De Stille Beving – aardbeving in Groningen op camera

De Stille Beving – aardbeving in Groningen op camera Twee families in het Groninger aardbevingsgebied laten zich twee jaar lang door tientallen camera’s volgen om de effecten van aardbevingen of de dreiging van een aardbeving op mens, dier en gebouwen te laten zien. Mocht er een aardbeving plaatsvinden dan worden de beelden gebruikt voor reportages op televisie. De angst die de aardbeving inboezemt en het onzekere toekomstperspectief is De Stille Beving en dat wordt dan ook de titel van het project.

De Stille Beving

De Stille Beving, zo heet het project, dat is bedacht door programmamaker Piet-Hein van der Hoek, die zelf uit Groningen komt maar in Amsterdam woont. Hij is tevens de regisseur en producent van De Stille Beving. Het is een Big Brother-achtige cameraopstelling in de woning en boerdij van twee Groninger families. De ene familie woont in Bedum en de andere in Middelstum. In beide gevallen zitten ze middenin het aardbevingsgebied. Elke aardbeving heeft een enorme impact op de families. Niet alleen beschadigen telkens weer hun huizen, ook ervaren ze angst en onzekerheid over de toekomst. Dat is wat Van der Hoek de Stille Beving noemt.

Aardbevingen in Groningen

De gaswinning dateert van de jaren ’60. De eerste aardbeving werd geconstateerd in 1986. Sindsdien zijn er honderden bevingen geweest, van zwak tot heel goed voelbaar. De sterkste bevingen hebben schade tot gevolg en alle bevingen voeden de angst voor de mensen die altijd graag in het gebied woonden. De bewoners voelen zich zo langzamerhand gijzelaar van hun eigen dierbare woonomgeving. Hun huizen raken beschadigd en worden onverkoopbaar. Wie al weg zou willen maakt geen kans omdat niemand in het aardbevingsgebied een huis wil kopen.

RTV Noord

De programmamaker en eigenaar van Dutch Broadcasting Company werkt samen met RTV Noord, Nieuwsuur en het Jeugdjournaal en NOS Journaal en Van der Hoek maakt er een documentaire over. De twee families worden twee jaar lang gevolgd, beginnende in oktober 2014. In totaal worden de familie Blanken in Middelstum in hun woning en familie Ubels-Heite in Bedum in hun boerderij door 32 camera’s en door microfoons gevolgd. Niet alleen de beelden maar ook het geluid van een beving wordt geregistreerd. Mocht er een aardbeving plaatsvinden dan kunnen de partners in het project meteen gebruikmaken van de beelden voor reportages.

Impact van een aardbeving op boerderij en bewoners

De impact van een aardbeving op het gebied, de bebouwing en de bewoners en beesten wordt in beeld gebracht. De camera’s registreren 24 uur per dag en zeven dagen per week de families. De camera’s hangen in huis, in de schuur en om de boerderij en de woning. Er hangen geen camera’s in de wc en badkamer en ook niet in de slaapkamer en de kamers van de kinderen. Beide gezinnen hebben kinderen. Hun huizen zijn al beschadigd door de aardbevingen en bij elke beving wordt niet alleen de schade maar ook de angst groter. De boerderij van Bedum staat sinds 2012 in de stutten.

Documentaire

De beide vrouwen Annemarie Heite en Daniella Blanken kwamen met het initiatief en benaderden de programmamaker. Ze willen het verhaal graag vertellen en Nederland laten weten hoe het is om in een Nederlands aardbevingsgebied te wonen. Ze willen laten zien wat een aardbeving met de bewoners doet. De families Blanken en Ubels-Heite gaan zelf aan de slag met de camera’s en bepalen na een aardbeving samen met Piet Hein van der Hoek welke beelden worden gebruikt en door de mediapartners uitgezonden mogen worden. Die beelden worden ook gebruikt voor een documentaire die over de twee families tijdens de twee jaar gemaakt wordt door Dutch Broadcasting Company. Het jeugdjournaal neemt beelden af die over de kinderen gaan.
De initiatiefnemers willen duidelijk maken hoe het is om een beving mee te maken en wat dat doet met een gezin en hun gevoel voor veiligheid. Ook is er aandacht voor de manier waarop schade wordt afgehandeld.

Camera en registratieapparatuur

De schuur in Bedum van familie Ubels staat vol apparatuur. Er is een cameraopstelling die registreert wanneer het huis heen en weer gaat en er is ook een opstelling die opneemt wanneer het huis op en neer gaat. Met een pendel aan een touw die voor een schietroos hangt is de beweging die bijvoorbeeld een storm veroorzaakt in de boerderij al waar te nemen. Ook is er een waterbak met een camera erboven die heel kleine bevinkjes kan laten zien. Een kleine beving veroorzaakt al beweging in het water dat te zien is als golfjes. Bij een grotere beving gaan ook de ping pong ballen bewegen in het water. De registratie maakt de schok zichtbaar, de microfoons laten het horen.

Dutch Broadcasting Company

Dutch Broadcasting Company DBC is de productiemaatschappij van Piet Hein van der Hoek. DBC maakt filmproducties op het gebied van innovatie, duurzaamheid en nieuwe economie. DBC gebruikt daarbij innovatieve technieken als animaties, drones onderwatercamera's en zelf ontwikkelde aardbevingscamera's.

Dutch Broadcasting Company

  • Piet Hein van der Hoek
  • Nieuwe Leliestraat 21
  • 1015SH Amsterdam

Aardbeving van 2,8 in Woudbloem
In de nacht van 29 op 30 december 2014 vindt er weer een beving plaats in Groningen, met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Woudbloem, in de gemeente Slochteren. Het was een van de zwaarste bevingen van 2014 in de provincie Groningen.

Aardbevingen in Groningen

Legenda
A. Woudbloem - 30 december 2014 - 2,8 Richter

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaal van Mercalli en RichterSchaal van Mercalli en RichterSchaal van Mercalli en de schaal van Richter, beide geven ze aan hoe zwaar een aardbeving of zeebeving is. De schaal van…
Wierdenroute Noord-Groningen: Baflo-Loppersum-Bedum-WinsumOm zich te beschermen tegen te hoog wassend zeewater wierpen de bewoners van het noordelijk kustgebied, vóór de bedijkin…
De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisDe ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisEnorme natuurrampen kunnen ontstaan na een zware aardbeving in zee of na een vulkaanuitbarsting. Er kan een vloedgolf on…

F.C. De Kampioenen, de Vlaamse televisieserieF.C. De Kampioenen, de Vlaamse televisieserieVoor het merendeel van de Vlamingen is F.C. De Kampioenen dé televisieserie van de jaren 90. De reeks, die startte in he…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/video/715291-de-stille-beving-volgt-aardbevingsfamilies.html geraadpleegd op 30 oktober 2014
  • http://www.nu.nl/binnenland/3915004/cameras-gaan-families-in-aardbevingsgebied-groningen-filmen.html geraadpleegd op 30 oktober 2014
  • http://www.dbc-media.com geraadpleegd op 30 oktober 2014
  • http://pauw.vara.nl/gemist geraadpleegd op 30 oktober 2014
  • http://nos.nl/artikel/2011099-nieuwe-aardbeving-in-groningen.html geraadpleegd op 30 december 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.