Eurovisie Songfestival: deelnemers 1956 - 1959

Eurovisie Songfestival: deelnemers 1956 - 1959 Het Eurovisie Songfestival is jaarlijks een begrip geworden. Het eerste jaar dat dit spektakel gehouden werd, was in 1956. Zwitserland was het land dat de eer had dit bijzondere evenement te houden Wie won de allereerste editie van het Eurovisie Songfestival en op welke plaats kwamen de andere deelnemers te staan?

Eurovisie Songfestival


Eurovisie Songfestival 1956

Het allereerste Eurovisie Songfestival vond plaats op 24 mei in 1956 en werd gehouden in Zwitserland. De hele show werd gefilmd, maar werd vrijwel alleen op de radio uitgezonden. Er waren daarom ook vrijwel geen decors op de zender. Ieder land stuurde twee juryleden naar Zwitserland, om te beoordelen wie het beste was. Alleen Luxemburg stuurde geen juryleden, zij lieten die taak over aan twee Zwitserse juryleden. Landen mochten toen nog op zichzelf stemmen. Het Eurovisie Songfestival was eigenlijk meteen al een groot succes en er werd direct besloten hier een mooi jaarlijks spektakel van te maken.

Een paar leuke feitjes:
  • In het eerste jaar was er alleen een winnaar. De rest van de plaatsen waren onbekend. Het jaar daarop is dit veranderd.
  • Het eerste jaar is het enige jaar geweest met zo weinig deelnemers. Later deden er veel meer landen mee en tegenwoordig zijn er zelfs twee halve finales.
  • Denemarken, Oostenrijk en Engeland waren gediskwalificeerd omdat ze zich te laat inschreven

Nederlandse inzending

Nederland deed mee met het nummer Voorgoed Voorbij van Corry Brokken. De jury vond het nummer absoluut een goed nummer, maar helaas kwamen we niet op de nummer één te staan. Welke positie we wel kregen is onbekend, omdat er in 1957 nog geen ranglijst werd gemaakt. Hierdoor is alleen bekend wie op nummer één terecht kwam. Corry Brokken deed later nog meerdere keren mee aan het Eurovisie Songfestival. In 1959 won ze met het nummer 'Net als toen'. In totaal deed ze vier keer mee met het Eurovisie Songfestival. In 1966 kon ze nog een keer meedoen, omdat Duitsland haar toen vroeg. Ze heeft de uitnodiging echter afgewezen.

Stukje songtekst
Voorgoed voorbij
Nu zijn we nooit meer samen
M’n lieveling
Wat heb ik jou gedaan?
Voorgoed voorbij
Gesloten zijn je ramen
Maar net als toen
Zie ik viooltjes staan

Over de winnaar: Zwitserland

Zwitserland stuurde Lys Assia naar het Eurovisie Songfestival en wonnen behaalden daarmee de eerste plek. Lys Assia was geboren op 3 maart in 1926. Ze werd bekend door het songfestival en iedereen kent haar nog steeds voornamelijk daarvan, ondanks alle successen die ze heeft behaald. Ook in 1957 deed ze mee aan het Songfestival, maar dit was minder succesvol dan in 1956: ze haalde de achtste plaats. In 2007 heeft Lys Assia aangegeven best nóg een keer mee te willen doen aan het songfestival.

Uitslag van het Eurovisie Songfestival

PlaatsLandArtiestTitel
1ZwitserslandLys AssiaRefrain
?NederlandCorry BrokkenVoorgoed voorbij
?BelgiëMony Marc Le plus beau jour de ma vie
?DuitslandFreddy QuinnSo geht das jede Nacht
?FrankrijkDany DaubersonIl est là
?LuxemburgMichèle ArnaudLes amants de minuit
?ItaliëTonina TorielliAmami se vuoi

Eurovisie Songfestival: deelnemers 1957

De tweede editie van het Eurovisie Songfestival werd gehouden in 1957. Nederland won in dit jaar van het Eurovisie Songfestival de eerste plaats met het nummer 'Net als toen' van Corry Brokken. Corry Brokken was hiermee de eerste Nederlander die het Eurovisie Songfestival won.

Net zoals 1956, was het Eurovisie Songfestival voornamelijk een evenement op de radio. Toch waren er dit jaar ook mensen die naar de televisie keken. In dit jaar was er nog geen regel dat de winnaar het festival zou hosten, waardoor het Eurovisie Songfestival niet in Zwitserland, maar in Oost-Duitsland werd gehouden. Dit was in goed overleg geregeld met de andere deelnemende landen, zodat iedereen het met elkaar eens was over de gekozen locatie.

Lengte van de nummers
De Italiaanse inzending had een nummer dat 5:09 minuten duurde, terwijl de inzending van Engeland een stuk korter was, met 1:52 minuten. Daarom is er besloten om de drie minuten regel in te stellen, wat betekent dat een nummer ongeveer drie minuten moet duren. Dit zou ervoor zorgen dat het verschil in de toekomst minder groot zou zijn en de jury gemakkelijker zou kunnen oordelen wie de winnaar moest zijn.

Een paar leuke feiten
  • In 1957 werd er voor het eerst gebruik gemaakt van puntentelling.
  • Hierdoor was het nu ook duidelijker wie bovenaan stond en wie onderaan
  • De inzending van Duitsland was de eerste inzending die gebruik maakte van attributen, aangezien de zangeres tijdens het nummer telkens een telefoonhoorn in haar hand had.

Over de winnaar: Nederland

Nederland won dit jaar, met de inzending van Corry Brokken. De zangeres is geboren op 3 december 1932. Ze heeft meermaals meegedaan aan het Eurovisie Songfestival en won de tweede keer dat ze er stond. Ze kon zelfs nog een vijfde keer op het Eurovisie Songfestival staan, want ze werd gevraagd deel te nemen namens Duitsland. Dit heeft ze echter geweigerd. Behalve zingen heeft ze ook enkele programma's gepresenteerd. Het Eurovisie Songfestival van 1976 heeft ze gepresenteerd en in datzelfde jaar besloot ze rechten te studeren. Daarna werd ze advocaat, maar later werd ze geïnstalleerd als plaatsvervangende rechter in Den Bosch.

Stukje songtekst
Wees nog eens lief net als toen
Vraag me nog eens om een zoen
Breng me weer rozen
Sta weer te blozen
Als je me ziet net als toen
Wees nog eens lief en galant
Vind me weer mooi en charmant
Dan wordt de wereld weer net als vroeger
Een sprookjesland

Uitslag Eurovisie Songfestival

PlaatsAantal puntenLandArtiestTitel
131NederlandCorry BrokkenNet als toen
217FrankrijkPaule DesjardinsLa belle amour
310ZwitserlandBirthe Wilke & Gustav WincklerSkibet skal sejle i nat
48DuitslandMargot HielscherTelefon, Telefon
48LuxemburgDanièle DupréTant de peine
67ItaliëNunzio GalloCorde della mia chitarra
76EngelandPatricia BredinAll
85ZwitserlandLys AssiaL'enfant que j'étais
85BelgiëBobbejaan SchoepenStraatdeuntje
103OostenrijkBob MartinWohin, kleines Pony

Eurovisie Songfestival: deelnemers 1958

In 1958 was het Eurovisie Songfestival er voor de derde keer. Dit jaar won Frankrijk voor het eerst. Nederland deed het een stuk minder goed. Corry Brokken deed dit jaar eveneens voor de derde keer mee en na een prachtige overwinning in 1957, eindigt ze dit jaar als laatste. Wie deden er precies mee in 1958, met welke nummers en op welke plaats eindigden ze tijdens het Eurovisie Songfestival?

Leuke feitjes
  • Corry Brokken deed in 1958 voor de derde keer mee aan het Eurovisie Songfestival
  • De Italiaanse inzending werd gedeeltelijk niet ontvangen en moest daarom opnieuw worden ingezongen

Nederlandse inzending: Corry Brokken

Van alle deelnemers van het Eurovisie Songfestival, is Corry Brokken de enige die al voor de derde keer meedoet. In 1957 werd ze eerste met het nummer Net als toen. Nederland stuurt haar voor een derde keer naar het Eurovisie Songfestival en ze doet mee met het nummer Heel de Wereld. Dit liedje won niet, maar scoorde alsnog in het buitenland erg goed. Het werd ook vertaald naar het Frans. Ze kreeg slechts één punt en het liedje had dus iet het gewenste succes op het festival. In 1959 deed Corry Brokken voor de vierde en laatste keer mee met het Eurovisie Songfestival.

Stukje songtekst
Maar heeft deze wereld het niet te druk
Wie heeft er nog tijd voor geluk
Toch wil ik juichen, want
Heel de wereld moet ik m'n geheim vertellen
Omdat ik gelukkig ben

Over de winnaar: Frankrijk

Het nummer Dors, mon amour, gezongen door André Claveau, was het winnende nummer van het Eurovisie Songfestival 1958. Het was de eerste keer dat een man het festival won. Ook was het meteen voor Frankrijk de eerste overwinning. In totaal kreeg het nummer 27 punten, dus 26 punten méér dan Nederland. Zanger André Claveau was geboren in 1911 en overleed in 2003. Behalve de inzending van het songfestival, heeft de zanger nog meer liedjes gezongen, maar deze bereikten nooit echt het Nederlandse publiek. De zanger speelde daarnaast in enkele Franse films.

Uitslag Eurovisie Songfestival

PlaatsPuntenLandArtiestTitel
127FrankrijkAndré ClaveauDors mon amour
224ZwitserlandLys AssiaGiorgio
313ItaliëDomenico ModugnoNel blu dipinto di blu
410ZwedenAlice BabsLilla stjärna
58BelgiëFud LeclercMa petite chatte
58OostenrijkLiane AugustinDie ganze Welt braucht Liebe
75DuitslandMargot HielscherFür zwei Groschen Musik
83DenenmarkenRaquel RastenniJeg rev et blad ud af min dagbog
91LuxenburgSolange BerryUn grand amour
91NederlandCorry BrokkenHeel de wereld

Eurovisie Songfestival: deelnemers 1959

  • Nederland won in 1959 voor de tweede keer het Eurovisie Songfestival

PlaatsPuntenLandArtiestTitel
121NederlandTeddy ScholtenEen beetje
216EngelandPearl Carr & Teddy JohnsonSing little birdie
315FrankrijkJean PhilippeOui, oui, oui, oui
414ZwitserlandChrista WilliamsIrgendwoher
512DenenmarkenBirthe WilkeUh-jeg ville ønske jeg var dig
69ItaliëDomenico ModugnoPiove
69BelgiëBob BennyHou toch van mij
85DuitslandAlice & Ellen KesslerHeut' woll'n wir tanzen geh'n
94OostenrijkFerry GrafDer k. und k. Kalypso aus Wien
94ZwedenBrita BorgAugustin
111MonacoJacques PillsMon ami Pierrot
© 2007 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eurovisie Songfestival: alle winnaars op een rijEurovisie Songfestival: alle winnaars op een rijHet Eurovisie Songfestival is een jaarlijkse wedstrijd sinds 1956. In al die jaren tijd zijn er ook al erg veel winnaars…
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
Eurovisie Songfestival 2021, live op tv en livestreamEurovisie Songfestival 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 22 mei 2021 wordt de finale gehouden van het Eurovisie Songfestival. Op dinsdag 18 mei en donderdag 20 mei w…
Eurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsEurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsNederland staat in mei 2013 voor het eerst in negen jaar in de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres Anouk ver…

Eurovisie Songfestival: deelnemers 1960 - 1969Het Eurovisie Songfestival gaat al heel wat jaren mee. Maar weten we nog wel wie er allemaal meededen en op welke plaats…
Personages uit Kenan en KelKenan & Kel was een Amerikaanse komedieserie, die werd uitgezonden op Nickelodeon van 17 augustus 1996 tot 1 april 2000,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wongpear, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Corry_Brokken
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.