recensie

Albumrecensie: Dirty Projectors – Lamp Lit Prose (2018)

Albumrecensie: Dirty Projectors – Lamp Lit Prose (2018) Dirty Projectors is een indierockband die in 2002 werd opgericht en sindsdien enkele experimentele albums uitbracht die als revolutionair werden gezien. Met de voorganger van Lamp Lit Prose veranderde frontman David Longstreth de complete sound en line-up van de band. Hun achtste album, Lamp Lit Prose, keert echter weer terug naar de roots van de band met variërende instrumentatie en veel gastartiesten. Het album komt uit op 12 juli 2018.

Dirty Projectors: een Amerikaanse indierockband

De indierockband Dirty Projectors werd in 2002 opgericht door frontman David Longstreth. Sindsdien is de line-up van de band talloze keren gewijzigd. Voorbeelden van muzikanten die in het verleden met de band samenwerkten zijn Björk, Rostam Batmanglij en Ezra Koenig. De muzikale stijl van de band wordt gekenmerkt door R&B- en artrock-elementen. Tussen 2007 en 2013 speelde gitarist en zangeres Amber Coffman een belangrijke muzikale rol in de band. Daarnaast had ze tot 2016 een relatie met Longstreth. Het album Dirty Projectors (2017) schreef Longstreth over zijn breuk met Coffman. De toon van dit album was donkerder en meer gedomineerd door elektronische instrumentatie dan de vorige platen van de band.

Lamp Lit Prose

Achtste studioalbum Lamp Lit Prose klinkt op elk nummer vrolijker en gevarieerder dan op haar titelloze voorganger. Op nummers als opener Right Now, I Feel Energy en Blue Bird is een grote rol voor blaasinstrumenten weggelegd, terwijl eerste single Break-Thru gebaseerd is op een gitaarriff. De nummers met akoestische gitaar (Zombie Conqueror, That’s A Lifestyle) doen nog het meest terugdenken aan een nummer als Temecula Sunrise van doorbraakplaat Bitte Orca uit 2009. In alle tien nummers wordt op deze manier een uniek instrumenteel idee geïntroduceerd.

Dirty Projectors schreef Longstreth helemaal in zijn eentje, en bij de opnames waren ook nauwelijks andere muzikanten betrokken. Lamp Lit Prose daarentegen kent het grootste aantal gastartiesten op een Dirty Projectors-album ooit. Op opener Right Now zingt The Internet-bandlid Syd mee en op I Feel Energy is soulzangeres Amber Mark te horen. De elektronicaband Empress Of speelt mee op Zombie Conquerer en indiepopband Dear Nora op (I Wanna) Feel It All. Op You’re The One verzorgen Rostam (ex-lid van indierockband Vampire Weekend) en Robin Pecknold (frontman van folkband Fleet Foxes) enkele vocale harmonieën.

Een terugkeer naar de oude muzikale stijl

Lamp Lit Prose keert na de stijlbreuk van het voorgaande album terug naar de muzikale stijl van de eerdere albums van de band. De grote afwisseling tussen verschillende soorten instrumentatie, van gitaren tot blaasinstrumenten, resulteert in een gevarieerd en vrolijk, zomers album. De vele gastartiesten diepen het bekende geluid van de band nog verder uit, waardoor Lamp Lit Prose zeker geen herhalingsoefening van het eerdere werk te noemen is, maar eerder een innovatief vervolg op de voorgaande albums Bitte Orca en Swing Lo Magellan.

Specificaties

 • Titel: Lamp Lit Prose
 • Artiest: Dirty Projectors
 • Genre: Indierock/art rock
 • Producer: David Longstreth
 • Label: Domino Records
 • Releasedatum: 12 juli 2018

Tracklist

 1. Right Now (featuring Syd) (4:30)
 2. Break-Thru (3:47)
 3. That's a Lifestyle (4:23)
 4. I Feel Energy (featuring Amber Mark) (4:36)
 5. Zombie Conquerer (featuring Empress Of) (3:45)
 6. Blue Bird(3:49)
 7. I Found It in U (3:27)
 8. What Is the Time (3:15)
 9. You're the One (featuring Robin Pecknold and Rostam) (2:18)
 10. (I Wanna) Feel It All (featuring Dear Nora) (4:22)

Totale duur: 37:21
© 2018 - 2022 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…
Besparen op elektriciteit door verlichtingBesparen op elektriciteit door verlichtingElektriciteit is duur, verlichting is nodig en geld is niet in overvloed. Mensen kampen met veel uitgaven tegelijk waard…
Zelf snel en eenvoudig een nieuwe lamp ophangen en monterenZelf snel en eenvoudig een nieuwe lamp ophangen en monterenOok lampen zijn onderhevig aan mode en slijtage; af en toe moet een lamp vervangen worden. Gelukkig is dit een relatief…
Dua Lipa: van covers op YouTube tot wereldpodiumDua Lipa: van covers op YouTube tot wereldpodiumZangeres Dua Lipa ziet in 1995 het levenslicht in de Britse hoofdstad Londen. Hoewel ze met haar familie in 2008 verhuis…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Albumcover Lamp Lit Prose
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dirty_Projectors
Croezen (43 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.