Lost: Amerikaanse televisieserie

Lost: Amerikaanse televisieserie Lost is een Amerikaanse serie over de overlevenden van een vliegtuigcrash die stranden op een mysterieus tropisch eiland.

Algemeen:

Lost werd bedacht door Jeffrey Lieber, J.J. Abrams en Damon Lindelof en bestaat uit 121 afleveringen, verdeeld over 6 seizoenen. De serie is grotendeels opgenomen op het eiland Oahu. Elke aflevering duurt ongeveer 43 minuten. De serie liep in Amerika van 22 september 2004 tot en met 23 mei 2010. In Nederland werd de eerste aflevering uitgezonden op 4 maart 2005 op NET5.

De serie gaat over de overlevenden van een vliegtuigcrash die stranden op een mysterieus tropisch eiland. In elke aflevering wordt het leven van een personage extra belicht doormiddel van flashbacks en flashforwards. Belangrijke personages zijn:
 • Mr. Eko
 • Jack
 • Kate
 • Sayid
 • Desmon
 • Benjamin
 • Richard
 • Sawyer
 • Locke
 • Hurley
 • Claire
 • Charlie
 • Juliet
 • Daniel
 • Miles
 • Jin
 • Sun
 • Walt
 • Michael
 • Shannon
 • Boone
 • Ana Lucia
 • Charlotte
 • Frank
 • Ilana

Seizoen 1:

De serie begint met de vliegtuigcrash van Oceanic vlucht 815. De 48 overlevenden stranden op een schijnbaar verlaten tropisch eiland, maar al snel wordt duidelijk dat het eiland niet verlaten is. De overlevenden werken samen om te kunnen overleven op het eiland. Al snel blijkt dat het eiland veel mysteries kent. Zo is er een monster van rook in de jungle en een metalen luik die iets onbekend afsluit. Ook wordt er kennis gemaakt met de andere bewoners van het eiland die “the others” genoemd worden.

Seizoen 2:

In het 2e seizoen blijkt dat er nog eens 23 overlevenden zijn, die aan de andere kant van het eiland zijn gestrand. In de eerste nacht worden 3 overlevenden ontvoerd en twee weken later nog eens 9. Nadat de boot van Jin, Michael, Walt en Sawyer door the others wordt verwoest, komen zij terecht op het strand van de andere overlevenden. Daar worden zij eerst aangezien voor others, maar na een paar dagen geloven de andere overlevenden hen en gaan ze samen op weg naar hun eigen strand. Na het opblazen van het metalen luik vinden ze een bunker met daarin Desmond. Hij moet elke 108 minuten een code invoeren en vervolgens op execute drukken. In de bunker vinden zij een film waarop wordt uitgelegd waarom dit moet worden gedaan. Later in het seizoen vind Mr. Eko een ander gedeelte van de film, waarop wordt verteld dat de computer niet mag worden gebruikt voor contact met de buitenwereld. Hierna begint Locke te twijfelen en besluit de code niet meer in te voeren. Hierdoor ontstaat er een magnetisch krachtveld waardoor de bunker wordt vernietigd en de lucht paars wordt. Voordat de bunker wordt vernietigd heeft Michael via de computer contact met zijn ontvoerde zoon Walt. Nadat hij zijn zoon terugvindt bij the others maakt hij een afspraak met the others. In ruil voor Jack, Kate, Sawyer en Hurley krijgt hij een boot om van het eiland af te komen.

Seizoen 3:

Hurley wordt door the others teruggestuurd naar zijn kamp. Sawyer, Kate en Jack worden allemaal apart opgesloten. Al snel komt Sawyer er achter dat ontsnappen onmogelijk is omdat zij op een ander eiland worden vastgehouden. Jack wordt ondertussen gemanipuleerd om een kankergezwel bij Benjamin weg te halen. Na de vernietiging van de bunker krijgt Desmond visioenen over Charlie, waarin Charlie telkens sterft. Elke keer probeert Desmond dit te voorkomen. Aan het eind van het seizoen strandt er een vrouw op het eiland die uit een neergestorte helikopter is gesprongen. Zij blijkt op zoek te zijn naar Desmond en haar schip blijkt dicht bij het eiland in de buurt te zijn.

Seizoen 4:

Het vierde seizoen gaat over zes overlevenden (de Oceanic 6) die veilig de bewoonde wereld bereiken en hun leven weer op proberen te bouwen. Verder wordt ook duidelijk wie er op het schip zitten en enkelen hiervan komen naar het eiland. Ook duikt Michael weer op met een speciale opdracht.

Seizoen 5:

Jack en Benjamin proberen samen de Oceanic 6 weer bij elkaar te brengen en terug te gaan naar het eiland. In het Dharma-station “The lamp post” wordt de positie van het eiland gevonden en blijkt dat de enige manier om terug te komen via Ajira Airways 316 van LA naar Guam is. Het eiland verplaatst zich door de tijd en het eiland bevind zich nu in 1977. Aan het eind van het seizoen wordt een bom tot ontploffing gebracht die de hele toekomst veranderd, waardoor het ongeluk van Oceanic 815 nooit gebeurt.

Seizoen 6:

In het laatste seizoen worden twee verschillende tijdlijnen weergegeven. In de eerste tijdlijn wordt gekeken wat er zou zijn gebeurt als de bom daadwerkelijk was afgegaan en Oceanic 815 dus niet was gecrasht en gewoon in LA was aangekomen. In de tweede tijdlijn wordt gekeken wat er zou zijn gebeurt als de bom niet was afgegaan en de groep door het elektro-magnetisme terug was gegaan naar 2007. In dit seizoen overlijden veel personages en worden veel mysteries ontrafelt.
© 2012 - 2020 Semicolon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eilanden in de film - super decors en mooie locatiesEilanden in de film - super decors en mooie locatiesEilanden zijn een dankbare plaats van handeling in de filmgeschiedenis. In tientallen films komt een eiland voor en mees…
Dora the ExplorerDora the ExplorerDora the Explorer is een tekenfilm voor jonge kinderen met een educatieve achtergrond. Dora beleeft met haar beste vrien…
Amerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenAmerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenDit artikel behandelt de meest bekende Amerikaanse televisiezenders. Amerikaanse televisienetwerken, zoals CNN, NBC, Fox…
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…

Documentaire Nieuw Amelands Peil: RVU op AmelandDocumentaire Nieuw Amelands Peil: RVU op AmelandIn 1992 en 1993 verbleven drie filmmakers twee keer enkele maanden op het eiland Ameland. Ze maakten er de 26-delige ser…
Perry Mason: The Case of the... - alle afleveringenPerry Mason: The Case of the... - alle afleveringenPerry Mason is een Amerikaanse dramaserie die draait om de gelijknamige advocaat, gespeeld door acteur Raymond Burr. De…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lost

Reageer op het artikel "Lost: Amerikaanse televisieserie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Semicolon
Gepubliceerd: November 2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!