recensie

The 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships (2018)

The 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships (2018) Op 30 november bracht de Britse poprockband The 1975 haar derde studioalbum A Brief Inquiry Into Online Relationships uit. Dit album is meer beïnvloed door elektronische muziek dan het voorgaande, veelzijdige I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It en het titelloze debuutalbum van de band. Naast poprocknummers bevat het album namelijk ook nummers die geïnspireerd lijken te zijn door bands als Bon Iver en Radiohead.

The 1975: een Britse poprockband

The 1975 is een Britse poprockband die in 2002 werd opgericht door frontman Matthew Healy en drie van zijn middelbareschoolvrienden. Tussen 2012 en 2013 brachten ze vier EP’S en hun titelloze debuutalbum uit. In 2016 volgde het tweede studioalbum I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It. De muzikale stijl van de band is erg eclectisch; zo zijn er op dat album bijvoorbeeld invloeden te horen van R&B, indierock, synthpop, post-rock en dance-muziek. Met dit tweede album brak de band definitief door bij het grote publiek: het kwam binnen op nummer één in de Amerikaanse albumhitlijst Billboard 200. Op 30 november 2018 brengt de band hun derde studioalbum uit, getiteld A Brief Inquiry Into Online Relationships.

Recensie A Brief Inquiry Into Online Relationships

Het derde studioalbum van The 1975 begint, net als de twee ervoor, met een nummer vernoemd naar de band zelf. In dit korte lied wordt de stijl van het album geïntroduceerd: een meer elektronica-achtig geluid. Over een piano zijn vocalen te horen die flink met autotune zijn bewerkt op een manier die erg doet denken aan de nummers op 22, a Million (2016), het derde studioalbum van de band Bon Iver. Deze invloeden zijn ook te horen op het lange, uitgesponnen How to Draw / Petrichor en het hiphop-achtige I Like America & America Likes Me.

Er zijn echter ook een aantal traditionele gitaarnummers op het album te vinden: It's Not Living (If It's Not with You), Love It If We Made It en Give Yourself a Try klinken alle drie catchy en hitgevoelig. Het nummer Sincerity Is Scary vormt met zijn blazers en achtergrondkoor een indrukwekkend hoogtepunt halverwege de plaat. Nummers als Mine, Inside Your Mind en Surrounded by Heads and Bodies zijn daarentegen dan weer rustige pianoballads.

De thema’s die op dit album worden behandeld, worden adequaat beschreven door de albumtitel: de vijftien nummers gaan allemaal over het onderhouden van relaties in het digitale tijdperk. Zo vertelt een robotstem in The Man Who Married a Robot / Love Theme (dat hevig geinspireerd lijkt te zijn door het nummer Fitter Happier van het klassieke Radiohead-album OK Computer) bijvoorbeeld het verhaal van een man die erg eenzaam is en wiens enige vriend het internet is. In TOOTIMETOOTIMETOOTIME vertelt Healy hoe hij aan zijn vriendin opbiecht dat hij meerdere keren overspel pleegde ('to two-time' is Engels voor vreemdgaan). Opvallend is dat de albumtitel tweemaal aan de METOO-beweging refereert.

Een geslaagd experiment

Met A Brief Inquiry Into Online Relationships lijkt The 1975 de perfecte balans gevonden te hebben tussen het experimenteren met nieuwe muziekstijlen en het perfectioneren van conventionele popnummers. Ondanks de gigantische muzikale diversiteit die in de vijftien nummers te horen is klinkt niets misplaatst; alles samen klinkt als een logisch geheel. Naast de muziek zijn ook de songteksten sterk geschreven en bijzonder relevant anno 2018. Met dit conceptuele derde studioalbum neemt de band een grote gok, maar het eindresultaat klinkt als een geslaagd experiment.

Specificaties

 • Titel: A Brief Inquiry Into Online Relationships
 • Artiest: The 1975
 • Releasedatum: 30 november 2018
 • Platenlabel: Dirty Hit, Polydor
 • Producers: Matthew Healy, George Daniel
 • Genre: Pop/Rock

Tracklist:

 1. The 1975 (1:34)
 2. Give Yourself a Try (3:17)
 3. TOOTIMETOOTIMETOOTIME (3:28)
 4. How to Draw / Petrichor (5:49)
 5. Love It If We Made It (4:13)
 6. Be My Mistake (4:16)
 7. Sincerity Is Scary (3:45)
 8. I Like America & America Likes Me (3:26)
 9. The Man Who Married a Robot / Love Theme (3:33)
 10. Inside Your Mind (3:50)
 11. It's Not Living (If It's Not with You) (4:08)
 12. Surrounded by Heads and Bodies (3:56)
 13. Mine (4:06)
 14. I Couldn't Be More in Love (3:51)
 15. I Always Wanna Die (Sometimes) (5:14)
Totale duur: (58:26)
© 2018 - 2020 Croezen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…
Schrijven van een recensieSchrijven van een recensieVeel mensen vinden het lastig om een goede recensie te schrijven. Er zijn wel een aantal tips te geven die kunnen helpen…
Aspecten van een goede recensieRondom het verschijnen van nieuwe films of boeken bestaan er altijd vaste mechanismen. Eén daarvan is dat recensenten ee…

Neverland: Het landgoed van Michael JacksonNeverland: Het landgoed van Michael JacksonNeverland of Neverland Valley Ranch was vanaf 1988 het landgoed van zanger Michael Jackson. Het landgoed bevindt zich in…
Jean-Michel Jarre: Oxygène, Équinoxe en Equinoxe InifinityJean-Michel Jarre: Oxygène, Équinoxe en Equinoxe InifinityIn 1978 bracht de Franse elektronische muzikant Jean-Michel Jarre zijn vierde studioalbum Équinoxe uit; de opvolger van…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/A_Brief_Inquiry_into_Online_Relationships

Reageer op het artikel "The 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships (2018)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Croezen
Laatste update: 01-12-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!