recensie

Morrissey: Years of Refusal

Morrissey: Years of Refusal Op 9 februari 2009 is de nieuwe single van levende legende Morrissey uitgekomen. Het plaatje heet ‘I’m throwing my arms around Paris’. Een week later, op 16 februari, verscheen de nieuwe CD ‘Years of Refusal’. De negende solo-CD van de ex Smiths zanger kreeg overwegend positieve reacties in de pers.

I’m throwing my arms around Paris

Morrissey noemt zijn nieuwe single 'I’m throwing my arms around Paris’ een ‘kosmopolitische hymne aan architectuur’, ik noem het een typisch Morrissey juweeltje. Bij het horen van de titel van het liedje was ik trouwens even bang dat het over Paris Hilton zou gaan maar gelukkig borduurt de tekst van het nummer voort op het aloude Morrissey thema: the Moz heeft zoveel liefde te geven maar er is niemand om het te ontvangen. In dit geval schenkt hij zijn liefde dan maar aan de koude stenen van Parijs. De ‘B-kant’ van de single heet ‘Shame Is The Name’ . Hierop is de frontvrouw van ‘The Pretenders’ Chrissie Hynde ook te horen. Morrissey werkte al eerder samen met Hynde op ‘My love life’ een nummer uit 1991.

Years of Refusal

Een week na de release van de single, kwam op 16 februari de nieuwe CD ‘Years of Refusal’ uit. Net als ‘You’re the Quarry’ is de nieuwe CD geproduceerd door Jerry Finn. Het is de laatste CD die Finn produceerde, op 21 augustus 2008 overleed hij op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding. ‘Years of Refusal’ was toen net af. Op de CD staan de volgende nummers:
 1. Something Is Squeezing My Skull (Morrissey, Alain Whyte) – 2:38
 2. Mama Lay Softly on the Riverbed (Morrissey, Whyte) – 3:53
 3. Black Cloud (Morrissey, Boz Boorer) - 2:48
 4. I'm Throwing My Arms Around Paris (Morrissey, Boorer) – 2:30
 5. All You Need Is Me (Morrissey, Jesse Tobias) - 3:12
 6. When Last I Spoke to Carol (Morrissey, Whyte) - 3:23
 7. That's How People Grow Up (Morrissey, Boorer) – 2:59
 8. One Day Goodbye Will Be Farewell (Morrissey, Boorer) – 2:56
 9. It's Not Your Birthday Anymore (Morrissey, Whyte) - 5:10
 10. You Were Good in Your Time (Morrissey, Whyte) - 5:01
 11. Sorry Doesn't Help (Morrissey, Tobias) - 4:03
 12. I'm OK By Myself (Morrissey, Tobias) - 4:48

Behalve 'When Last I spoke to Carol' die wat Zuid-Amerikaanse aandoet (let op het gefluit), zijn het allemaal op en top Morrissey nummers, die niet zoveel afwijken van de koers die The Moz met zijn laatste twee soloplaten is ingeslagen. Ook de thema's die de niet altijd even vrolijke en soms zelfs cynische Morrissey aansnijdt, zijn weer ouderwets herkenbaar.

Op de hoes van de CD staat Morrissey afgebeeld met een baby op zijn arm (zie foto). De foto is genomen door Jake Walters, de baby is Sebastien Pesel-Browne. Sebastien is de zoon van Morrissey’s toermanager assistent Charlie Browne. Charlie heeft Sebastiens moeder ontmoet tijdens een concert van Morrissey in Boston.

Tour of Refusal

De ‘Tour of Refusal’ is op 28 februari gestart in de Verenigde Staten. In april komt hij naar Europa, om te beginnen in Ierland. Morrissey doet Nederland en België ook aan: op 6 juni in de WATT in Rotterdam, op 8 juni in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. In het voorprogramma staan DOLL & THE KICKS. De laatste keer dat Morrissey in Nederland optrad was op het Pinkpopfestival in 2006.
© 2009 - 2024 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Morrissey, (Steven Patrick)Morrissey, (volledige naam Steven Patrick Morrissey, Manchester, 22 mei 1959) is de controversiële ex-zanger van The Smi…
Lichamelijke voordelen van het stoppen met alcoholLichamelijke voordelen van het stoppen met alcoholDe lichamelijke voordelen van iemand die na jaren stopt met het drinken zijn groot. Op de heel korte termijn kan het ver…
Gebruik van medicatie bij een alcoholverslavingGebruik van medicatie bij een alcoholverslavingMensen met een alcoholverslaving willen meestal zo snel mogelijk van hun verslaving af zijn. Voor het afkicken van alcoh…
Olivier Ameisen: het einde van zijn alcoholverslavingOlivier Ameisen: het einde van zijn alcoholverslavingOlivier Ameisen (1953) was een bekende Franse cardioloog die aan alcohol verslaafd raakte. Hij bezocht daarvoor klinieke…
The White Album the BeatlesrecensieThe White Album the BeatlesIn 1968 kwam de band the Beatles met een gelijknamige LP. Het album -beter bekend als the White Album- is nog steeds act…
Bronnen en referenties
 • www.tour.morrissey-solo.com ww.wikipedia.com Years of Refusal
Alba (70 artikelen)
Laatste update: 04-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.