Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?

Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken? Het is een veelvoorkomend probleem, er is niks interessants of leuks op TV. Toch zijn er mogelijkheden om via internet verschillende, legale, programma's en video's te bekijken die de avond toch kunnen vullen. Ook is het bij diverse digitale TV aanbieders mogelijk om een aantal programma's terug te kijken of gratis een aantal films te kijken. Het terugkijken van programma's werkt dan meestal via een uitzending gemist menu, waarin programma's een bepaalde tijd bewaard worden.

XBMC of Kodi

XBMC is software die oorspronkelijk gemaakt is voor de Xbox van Microsoft. De afkorting XBMC staat dan ook voor Xbox Media Center. XBMC is een programma waarmee diverse media afgespeeld kunnen worden en waarop addons geïnstalleerd kunnen worden. Deze addons zijn in feite kleine extra programmaatjes die aan XBMC toegevoegd worden om iets te kunnen vinden en af te kunnen spelen. Voor XBMC zijn een aantal verschillende layouts gemaakt, waardoor het systeem makkelijker bedienbaar is, waarvan Kodi er een is. Om het programma te downloaden is het dus voldoende om Kodi te downloaden.

Kodi kan op een aparte kleine computer gedownload worden, bijvoorbeeld een Raspberry Pi. Deze Raspberry Pi kost een aantal tientjes en kan dan vast aangesloten worden op de TV. Hierdoor hoeft er niet iedere keer een apparaat aangesloten te worden als er iets via Kodi gekeken wordt. Een andere mogelijkheid is om Kodi op een laptop te installeren. Het voordeel hiervan is dat er geen extra apparaat gekocht hoeft te worden, echter zal dan wel iedere keer de laptop middels een HDMI kabel aan de TV aangesloten moeten worden als Kodi gebruikt wordt.

Bij Kodi worden vaak een aantal addons standaard meegeleverd. Het is ook mogelijk om extra addons te downloaden, waarmee meer programma's, films en series gratis bezichtigd kunnen worden. Het grote nadeel hiervan is dat het van deze aanvullende addons vaak niet duidelijk is of ze legaal of illegaal zijn. Om dergelijke onduidelijkheid te voorkomen is het dan ook aan te raden om geen extra addons te downloaden waarvan niet expliciet duidelijk is dat ze legaal zijn.

Gratis TED online bekijken

In 1984 werd de eerste TED conferentie gehouden en sindsdien is het een fenomeen onder de conferenties. TED staat voor Technology, Entertainment en Design. Tijdens deze 4-daagse conferentie worden diverse sprekers uitgenodigd om in minder dan 18 minuten een presentatie te geven over een onderwerp of idee waarvan zij vinden dat de wereld dit moet horen. Deze presentaties zijn vaak van een zeer hoog niveau, de onderwerpen interessant en de uitleg zeer begrijpelijk. Hierdoor zijn deze presentaties de moeite waard om terug te kijken, wat gelukkig ook mogelijk wordt gemaakt door de organisatie. Op www.ted.com/talks zijn de presentaties gratis terug te zien.

Een afgeleidde van TED is TEDx. Dit zijn in feite conferenties die via de formule van TED in verschillende andere landen en locaties gehouden worden, maar niet het origineel zijn. Ook deze presentaties zijn vaak goed gratis na te zien via bijvoorbeeld YouTube.

YouTube kanalen

Op YouTube zijn diverse gratis kanalen beschikbaar waarop je je kunt abonneren. Deze kanalen kunnen bijvoorbeeld vlogs (Video logboeken) zijn waarin iemand over een bepaald onderwerp een reeks filmpjes heeft gemaakt, maar kunnen ook gratis te bekijken films of uitzendingen zijn. Monty Python heeft bijvoorbeeld een eigen kanaal waarop de verschillende afleveringen die zij gemaakt hebben terug te vinden zijn. Dit is ook een legaal kanaal, dat door Monty Python zelf opgericht is.

Universiteit van Nederland

Op www.universiteitvannederland.nl is het mogelijk om de video's van de Universiteit van Nederland online te bekijken. De afleveringen die in op deze site te zien zijn, worden ook op verschillende zenders op het reguliere televisienet uitgezonden. De site bevat diverse onderwerpen, waarvan ieder onderwerp 5 filmpjes kent. Het onderwerp wordt door een hoogleraar van een universiteit in Nederland dan ook in vijf verschillende gedeeltes behandeld, waarbij getracht wordt om het onderwerp zo interessant en begrijpelijk mogelijk te maken. De onderwerpen worden dus niet volledig uitgediept, maar het biedt wel een interessante kijk in het betreffende onderwerp, waarbij er op verschillende deelaspecten wel iets dieper wordt ingegaan. Vaak is het idee hierachter om de kijker een nieuwe inkijk te geven in het onderwerp of vakgebied.

Uitzending gemist online bekijken

Zoals eerder aangegeven is het bij veel digitale televisieaanbieders mogelijk om programma's van verschillende zenders en de NPO terug te zien. Mocht deze mogelijkheid toch niet aangeboden worden, is het mogelijk om online via www.npo.nl verschillende programma's van de NPO terug te zien. Op deze site staan ook verschillende onderwerpen bij elkaar gebundeld, zodat het bijvoorbeeld mogelijk is om cabaret te bekijken of juist verschillende series te bekijken. Bij het bekijken van deze programma's is het net als bij de andere online te bekijken video's, afleveringen of films aan te raden om deze op een laptop te openen en deze via een HDMI kabel aan te sluiten op het televisietoestel. Om het beeld op de TV te krijgen is het nodig om via de afstandsbediening van bron te wisselen; in de meeste gevallen zal hiervoor als bron HDMI-2 gekozen moeten worden (als de digitale TV aangesloten is op HDMI-1).

Netflix

Voor een beperkt bedrag per maand is het bij Netflix mogelijk om onbeperkt films en series te kijken die via internet gestreamd worden. Een groot voordeel van Netflix is dat er gekozen kan worden uit een groot assortiment aan films en series en dat alles wat aangeboden wordt ook volledig legaal is. Daarnaast worden nieuwe films of series duidelijk aangegeven, zodat het ook makkelijker gemaakt wordt om het nieuwe aanbod door te spitten.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kodi/XBMC: Wat is het, handleiding, downloadenKodi/XBMC: Wat is het, handleiding, downloadenHeeft u wel eens gehoord van Kodi of XBMC en vraagt u zich af wat u nu eigenlijk kunt met deze applicatie? Met deze appl…
Netflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenNetflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenGebruik je Netflix via je PC, laptop of tv-menu dan ben je waarschijnlijk bekend met de lijst 'Verder kijken'. Deze toon…
Het gemak van uitzending gemistHet gemak van uitzending gemistMet internetdiensten als uitzendinggemist.nl kunt u zelf kiezen wanneer u uw favoriete programma’s gaat bekijken. Het ga…

Wie is de Mol? 2016 - het spel, kandidaten en opdrachtenWie is de Mol? 2016 - het spel, kandidaten en opdrachtenWie is de Mol? is een programma uitgezonden om 20:30 op NPO1 waarbij kandidaten proberen geld te verdienen voor de pot.…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Matthew CooperDr. Quinn, Medicine Woman: Matthew CooperDr. Quinn Medicine Woman is een erg succesvolle tv-serie die werd uitgezonden tussen 1993 en 1998. De serie speelt zich…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 01-01-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.