Zeven artiesten die je naar een andere plek doen zweven

Zoek je muziek waarbij je heerlijk weg kan dromen? Dit zijn zeven voorbeelden van artiesten die dit voor elkaar kunnen krijgen. Soms lukt het met exotische elementen, buitenaardse zelfs, soms juist met bekende geluiden en rustgevende stemmen. Wat zeker is, is dat deze muziek je mee zal nemen. Neem er de tijd voor en ontspan, dat is de beste manier om van de muziek te genieten.

Vibrasphere

De muziek van dit Zweedse duo valt in het genre trance, maar is veel breder dan dat. Veel nummers zijn niet eens onder dit genre te scharen. Veel van hun muziek zou ambient te noemen zijn, maar ook klassieke invloeden zijn aanwezig. In elk geval neemt de muziek je mee en is hij erg rustgevend en ook geschikt als achtergrondmuziek. De artiest bestond uit Rickard Berglöf en Robert Elster, heeft twaalf jaar muziek gemaakt en is daar in 2010 mee opgehouden. Gelukkig zijn er binnen die tijd vijf albums uitgekomen, en is het duo niet met ruzie uit elkaar gegaan. Ze vonden dat het tijd was voor nieuwe projecten.
Vibrasphere - Tierra Azul

Shpongle

Dit is een Britse groep die psychedelische muziek maakt, met erg veel oosterse geluiden. Ook deze artiest is een duo, bestaande uit Simon Posford, ook bekend onder de artiestennaam 'Hallucinogen' en Raja Ram. De eerste zorgt voor de synthesizers, de tweede voor de fluiten. Dit is muziek die je meeneemt, maar niet zomaar ergens naartoe. Het doet denken aan andere culturen, andere plaatsen met wouden en wilde beesten, mensen die dansen rond vuren. Het is volle muziek, die tegelijkertijd rust kan geven door het repetitieve erin.

Jean Michel Jarre

Deze Franse artiest brengt je naar de ruimte. Hij wordt niet zozeer gezien als muzikant of dj, maar eerder als componist. Zijn muziek is elektronisch en ambient, maar bevat ook veel instrumenten, zoals orgels en gitaren. Het is niet moeilijk je dingen bij deze muziek te verbeelden, maar tijdens de live-shows is dat niet eens nodig. Jarre geeft immers grootse openluchtconcerten met vuurwerk en lasers, wat erg goed past bij de muziek die hij maakt. Deze is kalm, maar erg hypnotiserend, zodat je de aandacht moeilijk kan verliezen.

Hol Baumann

Hol Baumann is de Franse Olivier Orand. Hij is de onbekendste artiest uit dit rijtje, maar dit zegt niets over de kwaliteit van zijn muziek. Deze is net zo grijpend als de rest, of misschien nog wel grijpender. Het voert je naar een onbekende, maar veilige plaats. Olivier noemt wat hij doet: 'sound sculpture'. Hij zoekt de balans tussen klassieke instrumenten en het elektronische. Vooral de structuur van het geluid daarvan staat centraal, wat ook precies hetgene is wat zijn muziek zo kenmerkt. De structuren die je hoort zijn bijna aan te raken, zo indringend zijn ze. En dit alles wordt vervolgens gecombineerd door onverstaanbaar gezang van vrouwenstemmen in sommige nummers. Zo laat deze muziek je zweven.
Hol Baumann - Breathe

Solar fields

Dit is de artiestennaam van de Zweedse Magnus Birgersson. Zijn muziek is absoluut rustgevend, en vol hypnotiserende baslijnen. Magnus is multi-instrumentalist, maar kan toch het best overweg met synthesizers. Ook deze muziek kan je de ruimte in sturen, door de kille klanken op de achtergrond, met mompelende stemmen die soms door de ruis vervagen erover. De nummers vloeien in elkaar over en zo bestaat elk van de wel twaalf albums eigenlijk uit één lang nummer. De muziek wordt 'IDM' genoemd, intelligent dance music, maar zou ook in het genre ambient of psychedelic passen.

Air

Deze, wederom, Franse band, neemt je mee op een heel andere manier. Waar de vorige artiesten vooral instrumentaal werkten, speelt hier de zang ook een grote rol. De muziek heeft een sterk soundtrack-geluid. Air heeft ook een warm geluid, in tegenstelling tot bovenstaande artiesten. De band bestaat uit twee leden, Nicolas Godin en Jean-Benoît Dunckel. Eigenlijk is hun muziek moeilijk te beschrijven, omdat hij zo divers is. Wat de nummers we gemeen hebben is dat ze je ergens mee naartoe nemen, of dit nu een film is, een andere tijd of een andere planeet. De muziek geeft rust en is heerlijk op de achtergrond omdat hij zo gemakkelijk te luisteren is. En hij zal niet vervelen.
Air - Electronic Performers

Shulman

Net als Shpongle bevat deze muziek vele invloeden uit andere culturen, voornamelijk zit dit in de instrumenten die gebruikt worden. Deze groep, die 'psybient' genoemd wordt, een kruising tussen psychedelic en ambient, komt uit Israël en bestaat uit Yaniv Shulman en Omri Harpaz. Eigenlijk heeft de muziek een vrij typisch trance-geluid, maar het onderscheidt zich door de vele verassingen uit de muziek, die soms veroorzaakt worden door de onbekende geluiden van vreemde instrumenten, en soms door überhaupt onbekende geluiden die moeilijk te plaatsen zijn. De muziek vervoert je dan ook naar een vreemde cultuur, maar eentje die je waarschijnlijk nog nooit in een documentaire gezien hebt.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jean-Michel Jarre: Oxygène, Équinoxe en Equinoxe InifinityJean-Michel Jarre: Oxygène, Équinoxe en Equinoxe InifinityIn 1978 bracht de Franse elektronische muzikant Jean-Michel Jarre zijn vierde studioalbum Équinoxe uit; de opvolger van…
Ambient muziek: achtergrondmuziek met een bepaalde sfeerAmbient muziek: achtergrondmuziek met een bepaalde sfeerWaarschijnlijk hebben de meesten wel eens bepaalde ambient muziek gehoord zonder dat je precies wist hoe die muziek nu p…
Solarfreezer: warmte uit water winnenSolarfreezer: warmte uit water winnenDe gasrekening kan best oplopen, vooral tijdens koude wintermaanden. In 2014 is er een nieuwe uitvinding gedaan die hier…
Muziek voor om bij te leren, werken en concentrerenMuziek voor om bij te leren, werken en concentrerenKan je goed of beter leren met muziek aan? Dit is een veelgestelde vraag aangezien veel studenten hier problemen mee heb…

Een terugblik op de carrière van Acda & De MunnikTal van liedjes en theatersshows verder hebben Thomas Acda en Paul de Munnik op 4 maart 2014 besloten te stoppen als duo…
The Martial: Singer SongwriterThe Martial, ook wel bekend als Mart van den Bighelaar, is een opkomende Singer songwriter. Hij is geboren in Breda, Noo…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Shpongle
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Vibrasphere
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean-Michel_Jarre
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_Fields
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_dance_music
  • http://www.discogs.com/artist/90023-Hol-Baumann
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Air_(band)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Shulman_(band)
Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 03-03-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.