In Vlaamse velden: televisiereeks over WO I

In Vlaamse velden: televisiereeks over WO I In Vlaamse velden, een Vlaamse televisiereeks over de eerste wereldoorlog op Eén in 2014. Net op tijd op de televisieschermen voor de herdenking van het begin van de oorlog 14-18. In Vlaamse velden volgt de leden van de Gentse familie Boesman. Zoon Vincent is de eerste die met de oorlog te maken krijgt wanneer hij opgeroepen wordt. Daarna komt de oorlog steeds dichterbij en treft steeds meer familieleden.

In Vlaamse velden

Juli 1914. We komen terecht bij de gegoede Gentse familie Boesman. Vader is een gynaecoloog met faam, moeder maakt deel uit van verschillende caritatieve organisaties. Tijdens een familiefeestje krijgt oudste zoon Vincent een oproep van het Belgische leger. De Duitsers zijn in aantocht. Heel snel wordt de sfeer grimmiger. De auto van de familie Boesman wordt in beslag genomen. Daarna krijgt de jongste zoon, Guillaume, een oproepingsbevel. Hij deserteert en moet naar een strafkamp. De veertienjarige dochter Marie droomt er van om dokter te worden. Haar vader is er tegen. Door de oorlog zal ze haar vader toch een paar maal moeten assisteren wanneer zwaargewonden bij hen komen aankloppen. Wanneer de situatie verergert, stuurt dokter Boesman zijn vrouw en dochter naar Nederland, naar zijn schoonmoeder. Maar noch zijn vrouw, noch zijn dochter zijn daar erg gelukkig mee en zo snel ze kunnen, gaan ze terug naar Gent. Op de terugweg wordt hun rijtuig met paarden in beslag genomen. Wanneer ze terug thuiskomen, vinden ze twee Duitsers in hun huis. Ook dat hebben de Duitsers ingepalmd en ze hebben er hun intrek genomen. De eetkamer is Duits, de keuken is Belgisch. Ook hun slaapkamers hebben de Duitsers zich toegeëigend. Ze mogen dus in hun eigen huis niet meer doen wat ze zelf willen. In de nacht van 28 op 29 oktober wordt de Ijzervlakte onder water gezet om de Duitsers te stoppen. Maar voor hoelang?

Knipoog naar "In Flanders field"

De titel "In Vlaamse velden" verwijst naar het gedicht "In Flanders field". De serie speelt zich grotendeels af rond Ieper en in de loopgraven. Ook in de generiek wordt verwezen naar het symbool van WO I: de rode klaproos, de poppy.

Vlaamse prestigereeks

De tiendelige reeks werd hoog de lucht in geprezen. Reeds maanden op voorhand werd de reeks aangekondigd in kranten en op televisie, de acteurs werden veelvuldig geïnterviewd in verschillende tijdschriften. Toch waren de kritieken na de eerste aflevering niet erg lovend. Te traag, te soft, onrealistisch, te weinig oorlog. De makers beloofden dat de serie zich langzaam op gang trekt, maar dat het na drie à vier afleveringen echt zou losbarsten. Naarmate de afleveringen vorderen, komt er inderdaad steeds meer (oorlogs)geweld in de reeks. Echte WO-I-kenners hebben ook wel wat kritiek. Zij zien heel wat feiten die niet stroken met de werkelijkheid. Vaak gaat het om details, zoals de pinnen op de Duitse helmen. De gewone kijker zal hier niet over vallen. Op www.forumeerstewereldoorlog.nl barstte hierover hevige discussies los.

Makers en acteurs

De reeks wordt verteld vanuit het perspectief van de jongste dochter Marie. Zij is amper veertien wanneer de oorlog uitbreekt. Veel te snel groeit de tiener uit tot een bewuste jonge vrouw. Haar rol wordt gespeeld door de twintiger Lize Feryn. Voor het voormalige model is dit haar eerste rol. Lize Feryn tekende de portretten die te zien zijn in de generiek en is ook diegene die het thema neuriet. Een veelzijdig talent dus.

De moeder van Marie wordt gespeeld door Barbara Sarafian, de vader door Wim Opbrouck. Jonas van Geel is soldaat aan het front en Wietse Tanghe is deserterende broer Guillaume. Broer Vincent wordt gespeeld door Matthieu Sys. Andere bekende gezichten zijn onder andere Chris Lomme (grootmoeder in Nederland), Marc Van Eeghem (eerwaarde), Viv van Dingenen (dame in caritatieve organisatie), Tine Embrechts en Frank Focketyn. Er werden ook heel wat jonge, tot nu toe onbekende kinderen gecast.

De productie ligt in handen van Menuet, dat ook al kaskrakers als Katarakt en Code 37 voortbracht. De regie ligt in handen van Jan Matthys en het verhaal werd geschreven door Carl Joos, Charles De Weerdt en Geert Vermeulen. Muziek is van Jef Neve.

Technische weetjes

  • Deze indrukwekkende fictiereeks is de duurste Vlaamse tv-reeks ooit. Voor het aanleggen van de loopgraven werden tonnen zand naar de voormalige suikerfabriek in Veurne getransporteerd. Zo'n 400 vrachtwagenladingen grond en nog eens 6000 zandzakjes. Wanneer de modder te droog werd, werd alles terug nat gemaakt met behulp van brandslangen. Naast de suikerfabriek werd er ook gefilmd aan de Handzamevaart, in de omgeving van Vladslo en aan de Lovie in Poperinge.
  • Iedere aflevering duurt ongeveer 50 minuten. Er wordt Nederlands gesproken, maar ook Duits, Engels en Frans (met ondertiteling).
  • De opnames waren van 20 augustus tot 30 november 2012 en van 15 maart tot 15 juni 2013.

Dagboek van Marie

In de reeks zien we Marie Boesman geregeld in haar dagboek schrijven. Ook tekeningen en souvenirs krijgen een plaatsje in het dagboek. Het dagboek van Marie bestaat nu ook in boekvorm. Lize Feryn, de actrice die Marie vertolkt, heeft zelf meegewerkt aan het dagboek, met tekeningen en teksten. De bloemen in het dagboek ging Lize Feryn zelf plukken in de tuin. Ze werden door haar gedroogd. Dat werd vervolgens gedrukt om een zo realistisch mogelijk beeld te geven. Het dagboek is te koop vanaf 15 februari 2014, telt 162 bladzijden en kost 22,95 euro.

In Vlaamse velden, de roman

Wie niet genoeg krijgt van de vijfkopige familie Boesmans kan nu ook de roman In Vlaamse velden kopen. Hierin het verhaal van de televisiereeks.

In Vlaamse velden, toeristisch boek

Over de prestigieuze reeks bestaat ook een informatief boek met gelijknamige titel. In het boek heel wat setfoto's en commentaar van regisseur en acteurs. Het boek is onder andere te koop via www.invlaamsevelden.be. Op deze site kan u ook wandel- en fietsarrangementen boeken die verband houden met de reeks In Vlaamse velden.

In Vlaamse veldendag in Veurne

Voor wie maar niet genoeg kreeg van de reeks was er op 15 maart 2014 een In Vlaamse veldendag in Veurne. Er was een meet en greet met de cast en er kon gekeken worden naar een preview van de laatste aflevering.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ten oorlog: boek en televisiereeksTen oorlog: boek en televisiereeksWereldoorlog I. Velen denken hierbij aan België, aan Ieper, aan de loopgraven, aan de IJzer. Nochtans was de frontlijn t…
De Vlaamse ReusDe Vlaamse Reus is het grootste en zwaarste konijnenras ter wereld. Het is een Belgisch ras dat geschikt is als huisdier…

Bassie en Adriaan: de tv-showsBassie en Adriaan: de tv-showsWie kent ze niet? De clown met de rode neus en de acrobaat met de blauwe blouse. Menig kind is opgegroeid met de avontur…
Fullmetal Alchemist versus Fullmetal Alchemist: BrotherhoodLiefhebbers van manga en anime zullen deze uitermate populaire serie wel kennen. Fullmetal Alchemist, kortweg FMA genoem…
Bronnen en referenties
  • Hln 10 januari 2014
  • Hln 17 januari 2014
  • www.invlaamsevelden.be
  • Wikipedia
  • De reeks "In Vlaamse velden"
  • www.forumeerstewereldoorlog.nl
  • De klas van Frieda 22/03/2014
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.