Dr. Quinn, Medicine Woman: Colleen Cooper

Dr. Quinn, Medicine Woman: Colleen Cooper De tv-serie Dr. Quinn, Medicine Woman draait rond dokter Michaela Quinn. Iedereen noemt haar dokter Mike, een naam die ze meekreeg van haar ouders die na vier dochters hadden verwacht eindelijk een zoon te krijgen en haar dan maar liefkozend "Mike" noemden. Dokter Mike verhuist in 1867 van Boston naar Colorado Springs en beleeft daar allerlei avonturen. Naast allerlei medische en diplomatieke verhalen uit die tijd, toont de serie dokter Mike als moeder. Ze adopteert namelijk drie kinderen van haar overleden boezemvriendin Charlotte Cooper. Colleen heeft in de tv-serie duidelijk de liefde voor het doktersvak van haar echte moeder en dokter Mike meegekregen. De rol van Colleen wordt van seizoen één tot drie gespeeld door Erica Flores die om onduidelijke redenen vanaf seizoen drie tot en met zes vervangen wordt door Jessica Bowman.

Geschiedenis

Wanneer dokter Mike zich settelt in Colorado Springs, is Charlotte Cooper één van de weinige stadsbewoners die haar vanaf het begin apprecieert en steunt als persoon maar ook als arts. Vrouwelijke artsen zijn immers in 1867 nog erg ongewoon waardoor vele stadsbewoners kritisch zijn wanneer dokter Mike haar medische diensten aanbiedt. Charlotte is alleenstaande moeder van drie kinderen, nadat haar man Ethan plots verdween met haar geld en zijn gezin achterliet. Charlotte wordt in de pilot door een ratelslang gebeten. Dokter Mike, die haar nog tevergeefs probeert te behandelen, belooft op haar sterfbed dat ze zich zal ontfermen over haar haar drie kinderen: Matthew, Colleen en Brian. Colleen is in de pilot een dertienjarige jongedame die erg gedreven toekijkt hoe Michaela patiënten verzorgt. Ze droomt dan ook luidop om net als haar echte moeder Charlotte en adoptiemoeder Michaela in de medische wereld te werken. Ze zet daarom alles op alles om arts te worden. Ze is steevast de primus op school en helpt Michaela bij het opereren en verzorgen van haar patiënten.

Persoonlijk

Vader

De vader van Colleen is Ethan Cooper. Charlotte vertelt dokter Mike in de pilot dat hij met het geld van Charlotte verdween en zijn gezin met drie kinderen achterliet. De stadsbewoners noemen haar om vriendelijk te zijn daarom “weduwe Cooper”. Nochtans ziet Colleen haar vader in het begin nog erg graag ondanks dat hij zonder ooit iets van zich te laten weten, plots weer opduikt met cadeautjes. In werkelijkheid blijkt dat Ethan zich echter graag persoonlijk wil verrijken. Hij deinst er bijgevolg niet voor terug om geld te stelen tijdens een geldcollectie in Colorado Springs. Dankzij Sully en dokter Mike wordt hij tegengehouden. Dokter Mike wil dat hij vertrekt zonder geld zodat zijn kinderen niet moeten zien dat hij een dief is en in de gevangenis belandt. Hij laat Sully een brief schrijven waarin staat dat Ethan dringend weg moest maar heel veel houdt van de kinderen. In seizoen drie keert Ethan voor het laatst terug. Hij is getrouwd met de erg rijke Lillian (Lilli). Ze krijgt een zeer grote erfenis wanneer ze kinderen heeft, maar tot haar en Ethans’ groot verdriet blijkt ze geboren te zijn zonder baarmoeder. Daarom wil ze samen met Ethan Brian en Colleen meenemen naar San Francisco. Ze winnen de bitsige rechtszaak en de nog niet volwassen kinderen Brian en Colleen verhuizen tot ongeloof en verdriet van vele stadsbewoners. Brian en Colleen kunnen zich moeilijk aarden in hun nieuwe omgeving en besluiten in een nacht te ontsnappen en rond te gaan dwalen in het bos. Colleen valt in het water, krijgt onderkoelingsverschijnselen (hypothermie) en moet gered worden door dokter Mike en Sully. Ze herstelt maar moet samen met Brian toch weer naar haar echte vader en Lillian. Lillian merkt bij het verlaten van de stad dat de kinderen erg gehecht zijn aan dokter Mike, Sully en hun oudere broer Matthew. Ze komt tot inkeer en besluit uiteindelijk dat de kinderen toch bij dokter Mike en Sully mogen blijven. Dokter Mike en Sully worden op deze manier de echte adoptieouders van de kinderen.

Moeder

Charlotte Cooper, vroedvrouw en de moeder van Colleen, Brian en Matthew, overleed in de pilot door een giftige beet van een ratelslang. Dokter Mike probeerde nog tevergeefs deze beet te behandelen. Charlotte bezat een pension wat dokter Mike na een uitbraak van influenza (de griep) kon kopen dankzij de financiële steun van haar moeder Elizabeth.

Zus

Colleen wordt vanaf het einde van seizoen vier de grote zus van Katie (Katherine Elizabeth Sully), de dochter van dokter Mike en Sully.

Broers

Colleen heeft twee broers: Brian en Matthew. De jongste is Brian (acht jaar in de pilot). De inventieve Brian houdt van de natuur en dieren. Matthew is de oudste broer van Colleen en zeventien jaar wanneer Charlotte komt te overlijden en dokter Mike zijn adoptiemoeder wordt. Hij heeft een vrij explosief karakter, maar is net als zijn broer en zus goudeerlijk.

Vriend

Richard
Becky is verliefd op Richard, een jongeman die ook naar school gaat. Becky is extreem verlegen en vraagt Colleen om een afspraak te regelen tussen Becky en Richard. Richard denkt echter per ongeluk dat Colleen gek op hem is en kust haar. Becky is getuige van dit ritueel en verbreekt onmiddellijk de vriendschap met Colleen. Later herstelt de vriendschap zich daar Richard tijdens een dansavond in de stad niet kiest voor Colleen of Becky, maar wel voor Alice.

Patrick
Colleen ontmoet later tijdens een dansfeest Patrick Collins. Patrick is verliefd op haar en dat maakt de eveneens op Colleen verliefde dokter Andrew Cook erg jaloers. Patrick imponeert haar met dure dingen, maar Colleen is niet zeker van zijn liefde. Matthew ontdekt dat Patrick liegt en uiteindelijk kiest Colleen voor haar enige grote liefde, Andrew.

Andrew
Andrew Cook is net als dokter Mike arts. Elizabeth, de moeder van dokter Mike, brengt de net afgestudeerde Andrew uit Boston mee naar Colorado Springs. Hij moet immers zorgen voor de perfecte bevalling van dokter Mike. Al snel klikt het goed met Colleen en trekken ze veel met elkaar op. Hij trouwt tijdens de studies van Colleen nog met haar, iets wat dokter Mike aanvankelijk niet apprecieert daar ze bang is dat ze haar studies zal verwaarlozen, maar ze herziet haar mening daar Colleen erg veel van Andrew houdt en haar verantwoordelijkheid met betrekking tot haar studies opneemt.

Vriendin

Colleens’ hartsvriendin is Becky. Colleen en Becky hebben nog even onenigheid over een jongen, Richard, maar de vriendschap blijft uiteindelijk wel overeind. Becky houdt ook van acteren al is ze soms wel verlegen. Later overlijdt Becky aan difterie (besmettelijke bacteriële infectie van keel en luchtwegen).

Professioneel

Colleen helpt zoveel ze kan bij dokter Mike in de kliniek maar ook daarbuiten. Ze assisteert bij operaties, verzorgt patiënten, maakt instrumenten proper enzovoort. Ze studeert aan het einde van de serie af als arts aan de universiteit van Harvard (Harvard Medical School).

Karakter

Leergierig

Colleen is erg leergierig; ze werkt hard om haar doel te bereiken: arts worden. Soms zijn medeleerlingen jaloers op haar. Jared, een medeleerling, pest haar bijvoorbeeld door haar meermaals in verlegenheid te brengen met haar grote borsten. Later snoert ze hem vakkundig de mond dankzij enkele gesprekken met dokter Mike.

Zorgzaam

Net als haar echte moeder en adoptiemoeder, heeft Colleen een van nature zorgzaam karakter. Ze verzorgt en helpt iedereen, onafhankelijk van kleur, religie of karakter. Zo gaat ze bijvoorbeeld meermaals naar het indianenreservaat om zieke of gewonde indianen te helpen. Ook dieven en vijanden van haar, dokter Mike, Sully en/of de indianen behandelt ze zonder al te veel problemen. Doorheen de serie groeit Colleen en kan ze ook alleen patiënten verzorgen en zelfs een operatie uitvoeren. In sommige afleveringen liegt ze, haalt ze met foute vrienden kattenkwaad uit of ontwijkt ze haar verantwoordelijkheid ten opzichte van een patiënt, maar steeds weer komt ze tot zelfinzicht en komt haar eerlijk en zorgzaam karakter weer naar boven. Voorts zorgt Colleen steeds voor de maaltijden ten huize dokter Quinn. Ze kan geweldig goed koken in tegenstelling tot dokter Mike die geen keukenprinses blijkt te zijn.

Medisch

Ook Colleen wordt meermaals ziek of loopt één of meer wonden op. In het eerste seizoen handelt de aflevering “Heroes” vooral over Colleen. Ze droomt weg in een romantisch verhaal en wordt verliefd op Sully, die haar net voordien heeft weggetrokken van een op hol geslagen paardenkoets. Ze verdwaalt bewust en schuilt in een klein en gammel schuilhuisje in het midden van de natuur omdat ze zeker gered wil worden door Sully, haar grote held en liefde. Een groot koude-onweer barst los en hierdoor valt op de schuilplaats van Colleen een boom. Colleen kan hierdoor niet weg en verliest het bewustzijn door de koude. Dokter Mike, Sully en Wolf redden haar de volgende dag uit haar benarde positie. Dokter Mike doet er alles aan om haar bevroren vingers te redden, door ze langzaam weer op te warmen. Ze komt hierdoor even in botsing met Jake Slicker, de zelfverklaarde dokter van Colorado Springs. Uiteindelijk herstelt Colleen. Ze denkt nog steeds dat Sully op haar verliefd is maar door een diep gesprek met hem, beseft ze dat de liefde niet wederzijds is. Ze huilt als ze beseft dat haar grote held Sully niet haar grote liefde kan zijn. Ze herstelt zich wel doordat Lewis, de neef van Horace Bing, haar vriend wil zijn. Samen lossen ze met een microscoop een medisch raadsel op van Hank Lawson, de salooneigenaar. Colleen knapt hierdoor weer op.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dr. Quinn, Medicine Woman: Matthew CooperDr. Quinn, Medicine Woman: Matthew CooperDr. Quinn Medicine Woman is een erg succesvolle tv-serie die werd uitgezonden tussen 1993 en 1998. De serie speelt zich…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Brian CooperDr. Quinn, Medicine Woman: Brian CooperVan 1993 tot en met 1998 werd de tv-serie "Dr. Quinn, Medicine Woman" uitgezonden. Deze immens populaire serie vertelt h…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Horace BingDr. Quinn, Medicine Woman: Horace BingDr. Quinn, Medicine Woman draait rond dokter Michaela "Mike" Quinn die na de dood van haar vader van Boston naar Colorad…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Myra BingDr. Quinn, Medicine Woman: Myra BingDr. Quinn, Medicine Woman is een serie over de dagelijkse gang van zaken en perikelen in de stad Colorado Springs. Color…

Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Het is een veelvoorkomend probleem, er is niks interessants of leuks op TV. Toch zijn er mogelijkheden om via internet v…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Jake SlickerDr. Quinn, Medicine Woman: Jake SlickerDr. Quinn, Medicine Woman is een televisieserie die werd uitgezonden van 1993 tot 1998 en op heel wat bijval kon rekenen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://drquinn.nl/tijdlijn.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Dr._Quinn,_Medicine_Woman_episodes
  • http://drquinn01.skyrock.com/65620160-Pkoi-2-Actrices-pour-jouer-Collen.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-06-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.