Zomerhits voor op een zonnige zomerdag

Zomerhits voor op een zonnige zomerdag Het is heet, de zon schijnt volop en je geniet van het lekkere weer. Kortom: een echte zomerse dag. Je gaat op zoek naar verkoeling aan het water en je haalt de barbecue weer tevoorschijn. Iedereen is in goede doen en dus is het tijd voor opzwepende muziek. Tijd om de zomerhits uit de kast te halen! Maar wat zijn dé ultieme zomerhits? Zijn het de eendagsvliegen die de zomerhits scoren, of dragen ook succesvolle artiesten hun steentje bij? Welke hits geven je nou echt dat zomerse gevoel?

Inhoud


Zomerhits jaren 90

In de jaren 90 van de twintigste eeuw worden er flink wat zomerhits geproduceerd. Het uitbrengen van een zomers nummer is populair en leidt vaak tot succes. Een groot deel van deze liedjes komen iedere zomer terug op de radio. Hieronder de grootste hits met een kleine toelichting en een lijst met overige zomerse melodieën die nog steeds lekker zijn om te luisteren.

Los del Rio - Macarena (1993)

Los del Rio is een Spaans zangduo uit Sevilla, dat doorbrak met het nummer Macarena. Ondanks dat het nummer in Nederland geen groot succes was (de hoogst behaalde positie in de Nederlandse Top 40 was plek 20), is dit waarschijnlijk toch één van de bekendste zomerhits aller tijden. Dit is mede te danken aan het bijbehorende dansje dat de meeste mensen wel kennen. In 1993 wordt het nummer uitgebracht, maar ook in de jaren daarna blijft het een wereldwijde hit.

The Vengaboys - We’re going to Ibiza (1999)

The Vengaboys is een Nederlandse formatie die bestaat uit twee mannen en twee vrouwen. De groep scoorde in de jaren 90 grote hits, zowel in Nederland als in het buitenland. In 1999 brachten zij het nummer ‘We’re going to Ibiza’ uit, dat maar liefst drie weken op 1 stond in de Nederlandse Top 40. Ze scoorden echter ook nog andere hits die het goed doen in de zomer, zoals: ‘Boom, boom, boom, boom!’ en ‘Parada de tettas’. In 2000 ging de groep uit elkaar, om in 2010 weer een comeback te maken.

The Goodmen - Give it Up (1993)

Ook The Goodmen is een formatie met Nederlandse wortels. De groep bestaat namelijk uit de twee Nederlandse DJ’s Gaston Steenkist en René ter Horst. Met de zomerse hit 'Give it Up' breken ze in 1993 door. Tegenwoordig staat het duo beter bekend als Chocolate Puma en scoren ze nog steeds grote hits.

Daarnaast worden er in de jaren 90 nog vele andere zomerse deuntjes geproduceerd. Zo produceren Jeffrey Townes en Will Smith (beiden bekend uit de succesvolle sitcom The Fresh Prince of Bel-Air) onder de namen DJ Jazzy Jeff en The Fresh Prince het nummer 'Summertime'. Ook wordt er een remix gemaakt van het nummer 'Sun is Shining' van Bob Marley door de Deense DJ Funkstar Deluxe. Andere zomerhits uit de jaren 90 zijn:
 • Whigfield - Saturday Night (1994)
 • Mr. President - Coco Jambo (1996)
 • The Sunclub - Fiesta (1997)
 • Bellini - Samba de Janeiro (1997)
 • Bob Marley vs. Funkstar Deluxe - Sun is shining (1999)
 • Miranda - Vamos a la playa (1999)
 • Peter Andre - Mysterious Girl (1999)
 • Lou Bega - Mambo No. 5 (1999)
 • Shaft - Mucho Mambo (1999)

Zomerhits uit de zeroes

Ook in de 'zeroes', de noemer waaronder de jaren 2000 tot 2010 vallen, worden er in de zomer weer flinke hits uitgebracht. Onder andere Jody Bernal, O-Zone en Las Ketchup boeken grote successen, maar blijken later vooral eendagsvliegen te zijn.

Jody Bernal - Que si que no (2000)

Jody Bernal is een Nederlandse zanger die in 2000 doorbrak met de zomerhit ‘Que si que no’. Het liedje staat maar liefst zeven weken op nummer 1. Hierna neemt de populariteit van Bernal echter af en hij scoort geen grote hits meer. Af en toe verschijnt hij nog op televisie, zo doet hij in 2006 mee aan 'Sterren Dansen op het Ijs' en verschijnt het in 2013 in de jury van datzelfde programma. Een muzikaal succes weet Bernal echter niet meer te boeken.

O-Zone - Dragostea din tei (2004)

O-Zone is een band uit Moldavië die in 2004 een grote hit scoorde met ‘Dragostea din tei’. Met name door het aanstekelijke deuntje dat gemakkelijk mee te zingen valt, blijft het liedje maar liefst negen weken op nummer 1 staan in de Nederlandse Top 40. Nadat de populariteit van deze hit is afgenomen, is het ook gedaan met het internationale succes van de band. Wel wordt een sample van het nummer 'Dragostea din tei' in 2008 nog gebruikt in het nummer ‘Live Your Live’ van T.I. en Rihanna.

Ook scoort Jop Nieuwenhuijzen in 2000 een grote zomerhit, nadat hij mee heeft gedaan aan de succesvolle real-lifeshow 'De Bus'. Het nummer 'Jij bent de zon' stond maar liefst twaalf weken in de Top 40. Andere zomerhits uit de zeroes zijn:
 • Modjo - Lady (Hear Me Tonight) (2000)
 • Safri Duo - Played-A-Live (2001)
 • Manu Chao - Me gustas tú (2001)
 • Las Ketchup - The Ketchup Song (2002)
 • Shakira - Whenever, wherever (2002)
 • Juanes - La Camisa Negra (2004)
 • Guillermo & Tropical Danny - Toppertje (2006)
 • Sergio Mendes & The Black Eyed Peas - Mas que nada (2006)
 • Alex Gaudino - Destination Calabria (2008)
 • Madcon - Beggin’ (2009)

Zomerhits 2010-2015

Vanaf 2010 lijkt het produceren van een zomers nummer geen trend meer. Echte zomerhits zoals in voorgaande jaren blijven een beetje uit. Vaak zijn het meerdere liedjes met zomerse deuntjes die in de zomer vaak gedraaid worden. Hits die het in de zomers goed doen zijn:
 • Don Omar & Lucenzo - Danza Kuduro (2011)
 • Sak Noel - Loca People (2011)
 • Michel Teló - Ai se eu te pego (2011)
 • Gusttavo Lima - Balada (2012)
 • Bakermat - One Day (Vandaag) (2012)
 • Nico & Vinz - Am I Wrong (2014)
 • Enrique Iglesias - Bailando (2014)
 • Calvin Harris - Summer (2014)
 • Anders Nilsen - Salsa Tequila (2014)
 • OMI - Cheerleader (2015)
 • Alvaro Soler - El Mismo Sol (2015)
 • Kenny B. - Parijs (2015)
 • Enrique Iglesias & Nicky Jam - El Perdon (2015)

Zomerhits 2016

Ondanks dat het zomerse weer in 2016 pas laat op gang komt, dienen de eerste zomerse deuntjes zich al vroeg aan. In april 2016 brengt Enrique Iglesias samen met Wisin het nummer 'Duele el Corazón' uit. Het zal voor Enrique zijn derde zomerhit op rij zijn. In dezelfde maand komt Alvaro Soler, die ook in 2015 al een zomerhitje scoorde, met een vrolijk liedje genaamd 'Sofia'. Een andere opvallende kanshebber voor de zomerhit van 2016 is Justin Timberlake. Timberlake komt in de maand mei met 'Can't Stop The Feeling!', soundtrack voor de animatiefilm 'Trolls' van Dreamworks. Ook om het nummer 'This Girl' van de Franse DJ Kungs kunnen we niet heen. Kungs mixte het nummer 'This Girl' van de Australische band 'Cookin' on 3 Burners' en maakte er een zomerse dansplaat van.

Zomerhits 2017

De zomer komt al vroeg op gang in 2017. In de maand juni tikt het weer al tropische temperaturen aan. Met de tropische temperaturen komen ook de eerste zomerse deuntjes om de hoek kijken. Na maar liefst 17 jaar lijkt Jody Bernal weer terug te keren met een nieuwe zomerhit. Samen met de dj's Fresh Coast en The Boy Next Door heeft hij de plaat 'La Colegiala' gemaakt waarvan Bernal zelf zegt te hopen dat het dé zomerplaat van 2017 wordt. Naast deze plaat van eigen bodem brengen ook buitenlandse artiesten nieuwe swingende singles uit. Het lijkt een traditie te worden, maar opnieuw scoort Enrique Iglesias een hit dit jaar met 'Subeme la Radio'.

Een nummer dat alle records doorbreekt is 'Despacito' van Luis Fonsi en Daddy Yankee, waaronder het record van Jody Bernal in 2000. 'Despacito' is na 'Que si Que no' het tweede Spaanstalige nummer ooit dat acht weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 staat. Ook de wereldberoemde dj Calvin Harris mengt zich weer eens in de strijd om de zomerhit van het jaar. De dj brengt samen met Pharrell Williams en Katy Perry het nummer 'Feels' uit, wat direct de hitlijsten bestormt. Daarnaast brengt zowel in binnen- als buitenland het nummer 'Mi Gente' van J. Balvin en Willy William iedereen in zomerse sferen.

Zomerhits 2018

De winter houdt in 2018 lang aan en zou vooral omschreven kunnen worden als nat en sporadisch zeer koud. De eerste zonnestralen laten lang op zich wachten, maar in april dienen zij zich voor het eerst aan. Het zomerse nummer 'Échame La Culpa' van Luis Fonsi en Demi Lovato is dan al een aantal weken een grote hit. Ondanks dat het nummer vrolijk klinkt zingen de twee over een relatie waarin het plezier ver te zoeken is en waar men geen zin meer heeft om de schone schijn op te houden. Evenals in 2017 brengt ook dit jaar J. Balvin weer een nieuwe single uit, genaamd 'X (Equis)' ditmaal met Nicky Jam. Ook deze melodie bestormt in april de hitlijsten.

Andere 'oude rotten' in de productie van zomerhits brengen ook in het voorjaar nieuwe muziek uit in de jacht op een zomerhit. Enrique Iglesias brengt, hoe kan het ook anders, de single 'El Baño' in de zomer van 2018 uit met latin-zanger Bad Bunny. Iglesias brengt zelfs een tweede track uit met rapper Pitbull, genaamd 'Move to Miami'. Daddy Yankee scoorde ooit een grote hit met 'Gasolina' en doet dit in 2018 weer met het zomerse nummer 'Dura'. Ook Alvaro Soler weet weer een hit te scoren, ditmaal met 'La Cintuira'. Dé zomerhit van 2018 wordt echter gescoord door dj Calvin Harris. Hij doet dit samen met zangeres Dua Lipa en het nummer 'One Kiss'. Het nummer staat maar liefst 15 weken op nummer één in de Nederlandse top 40. Het nummer 'Djadja' van Aya Nakamura weet het duo van de nummer één-positie te verstoten. Ook de Nederlandse DJ's van Kriss Kross Amsterdam en The Boy Next Door scoren een zomerhit met 'Whenever', ingezongen door Conor Maynard. In het nummer wordt de melodie van de hit 'Whenever, wherever' van Shakira uit 2002 gebruikt.

Zomerhits 2019

De zomer van 2019 laat even op zich wachten, maar de eerste aanmelding voor de zomerhit van datzelfde jaar is er al snel. In 2018 scoorde hij een grote hit met 'Dura' en in 2019 maakt Daddy Yankee met Snow het zomerse nummer 'Con Calma'. Het nummer is geïnspireerd op het nummer 'Informer' van Snow uit 1992. Hoewel in Nederland dit nummer anno juni 2019 nog niet veel bekendheid heeft verworven, heeft 'Calma' van Pedro Capó, Alicia Keys en Farruko op YouTube al ruim 15 miljard kijkers bij elkaar verzameld. Tijdens de zomermaanden blijkt het nummer inderdaad ook de Nederlandse radio gevonden te hebben.

Je zou kunnen stellen dat hij niet kan ontbreken met zijn zomerse nummers, maar ook in 2019 is Alvaro Soler weer van de partij. Hij brengt al vroeg in het jaar het nummer 'Loca' uit, wat op zomerse dagen nog steeds uit de speakers van je radio klinkt. Shawn Mendes en Camila Cabello scoren een grote hit met het nummer 'Señorita'. Ook 'Date La Vuelta', wederom een Spaanstalig nummer, van Luis Fonsi, Sebastian Yatra en Nicki Jam is een nummer dat het goed doet op de Nederlandse radio. In de nazomerdagen van september wordt er door DJ Snake, J. Balvin en rapper Tyga ook nog een zomerhitje gescoord met het nummer 'Loco Contigo'. Ook zijn er weer een aantal dj's die meedingen naar de titel zomerhit van 2019. Jax Jones maakt met Martin Solveig en Madison Beer het nummer 'All Day And Night'. Tevens is daar de wat minder bekende Italiaanse dj Meduza, die een hit scoort met de single 'Piece Of Your Heart'. De single van Meduza kan bestempeld worden als dé zomerhit van 2019. De Nederlandse dj La Fuente doet echter ook een goede poging met zijn nummer 'Cada Vez' wat hij maakt met Boris Smith.

Zomerhits 2020

De zomer van 2020 staat wereldwijd in het teken van een besmettelijke coronavirus wat begin dat jaar al uitbrak. In principe is een vakantie in Europa mogelijk als men zich maar houdt aan de maatregelen die gelden. Dit leidt ertoe dat veel mensen in 2020 vakantie vieren in eigen land. Hoewel de prachtige lente een voorbode leek voor een mooie zomer begint het seizoen regenachtig. De regen en corona weerhouden de productie van zomerhits echter niet. De app TikTok, waarmee korte muziekvideo's kunnen worden gemaakt, is razend populair en brengt dan ook enkele zomerhits voort. Het nummer 'Banana' van Conkarah ft. Shaggy in de remix van Dj Fle Minisiren is er hier één van en scoort zeer goed in Nederlandd. Ook het nummer 'ily' (i love you baby) van Surf Mesa komt uit deze rage voort.

Dan de Black Eyed Peas. De band is terug van weggeweest. Samen met Ozuna en J. Rey Soul maken zij het zomerse nummer 'Mamacita' wat regelmatig uit de radiospeakers klinkt. Voormalig One Direction bandlid Harry Styles heeft inmiddels een succesvolle solocarriere opgebouwd. In 2020 brengt hij het nummer 'Watermelon Sugar' uit, waarvan niet alleen de naam maar ook de muziek zomers aandoet. Waar vorig jaar de Italiaanse dj Meduza de zomerhit van het jaar scoorde, doet de Duitse Robin Schulz dit jaar een gooi naar deze titel. In 1997 bracht artiest Wes uit Kameroen het nummer 'Alane' uit, dat een grote hit werd. In juni 2020 brengt Schulz een remake van dit nummer uit onder dezelfde titel 'Alane', wat de zomer goed op gang doet brengen!
© 2015 - 2022 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerhits om in een zomerse stemming te komen (2020)Zomerhits om in een zomerse stemming te komen (2020)In de winter hoor je nagenoeg nooit een lekker opzwepende zomerhit op de radio, maar zodra de temperaturen oplopen komen…
Zomerhits 2011, vanaf Rokjesdag Lekker Lekker In De Zon!Een zomerhit is een rekbaar begrip. Soms zijn dit liedjes die al in het voorjaar uitkomen en in de zomer echt uit groeie…
Hoe organiseer je een goede cocktailparty?Hoe organiseer je een goede cocktailparty?Je wilt een feestje geven voor vrienden en/of familie en wil er iets speciaals van maken. Organiseer eens een cocktailpa…
15 leuke thema's voor feesten!15 leuke thema's voor feesten!Een geschikt thema kiezen voor een feest kan een leuke maar ook een lastige opgave zijn. In dit artikel staan daarom de…

DJ Magazine publiceert jaarlijks overzicht DJ Mag Top 100DJ Magazine publiceert jaarlijks overzicht DJ Mag Top 100DJ Magazine, ook bekend als DJ Mag, is het Britse tijdschrift dat maandelijks wordt uitgegeven en zich richt op ‘electro…
Wat is deephouse?In de wereld van de elektronische muziek zijn talloze stromingen ontstaan; zo ook de stroming 'deephouse'. Al gauw krijg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Macarena_(lied), bezocht op 02-07-2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vengaboys, bezocht op 02-07-2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jody_Bernal, bezocht op 02-07-2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dragostea_din_tei, bezocht op 02-07-2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/DJ_Jazzy_Jeff, bezocht op 03-07-2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jij_bent_de_zon, bezocht op 03-07-2015
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Can%27t_Stop_the_Feeling!, bezocht op 27-06-2016
 • http://www.3fm.nl/nieuws/detail/364528/'This-Girl'%3A-een-heerlijk-zomerse-barbecueplaat, bezocht op 27-06-2016
 • https://www.slam.nl/jody-bernal-hoopt-op-succes-la-colegiala/, bezocht op 05-07-2017
 • https://www.538.nl/top40/despacito-breekt-top-40-record, bezocht op 05-07-2017
 • https://www.billboard.com/articles/columns/latin/8094011/luis-fonsi-demi-lovato-echame-la-culpa-lyric-translation-english, bezocht op 12-04-2018
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 10-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.