Wie zijn de bewoners van Utopia?

Wie zijn de bewoners van Utopia? Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het nieuwe televisieprogramma van SBS6: Utopia. In dit programma worden 15 mensen gevolgd bij hun poging een zelfvoorzienende gemeenschap te vormen. Het televisieprogramma Utopia is pas een week op de Nederlandse televisie te zien, maar heeft toch al veel commotie veroorzaakt. Bij de allereerste uitzending keken ruim 1,5 miljoen Nederlanders naar de avonturen van een groep mensen die uit het niks een eigen 'utopia' proberen te creëren. Ze hebben hiervoor de beschikking over een stuk land met een loods, 2 koeien, een aantal kippen en een telefoon met 25 euro beltegoed. Verder hebben ze de beschikking over water en elektriciteit, en een kluis met daarin 10.000 euro.

De deelnemers aan het programma hebben allen een verschillende achtergrond, wat als voordeel heeft dat ze in verschillende dingen gespecialiseerd zijn. Het nadeel is dat verschillen in de groep ook kunnen leiden tot meningsverschillen en spanningen. Hieronder volgt een lijst met alle deelnemers aan Utopia:

Aike de Vor

Aike is geboren op 29 januari 1979 en werkt in het dagelijks leven als management consultant. Ze vindt dat de huidige maatschappij te veel is gericht op presteren en ziet Utopia als een manier om het anders te proberen. Ze wil graag een jaar lang in Utopia verblijven om echte vrijheid te kunnen ervaren.

Andrea Tolson

Andra is 52 jaar, en na Paul de oudste bewoner van Utopia. Ze komt uit Amsterdam en werkt daar als massagetherapeut. Ze heeft veel ervaring met het zelf verbouwen van voedsel, een vaardigheid die in Utopia ongetwijfeld van pas zal komen. Ze is erg gelovig en wil het liefst een kerk bouwen in Utopia.

Billy Bakker

De 32-jarige Billy beschrijft zichzelf als een 'levenskunstenares'. Voordat ze naar Utopia vertrok woonde ze in een bunker, om zo door niemand lastig gevallen te worden. Door haar werk als kunstenares is ze praktisch ingesteld en erg handig. Ze heeft het liefst zo weinig mogelijk regels.

Charlotte Muis

Charlotte is geboren op 20 februari 1992. Haar ouders hebben een eigen restaurant in Hilversum. Charlotte werkt hier als serveerster. Hierdoor heeft ze veel ervaring met mensen. Ze wil een aantal regels invoeren in Utopia, bijvoorbeeld over het moment dat iedereen op moet staan.

Emil Sitoci

Emil is de enige van de bewoners van Utopia die al voor het programma uitgezonden werd bekend was van televisie. In 2008 won hij het televisieprogramma 'Hollandse Krijgers'. Hij komt uit Scheveningen en is 29 jaar oud. In het dagelijks leven werkt hij als professioneel worstelaar. Hij gelooft in het recht van de sterkste en democratie vindt hij 'niet vanzelfsprekend'.

Giorgio Verweij

De 20-jarige Giorgio is de jongste van alle bewoners. Hij komt uit Amsterdam en woont daar bij zijn ouders. Hij houdt veel van eten en heeft een afkeer van chagrijnige, onbetrouwbare en lelijke mensen. Hij kan elektriciteit en waterleidingen aanleggen, en heeft verstand van koken, slachten en hutten bouwen. Zijn doel in Utopia is minimaal 200.000 euro verdienen in een jaar.

Hakim Elfassih

Hakim is een oliebollenbakker uit Maastricht, waar hij meerdere kramen en een aantal winkels heeft. Hij wil meedoen aan Utopia ondanks het feit dat hij een half jaar geleden vader is geworden van een zoontje. Hij is 34 jaar oud en vindt dat Utopia iets is waar alle bewoners hun steentje aan moeten bijdragen.

Harold van Triet

Harold is geboren op 11 juli 1975 en werkt in het dagelijks leven als beveiliger. Hij heeft een eigen beveiligingsbedrijf en een winkel. Hij rookt en drinkt niet, maar heeft wel een slechte gewoonte. Hij eet namelijk elke dag een broodje shoarma, een hobby die hij op heeft moeten geven in Utopia. Hij woont samen met zijn vrouw en twee kinderen, en beschrijft zichzelf als erg handig. Harold is er stellig van overtuigt dat er buitenaardse wezens zijn en heeft daarom zijn armen ermee vol laten tatoeëren.

Isabella Smit

Isabella is kort geleden afgestudeerd van de opleiding hbo verpleegkunde, en houdt van muziek, toneel en cabaret. Door haar opleiding heeft ze flink wat medische kennis wat ongetwijfeld van pas zal komen. Ze is 31 jaar en heeft zich opgegeven voor Utopia omdat ze erg veel houdt van avonturen.

Lindy Vermeer

Lindy werd onlangs door de bezoekers van de website van het tv-programma gekozen tot favoriete bewoner. Ze kan lassen,metselen en elektriciteitsleidingen aanleggen. Dit heeft ze geleerd van haar vader, die bouwvakker is. Ze heeft een opleiding tot dierenartsassistent gevolgd en wil zich ontfermen over de dieren in Utopia.

Paul Lenten

De 53-jarige Paul komt uit Noordwijk en werkt als aannemer. Hij kan van alles bouwen, zoals keukens, sauna's en badkamers. Voordat hij als zelfstandige ging werken had hij een baan als politieagent. Hij wil in Utopia allerlei dingen gaan bouwen en hoopt het zijn medebewoners naar de zin te kunnen maken. Paul is de oudste van alle bewoners.

Peter Nuninga

Peter had tot voor kort een eigen café, maar de economische crisis gooide roet in het eten. Door het faillissement van zijn bedrijf raakte hij alles kwijt. Hij heeft een hekel aan de overdreven regelgeving in Nederland. Het ontbreken van regels is dan ook wat hem aantrok in Utopia. Hij is van plan flink te gaan feesten maar begrijpt dat er ook hard gewerkt moet worden.

Rienk Kroese

De vrolijke bebaarde Rienk is al vier jaar dakloos en verblijft in Groningen. Hij heeft de afgelopen anderhalf jaar op blote voeten gelopen en is erg spiritueel ingesteld. Hij heeft veel verstand van dieren en van het verbouwen van voedsel, omdat hij is opgegroeid op een boerderij.

Ruud Zwaan

Ruud is 24 jaar en werkt als telefoonverkoper. Hij woont in Warmond en omdat hij 4 tot 5 keer per week sport is hij in uitstekende conditie. Hij wil graag de leider worden in Utopia, en houdt erg veel van eten en vrouwen. Utopia ziet hij voornamelijk als een fysieke uitdaging die hij eenvoudig denkt te doorstaan.

Vanessa Heymans

Vanessa woont in Helmond en is huisvrouw. Ze is 37 jaar en wil het liefst democratie in Utopia. In haar moederlijke rol probeert ze voor iedereen te zorgen, bijvoorbeeld door te koken en op te ruimen. Ze is erg creatief en kan naar eigen zeggen 'van alles een beetje' .

Conclusie

De verschillen tussen de bewoners van Utopia zijn erg groot, en ieder heeft zijn eigen positieve en negatieve punten. Desondanks zullen ze gezamenlijk iets op moeten bouwen. Omdat iedereen specifieke vaardigheden en kennis heeft is samenwerking onvermijdelijk. Meningsverschillen zullen overbrugt moeten worden zodat iedereen zijn plek kan vinden in Utopia.
© 2014 - 2024 J1989, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Utopia  reality programma van 2014 en de jaren daarnaUtopia reality programma van 2014 en de jaren daarnaUtopia is een reality programma waarvoor in het najaar van 2013 deelnemers worden geworven en waarvan in januari 2014 de…
Utopia, een avontuur of realiteit?mijn kijk opUtopia, een avontuur of realiteit?Als de onmogelijke werkelijkheid moet worden weergegeven, dan wordt er vaak gesproken van een utopie. Een utopie is dan…
Utopia, het programma en het boek vergelekenUtopia, het programma en het boek vergelekenIn het programma 'Utopia' begint men met het bouwen van een nieuwe samenleving. Ze moeten een gemeenschap opbouwen met n…

Fullmetal Alchemist versus Fullmetal Alchemist: BrotherhoodLiefhebbers van manga en anime zullen deze uitermate populaire serie wel kennen. Fullmetal Alchemist, kortweg FMA genoem…
Realityshows - De Gouden Kooi en de tijdelijke roemRealityshows - De Gouden Kooi en de tijdelijke roemDeelnemers aan en winnaars van realityseries vergaren roem. Vaak duurt die roem niet langer dan de duur van de uitzendin…
Bronnen en referenties
  • http://www.utopiatv.nl/participant
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Utopia_%28televisieprogramma%29
  • http://www.metronieuws.nl/entertainment/utopia-even-voorstellen-dit-zijn-de-eerste-bewoners/SrZnaf!E6yBdzObxmakE/
  • http://www.metronieuws.nl/entertainment/utopia-lindy-populairste-inwoner/SrZnam!wQNdx806F7epY/
J1989 (24 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.