Dr. Quinn, Medicine Woman: Matthew Cooper

Dr. Quinn, Medicine Woman: Matthew Cooper Dr. Quinn Medicine Woman is een erg succesvolle tv-serie die werd uitgezonden tussen 1993 en 1998. De serie speelt zich af vanaf 1867 in het westernstadje Colorado Springs en draait rond dokter Michaela Quinn en haar drie geadopteerde kinderen Brian, Colleen en Matthew. Matthew Cooper, de oudste, heeft een hartstochtelijk en explosief karakter, maar heeft een groot gevoel voor rechtvaardigheid. De acteur Chad Allen geeft gestalte aan Matthew Cooper.

Geschiedenis

Aanvankelijk dachten de ouders van Michaela dat ze na vier zonen eindelijk een dochter zouden krijgen, waardoor ze haar liefkozend "Mike" noemden. In de serie noemen heel wat hoofdpersonages Michaela daarom "dokter Mike". Wanneer de vader van dokter Mike overlijdt, reageert Michaela op een advertentie om in Colorado Springs als dokter aan de slag te gaan. De stadsbewoners zien een vrouwelijke arts - iets wat zeer ongewoon was in die periode - niet meteen zitten. Dokter Mike zet echter door, mede ook dankzij Charlotte Cooper. Zij is vroedvrouw van dit westernstadje en apprecieert en steunt dokter Mike al vanaf haar aankomst in de stad. Voor dokter Mike staat het leven plots op zijn kop als haar boezemvriendin komt te overlijden aan een giftige beet van een ratelslang. Op haar sterfbed heeft Charlotte aan dokter Mike gevraagd haar kinderen Brian, Colleen en Matthew te adopteren. Ethan, de man van Charlotte, leeft nog wel, maar hij is er jaren geleden vandoor gegaan met Charlotte's geld. Dokter Mike aarzelt even, maar besluit de kinderen op te voeden, iets waar ze aanvankelijk geen ervaring mee had. Matthew is in de pilot een zeventienjarige jongeman die belooft om Michaela Quinn te helpen als moeder. Vooral zijn jongste broer Brian moet in de opvoeding begeleid worden.

Persoonlijk

Vader

Wanneer Ethan Cooper, de vader van Colleen, Brian en Matthew wegglipt met het geld van zijn vrouw Charlotte en zijn gezin op deze manier verlaat, wil Matthew niets meer met hem te maken hebben. Hij is dan ook erg argwanend wanneer Ethan plots bij dokter Mike voor de deur staat met cadeautjes. Matthew wist meteen dat hij geld belangrijker vindt dan ware liefde voor zijn kinderen, iets wat in de serie enkele keren daadwerkelijk tot uiting komt. Zo steelt Ethan geld, wat Sully en dokter Mike ontdekken. Hij vertrekt zonder een spoor achter te laten zodat de kinderen niet weten dat hij een dief is. Later eist hij de jongste nog niet volwassen kinderen weer op met zijn nieuwe vrouw Lillian (Lilli). Lillian krijgt een grote som geld wanneer ze kinderen heeft, maar ze kan zelf geen kinderen krijgen en daarom wil Ethan Brian en Colleen meenemen naar San Francisco. Dit lukt hem ook na een zware gerechtelijke strijd met dokter Mike. Colleen en Brian ontsnappen echter uit hun nieuwe thuis, omdat ze niet gescheiden willen zijn van dokter Mike, Sully en Matthew. Colleen krijgt tijdens de ontsnapping in de natuur onderkoelingsverschijnselen (hypothermie). Ze wordt gered en verzorgd door dokter Mike. Na haar herstel moet ze samen met Brian weer naar San Francisco met Ethan en Lillian. Deze laatste komt bij het verlaten van de stad tot zelfinzicht en vertrouwt de kinderen toch definitief toe aan dokter Mike en Sully, zodat de kinderen allemaal bij elkaar kunnen blijven. Dokter Mike en Sully adopteren de drie kinderen en worden op deze manier de echte adoptieouders van Brian, Colleen en Matthew.

Moeder

Matthew’s moeder is Charlotte Cooper. Ze was in Colorado Springs vroedvrouw en verwelkomde dokter Mike bij haar komst in de stad. Ze werden hartsvriendinnen totdat hun vriendschap abrupt ten einde kwam bij het overlijden van Charlotte. Dokter Mike probeerde haar nog tevergeefs te behandelen tegen een giftige beet van een ratelslang. Charlotte vertrouwde haar drie kinderen Brian, Colleen en Matthew toe aan dokter Mike. Het pension van Charlotte werd door dokter Mike dankzij haar moeder Elizabeth aangekocht en omgebouwd tot een kliniek.

Zussen

Colleen is in de pilot vier jaar jonger dan Matthew. Ze is gek op de medische wereld, wil arts worden en slaagt daar uiteindelijk ook in. De kleinste spruit van dokter Mike en Sully is Katie; ze is de jongste zus van Matthew.

Broer

Brian is de broer van Matthew. Hij is een jonge, pientere kerel die dol is op de natuur, dieren en vooral ook de Cheyenne-indianen.

Vriend

In het eerste seizoen komt Matthew vrij goed overeen met Jon, de broer van Ingrid. Hij is een immigrant uit Zweden en zorgt als grote broer voor zijn jongste zussen en broers. Jon steelt op een bepaald moment een koe. De eigenaresse van de koe sleept hem samen met de stadsbewoners voor de rechtbank. Jon betuigt zijn spijt, wat aanvaardt wordt. Als tegenprestatie moet hij klusjes opknappen.

Vriendin

Ingrid
Matthew is dolverliefd op Ingrid, een Zweedse immigrante. Ze lijdt aan astma wat dokter Mike enkele keren moet behandelen, zeker als Ingrid in een stresssituatie verkeert. Later komt Ingrid te overlijden aan hondsdolheid (rabiës), iets wat Matthew maar moeilijk kan verwerken.

Emma
Na het overlijden van Ingrid geraakt Matthew aanvankelijk op de dool, maar hij komt via Hank toevallig in contact met één van zijn prostitués, Emma. Zij werkt vrijblijvend bij Hank omdat ze volgens haar moeder toch niets anders zou kunnen. Dankzij Matthew verlaat ze het saloon en wordt ze kleermaakster bij Loren Bray. Dit kent oorspronkelijk geen succes omdat ze een ex-prostitué is, maar nadat een bekende zangeres Colorado Springs bezoekt en Emma voor haar een jurk voor het optreden gemaakt had, blijken Emma's zelfgemaakte jurken plotsklaps gegeerd te zijn onder de vrouwelijke stadsbewoners. Emma krijgt vervolgens werk aangeboden van deze bekende zangeres en besluit haar droom achterna te jagen en met haar mee op tournee te gaan. Matthew staat achter Emma's keuze en ze gaan als vrienden uit elkaar wanneer Emma met de trein vertrekt.

Professioneel

Matthew werkt eerst voor Olive die vee bezit. Hij helpt later ook met het drijven van vee. Hij deinst ook niet terug voor gevaarlijk werk. Zo geraakt hij als mijnwerker bevangen wanneer de mijn instort. Hij wordt na een halsbrekende reddingsactie door dokter Mike en Sully weer uit de mijn gehaald. Na het overlijden van Ingrid, runt hij een saloon bij de spoorwegmaatschappij. Zijn leven heeft voor hem geen zin meer en daarom neemt hij in het spoorwegkamp een gevaarlijke klus aan waarbij hij met explosieven moet werken. Ook deze taak loopt goed af. Later wordt Matthew sheriff en pluist hij de wetgeving en bestaande rechtszaken uit, wat hem in het laatste seizoen nog enkele keren van pas komt.

Karakter

Impulsief

Matthew is een vrij explosieve en impulsieve jongeman. Hij wil meteen actie ondernemen wanneer een situatie escaleert. Hij schuwt geweld niet, maar krijgt hierover uiteindelijk een andere mening wanneer hij sheriff wordt en zelfs wapens verbiedt in Colorado Springs. Hij is tevens snel te verleiden als hij gemakkelijk en snel geld kan verdienen. Hij wordt verslaafd aan het pokeren in Hank’s saloon, gaat werken in een mijn en gaat ook aan de slag met explosieven bij de spoorwegmaatschappij. Hij komt gelukkig steeds tot inkeer tot groot jolijt van zijn grote liefde Ingrid en/of van dokter Mike, Sully, Brian en Colleen. Veelal heeft hij door zijn gevaarlijke uitdagingen wel een medisch trauma opgelopen.

Passioneel

Matthew is uiterst passioneel in de liefde. Om Ingrid te verleiden, koopt hij alle danstickets op zodat hij een avond lang met haar kan praten en dansen. Hij staat er tijdens hun verloving op om zelf het huis van zijn dromen te bouwen voor Ingrid. Koppig als hij is, slaat hij hiervoor diverse voorstellen van Sully af, die hem zijn oude hoeve wil geven. Sully bouwde namelijk een eigen huis voor dokter Mike zodat ze tegen hun trouw naar de nieuwe stek kunnen verhuizen. Door zijn vurig temperament komt hij soms in moeilijke en pijnlijke situaties terecht, maar hij weet steeds te ontkomen en leert uit zijn gemaakte fouten. Zijn familie staat voor hem heel hoog in het vaandel, en vooral voor zijn kleine broer Brian gaat hij door het vuur.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dr. Quinn, Medicine Woman: Colleen CooperDr. Quinn, Medicine Woman: Colleen CooperDe tv-serie Dr. Quinn, Medicine Woman draait rond dokter Michaela Quinn. Iedereen noemt haar dokter Mike, een naam die z…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Brian CooperDr. Quinn, Medicine Woman: Brian CooperVan 1993 tot en met 1998 werd de tv-serie "Dr. Quinn, Medicine Woman" uitgezonden. Deze immens populaire serie vertelt h…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Myra BingDr. Quinn, Medicine Woman: Myra BingDr. Quinn, Medicine Woman is een serie over de dagelijkse gang van zaken en perikelen in de stad Colorado Springs. Color…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Horace BingDr. Quinn, Medicine Woman: Horace BingDr. Quinn, Medicine Woman draait rond dokter Michaela "Mike" Quinn die na de dood van haar vader van Boston naar Colorad…

Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Het is een veelvoorkomend probleem, er is niks interessants of leuks op TV. Toch zijn er mogelijkheden om via internet v…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Michaela QuinnDr. Quinn, Medicine Woman: Michaela QuinnDe televisieserie "Dr. Quinn, Medicine Woman" draait rond Michaela Quinn alias dokter Mike. Het leven in Colorado Spring…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://drquinn.nl/tijdlijn.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Dr._Quinn,_Medicine_Woman_episodes
  • http://drquinn.wikia.com/wiki/Matthew_Cooper
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.