recensie

Kinderen Tegen Kinderen, Neverkind

Kinderen Tegen Kinderen, Neverkind Kinderen Tegen Kinderen bracht op 24 maart 2010 de cd Neverkind uit. De uit louter volwassenen bestaande band kreeg volop media-aandacht, zo verschenen ze o.a. bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait door en in het ochtendprogramma van Giel Beelen op 3FM. Op de cd worden dertien bekende Kinderen Voor Kinderen liedjes geparodieerd en uitgevoerd in de meest extreme muziekstijlen die je maar bedenken kunt. Zeer hilarisch dit project dat alle opbrengsten doneert aan goede doelen.

Wie zijn Kinderen Tegen Kinderen?

Op hun eigen site formuleren ze hun doelstelling als volgt:
Hoewel er tamelijk veel volwassenen zijn die zelf ook ooit kind zijn geweest, zijn er ook bij die zeker weten nooit kind te zijn geweest. De laatste jaren heeft een aantal idealisten onder hen zich gegroepeerd onder de naam: Kinderen Tegen Kinderen. Kinderen Tegen Kinderen stelt zich als doel onze zo mooie, kapitalistische en van alle onschuld gezuiverde wereld te (be)houden en waar nodig is terug te brengen naar de plaats waar ze hoort: bij de Volwassenen.

YouTube

De Zuid-Hollandse band bestaat uit zes volwassenen die zich bedienen van de schuilnamen Jan Hendrik, Jan Kleine Koosjer, Jan Woes, Jean Petit Jean, Jan Jan Jorn en Jan Palynn. Het Jan-voorvoegsel is een knipoog naar de samengestelde Gooise namen. Vooral in de beginjaren van Kinderen voor Kinderen kwamen de kinderen voornamelijk uit de omgeving van Hilversum, die lp's zijn roemrucht om de liedjes die veelal met een rollende "r" gezongen werden.

Ze beschouwen zichzelf zowel als een band als collectief. Ze hebben 13 liedjes van Kinderen voor Kinderen uitgezocht en deze bewerkt in hun eigen idioom, soms de teksten wat aangepast, maar vooral, de vaak zoetsappige muziek vervangen door vrij heavy instrumentaties. Op de Kinderen Tegen Kinderen site omschrijft de band zelf dit als volgt: "De ontstane mengkroes van muziekstijlen is door machthebbers in de muziekindustrie inmiddels bestempeld als "'Kindercore". De overbekende Kinderen voor Kinderen tune, het openingsnummer van de cd, is voorzien van stevige rockgitaren, terwijl de tekst aangepast is naar de huidige tijd. De clip, onder andere te zien op YouTube is een parodie op het nummer We Are The World van U.S.A. for Africa. Ik ben toch zeker Sinterklaas niet klinkt nu als Rage Against The Machine, met een vleugje Doe Maar. Het Tietenlied wordt voor de verandering nu gezongen door een jongen.

Artwork cd: geinspireerd op Nevermind, Nirvana

Het complete artwork van de cd-hoes is gebaseerd op die van Nevermind van de grungeband Nirvana. Op de Nevermindhoes zien we een bloot jongetje drijvend onder water. Ter info: het jochie op de hoes van Nevermind heet Spencer Elden en is anno 2010 een jaar of twintig. Hoe de beer op de hoes van KTK heet is niet bekend. Bij Kinderen tegen Kinderen is deze vervangen door een beer, al verblijvend onder water met een ouderwets briefje van 25 gulden in zijn poten. De titel van de cd Neverkind is een toepasselijke verbastering van Nevermind.

Tracklist cd Kinderen Tegen Kinderen

 • Tune
 • Zwemziek
 • Op een Onbewoond Eiland
 • Tietenlied
 • Zomaar
 • Waanzinnig Gedroomd
 • Teddybeer
 • Hahaha je Vader
 • De Drummer
 • Make Up
 • De Kerstezel
 • De Lek (voor Jan Daan )

Guitar Hero Tegen Kinderen

Op de site van Kinderen Tegen Kinderen kun je Guitar Hero Tegen Kinderen spelen, opgezet als een computergame. Op de muziek van drie nummers van de cd kun je punten proberen te scoren door het toetsenbord van je computer als een electrische gitaar tegen je aan klemmen en vervolgens de muzieknoten op je beeldscherm af te schieten. Deze worden weergegeven als zijnde aanslagen op de snaren een een electrische gitaar.

Lowlands en Kinderen Tegen Kinderen

Zowel in 2009 als 2010 stonden Kinderen Tegen Kinderen op Lowlands. Landelijke bekendheid kregen ze door hun aanwezigheid en optreden in De Wereld Draait Door. In de periode voorafgaande aan het songfestival in 2010 zongen ze in het ochtendprogramma van Giel Beelen op 3FM een cover van Sienenke, Sha-la-li, Sha-la-la. Deze uitvoering is op YouTube terug te vinden onder hun tijdelijke artiestennaam Kinderen Tegen Sieneke.

Goede Doelen

In weerwil van de bandnaam is het collectief vooral zeer begaan met kinderen. Alle opbrengsten van de cd van Kinderen Tegen Kinderen worden beschikbaar gesteld aan goede doelen. Op hun site is te zien hoe transparant ze zijn: elk gedoneerd bedrag alsmede het betreffende goede doel staan er vermeld. De goede doelen zijn divers: locale iniatieven in hun eigen regio maar ook SOS Kinderdorpen, 3FM Serious Request, Amnesty en KiKa. Veelal goede doelen die zich bezighouden met het welzijn van kinderen, waar of hoe dan ook.

Waar is cd (niet) verkrijgbaar?

De cd ligt niet in de winkels maar is alleen te bestellen via hun eigen site. Hij kost 8.00, exclusief 2,44 verzendkosten.

Kinderen tegen Kinderen op YouTube, Flickr en Twitter

Filmpjes van het collectief zijn te vinden op YouTube, foto's op Flickr, en op Twitter vermelden ze "geneuzel" zoals ze het zelf omschrijven.
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Differentiatie in de klasDifferentiatie wil niets anders zeggen dat je als leerkracht rekening houdt met de verschillen tussen kinderen. Kinderen…
Zelfstandig werken in de klasZelfstandig werken betekent dat kinderen gedurende een bepaalde tijd werken zonder de begeleiding en hulp van de leerkra…
Bakfiets weer helemaal terugDe bakfiets is helemaal terug van weggeweest. Deze fiets is op dit moment vooral populair bij gezinnen met kinderen.
Hebben de kinderen recht op hun deel van de erfenis?Bij overlijden gaan de eigendommen en de schulden nagelaten worden via het wettelijk erfrecht, of op basis van een testa…

Sabrina Starke, Sunny Days, Bags & SuitcasesrecensieSabrina Starke, Sunny Days, Bags & SuitcasesSunny Days is de eerste single die Sabrina Starke uitbracht van haar nieuwe cd Bags and Suitcases. Sinds Sabrina Starke…
O Superman, Laurie Anderson, een anti-hitrecensieO Superman, Laurie Anderson, een anti-hitLaurie Anderson, Amerikaans artieste en zangeres scoorde in 1981 een hit met het experimentele nummer O Superman, dat ma…
Bronnen en referenties
 • www.kinderentegenkinderen.nl
 • www.youtube.nl
 • Twitter.com/tegenkinderen
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 02-03-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.