Claudia de Breij: Mag ik dan bij jou

Claudia de Breij: Mag ik dan bij jou Voor haar theatervoorstelling ‘Hete vrede’ schrijft Claudia de Breij als openingslied ‘Mag ik dan bij jou’. Het lied gaat over klaarstaan en openstaan voor andere mensen en kan wat betreft tekst en melodie bij zowel emotionele als vrolijke gebeurtenissen worden gebruikt. Het duurt enige tijd voordat ‘Mag ik dan bij jou’ algemeen bekend wordt maar in 2015 is het ‘booming’ en aan het eind van dat jaar wordt het met een 4e plaats in de NPO Radio 2 Top 2000 het populairste Nederlandstalige lied.
Als de oorlog komt, en als ik dan moet schuilen, mag ik dan bij jou?
Als er een clubje komt, waar ik niet bij wil horen, mag ik dan bij jou?

[openingsregels Mag ik dan bij jou]

Klaarstaan en openstaan

Mag ik dan bij jou gaat over klaarstaan en openstaan voor andere mensen. Het lied is in 2009 geschreven en uitgegroeid tot een algemeen bekend lied dat zowel bij emotionele als bij vrolijke gebeurtenissen is te horen. Het lied heeft zijn eigen weg gevonden.

Claudia de Breij's theatervoorstelling ‘Hete vrede’

Mag ik dan bij jou is het openingslied van Hete vrede, de vijfde theatervoorstelling waarmee Claudia de Breij van 2009 tot en met 2011 in de Nederlandse theaters optreedt. Voor dit cabaretprogramma ontvangt zij in 2010 de Poelifinario, de jaarlijks door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) uit te reiken prijs voor het beste programma van het voorbije seizoen. In de zomer van 2011 verschijnt een studio-uitvoering van het lied op de cd Wat ik zeker weet. Op deze cd staan de tien liedjes uit de voorstelling.

Groeiende bekendheid

Ondanks dat Claudia de Breij met het lied een aantal keren op de televisie te zien is geweest duurt het een tijd voordat het echt bekend wordt. Die echte doorbraak bij het grote publiek komt nadat Claudia op verzoek van Matthijs van Nieuwkerk het lied in een korte uitvoering zingt in het programma ‘De wereld draait door’ na het ski-ongeluk van prins Friso in februari 2012.

Mag ik dan bij jou heeft tussen 2011 en 2014 meerdere keren (voor korte en lange tijd) in de op verkoopgegevens gebaseerde Nederlandse Single Top 100 gestaan. De tekst van het lied leent zich voor zowel emotionele als vrolijke aangelegenheden, waarbij in de media het lied vooral opduikt bij emotionele gebeurtenissen. In 2014 is het verblijf in de Single Top 100 van langere duur, mede door het gebruik in de media van het lied in combinatie met berichtgeving over de vliegramp met de MH17 in juli van dat jaar.

De componisten van ‘Mag ik dan bij jou’

De tekst van Mag ik dan bij jou is van Claudia zelf, de muziek is van oud-conservatoriumstudenten Roger Wagenaar en Sander Geboers.

Rogier Wagenaar

Rogier Wagenaar studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. Hij bespeelt bas, drums, gitaar en toetsen en is naast muzikant en componist ook ondernemer. Hij is in 2006 de initiatiefnemer en mede-oprichter van de HBA, de Herman Brood Academie in Utrecht.

Sander Geboers

Sander Geboers is medecomponist van het collectief Rep en Roer dat musicals maakt voor kinderen in het basisonderwijs. Hij studeerde toegepaste elektronica aan het Rotterdams Conservatorium, werkt als producer voor de Vara en is pianist en componist bij Claudia de Breij.

Toenemende media-aandacht

3FM Serious Request 2014

Tijdens de elfde editie van 3FM Serious Request (in Haarlem) komt Claudia langs en zingt haar lied omdat het al dagen steevast in de Top 3 van meest aangevraagde nummers staat. Dat het lied doorbreekt vindt ze ‘ongelofelijk’.

The Passion 2015

In de vijfde editie van The Passion (in Enschede) staat Mag ik dan bij jou als derde lied op het programma. Het wordt gezongen door Jim de Groot in de rol van Jezus en Jeroen van der Boom in de rol van Petrus. Mede naar aanleiding van dit evenement en optredens bij De Toppers besluit Jeroen een solo-uitvoering van het lied online te zetten. Binnen anderhalf uur na publicatie op 5 juni staat het lied bovenaan de hitlijst van iTunes. Claudia feliciteert Jeroen met zijn versie maar laat na enkele dagen via Twitter weten dat haar voor het gebruik van het nummer geen toestemming is gevraagd. De versie van Claudia zelf is inmiddels 50.000 keer digitaal gedownload waarvoor zij en haar mede-componisten in september 2014 een platina single mogen ontvangen.

Bevrijdingsconcert 2015

De belangrijkste solisten op het Bevrijdingsconcert 2015 aan de Amstel ter gelegenheid van 70 jaar vrijheid zijn Herman van Veen, Giovanca en Claudia de Breij. Op dit 5 mei-concert zingt Claudia haar lied en wordt ze begeleid door het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. dirigent Clark Rundell.

Top 2000

In de jaarlijkse NPO Radio 2 Top 2000-lijst komt het lied in 2012 binnen op nummer 1565. Een jaar later stijgt het naar 472 en vervolgens naar nummer 19. In de editie van 2015 blijkt het lied met een vierde plek het populairste Nederlandstalige lied, boven Avond van Boudewijn de Groot. In de editie van 2019 staat Mag ik dan bij jou op een 38e plek.

Als het einde komt, en als ik dan bang ben, mag ik dan bij jou?
Als het einde komt, en als ik dan alleen ben, mag ik dan bij jou?

[slotregels Mag ik dan bij jou]
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neem een geit – boek van Claudia de BreijrecensieNeem een geit – boek van Claudia de BreijClaudia de Breij is cabaretière die verschillende succesvolle theatervoorstellingen heeft gemaakt. Ze is ook columniste…
De Johannes PassionDe Johannes PassionDe Matthäus Passion is dan het meest bekende, maar zeker niet het enige oratorium van Johan Sebastian Bach over de lijde…
De Top 2000 a gogo voor jong en oudDe Top 2000 a gogo voor jong en oudDe Top 2000 a gogo is voor jong en oud. Voor de fans van de Top 2000 hoort deze lijst met diverse liedjes uit de pop- en…
De Matthäus PassionDe Matthäus PassionVlak voor Pasen, aan het einde van de veertigdagentijd, is het weer de tijd waarin u bijna in iedere stad wel naar een u…

Muziek beoefenen als passie beïnvloedt het breinHet gezamenlijk actief muziek beoefenen kan op vele manieren plaatsvinden. Het blijkt motiverend te werken. Er zijn maar…
Online tweedehands vinylplaten kopenOnline tweedehands vinylplaten kopenVinyl is weer helemaal in! Het blijft echter redelijk duur om veel platen te kopen, daarom kiezen veel mensen om tweedeh…
Bronnen en referenties
  • http://www.claudiadebreij.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mag_ik_dan_bij_jou
  • https://www.repenroer.nl/?s=sander+geboers
  • http://www.hermanbroodacademie.nl/docent/rogier-wagenaar/366
  • http://www.songteksten.nl/songteksten/355129/claudia-de-breij/mag-ik-dan-bij-jou%3F.htm
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 29-03-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.