Tweede scherm: het nieuwe tv kijken

Bij steeds meer tv-programma's wordt gepraat over een 'tweede scherm' of in het Engels 'second screen'. Tijdens een tv-uitzending kun je op tablet, smartphone of laptop, jouw tweede scherm, via een mobiele website of app het programma op een interactieve manier en op twee schermen tegelijk bekijken. Maar wat is zo'n tweede scherm nu eigenlijk en wat kun je ermee? Het aantal tablets en smartphones blijft maar stijgen in Nederland. Met name door sociale media als Facebook en Twitter en spelletjes zoals Wordfeud en Draw Something zijn veel mensen continu mobiel actief, ook tijdens het tv kijken. Steeds meer tv-programma's spelen hier handig op in: ze bieden jou de mogelijkheid om via hun mobiele website of app tijdens het tv-programma te reageren op de uitzending. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden.

Tweede scherm The Voice of Holland: ThuisCoach

ThuisCoach is de gratis app voor Android en iPhone waarmee je tijdens de uitzending van The Voice of Holland - The Blind Editions je mening over de kandidaten kunt geven. Net als de 4 echte coaches kun jij bij elke kandidaat bepalen of je wel of niet 'je stoel omdraait'. Bij elke kandidaat zie je direct hoeveel andere thuiscoaches het eens waren met jouw keuze. Na afloop van elke uitzending winnen de beste thuiscoaches - degenen die het vaakst op één lijn zaten met de echte coaches- mooie prijzen, zoals een tablet en kaarten voor The Voice of Holland.

Tweede scherm Tussen Kunst & Kitsch: wat denk jij dat het waard is?

Het populaire programma 'Tussen Kunst & Kitsch' is al sinds 1984 op tv. Als je thuis een bijzonder kunstvoorwerp hebt liggen, waarvan je niet precies weet wat het is en wat het waard is, kun je naar een uitzending van Tussen Kunst en Kitsch gaan. De meest interessante voorwerpen komen op tv en worden getaxeerd door ervaren kunstkenners.

Heel veel kijkers raden al jaren op de bank mee wat iets waard zou zijn, maar sinds 2012 kun je dit interactief en online doen. Via de mobiele website live.avro.nl kun je, bijvoorbeeld via Facebook, inloggen tijdens de uitzending en zelf een stuk of 6 voorwerpen taxeren. Terwijl de kunstkenner meer over het voorwerp vertelt - de waarde vertellen ze altijd aan het einde van elke taxatie - kun jij alvast jouw schatting ingeven. Je ziet wat anderen denken en kunt je schattingen delen op Facebook. Als jouw schattingen het meest overeenkomen met die van de kunstkenners, win je een Kunst & Kitsch boek.

Ster-reclame en het tweede scherm: Ster Extra

Sinds september 2012 hoef je niet meer weg te zappen tijdens de reclameblokken van de Ster op Nederland 1, 2 en 3. Download de gratis app 'Ster Extra' voor Android en iPhone/iPad en de reclames worden ineens een stuk interessanter. De app geeft aan als er een reclameblok met Ster Extra's aankomt en weet precies welke reclame er op dat moment op tv is. De app geeft jou vervolgens iets extra's voor het product/merk op tv: een extra korting die maar heel kort geldig is, een exclusieve korting of zelfs een kortingsbon! Als er geen Ster Extra-blokken zijn, kun je via de app leuke reclames van vroeger bekijken of luisteren populaire muziek uit reclamespotjes.

TV kijken in de toekomst

De mogelijkheden van het Tweede Scherm zullen in de toekomst alleen maar uitgebreider worden. Heel veel techniek van het delen van informatie tijdens een uitzending is al aanwezig: denk aan het stellen van vragen via je tablet tijdens een verkiezingsdebat, een live fotowedstrijd waarbij je tijdens de uitzending foto's kunt opsturen en reclameblokken die helemaal afgestemd zijn op jou, omdat je via Facebook bent ingelogd. We zullen gaan ontdekken hoe de tv-producten met de Tweede Schermmogelijkheden omgaan!
© 2012 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een green screenWat is een green screen en hoe maak je er zelf een? En wat is chroma keying en waarmee kan ik het toepassen? Op deze vra…
Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play, voorheen de Android Market, is de tegenhanger van de App Store. Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat…
De print screen knopIedereen heeft de print screen knop op zijn toetsenbord zitten. Wat kun je er eigenlijk mee? Je kunt een schermafbeeldin…

Perry Mason: The Case of the... - alle afleveringenPerry Mason: The Case of the... - alle afleveringenPerry Mason is een Amerikaanse dramaserie die draait om de gelijknamige advocaat, gespeeld door acteur Raymond Burr. De…
Bronnen en referenties
  • www.sterextra.nl
  • Live.avro.nl
  • www.thevoiceofholland.com/thuiscoach
Reactie

Lisanne, 03-09-2013
Ik zou graag willen weten wie de auteur van dit artikel is aangezien ik informatie van dit artikel wil gebruiken voor mijn scriptie. Reactie infoteur, 14-09-2013
Hallo Lisanne,

Auteur: Michiel van der Blij, www.michielvanderblij.nl

Michielonline (80 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.