Jean-Michel Jarre: Oxygène, Équinoxe en Equinoxe Inifinity

Jean-Michel Jarre: Oxygène, Équinoxe en Equinoxe Inifinity In 1978 bracht de Franse elektronische muzikant Jean-Michel Jarre zijn vierde studioalbum Équinoxe uit; de opvolger van zijn doorbraakplaat Oxygène uit 1976. De plaat werd net als zijn voorganger opgepikt door een groot publiek en werd miljoenen malen verkocht. Veertig jaar later, op 16 november 2018 bracht hij een direct vervolg op Équinoxe uit als zijn twintigste studioalbum: Équinoxe Infinity.

Oxygène

Oxygène is een elektronisch album dat Jarre opnam met behulp van enkele synthesizers en een achtsporenrecorder. Het hele album is in feite één stuk muziek, opgedeeld in zes in elkaar overlopende nummers. Deze albumstructuur was in 1976 hoogst ongebruikelijk en het album werd daarop ook bekritiseerd in enkele recensies.

Ondanks deze negatieve ontvangst werd het album een groot succes; anno 2018 zijn er wereldwijd meer dan vijftien miljoen exemplaren van verkocht. De houding van critici tegenover het album is in de loop der jaren veranderd; tegenwoordig wordt het album gezien als een van de belangrijkste werken in de elektronica- en New Age-genres.

Er volgden nog twee albums in de Oxygène-reeks: Oxygène 7-13 in 1997 en Oxygène 3 in 2016. Beide albums zijn directe vervolgen en gaan dus precies verder waar het vorige album ophield. In 2016, gelijk met de release van Oxygène 3 werd ook een boxset uitgebracht met alle drie de Oxygène-albums gebundeld.

Specificaties

 • Titel: Oxygène
 • Artiest: Jean-Michel Jarre
 • Genre: Elektronica/New Age
 • Releasedatum: 5 December 1976
 • Producer: Jean-Michel Jarre
 • Platenlabel: Disques Dreyfus

Tracklist
 1. Oxygène (Part I) (7:40)
 2. Oxygène (Part II) (7:39)
 3. Oxygène (Part III) (3:20)
 4. Oxygène (Part IV) (4:03)
 5. Oxygène (Part V) (10:26)
 6. Oxygène (Part VI) (6:22)

Totale duur: (39:44)

Équinoxe

Jarre volgde Oxygène in 1978 op met Équinoxe; een album dat grotendeels de zelfde structuur volgt als zijn voorganger. Op Équinoxe vormen acht in elkaar overlopende nummers één geheel. Voor het album maakte Jarre gebruik van meer dan dertien verschillende synthesizers en enkele sequencers. Nog meer dan op Oxygène is het gebruik van herhaling belangrijk op Équinoxe; zo keert de popachtige melodie van Équinoxe Part 5 bijvoorbeeld terug op Équinoxe Part 8, alleen dan vertraagd.

Net als Oxygène werd Équinoxe in eerste instantie niet goed ontvangen door recensenten; zij bekritiseerden bijvoorbeeld het voorkomen van te veel geluiden tegelijk waardoor het moeilijk was om op een bepaald motief te letten. Desondanks werd het album een groot commercieel succes; er werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. In Nederland ging het album meer dan 50.000 maal over de toonbank.

Specificaties

 • Titel: Équinoxe
 • Artiest: Jean-Michel Jarre
 • Genre: Elektronica/New Age
 • Releasedatum: December 1978
 • Producer: Jean-Michel Jarre
 • Platenlabel: Disques Dreyfus

Tracklist
 1. Équinoxe Part 1 (2:25)
 2. Équinoxe Part 2 (5:00)
 3. Équinoxe Part 3 (5:09)
 4. Équinoxe Part 4 (6:54)
 5. Équinoxe Part 5 (3:54)
 6. Équinoxe Part 6 (3:28)
 7. Équinoxe Part 7 (7:06)
 8. Équinoxe Part 8 (4:57)

Totale duur: (39:09)

Équinoxe Infinity

Net als bij Oxygène, dat twee vervolgen kreeg, bracht Jarre een direct vervolg uit op Équinoxe; een album dat precies doorgaat waar het vorige ophield. Dit vervolg noemde hij Équinoxe Infinity en kwam uit op 16 november 2018; veertig jaar na de releasedatum van het eerste album. Opvallend aan dit album is dat, in tegenstelling tot zijn voorganger, alle nummers een echte titel hebben en niet enkel worden omschreven met de albumtitel. De nummers lopen echter nog wel in elkaar over; om deze reden noemt Jarre ze ‘movements.’

Équinoxe Infinity is uitgebracht in twee varianten, beide met een andere albumcover. Beide albumcovers gebruiken elementen van de cover van de originele Équinoxe. Jarre omschreef de twee verschillende covers als tegenpolen van elkaar: in de ene wordt een beeld weergegeven van een toekomst waarin de natuur de ruimte krijgt; in de ander wordt een duister, dystopisch toekomstbeeld afgeschilderd. Ook werd op 16 november 2018 een box uitgegeven met zowel Équinoxe als Équinoxe Infinity op cd en lp.

Specificaties

 • Titel: Équinoxe Infinity
 • Artiest: Jean-Michel Jarre
 • Genre: Elektronica/New Age
 • Releasedatum: 16 november 2018
 • Producer: Jean-Michel Jarre
 • Platenlabel: Columbia Records

Tracklist
 1. The Watchers (Movement 1) (2:57)
 2. Flying Totems (Movement 2) (3:53)
 3. Robots Don't Cry (Movement 3) (5:44)
 4. All That You Leave Behind (Movement 4) (4:00)
 5. If the Wind Could Speak (Movement 5) (1:32)
 6. Infinity (Movement 6) (4:13)
 7. Machines are Learning (Movement 7) (2:07)
 8. The Opening (Movement 8) (4:16)
 9. Don't Look Back (Movement 9) (3:35)
 10. Equinoxe Infinity (Movement 10) (7:32)

Totale duur: (39:57)
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Theaterkanjer: La Cage aux follesrecensieTheaterkanjer: La Cage aux follesLa Cage aux Folles, een productie van Joop van den Ende, draait in de Nederlanse theaters op het aloude verhaal van de t…
Obscure platen die de hitparade haaldenObscure platen die de hitparade haaldenDe Top 40 en andere hitparades zijn verzamelplaatsen van vele soorten muziek. Van rock tot dance en van Nederlandstalig…
Zeven artiesten die je naar een andere plek doen zwevenZoek je muziek waarbij je heerlijk weg kan dromen? Dit zijn zeven voorbeelden van artiesten die dit voor elkaar kunnen k…
Anouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)recensieAnouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)De tweede cd maken, na een succesvol debuut, zorgt bij de meeste artiesten voor druk. Niet bij Anouk, die zich in 1999 m…

The 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships (2018)recensieThe 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships (2018)Op 30 november bracht de Britse poprockband The 1975 haar derde studioalbum A Brief Inquiry Into Online Relationships ui…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Equinoxe_Infinity
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Equinoxe
 • https://www.loudersound.com/news/jean-michel-jarre-reveals-new-album-equinoxe-infinity
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Oxygene
Croezen (43 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.