KRO's Over de streep
Over de streep is een televisieprogramma van de KRO dat wordt uitgezonden op Nederland 3. Presentator Arie Boomsma is aanwezig bij middelbare scholieren die deelnemen aan een Challenge Day. Het concept Challenge Day is afkomstig uit Amerika, het stimuleert leerlingen om emoties en ervaringen met de andere leerlingen te delen. Door middel van activiteiten en gesprekken inspireert deze dag tot een positieve verandering. Over de streep is de Nederlandse versie van het Amerikaanse programma If you really knew me.
Oprichters
Yvonne en Rich Dutra-St. John richtten in 1987 het Challenge Day programma op. Beiden hebben ze veel ervaring in het werken met jongeren en volwassenen. Rich is een gediplomeerd gezinstherapeut en interventiespecialist op het gebied van drugs. Yvonne is betrokken geweest bij de ontwikkeling en uitvoering van meer dan 17 nationale erkende preventie- en interventieprogramma's voor tieners. Rich en Yvonne vinden dat alle kinderen zich veilig, geliefd en gewaardeerd moeten kunnen voelen. Dit is tevens ook het uitgangspunt van het Challenge Day concept.
Leaders
Bij elke Challenge Day zijn een aantal Leaders aanwezig. Zij worden in San Francisco opgeleid om Challenge Days te kunnen begeleiden. In Nederland is het ook een tijd mogelijk geweest om deze opleiding te volgen, hierdoor kan de Challenge Day nu ook volledig in het Nederlands kan worden gegeven. Over twee jaar is het weer mogelijk om in Nederland een opleiding tot Challenge Day Leader te volgen. Als je over twee jaar auditie wilt gaan doen is het slim om je goed voor te bereiden. Dit kun je doen door als volwassene deel te nemen aan een aantal Challenge Days. Ook kun je deelnemen aan de 'Be the change' workshop, dit is een driedaagsetraining die wordt gegeven door de oprichters van Challenge Day. Tijdens deze training leer je over de principes en filosofieën waar Challenge Day op gebaseerd is.
Concept
Een Challenge Day is een 6,5 uur durende workshop die georganiseerd wordt op scholen. De workshop wordt georganiseerd door twee Leaders en is bedoeld voor ongeveer 100 leerlingen en 25 of meer volwassenen. Op de school wordt een coördinator uitgekozen, deze persoon zal samenwerken met het Challenge Day team. De coördinator zal er voor zorgen dat er per vier leerlingen een volwassene bij de dag aanwezig is. Om genoeg begeleiding en steun te kunnen bieden aan de leerlingen is het erg belangrijk dat er een zorgcoördinator of team van mentoren aanwezig is. Op de dag zelf worden serieuze gesprekken afgewisseld door activiteiten. Het is de bedoeling dat de leerlingen merken dat ze er niet alleen voor staan.
Challenge Day Nederland
Het Challenge Day concept bestaat in de Verenigde Staten al zo'n 20 jaar. Het is al op veel Amerikaanse scholen toegepast. In het programma If you ever really knew me zijn deze Challenge Days te zien. In 2010 brengt documentaire- en filmmaakster Jessica Villerius het fenomeen naar Nederland. Het IJburg College in Amsterdam is de eerste Nederlandse school waar een Challenge Day wordt georganiseerd. De documentaire die Jessica op deze dag in opdracht van de KRO maakte werd een groot succes. Dankzij dit succes kwam er vervolgens een gelijknamige serie met presentator Arie Boomsma, deze serie bestaat uit drie seizoenen van zes afleveringen.
Afleveringen
Seizoen 1:
- Petrus Canisius College, Alkmaar
- OSG Singelland, Drachten
- ROC Mondriaan, Den Haag
- De Fontein, Bussum
- Het Vakcollege, Helmond
- Celeanum Gymnasiun, Zwolle
Seizoen 2:
- Pontes Pieter Zeeman, Zierikzee
- Scholingsboulevard, Enschede
- SG Graaf Engelbrecht, Breda
- ROC Toerisme, Leeuwarden
- MAVO aan Zee, Den Helder
- Stanislascollege, Delft
Seizoen 3:
- Lorentz Lyceum, Arnhem
- OSG West-Friesland, Hoorn
- 't Beeckland, Vorden
- De Rosa, Amsterdam
- Kennemer College, Heemskerk
- Beroepscollege Parkstad, Kerkrade