De kracht van een voice-over

De kracht van een voice-over Een goede voice-over is goud waard voor een televisieprogramma. Er zijn nogal wat programma’s die erg saai of onduidelijk zouden zijn zonder een goede voice-over. Een voice-over kan dan plots “de stem” worden die er een geheel van maakt en het is een kunst de juiste voice-over voor een bepaald programma te vinden. De kracht dus van een goede voice-over. De stem acteur die deels in het verlengd ligt, is toch net weer even een andere discipline. Met over de voice-over en de stemacteur.

Wat is een voice-over precies?

De voice-over is de stem van de man of de vrouw die buiten het beeld van het televisieprogramma het verhaal als het ware vertelt en/of commentaar geeft bij de beelden. Soms is het ook de persoon in beeld en vult de persoon de beelden aan tot een verhaal c.q. een geheel. Ook in de reclamewereld worden voice-overs gebruikt bij de reclamespots.

Meer dan een stem

Een voice-over is meer dan een stem, want een goede voice-over kan van een set aardige, mooie of grappige beelden een geheel maken. Als iets heel boeiend is om te zien, bij voorbeeld een natuurfilm waar de natuur voor zich spreekt wordt de voice-over eigenlijk ook meteen de presentator c.q. de commentator. Je vult slechts de mooie beelden aan met bijvoorbeeld weetjes bij hetgeen je zien. Een goed voorbeeld zijn de natuurfilms die David Attenborough “aan elkaar praat”. Los van de prachtige stem is timing in deze ook erg belangrijk.

Een docusoap (reality televisie) bijvoorbeeld is wezenlijk anders en daar zie je voice-over soms ook als spreekbuis voor de hoofdrolspelers of er wordt een soort vertaling gemaakt van hetgeen er te zien is. Maak je het luchtiger met grappige teksten als daar aanleiding toe is etc. Enkele goede voorbeelden zijn Samantha en Michael voorheen Barbie en haar leven, maar ook de serie rond Roy Donders als huispakkenkoning.

Een heel bekende en tevens stemacteur is Rinie van den Elzen

Voice-over zijn is een vak

Voice-over zijn is een vak en gaat verder dan het hebben van goed stemgeluid. Behalve dat sommige mensen helemaal niet behoefte hebben om in beeld te komen, is de mix er ook niet altijd. Een perfecte stem voor voice-over wil nog niet zeggen dat je plaatje net zo pakkend is voor de camera als je stem voor de geluidsband.

Naast specialisten heb je acteurs die een goede voice-over zijn, denk bijvoorbeeld aan Jeroen Krabbe of televisiejournalisten zoals Loretta Schrijver.

Stemacteur

De stemacteur, waar het wel eens mee vergeleken wordt, is feitelijk wat anders. De stemacteur is de acteur of actrice die zijn of haar stem leent aan tekenfilmfiguren of acteurs in een commercieel (die dan met de stem van de stemacteur praten). Hij of zij acteert dus alleen met de stem.
Internationaal zijn acteurs John Goodman en Robin Williams tevens bekende stemacteurs. In Nederland zijn er nogal wat bekende acteurs/actrices die tevens stemacteur/-actrice zijn, te weten:
  • Wim T. Schippers
  • Paul van Gorcum
  • Paul Haenen
  • Céline Purcell
  • Angela Schijf

Daarnaast kennen we ook nog wat mensen uit de muziekwereld en radiowereld, zoals:
  • Jody Pijper
  • Mandy Huydts
  • Erik de Zwart
  • Bas Westerweel

Tot slot

Helaas slaan programmamakers soms de plank volledig mis met een voice-over die net niet de juiste klank(en) in de stem heeft voor dat programma of de timing is het net niet, terwijl timing in deze absoluut essentieel is. Bij een matige serie kan de voice-over net dat verschil maken wat de serie “over de streep” trekt of grappig maakt. Bovendien geeft een goede voice-over ook dat bekende gevoel bij een serie die al lang loopt. Het herkenbare is wat mensen prettig vinden. Hoeven ze niet opnieuw te wennen aan een stem. De kracht van een goede voice-over gaat dus verder dan hetgeen er op de geluidsband wordt opgenomen,
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Voice-over is een stemartiestDe Voice-over is een stemartiestEddy Murphy (Shrek) en Tom Hanks (Toy Story) zijn bekende acteurs die hun stem geleend hebben aan tekenfilms. Heb je een…
Wat is Google VoiceWat is Google VoiceGoogle breidt zijn diensten steeds verder uit. Op internet is Google al onmisbaar. Nu lijkt ook de telefonie en spraakhe…
Voice Search: marktaandeel, SEO en marketingVoice Search: marktaandeel, SEO en marketingTraditioneel wordt er veel informatie opgezocht door het in te typen in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Anno 2…

TLC (televisiezender)TLC (televisiezender)TLC is een themakanaal van Discovery Channel en heette eerst 'The Learning Channel'. Oorspronkelijk komt TLC uit Amerika…
Eurovisie Songfestival 2014 - Vrouw met de baardEurovisie Songfestival 2014 - Vrouw met de baardHet Eurovisie Songfestival is altijd goed voor relletjes, voortrekkerij, elkaar stemmen toespelen, statements en aandach…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.