BNN-serie Tessa

Op 26 november 2015 start de nieuwe BNN-serie Tessa. Tessa is een kopie van het Deense televisieprogramma Rita. De serie gaat over een alleenstaande moeder die er alles aan doet om de touwtjes aan elkaar te knopen. Ze is rebels, stoer en politiek incorrect. Thuis is ze onzeker met drie opgroeiende kinderen en hun problemen. Maar op de middelbare school waar ze lesgeeft is ze een bitch en heeft ze altijd haar woordje klaar. Ze rookt op het toilet, schrijft op de muren en doet het met de rector. Haar leerlingen kunnen het goed vinden met haar, maar de ouders van diezelfde leerlingen hebben best moeite met Tessa. Tessa wordt geproduceerd door Eyeworks Film en TV Drama in opdracht van BNN. Het script is bewerkt door Karen van Holst Pellekaan en Marnie Blok aan de hand van het Deense originele script van de serie Rita.

Personages

De serie Tessa bestaat uit het hoofdkarakter Tessa en haar familie en collega's. De cast bestaat uit grote namen.

Tessa Blom

Tessa is een alleenstaande moeder van drie kinderen en lerares Nederlands op de middelbare school. Ze is 40 jaar, maar heeft het het allermoeilijkst op school. Ze rookt stiekem in de meisjestoiletten en schrijft daar teksten op de muren met watervaste stift. Als ze zin heeft doet ze het met rector Ralf, wat een ingewikkelde relatie blijkt te zijn. Voor de leerlingen is ze een engel, maar met volwassenen kan ze moeilijk omgaan. Tessa wordt gespeeld door Thekla Reuten.

Rico Blom

Rico is de oudste zoon van Tessa. Hij is een echte goedzak en staat voor iedereen klaar. Zo ook voor zijn verloofde Barbara. Een net meisje met de juiste waarden en normen. Soms vraagt hij zich af of hij wel goed genoeg is voor Barbara. Wat hij wel weet is dat hij gek is op haar. Rico wordt gespeeld door Niels Gomperts.

Daan Blom

Daan is de dochter van Tessa. Haar relatie is net stukgelopen en dat zorgt ervoor dat Daan weer thuis komt wonen. Tessa is hier maar al te blij om, maar Daan weet niet zo goed hoe ze met haar moeder om moet gaan. Tessa lijkt haar gevoelens niet te begrijpen. Daan wordt gespeeld door Stephanie van Leersum.

Jasper Blom

Liefkozend wordt hij vaak Jappie genoemd door Tessa. Jasper zit in een lastige periode. Hij valt op jongens, maar durft hier nog niet voor uit te komen. Daarom begint hij een relatie met een meisje, maar dat valt tegen als het meisje meer van hem wil. De nieuwe jongen op school is interessant voor Jasper. Hij vindt hem wel leuk. Jasper wordt gespeeld door Joes Brouwers.

Barbara

Barbara is de tuttige vriendin van Rico. Ze weet altijd alles beter dan Tessa en dat zorgt ervoor dat ze niet zo goed door één deur kunnen. Toch zal Tessa sympathie voor Barbara op moeten brengen, want Barbara gaat trouwen met Rico. Barbara wordt gespeeld door Bo Maerten.

Lerares handenarbeid Hanneke

Juffrouw Hanneke komt handenarbeid geven op de middelbare school. Tessa moet haar wegwijs maken en haar helpen als het niet gaat. Hanneke is zacht en de leerlingen lopen zo over haar heen. Hanneke wordt gespeeld door Esmée van Kampen.

Rector Ralf

Ralf is de rector van de middelbare school en heeft zijn leerlingen goed onder controle. Iets minder controle heeft hij over Tessa. Ze hebben samen seks en genieten er beiden van, maar Ralf lijkt toch wel iets meer te voelen voor Tessa, dan Tessa voelt voor Ralf. Ralf wordt gespeeld door Guido Pollemans.

Vertrouwenspersoon Helga

Helga is de vertrouwenspersoon van de leerlingen op de middelbare school. Ze heeft veel problemen met Tessa, want de leerlingen komen soms klagen over Tessa's directheid. Helga is het tegenovergestelde van Tessa en dat botst vaak hard. Stiekem wil Helga meer dan alleen collega's zijn met haar. Helga wordt gespeeld door Lies Visschedijk.

Tom en Juliëtte

Het echtpaar Tom en Juliëtte zijn de ouders van Barbara, Tessa's schoondochter. Juliëtte kan niet goed overweg met Tessa, maar Tom lijkt dit wel te kunnen. Tom en Tessa blijken jeugdliefdes te zijn en de vonk lijkt nog niet gedoofd. Tom wordt gespeeld door Reinout Bussemaker en Juliëtte door Alice Reijs.

Kopie van Rita

Regisseur Pieter van Rijn vertelt dat Tessa een kopie is van het Deense Rita, dat al enige tijd op Netflix wordt aangeboden. Veel mensen hebben het origineel dus al gezien, maar er zijn wel aanpassingen aan de Nederlandse versie. Zo zijn de grappen meer Nederlands gemaakt.

Echter is er veel commentaar op de remake van het origineel Rita. Aan de trailer te zien lijkt het een één-op-één kopie te zijn. Volgens televisiekijkend Nederland zijn alle zinnen, alle karaktertrekken en alle bewegingen letterlijk overgenomen. Nederland is niet meer creatief genoeg. Het wordt een 'slap aftreksel' en 'copy paste' genoemd. Op Twitter wordt zelfs aangeraden het origineel te gaan kijken. Er zijn zelfs mensen die zich druk maken om onze belastingcenten.

Desondanks keken er wel ruim een miljoen mensen naar de eerste aflevering van de serie.

Op de buis

De serie Tessa is acht afleveringen lang en te zien vanaf donderdag 26 november 2015 op NPO1.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: Lisa Gardner 'Korte metten'Boekverslag: Lisa Gardner 'Korte metten'Lisa Gardner is de New York Times-bestsellerauteur van thrillers als Aangeraakt, Tot op de bodem, Zonder angst en Doodve…
De After boeken van Anna ToddDe After boeken van Anna ToddAnna Todd publiceerde haar One Direction fanfictie op de app Wattpad. Ze had er geen idee van dat haar verhaal zou worde…
Amigurumi boekjes van Nederlandse bodemHaken is in. Dat mag duidelijk zijn. Er komen steeds meer boekjes van Nederlandse bodem met leuke amigurumipatronen. Chr…
recensieVoor ik doodga - Jenny DownhamEen boek dat afwijkt van andere boeken. Een verhaal dat je meeneemt naar het leven van een puber die te horen krijgt acu…

Dr. Quinn, Medicine Woman: Myra BingDr. Quinn, Medicine Woman: Myra BingDr. Quinn, Medicine Woman is een serie over de dagelijkse gang van zaken en perikelen in de stad Colorado Springs. Color…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Horace BingDr. Quinn, Medicine Woman: Horace BingDr. Quinn, Medicine Woman draait rond dokter Michaela "Mike" Quinn die na de dood van haar vader van Boston naar Colorad…
Bronnen en referenties
  • http://www.npo.nl/artikelen/nieuwe-dramaserie-tessa-op-npo-1
  • http://programma.bnn.nl/tessa
  • http://www.mediacourant.nl/2015/10/bnn-serie-tessa-bijna-volledige-kopie-van-rita/
  • http://www.mediacourant.nl/2015/11/waarom-spendeert-bnn-belastinggeld-aan-rita-kopie/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.