jazz.

World Idol en varianten

In 2003 doet Guy Sebastian mee aan World Idol, de eenmalige internationale variant van Idol(s) waarin de winnaars van verschillende landen het tegen elkaar opnemen. In deze competitie eindigt hij enigszins teleurstellend als zevende; winnaar is de Noor Kurt Nilsen terwijl de voor Nederland afgevaardigde Jamai eindigt als elfde en laatste.

Begin 2004 is Sebastian jurylid bij de Nieuw-Zeelandse Idol en treedt hij op in de Indonesische versie, waarna tevens hitsuccessen volgen in deze landen maar ook in Maleisië, Singapore en de Filipijnen. In 2010 zal Guy andermaal als jurylid verschijnen, ditmaal in de Australische ‘reality music competition’ The X-Factor.

The Memphis album

Op Guy Sebastian’s tweede album Beautiful life verschuift in muzikaal opzicht de nadruk meer richting R&B. Een aantal nummers schrijft hij samen met Robin Thicke en Brian McKnight. Deze verschuiving wordt voorgezet als hij in 2007 The Memphis album uitbrengt. Op deze cd staan veertien soul klassiekers uit voornamelijk de jaren zestig, waaronder Soul man, Hold on I’m coming, Sittin’ on the dock of the bay, Let’s stay together en In the midnight hour. Het album wordt in Memphis Tennessee opgenomen met nagenoeg dezelfde muzikanten (The MGs, van Booker T & The MGs) van het platenlabel Stax Records die ook op de originele uitvoeringen hebben gespeeld. In 2008 komen The MGs naar Australië voor een tournee samen met Guy Sebastian. Van één van de optredens in Melbourne verschijnt de DVD The Memphis tour.
The Memphis album bevestigt zijn naam als zanger met ‘soul’, hetgeen nog steeds te horen is in zijn huidige muziek.

Samenwerking met gevestigde namen

Voor het album Like it like that vertrekt hij in 2008 naar de Verenigde Staten om met onder meer John Mayer samen te werken aan een aantal nummers. Het album wordt een jaar later uitgebracht onder de noemer ‘original soul’. Met de Amerikaanse zangeres en actrice Jordin Sparks wordt het duet Art of love opgenomen.

In 2010 toert Guy intensief in de Verenigde Staten, dikwijls bijgestaan met gastoptredens van bekende zangers. Hij vergezelt Lionel Richie, met wie hij het bekende All night long opneemt, op diens toer in Australië.

Op het album Armageddon uit 2012 staat het nummer Get along dat gaat over de schadelijke gevolgen die worden veroorzaakt door onverdraagzaamheid op het gebied van religie, cultuur en ras. Hij schrijft het nummer in de aanloop naar de geboorte van zijn zoon. De daaropvolgende tournee in zijn thuisland heet de Get Along Tour.

Bron: World Vision Australia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: World Vision Australia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Liefdadigheidsinstellingen

Op het gebied van ‘charity’ is Guy Sebastian op meerdere terreinen actief. Hij is ambassadeur (geweest) van Ronald McDonald, het Australische Rode Kruis en de christelijke organisatie World Vision Australia. Voor deze organisatie reist hij in 2005 naar Oeganda en Rwanda.
Zijn naam is tevens verbonden aan onder meer het Australische Leger des Heils, de campagne Make Poverty History (2005) en de Flying Doctor’s.

Eurovisie Songfestival 2015 met Tonight again

Begin 2015 maakt de EBU (European Broadcast Union) bekend dat vanwege de zestigste maal dat het Eurovisie Songfestival wordt georganiseerd, Australië (aanvankelijk eenmalig) mag meedoen. Het liedjesfestijn blijkt daar al jaren enorm populair te zijn. De keus valt op de in Australië immens populaire zanger Guy Sebastian. Hij zingt op de finaleavond in Wenen het deels door hemzelf geschreven Tonight again waarmee hij als vijfde eindigt. Vanwege de onbekendheid van nagenoeg de hele Westerse wereld met Sebastian heeft de zanger niets te verliezen. Zijn enige twee Westerse hitsuccessen tot dat moment zijn de nummers Battle scars, een samenwerking met de Amerikaanse rapper Lupe Fiasco, en Like a drum. Beide nummers bereiken de hitparades in Noord-Amerika en enkele Scandinavische landen.

Before I Go

In november 2018 verschijnt van Guy Sebastian de single Before I go, een nummer dat hij samen heeft geschreven met Jamie Hartman en de voorloper is van zijn in 2019 te verschijnen negende album. Opvallend genoeg is Before I go in eigen land een minder groot succes terwijl Sebastian er in ons land zijn eerste hit mee bereikt (nummer 9 in de Top 40 van 13 april 2019).

The Voice Of Holland

Op vrijdag 22 februari 2019 zingt Guy Sebastian een duet met de finalisten van The Voice Of Holland. Een eventueel duet met coach Ali B ziet de zanger wel zitten. De grootste hit van Guy in Amerika was overigens ook een samenwerking met een rapper, de al genoemde Lupe Fiasco.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 60: 1961Hits jaren 60: 1961Welke nummers waren in 1961 een grote hit? 1961 was een jaar waarin veel verschillende artiesten in de hitlijsten kwamen…
Eurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemersEurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemersVan 8 t/m 12 mei 2018 strijden in totaal 43 landen in twee halve finales en een finale om de winst van het Eurovisie Son…
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
Eurovisie Songfestival: deelnemers 1956 - 1959Eurovisie Songfestival: deelnemers 1956 - 1959Het Eurovisie Songfestival is jaarlijks een begrip geworden. Het eerste jaar dat dit spektakel gehouden werd, was in 195…

Welke Digital Audio Workstation (DAW) gebruiken?Vandaag de dag wordt elektronische muziek vaak gemaakt met Digital Audio Workstations of DAW's. Digital audio workstatio…
Obscure platen die de hitparade haaldenObscure platen die de hitparade haaldenDe Top 40 en andere hitparades zijn verzamelplaatsen van vele soorten muziek. Van rock tot dance en van Nederlandstalig…
Bronnen en referenties
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 14-03-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.