John Mayer: terug van weggeweest

John Mayer: terug van weggeweest John Clayton Mayer, bekend om zijn fijne gitaarspelen en vele relaties. John Mayer werd geboren in Bridgeport, Connecticut op 16 oktober 1977. Al sinds zijn jeugd liet Mayer zijn liefde voor muziek blijken aan de buitenwereld. In 2003 brak hij door met de hit ‘your body is a wonderland’. Anno 2016 is de muzikant uitgegroeid tot wereldartiest.

John Clayton Mayer

Het was een optreden van Michael J. Fox wat Mayer kennis liet maken met het geluid van een gitaar. John wilde perse een gitaar, dus op 13-jarige leeftijd huurde zijn vader er één. Mayer kreeg van zijn buurman een cassette met daarop de blueszang van Stevie Ray Vaughan. Vanaf dat moment begon zijn liefde voor blues op te borrelen. Al na twee jaar, op 15-jarige leeftijd, speelde Mayer in cafés en andere locaties.

Op 17-jarige leeftijd kreeg Mayer te maker met hartritmestoornissen. Hij werd een weekend lang opgenomen in het ziekenhuis. Zelf kijkt hier met positieve herinneringen terug op dat incident: ‘That was the moment the songwriter in me was born’. In het weekend dat hij in het ziekenhuis lag schreef Mayer veel songteksten.

Toen Mayer 19 jaar oud was begon hij te studeren aan de Berklee College of Music in Boston. Echter koos hij ervoor om na twee semesters te stoppen. Samen met zijn vriend Clay Cook verhuisden de twee naar Atlanta, Georgia. In Atlanta kon Mayer met wat hulp een album maken met acht nummers. Deze waren allemaal akoestisch. Voor Mayer was het genoeg materiaal om rond te toeren door Georgia.

En die keuze heeft hem veel goeds gedaan. Zijn talent werd namelijk opgemerkt en de inmiddels wereldberoemde gitarist tekende een contract bij platenmaatschappij Aware Records.

Eind 2002 kwamen de nummers ‘Why Georgia’ en “Your body is a wonderland’ uit. Vanaf dat punt ging het snel met zijn carrière. Hij won zelfs een Grammy Award voor ‘Your body is a wonderland’.

Heavier Things

Toch kon Mayer het niet voor elkaar krijgen om zodanig door te breken om grote concerten te houden. Ook kostte het hem veel moeite een album te maken. Er was veel concurrentie. In 2003 bracht hij het album Heavier Things uit waarop het nummer ‘Daughters’ stond. Wederom kreeg hij hier een Grammy Award voor. In 2005 vormde hij tijdelijk een trio met Steve Jordan en Pino Palladino genaamd ‘John Mayer Trio’. Het trio speelde blues en maakte veel ruimte vrij voor lange gitaarsolo’s.

Continuum

Het derde album liet niet lang op zich wachten en zorgde uiteindelijk voor zijn wereldwijde doorbraak. Het eerste nummer van het album genaamd Continuum is ‘Waiting on the World to Change’. Dit nummer bereikte wereldwijd de hitlijsten. Op het album staan ook twee nummers die met John Mayer Trio is opgenomen, namelijk ‘Vultures’ en ‘Gravity’. Van ‘Gravity’ vind Mayer zelf het belangrijkste nummer dat hij ooit geschreven heeft.

Op 1 juli 2008 kwam er een live-dvd uit van het concert in het Nokia Theatre in Los Angeles. Dit concert begon met een akoestische set, waarna er vervolgens plaats gemaakt werd voor John Mayer trio. Afgesloten werd met de set van het album Continuum. Het volgende album, Battle Studies zou een jaar later verschijnen.

Na dat album in 2009 uitgebracht te hebben, nam Mayer rust. Naar eigen zeggen was hij ‘de weg kwijt’. “Ik zei stomme dingen in interviews en dat wil ik niet meer’'. Zijn nieuwe album Born and Raised zou in 2011 in de schappen liggen. Echter werd vastgesteld dat Mayer te maken had met een granuloom in zijn keel. Uiteindelijk kwam het album in mei 2012 uit.

Op 6 mei 2013 kondigde Mayer aan dat hij een nieuw album zal uitbrengen in 2014.

John Mayer speelt op verschillende gitaren, maar zijn Fender Stratocasters en Martin gitaren zijn favorieten. Opvallend is dat hij ieder optreden een ander gitaar bespeelt. Soms komt het zelfs voor dat hij een concert lang elk nummer wisselt van gitaar.

Privé

Mayer is een groot fan van tatoeages. Zo heeft hij ‘Home’ en ‘Life’ op zijn armen staan. Ook zijn geboortejaar, een kooikarper, een draak en de afkortingen SRV (Stevie Ray Vaughan) staan op zijn lichaam. Maar Mayer heeft ook obsessies voor andere dingen. Zo heeft hij een gitarencollectie van maar liefst 300 stuks en zijn schoenenkast telt meer dan 200 paar schoenen. Zijn horlogecollectie wordt geschat op €80.000. Naar eigen zeggen heeft hij meer dan honderd horloges.

Mayer heeft al enige tijd een knipperlichtrelatie met Katy Perry. Officieel zijn ze uit elkaar gegaan maar worden regelmatig gespot met elkaar. Voor Katy Perry had Mayer een relatie met Jennifer Aniston.

Prijzen

John Mayer heeft in zijn carrière een hoop prijzen gewonnen. Zo won hij meerdere Grammy Awards voor beste zanger of beste nummer van het jaar. Zijn topjaar was in 2005. Hij won in dat jaar maar liefst twee Grammy's, werd verkozen tot beste gitarist van het jaar en het beste album van het jaar stond ook op zijn naam. Daarnaast werd hij benoemd tot beste nieuwkomer en invloedrijkste persoon van het jaar op het gebied van muziek. In totaal heeft John Mayer tot nu toe 27 prijzen gewonnen.

Mayer treedt op 22, 23 en 24 oktober op in een uitverkochte Ziggo Dome en Heineken Music Hall.
© 2013 - 2023 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aangeboren genitale afwijkingen bij de vrouwAangeboren genitale afwijkingen bij de vrouwHoewel aangeboren genitale afwijkingen bij de vrouw zelden voorkomen, komen ze wel degelijk voor. Een genitale afwijking…
Papa John's PizzaPapa John's PizzaPapa John's Pizza is naast Pizza Hut de tweede grootste pizzakoerier ter wereld en is vanaf de zomer van 2016 ook aanwez…
Katy Perry: van 'I Kissed A Girl' tot wereldwijde supersterKaty Perry: van 'I Kissed A Girl' tot wereldwijde supersterKatheryn Hudson wordt geboren op 25 oktober 1984 en zal uitgroeien tot de superster genaamd Katy Perry. Katy groeit op i…

De Speeldoos, muziek met speelse tekstenDe Speeldoos is een samenwerking van Roos Rebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat). Op een speelse manier heeft di…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 30-11-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.