Lost: Amerikaanse televisieserie

Lost: Amerikaanse televisieserie Lost is een Amerikaanse serie over de overlevenden van een vliegtuigcrash die stranden op een mysterieus tropisch eiland.

Algemeen:

Lost werd bedacht door Jeffrey Lieber, J.J. Abrams en Damon Lindelof en bestaat uit 121 afleveringen, verdeeld over 6 seizoenen. De serie is grotendeels opgenomen op het eiland Oahu. Elke aflevering duurt ongeveer 43 minuten. De serie liep in Amerika van 22 september 2004 tot en met 23 mei 2010. In Nederland werd de eerste aflevering uitgezonden op 4 maart 2005 op NET5.

De serie gaat over de overlevenden van een vliegtuigcrash die stranden op een mysterieus tropisch eiland. In elke aflevering wordt het leven van een personage extra belicht doormiddel van flashbacks en flashforwards. Belangrijke personages zijn:
 • Mr. Eko
 • Jack
 • Kate
 • Sayid
 • Desmon
 • Benjamin
 • Richard
 • Sawyer
 • Locke
 • Hurley
 • Claire
 • Charlie
 • Juliet
 • Daniel
 • Miles
 • Jin
 • Sun
 • Walt
 • Michael
 • Shannon
 • Boone
 • Ana Lucia
 • Charlotte
 • Frank
 • Ilana

Seizoen 1:

De serie begint met de vliegtuigcrash van Oceanic vlucht 815. De 48 overlevenden stranden op een schijnbaar verlaten tropisch eiland, maar al snel wordt duidelijk dat het eiland niet verlaten is. De overlevenden werken samen om te kunnen overleven op het eiland. Al snel blijkt dat het eiland veel mysteries kent. Zo is er een monster van rook in de jungle en een metalen luik die iets onbekend afsluit. Ook wordt er kennis gemaakt met de andere bewoners van het eiland die “the others” genoemd worden.

Seizoen 2:

In het 2e seizoen blijkt dat er nog eens 23 overlevenden zijn, die aan de andere kant van het eiland zijn gestrand. In de eerste nacht worden 3 overlevenden ontvoerd en twee weken later nog eens 9. Nadat de boot van Jin, Michael, Walt en Sawyer door the others wordt verwoest, komen zij terecht op het strand van de andere overlevenden. Daar worden zij eerst aangezien voor others, maar na een paar dagen geloven de andere overlevenden hen en gaan ze samen op weg naar hun eigen strand. Na het opblazen van het metalen luik vinden ze een bunker met daarin Desmond. Hij moet elke 108 minuten een code invoeren en vervolgens op execute drukken. In de bunker vinden zij een film waarop wordt uitgelegd waarom dit moet worden gedaan. Later in het seizoen vind Mr. Eko een ander gedeelte van de film, waarop wordt verteld dat de computer niet mag worden gebruikt voor contact met de buitenwereld. Hierna begint Locke te twijfelen en besluit de code niet meer in te voeren. Hierdoor ontstaat er een magnetisch krachtveld waardoor de bunker wordt vernietigd en de lucht paars wordt. Voordat de bunker wordt vernietigd heeft Michael via de computer contact met zijn ontvoerde zoon Walt. Nadat hij zijn zoon terugvindt bij the others maakt hij een afspraak met the others. In ruil voor Jack, Kate, Sawyer en Hurley krijgt hij een boot om van het eiland af te komen.

Seizoen 3:

Hurley wordt door the others teruggestuurd naar zijn kamp. Sawyer, Kate en Jack worden allemaal apart opgesloten. Al snel komt Sawyer er achter dat ontsnappen onmogelijk is omdat zij op een ander eiland worden vastgehouden. Jack wordt ondertussen gemanipuleerd om een kankergezwel bij Benjamin weg te halen. Na de vernietiging van de bunker krijgt Desmond visioenen over Charlie, waarin Charlie telkens sterft. Elke keer probeert Desmond dit te voorkomen. Aan het eind van het seizoen strandt er een vrouw op het eiland die uit een neergestorte helikopter is gesprongen. Zij blijkt op zoek te zijn naar Desmond en haar schip blijkt dicht bij het eiland in de buurt te zijn.

Seizoen 4:

Het vierde seizoen gaat over zes overlevenden (de Oceanic 6) die veilig de bewoonde wereld bereiken en hun leven weer op proberen te bouwen. Verder wordt ook duidelijk wie er op het schip zitten en enkelen hiervan komen naar het eiland. Ook duikt Michael weer op met een speciale opdracht.

Seizoen 5:

Jack en Benjamin proberen samen de Oceanic 6 weer bij elkaar te brengen en terug te gaan naar het eiland. In het Dharma-station “The lamp post” wordt de positie van het eiland gevonden en blijkt dat de enige manier om terug te komen via Ajira Airways 316 van LA naar Guam is. Het eiland verplaatst zich door de tijd en het eiland bevind zich nu in 1977. Aan het eind van het seizoen wordt een bom tot ontploffing gebracht die de hele toekomst veranderd, waardoor het ongeluk van Oceanic 815 nooit gebeurt.

Seizoen 6:

In het laatste seizoen worden twee verschillende tijdlijnen weergegeven. In de eerste tijdlijn wordt gekeken wat er zou zijn gebeurt als de bom daadwerkelijk was afgegaan en Oceanic 815 dus niet was gecrasht en gewoon in LA was aangekomen. In de tweede tijdlijn wordt gekeken wat er zou zijn gebeurt als de bom niet was afgegaan en de groep door het elektro-magnetisme terug was gegaan naar 2007. In dit seizoen overlijden veel personages en worden veel mysteries ontrafelt.
© 2012 - 2023 Semicolon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Activiteiten op OahuOahu is niet het grootste maar wel het bekendste eiland van Hawaï. Het is een lange tijd vliegen, maar dat zal de reis m…
De bekendste eilanden van HawaïDe bekendste eilanden van HawaïDe reis vanaf Nederland is nooit rechtstreeks en duurt rond de 20 uur, maar Hawaï is een prachtige bestemmingen waar u d…
Moai standbeelden, PaaseilandMoai standbeelden, PaaseilandPaaseiland ligt meer dan 3219 kilometer ten westen van de Zuid-Amerikaanse kust, ter hoogte van Chili en is een van de m…
Nationale parken Noord-Amerika: American SamoaNationale parken Noord-Amerika: American SamoaAmerikaans Samoa, niet gelegen dichtbij de Verenigde Staten, maar dichterbij Australië. Toch liggen deze eilanden niet e…

Documentaire Nieuw Amelands Peil: RVU op AmelandDocumentaire Nieuw Amelands Peil: RVU op AmelandIn 1992 en 1993 verbleven drie filmmakers twee keer enkele maanden op het eiland Ameland. Ze maakten er de 26-delige ser…
Perry Mason: The Case of the... - alle afleveringenPerry Mason: The Case of the... - alle afleveringenPerry Mason is een Amerikaanse dramaserie die draait om de gelijknamige advocaat, gespeeld door acteur Raymond Burr. De…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lost
Semicolon (33 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.