Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBA

De eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de bandleden ermee om met zijn vieren op te treden. Uiteindelijk werd hun muziek wereldberoemd. Hoe kwamen deze vier leden bijelkaar en vormden zij samen de succesvolle popgroep ABBA?

De eerste optredens van Anne-Frid (Frida), Benny, Björn, en Agnetha

Na hun tijd bij de Hootenanny Singers (Björn) en de Hep Stars (Benny) (lees meer hierover in het artikel: De leden van ABBA) gingen Björn en Benny samen spelen. Als ze samen waren, namen ze hun vriendinnen altijd mee, die het samen nogal goed konden vinden.
Toen Björn en Benny zangstemmen nodig hadden werden de meisjes natuurlijk gevraagd. Ze stemden toe en zo gingen ze als kwartet optreden. Het werd niets. Alle nummers werden geschreven door andere mensen die dachten dat zij het beter wisten. Na een paar optredens hielden de vier het voor gezien en stopten ermee om met zijn vieren op te treden.

Een nieuwe poging

Benny en Björn bleven samen muziek maken. Agnetha nam een paar singles op die een groot succes werden en Frida nam een elpee op. In 1971 traden de vier opnieuw samen op, maar het ging nog steeds niet goed. Toen Stig Anderson (eigenaar van de platenfirma waarvoor Benny en Björn werkten en later manager van ABBA) daarna een duet wilde opnemen van Björn en Agnetha kon dit niet gebeuren doordat Agnetha bij een andere platenmaatschappij haar contract had.

De ABBA-sound

Stig Anderson kwam toen op het idee dat Björn en Benny hun teksten in het Engels zouden gaan schrijven. Samen met de technicus Michael Tretow produceerde ze het geluid dat nu de ABBA-sound wordt genoemd.

Eerste plaat: ‘Lyka’ (geluk)

Hun eerste plaat heette Lyka en de meisjes zongen op de achtergrond. Op de hoes van de plaat stonden alle vier hun namen omdat je Agnetha en Frida duidelijk kon horen zingen. Het werd nummer twee in de Zweedse Hitparade en nummer 115 in de Amerikaanse Hitparade. Dit was tot dan toe de beste plaats die de Zweden ooit gehaald hadden in de Amerikaanse Hitparade.

‘Ring, ring’, de voorronde in Zweden voor het Eurovisie Songfestival 1973

In 1973 deden Frida, Benny, Björn en Agnetha mee aan de voorronde in Zweden van het Eurovisie Songfestival . Ze eindigde op de derde plaats met het liedje ‘Ring, ring’. Hoewel ze konden deelnemen aan het Eurovisie Songfestival werd ‘Ring, ring’ nummer één in de Zweedse Hitparade en er werden er 100.000 van verkocht in Europa.

De naam ABBA

Datzelfde jaar werd er weer een single uitgebracht ‘Love ain’t easy’. Weer stonden alle vier de verschillende namen op de hoes. Het lastige hiervan was dat de mensen al deze namen niet zo goed konden onthouden.
Als Stig Anderson met een journalist sprak zei hij al ‘ABBA’ en dus was de naam al een beetje bekend voor hij echt gebruikt werd. Nadat de hele groep het erover eens was dat deze naam beter was, dan de vier namen apart, werd voortaan altijd de naam ‘ABBA’ gebruikt.

‘Waterloo’ en het Eurovisie Songfestival 1974

In 1974 deed ABBA opnieuw mee in de voorronde van Zweden voor het Eurovisie Songfestival. Ze wonnen met het nummer ‘Waterloo’ en mochten meedoen aan het Eurovisie Songfestival 1974 dat gehouden werd in Brighton in Engeland. Ze wonnen en vanaf die tijd ging het goed met ABBA. Single na single werden opgenomen, elpee na elpee kwamen uit en bijna alles werd een groot succes.

Lees verder

© 2013 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Benny Andersson, de creatieve geest in ABBABenny Andersson, de creatieve geest in ABBABenny Andersson, bekend van de Zweedse rockband de Hep Stars, kon in de jaren zestig nog niet vermoeden dat hij deel zou…
Anni-Frid Lyngstad, de diepe stem in ABBAAnni-Frid Lyngstad, de diepe stem in ABBAAnni-Frid Lyngstad, oftewel Frida, heeft tot op heden een onvoorstelbaar leven geleid. Dochter van een Noors meisje en e…
Björn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, de bekende gitarist in ABBA, heeft sinds de ABBA-tijd niet stilgezeten. De musicals die hij samen met zij…

KISS 40 jaar Rock `n´ Roll“Hello …….,You want the best, you get the best. The hottest band in the world: KISS”. Met deze inmiddels beroemde zin be…
De Speeldoos, muziek met speelse tekstenDe Speeldoos is een samenwerking van Roos Rebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat). Op een speelse manier heeft di…
Bronnen en referenties
  • Borg, CHR. En Minor, Th. (1977), Het fenomeen ABBA , Uitgeverij Strengholt Televideo BV En Teleboek BV
  • Edgington, H. en Himmelstrand, P.( 1997) ABBA, Uitgeverij Everest Books
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.