Gothic: De Muziek

Vele mensen vragen zich af wat gothic-muziek inhoudt. Deze vraag is heel erg simpel te beantwoorden: het is muziek waar goths graag naar luisteren. Gothic muziek heeft vooral een duister karakter en word er veel nadruk gelegd bij de dood. Maar er is zeker veel meer dan dat. Gothic-muziek is een zeer breed begrip, en het heeft een uniek karakter. Dit wil ik laten zien aan de hand van een beschrijving van verscheidene stijlen uit het gothic-genre. Binnen de gothicmuziek bevinden zich zeer veel stromingen. De belangrijkste stromingen zijn de volgende:

Gothicrock / deathrock

Deze muziek is de oorsprong van alle gothic-muziek, ondanks dat dit genre niet meer gebezigd wordt, op enkele uitzonderlijke aspecten na. Deze muziek bevat eenvoudige drum en baspartijen en worden ondersteunt door middel van zang en gitaar. Om een bombastische gotische klank te krijgen, wordt gebruik gemaakt van reverbs.
Bekende bands: Sisters of Mercy, Bauhaus en Joy Division.

EBM, oftewel: Electronic Body Music

Dit genre is ontstaan rond 1980. Momenteel begint het weer een beetje tot leven te komen. Deze muziek is volledig elektronisch. Kenmerkende aspecten zijn harde 4/4 beats, staccatto basslines, en dramatische melodieen. De zang is in vele gevallen ook vervormd.
Bekende bands: VNV Nation, Cyborg Attack, Accessory, Suicide Commando.

Darkwave

Dit is de elektronische variant van de gothicrock/deathrock. Synthesizers en drumcomputers overheersen in deze muziek. Daarnaast waren het de galmende zang, de sfeervolle beats en duistere klankpartijen de nieuwe doorbraak.
Bekende bands: Deine Lakaien, Clan of Xymox, Diary of dreams, Diorama.

Neofolk

Hierbij heb je voornamelijk indurstrielen die acoustische instrumenten weer in de muziek brengen. Melancholieke rustige muziek op akoestische gitaren, fluiten, violen en Cello's. Teksten handelen vaak over het eenvoudige leven van vroeger, en esotherische thema's.
Bekende bands: Death in June, Of the wand and the moon, Current 93 en Ostara.

Medieval

Dit is een middeleeuwse muziekstijl die naar eigen wijze wordt aangepast. Het wordt echter soms ook traditioneel gehouden. Vaak worden er aspecten uit Darkwave gebruikt om een dramatisch effect te laten ontstaan.
Bekende bands: Corvus Corax, Helium Vola, Arcana en Qntal.

Gothic muziek met klassieke invloeden

Deze stroming is vooral de laatste jaren de populariteit aan het winnen. Het bevat ruige muziek met instrumenten als Basgitaar, electrische gitaar, synthesizer en drum. Maar door de klassieke invloed, vaak in de vorm van klassieke zang in samenspel met een diepe rauwe stem, wordt dit genre als heel bijzonder ervaren.
Bekende bands: Nightwish, After Forever, Epica en Tristania.

Dit laat zien, dat het veel varianten bezit, of heeft gehad, en dat dit een unieke muziekstijl is die waarbij veranderingen altijd in beweging zullen blijven en wat de stijl heel erg bijzonder maakt.
© 2007 - 2024 Tarja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gothic, een donkkerromatische levensstijlGothic, een donkkerromatische levensstijlGothic is een levensstijl die vandaag de dag alom bekend, maar vaak onbegrepen is. Daarom wil ik met dit artikel probere…
Emo - JongerencultuurEmo is een stijl die van oorsprong is ontstaan uit nieuwe muziek in de jaren 90 van de vorige eeuw. Emo's worden vaak ge…
Christelijke rockSommige christenen vinden alle harde muziek van de duivel, sommige rockfans denken dat een christen nooit naar goede muz…
Metal, niet alleen satan en geweldMetal, niet alleen satan en geweldMetal, voor veel mensen een directe associatie met de duivel, harde muziek, jongens en mannen met lang haar en geweld. V…

Muziekcomposities - ComponistenMuziekcomposities - ComponistenWie componeerde de Onvoltooide Symfonie? Wie was de componist die de Rhapsody in Blue (Porgy and Bess) schreef? Wie comp…
Jumpstyle, hardstyle, hardcore en meer!Jumpstyle, je hoort iedereen erover tegenwoordig. Maar wat is jumpstyle nu precies? En welke andere stijlen zijn er binn…
Tarja (9 artikelen)
Laatste update: 09-08-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.