Perry Mason: The Case of the... - alle afleveringen

Perry Mason: The Case of the... - alle afleveringen Perry Mason is een Amerikaanse dramaserie die draait om de gelijknamige advocaat, gespeeld door acteur Raymond Burr. De oorspronkelijke rechtbankserie was in Amerika tussen 1957 en 1966 op televisie te zien maar werd internationaal pas echt bekend toen in de jaren 80 en 90 tv-films gemaakt werden. De afleveringen hadden allemaal een titel die begin met 'Perry Mason: The Case of...' gevolgd door een allittererende titel zoals Skin-deep Scandal, Avenging Ace of Lethal Lesson.

Perry Mason


De oorspronkelijke serie

De juridische dramaserie rond advocaat Perry Mason is gebaseerd op het karakter uit de detectives van Erle Stanley Gardner en is opgenomen in Los Angeles. Elke aflevering draait om hetzelfde principe: de eerste helft ziet de kijker het slachtoffer van een moord als ware zou hij of zij deze verdiend hebben - de cliënt van Mason is vaak vijandig richting het slachtoffer - waarna het lichaam gevonden wordt, vaak door Mason of een van zijn detectives zelf en alles lijkt dan in de richting van de cliënt te wijzen. In de tweede helft van de aflevering staat de verdachte in de rechtbank en is het aan Mason om de onschuld van zijn cliënt te bewijzen en de verdenking op een ander persoon te plaatsen. Deze verdachte wordt op slimme wijze gedwongen tot een bekentenis waarna de cliënt van Perry Mason wordt vrijgesproken.

Bekende namen uit de serie zijn Della Street, Mason's secretaresse gespeeld door Barbara Hale, Paul Drake, zijn eigen detective gespeeld door William Hopper, Hamilton Burger de openbaar aanklager gespeeld door William Talman en de rechercheurs Arthur Tragg, Andy Anderson en Steve Drumm. Ook Dr. Hoxie, de patholoog anatoom en receptioniste van het advocatenkantoor Gertie, gespeeld door Connie Cezon komen regelmatig terug in de serie.

De oorspronkelijke serie heeft negen seizoenen lang gedraaid tussen 1957 en 1966 en was daarmee in die tijd de langst lopende advocatenserie. De afleveringen duurden inclusief reclame een uur en waren in Amerika te zien bij CBS. Van de negen seizoenen stond de serie er zes in de lijst van 30 best bekeken tv-programma's. In 1961 stond Perry Mason zelfs op plek vijf.

De tv-films van Perry Mason

In Nederland zijn vooral de Perry Mason films bekend geworden. In 1985 kwam een veel oudere en statiger Perry Mason terug in een reeks van afleveringen waarvan er per jaar twee tot vier uitkwamen. In tegenstelling tot de zwart-wit serie van twintig jaren geleden waren de films in kleur. Naast Raymond Burr nam ook Barbara Hale weer haar oorspronkelijke rol aan. De eerste telefilm kreeg de titel Perry Mason Returns. In die eerste aflevering was het Della Street zelf die terecht moest staan voor een moord. De rol van detective werd ingenomen door William Katt (in het echte leven de zoon van Hale en in de serie de zoon van Paul Drake genaamd Paul Drake jr. Na negen afleveringen werd hij vervangen door William Moses als Ken Malansky. Het kenmerkende deuntje dat de openingstune van de serie Perry Mason vormt en ooit werd gecomponeerd door Fred Steiner werd voor de reeks van tv-films opnieuw opgenomen Dick DeBenedictis.

In totaal werden er dertig tv-films gemaakt. Nadat Raymond Burr in 1993 was overleden werden de laatste vier afleveringen gemaakt onder de titel A Perry Mason Mystery. Was Burr niet overleden dan zouden en nog meer afleveringen gemaakt zijn. In de laatste aflevering is Burr al nauwelijks meer staand of lopend te zien; vanwege gezondheidsproblemen maakte hij buiten de filmset al een tijd gebruik van een rolstoel.

Lijst met afleveringen

De tv-films met Perry Mason die tussen 1985 en 1993 zijn gemaakt en die ook op de Nederlandse televisie zijn uitgezonden zijn de volgenden:
 • Perry Mason Returns (1985)
 • Perry Mason: The Case of the Notorious Nun (1986)
 • Perry Mason: The Case of the Shooting Star (1986)
 • Perry Mason: The Case of the Murdered Madam (1987)
 • Perry Mason: The Case of the Lost Love (1987)
 • Perry Mason: The Case of the Scandalous Scoundrel (1987)
 • Perry Mason: The Case of the Sinister Spirit (1987)
 • Perry Mason: The Case of the Avenging Ace (1988)
 • Perry Mason: The Case of the Lady in the Lake (1988)
 • Perry Mason: The Case of the Lethal Lesson (1989)
 • Perry Mason: The Case of the Musical Murder (1989)
 • Perry Mason: The Case of the All-Star Assassin (1989)
 • Perry Mason: The Case of the Silenced Singer (1990)
 • Perry Mason: The Case of the Defiant Daughter (1990)
 • Perry Mason: The Case of the Desperate Deception (1990)
 • Perry Mason: The Case of the Poisoned Pen (1990)
 • Perry Mason: The Case of the Fatal Fashion (1991)
 • Perry Mason: The Case of the Glass Coffin (1991)
 • Perry Mason: The Case of the Maligned Mobster (1991)
 • Perry Mason: The Case of the Ruthless Reporter (1991)
 • Perry Mason: The Case of the Fatal Framing (1992)
 • Perry Mason: The Case of the Heartbroken Bride (1992)
 • Perry Mason: The Case of the Reckless Romeo (1992)
 • Perry Mason: The Case of the Skin-Deep Scandal (1993)
 • Perry Mason: The Case of the Telltale Talk Show Host (1993)
 • Perry Mason: The Case of the Killer Kiss (1993)

Perry Mason op DVD

De oorspronkelijke serie is inmiddels volledig op DVD verschenen, ook in regio 2. De series zijn steeds in twee delen per seizoen uitgebracht. In 2006 is begonnen met de release van de DVD's. CBS heeft daarnaast alle 60 minuten durende afleveringen van de eerste twee seizoenen op haar website geplaatst.

De Perry Mason tv-films zijn (tot 2020) nog niet op DVD verschenen. Wie de films graag wil terugzien kan in sommige gevallen op Ebay terecht bij mensen die ze op VHS verkopen. Dan moet je natuurlijk nog wel een videorecorder in huis hebben.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede Business Case opstellen, de onderdelenGoede Business Case opstellen, de onderdelenWelke onderdelen zitten er minimaal in een business case? Als je een business case gaat opstellen is het handig om een c…
Speelfilm The RockrecensieSpeelfilm The RockDeze uit 1996 afkomstige ongecompliceerde speelfilm - met grote namen als Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris - wist…
Hoe schrijf ik een case report?Hoe schrijf ik een case report?Een case report (ook wel een case study genoemd) is letterlijk vertaald een casus beschrijving. Deze worden vaak geschre…
YouTuber Tanya BurrZe begon haar YouTube-kanaal zonder er veel van te verwachten maar groeide uit tot een hele bekende YouTuber. Met haar l…

Lost: Amerikaanse televisieserieLost: Amerikaanse televisieserieLost is een Amerikaanse serie over de overlevenden van een vliegtuigcrash die stranden op een mysterieus tropisch eiland…
Tweede scherm: het nieuwe tv kijkenBij steeds meer tv-programma's wordt gepraat over een 'tweede scherm' of in het Engels 'second screen'. Tijdens een tv-u…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peter Sheik, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.perrymasontvshowbook.com/pmb_c900_e001.htm
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Perry_Mason_(TV_series)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.