Realityshows - De Gouden Kooi en de tijdelijke roem

Realityshows - De Gouden Kooi en de tijdelijke roem Deelnemers aan en winnaars van realityseries vergaren roem. Vaak duurt die roem niet langer dan de duur van de uitzendingen, soms volgt er een periode van Bekende Nederlanderschap. Voor niet elke realitysoapster pakt deze roem goed uit en lang niet elke tijdelijke BN'er is blij met de 'bladen' die maar publiceren over hun doen en laten en privéleven. Ze ontdekken dat het BN'er schap een negatieve kant heeft. Sommigen verzuipen daar bij in. Zij moeten erg veel moeite doen om weer met de benen op de grond te komen.

Bekende Nederlander

Het lijkt zo leuk, meedoen aan een realityshow en daarna bekende Nederlander zijn. Je wordt herkend op straat, voorbijgangers vragen je handtekening en het lijkt alsof je opeens een heleboel vrienden hebt. In het beste geval krijgt je tijdelijke bekendheid een positief vervolg, maar niet zelden volgt er een vervelend staartje. Lang niet elke tijdelijke bekende Nederlander kan de weelde van het bekend-zijn dragen en soms krijgen ze te maken met dikke vette pech. Na de roem valt het dan extra diep.

Big Brother: "Even lekker knuffelen"

Ruud werd in 1999 bekend door Big Brother. Hij won de serie niet, maar werd bekender dan de winnaar. Hij werd vooral beroemd vanwege zijn lieve opmerking: “Even lekker knuffelen.” Het werden gevleugelde woorden in Nederland. Ruud was een tijdje lang in verschillende shows en praatprogramma’s een graag geziene gast, hij ging zingen en bracht zelfs een cd uit. Uiteindelijk kon hij nergens meer verschijnen of hij werd belaagd. De roem werd hem te veel en Ruud vluchtte overspannen naar Aruba.
Hij is weer terug in Nederland en geeft voorlichting op scholen over verkeersveiligheid.

De bus

In 2000 kwam de opvolger De Bus, waarbij deelnemers vier maanden in een bus verkeerden. Er ontstonden verliefdheden, agressieve deelnemers werden uit De Bus gezet, net als Jop, die een mishandeling had verzwegen. Jop had in de Bus een relatie gekregen met Antonette, die later een miljoen zou winnen door als eerste te eindigen. Jop moest weliswaar De Bus verlaten, toch werd hij de bekendste van allen. Zijn gezicht kwam nog maanden nadien op de televisie. Hij bracht een singel uit en deed optredens in diverse kroegen en clubs met maar één nummer: “Jij bent de zon". Meer busbewoners brachten een cd uit, maar het bleken stuk voor stuk eendagsvliegen te zijn.

De Gouden Kooi

In 2007 kijkt Nederland naar De Gouden Kooi, waar een groep deelnemers in een huis zit opgesloten. Het programma is ontwikkeld door John de Mol. De groep zat honderd dagen in een huis vol camera’s. De deelnemers moesten elkaar het huis uit pesten. De corpulente Jaap, die na de serie ‘Terror Jaap’ werd genoemd, verstaat de kunst van de psychologische spelletjes het beste. Hij beloofde onder meer dat, mocht hij winnen, hij het geld voor de helft aan een goed doel zou schenken. Deze uitspraak was onderdeel van zijn manipulatieve spel. Jaap won en hield het prijzengeld voor zichzelf. De weelde van de rijkdom en aandacht kon hij niet dragen. Hij raakte aan de drank en drugs en verloor als klap op de vuurpijl bijna al zijn prijzengeld door het DSB-Bankschandaal. Jaap wil liever niet meer aan zijn naam ‘Terror Jaap’ herinnerd worden.

Kelly

'Big Brother' kende meerdere seizoenen. In het derde seizoen doet transseksueel Kelly mee. Ze is heet nieuws in de roddelrubrieken van de diverse televisiezenders, omdat ze tijdens 'Big Brother' met een van de deelnemers tussen de lakens schiet. Kelly genoot van haar plotselinge bekendheid en is voor de camera’s blijven staan. Ze maakt furore als webcamgirl. Kelly kwam in het praatprogramma van Jensen over de vloer en deed mee aan het SBS-programma ‘Vliegende Hollanders’, waar bekende Nederlanders van de skischans springen.

Barbie

De serie Oh oh Cherso, waar een aantal Haagse jongelui wordt gevolgd tijdens hun vakantie op Chersonissos, leverde een aantal (tijdelijke) blijvertjes op. De Hagenezen gingen zich te buiten aan drank, seks en gore taal en maakten al lallend een hit van de serie. Hoofdrolspeler Sterretje kreeg een eigen serie: ‘In Love with Sterretje’. Barbie kreeg een eigen realitysoap met ‘Barbie’s Bruiloft’ en ‘Barbie’s Baby’. Het format werd uitgemolken met meer titels rond de in het roze gehulde hoofdpersoon. Deelnemer Joey, die Matsoe Matsoe wordt genoemd, presenteert na ‘’Oh Oh Cherso een datingshow: ‘Everybody Loves Joey’.

Britt en Ymke en de tijdelijke roem

Blonde Britt en goed gebekte Ymke kregen de kans om uit te groeien tot een presentatieduo na hun deelname aan Echte meisjes in de jungle. De serie was in 2010 op de buis te zien en ging over een groep meiden die door de jungle banjerden en opdrachten moest uitvoeren. Ondertussen schoffelden ze elkaar onderuit. Ymke en Britt waren de aardigste meiden van het stel. Britt blonk uit door haar fantastische uitspraken met een groot ‘dom blondje’ gehalte en Ymke kwam naar voren als het nerd-achtige lelijke eendje en bleek een prachtige meid die onbevangen durft te vragen. Ymke kreeg een rol als razende reporter in het programma 'Carlo en Irene' en Britt mocht menig keer opdraven bij DWDD en was het lievelingetje van Matthijs van Nieuwkerk. Samen werden Britt en Ymke in 2013 presentatoren in hun eigen programma Britt & Ymke stellen vragen.

Echte meisjes in de realitishows

Het genre realityshow, -serie, -soap kent nog veel meer representanten. Het format is in diverse varianten uitgewerkt en uitgeperst. Van ‘Echte meisjes op zoek naar zichzelf’, tot ‘Goor en Geer’, van ‘Geen cent te makken’ tot het programma over huispakkenfabrikant Roy Donders. Sommige series hebben een spelelement, zoals ‘Peking Express’, ‘Expeditie Robinson’ en ‘Wie is de Mol’. Ook worden er series uitgezonden waar de liefde een rol speelt: 'Boer zoekt vrouw', 'Eilandgasten op zoek naar de liefde' en 'De speld in een hooiberg.'
In 2014 is 'Utopia' de nieuwste loot aan de tak. Voor Carlo (Boszhard) & Irene (Moors) valt er heel wat te parodiëren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Britt Dekker, wie is Britt Dekker?In dit artikel vind je informatie over Britt Dekker. Waar is ze ook al weer bekend van en aan welke programma’s heeft ze…
De imposante voetbalcarrière van Ruud GullitRuud Gullit is één van de beste voetballer welke Nederland ooit heeft voortgebracht. Met zijn krachtige lichaam, zijn ge…
Het schoonmaken van de gerbilkooiHet schoonmaken van de gerbilkooiHet goed schoonmaken van de kooi waarin je gerbils leven kan van levensbelang zijn voor je gerbil. De dieren zijn schoon…

Wie zijn de bewoners van Utopia?Wie zijn de bewoners van Utopia?Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het nieuwe televisieprogramma van SBS6: Utopia. In dit programma worden 15…
Bronnen en referenties
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.