De Speeldoos, muziek met speelse teksten

De Speeldoos is een samenwerking van Roos Rebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat). Op een speelse manier heeft dit gelegenheidsduo gedichten en letterlijk uitgesproken teksten van verstandelijk gehandicapten op muziek gezet. De twee albums die het inmiddels heeft opgeleverd werden goed ontvangen in de pers en optredens in het land zijn steevast een feestje.

Stichting Dichterbij

De Speeldoos is in eerste instantie een initiatief van Stichting Dichterbij, een Nederlandse organisatie die hulp- en dienstverlening biedt aan mensen met een verstandelijke handicap, gelokaliseerd in de omgeving van Noord-Limburg, Oost Brabant en Zuid-Gelderland (het stroomgebied van de Maas). Dichterbij streeft naar een zo volledig mogelijk participatie aan de maatschappij voor deze groep.

Roosbeef en De Staat

In 2009 werden Roos Rebergen en Torre Florim van respectievelijke bands Roosbeef en De Staat benaderd om een muziekproject met verstandelijk gehandicapten te doen. Ofschoon beide artiesten afkomstig zijn uit de regio Nijmegen, kenden ze elkaar slechts oppervlakkig. Tijdens voorbereiding en opname van de eerste Speeldoos is er een vriendschap ontstaan en de tweede Speeldoos was, naar eigen zeggen, een mooie gelegenheid om elkaar weer te zien.

Muzikanten

De muziek is voor het grootste deel ingespeeld door Roos &Torre. De begeleidingsband bij optredens bestaat uit leden van Roosbeef en De Staat:
 • Tim van Oosten percussie
 • Tim van Delft drums
 • Jop van Summeren basgitaar
 • Vedran Mircetic - gitaar

Eerste Speeldoos

Voor het eerste album is gebruik gemaakt van gedichten door verstandelijk gehandicapten. De ene keer door regels letterlijk te citeren, de andere keer door een gedicht in zijn geheel (of in combinatie met een ander gedicht) op muziek te zetten.

De muziek van de zes nummers op dit album neigt het meeste naar die van De Staat. Er is niet gekozen voor kinderlijke melodieën, eerder voor rauwe klanken en ritmes. Dit biedt een onontbeerlijk tegenwicht aan de onschuldige toon van de teksten.

Echt doorgebroken naar het grote publiek is de band met dit album niet, alhoewel veel mensen er kennis van hebben genomen. De cd maakte eind 2009 onderdeel uit van het kerstpakket van menige onderwijs- en zorginstelling.

 1. Iemand dood
 2. Mag ik jou even lenen
 3. Stap voor stap
 4. Ik en mijn vriendin
 5. Oudjaar
 6. Jezus is de zoon van God

Tweede Speeldoos

Het tweede album is op een iets andere manier tot stand gekomen dan het eerste. Ditmaal ontleenden Roos en Torre de teksten aan gesprekken met acteurs van theater Kleinkunst, een toneelgroep bestaande uit verstandelijk gehandicapten. Er is dus niet uitgegaan van al geschreven gedichten. Op basis van verhalen, karakters en de algehele sfeer tijdens de gesprekken zijn de liedjes gemaakt.

Van de muziek zou je kunnen zeggen dat ten opzichte van de eerste Speeldoos gewonnen is aan speelsheid en vrolijkheid. Wellicht heeft dit bijgedragen aan de aandacht en waardering van een groeiend publiek.

 1. Geen Mens Helpt Mij De Winter Door
 2. De Zee Is Er Voor Iedereen
 3. Discotheek
 4. Nooit Verliefd
 5. Dansen Met Jou
 6. Scheld Me Kwijt

Optredens

Voor de promotie beide albums is de band te gast geweest in het VARA- rogramma De Wereld Draait Door. Na het uitbrengen van de tweede Speeldoos is er een korte tournee langs festivals en clubs in het hele land geboekt. Met name het optreden op festival Motel Mozaique heeft veel lof gebracht. Bij de publieksstemming kwam De Speeldoos als populairste act over het voetlicht.
© 2013 - 2024 Petterson, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenAfkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenVerstandelijk gehandicapten vormen een groep die in de verslavingszorg weinig tot geen aandacht krijgen terwijl verslavi…
Verstandelijk gehandicaptDe meeste mensen weten wel ongeveer wat een verstandelijke handicap inhoud, maar wanneer noem je iemand verstandelijk ge…
Timmers-Huigens theorieDe theorie van Dr. D. Timmers-Huigens wordt ook wel de ervaringsordening genoemd. Verstandelijk gehandicapten kunnen wor…
Seksuele voorlichting aan verstandelijk gehandicaptenSeksuele voorlichting aan verstandelijk gehandicaptenMensen met een verstandelijke handicap hebben net als mensen zonder handicap seksuele gevoelens. Zij willen deze gevoele…

De leden van de Zweedse popgroep ABBABijna iedereen kent de muziek van ABBA, maar lang niet iedereen kent de geschiedenis van de individuele leden van deze g…
John Mayer: terug van weggeweestJohn Mayer: terug van weggeweestJohn Clayton Mayer, bekend om zijn fijne gitaarspelen en vele relaties. John Mayer werd geboren in Bridgeport, Connectic…
Bronnen en referenties
 • http://www.muziek.nl/interviews/item/21945-interview-de-speeldoos
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Roosbeef
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Speeldoos
 • http://www.dichterbij.nl/
 • http://www.despeeldoos.net/wp-content/uploads/VK-recensie-1024x356.jpg
Petterson (1 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.