Bassie en Adriaan: de tv-shows

Bassie en Adriaan: de tv-shows Wie kent ze niet? De clown met de rode neus en de acrobaat met de blauwe blouse. Menig kind is opgegroeid met de avonturen van Bassie en Adriaan op de televisie. Hier lees je de avonturen van Bassie en Adriaan in chronologische volgorde.

Bassie en Adriaan en de plaaggeest (1978)

In dit eerste avontuur van Bassie en Adriaan worden zij constant gedwarsboomd door de nare plaaggeest. In dit avontuur zijn zij het circus kwijtgeraakt, omdat zij zich verslapen hebben. Door allerlei verschillende baantjes proberen zij aan geld te komen voor eten. Ondertussen proberen zij het circus terug te vinden. Hierbij hebben zij constant last van die vervelende plaaggeest.

Bassie en Adriaan en het geheim van de sleutel (1978-1979)

In dit avontuur gaan Bassie en Adriaan voor het eerst met vakantie naar Spanje. Tijdens de voorbereidingen krijgt Bassie door een misverstand een sleutel. Dit blijkt de sleutel te zijn van een kluis waarin gestolen diamanten liggen. De boeven doen er alles aan om de sleutel weer terug te krijgen en volgen Bassie en Adriaan hiervoor naar Benidorm. Tijdens de vakantie komen Bassie en Adriaan erachter dat er iets niet klopt met de sleutel. Bij terugkomst in Nederland proberen zij het raadsel op te lossen, maar Bassie wordt ontvoerd door de boeven in een poging de sleutel terug te krijgen.

Bassie en Adriaan en de diamant (1979-1980)

In dit avontuur wordt er als dank voor het opsporen van diamantdieven (zie Bassie en Adriaan en het geheim van de sleutel) een diamant naar hen vernoemd. De boeven zijn ontsnapt uit de gevangenis en willen wraak nemen op Bassie en Adriaan. Daarom verkleden zij zich als clown en acrobaat en stelen de grote diamant. Bassie en Adriaan krijgen de schuld van de diefstal. Zij krijgen uiteindelijk 72 uur om hun onschuld te bewijzen. De boeven proberen de diamant voor 10 miljoen gulden in Duitsland te verkopen.

Bassie en Adriaan en de huilende professor (1982)

In dit avontuur krijgen Bassie en Adriaan te maken met de gemene professor chagrijn. Hij probeert met zijn griengas de hele wereld aan het huilen te maken. Alleen Bassie lijkt geen last te hebben van het griengas en maakt met wat lachgas iedereen weer aan het lachen. Het lukt Bassie en Adriaan om de assistent van de professor (Joris) gevangen te nemen. Met een slim plan laten ze hem ontsnappen om hem vervolgens te achtervolgen in een poging de professor te vinden. Deze achtervolging brengt ze op de Canarische eilanden waar ze moeten proberen de professor uit te schakelen voordat hij de grote raket met griengas kan lanceren en de hele wereld zal laten huilen. In dit avontuur worden Bassie en Adriaan voor het eerst bijgestaan door hun nieuwe vriendje, Robin de robot.

Bassie en Adriaan en de schatkaart (1987)

Bassie en Adriaan hebben vakantie. Bassie heeft een nieuw vriendinnetje, de hond Lara, waarmee hij hele dagen voetbalt. Samen met wat jongens uit de buurt besluiten zij een voetbalclub op te richten, de B&A boys. In deze serie komt voor het eerst Baron van Neemwegge in beeld, die een paar geniale inbraken wil plegen. Tijdens een van deze inbraken vindt hij een document met daarbij een verwijzing naar een schatkaart die achterin een schilderij verstopt zit. Dit schilderij hebben Bassie en Adriaan toevallig net op de rommelmarkt gekocht. Vastbesloten de schat in handen te krijgen steelt de Baron het schilderij van Bassie en Adriaan, zij hebben dan echter de schatkaart al gevonden. Op de schatkaart staat een raadsel, wat opgelost moet worden, voordat ze kunnen weten waar de schat verborgen ligt. Terwijl zij het raadsel proberen op te lossen en met de politie erachter proberen te komen, wie het schilderij van hun gestolen heeft en wie er dus mogelijk achter de schat aanzit, doet de Baron er alles aan om de schatkaart te bemachtigen. Uiteindelijk lukt het Bassie en Adriaan om het raadsel op te lossen en zij vliegen naar het eiland Lanzarote om de schat te zoeken. Ook hier proberen de boeven om de schatkaart van ze te stelen en hierbij ontvoeren zij zelfs Robin de robot. Bassie en Adriaan zullen er alles aan moeten doen om de schatkaart en hun vriendje terug te krijgen.

Bassie en Adriaan en de verdwenen kroon (1988)

In dit avontuur weten de boeven onder leiding van de Baron te ontsnappen uit de gevangenis. Zij laten een brief achter in hun cel waarin zij zeggen wraak te zullen nemen op Bassie en Adriaan. Als zij het voor elkaar krijgen om de waardevolle kroon van Willem III uit het museum te stelen, betekent dit veel werk voor de politie en voor Bassie en Adriaan. De boeven vragen een losgeld van wel 1 miljoen gulden voor de kroon en Bassie en Adriaan zullen dit moeten komen brengen. Er volgt een spannend kat en muis spel tussen Bassie en Adriaan en de boeven.

Bassie en Adriaan en de verzonken stad (1989)

Bassie en Adriaan zijn op vakantie in Griekenland. Tijdens een excursie naar een verzonken stad vindt Bassie een geheimzinnige steen met bijzondere tekens erin. Bassie en Adriaan gaan proberen met behulp van Robin de tekens op te lossen en zo het geheim van de steen te ontrafelen. Hierbij worden zij wederom tegengewerkt door de boeven, die weer ontsnapt zijn uit de gevangenis en naar Kreta zijn gevlucht.

Bassie en Adriaan en de geheimzinnige opdracht (1992)

In dit avontuur krijgen Bassie en Adriaan geheimzinnige brieven, waarin hen gevraagd wordt om een pakje op te halen. Deze geheimzinnige opdrachtgever stuurt ze heel Europa door en in alle landen moeten zij een pakje zoeken. Elke brief bevat een raadsel wat zij op moeten lossen om het pakje te vinden. Ondertussen probeert de Baron nog altijd wraak op hen te nemen en laat zijn nieuwe boef B100 ze door heel Europa volgen.

Bassie en Adriaan en de reis vol verrassingen (1994)

In een ultieme poging om wraak te nemen op Bassie en Adriaan lokt de baron ze met een raadsel (zoals in Bassie en Adriaan en de geheimzinnige opdrachtgever) naar het eiland Curaçao. Het pakje wat zij hier moeten opsporen blijkt een grote bom. Gelukkig loopt het goed af doordat vlugge Japie (boef uit eerdere series) het pakje van ze steelt, maar daardoor de bom laat ontploffen. Eenmaal thuis doet Bassie uit verveling mee aan een televisiequiz. Hierbij wint hij een reis naar Amerika. Bassie en Adriaan reizen van New York naar San Francisco, Yosemite, Las Vegas, het wilde westen, Hollywood en Florida. Ook in dit avontuur reist de op wraak beluste baron met B100 en Handige Harry achter Bassie en Adriaan aan. Als zij doorhebben dat de boeven achter ze aanzitten, proberen Bassie en Adriaan ze nog eenmaal te laten arresteren.
© 2014 - 2024 Cantheon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bassie en Adriaan hype, nu ook als challenge!nieuws uitgelichtDe Bassie en Adriaan hype, nu ook als challenge!Bassie en Adriaan zijn hartstikke beroemd in Nederland, maar dankzij een hype nu over heel de wereld! Matthijs liet zijn…
Renaissancecomponist Adriaan WillaertRenaissancecomponist Adriaan WillaertDe renaissance, letterlijk 'hergeboorte' was een cultuurperiode die ongeveer te plaatsen is tussen 1400 en 1600. Een per…
A. Roland Holst  Verzen (1911)A. Roland Holst Verzen (1911)Adriaan Roland Holst werd geboren op 23 mei 1888 in Amsterdam. In het najaar van 1911 debuteerde hij als dichter met een…

Recensie: Suits (TV Serie)recensieRecensie: Suits (TV Serie)Suits is een zeer populaire serie in zowel Amerika als in Nederland. In 2011 begon USA Network met het uitzenden van dez…
In Vlaamse velden: televisiereeks over WO IIn Vlaamse velden: televisiereeks over WO IIn Vlaamse velden, een Vlaamse televisiereeks over de eerste wereldoorlog op Eén in 2014. Net op tijd op de televisiesch…
Cantheon (21 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.