Dr. Quinn, Medicine Woman: Michaela Quinn

Dr. Quinn, Medicine Woman: Michaela Quinn De televisieserie "Dr. Quinn, Medicine Woman" draait rond Michaela Quinn alias dokter Mike. Het leven in Colorado Springs wordt nooit meer hetzelfde als Michaela na het overlijden van haar vader in Boston - ook een arts - verhuist naar dit westernstadje. Heel wat bewoners nemen haar werk als dokter aanvankelijk niet serieus omdat ze een vrouw is, iets wat zeer ongewoon was in de tweede helft van de negentiende eeuw. Stilaan maar zeker wint ze de harten van de stadsbewoners, al heeft het soms veel voeten in de aarde om hen van een medische beslissing of een bepaald standpunt te overtuigen. Jane Seymour vertolkt de rol van Michaela Quinn.

Persoonlijk

Vader

De pilot van Dr. Quinn, Medicine Woman, start met het plotse overlijden van dokter Josef Quinn, de vader van Michaela. Michaela heeft haar mannelijke bijnaam "Mike" te danken aan haar vader. Hij verwachtte een zoon na vier dochters en wilde dat zijn zoon "Mike" zou heten. Elizabeth, zijn vrouw, beviel echter van haar vijfde dochter, Michaela. Zijn vader noemde haar liefdevol toch "Mike", wat meteen de bijnaam "dokter Mike" verklaart. Michaela had zeven jaar met haar vader samengewerkt in een dokterspraktijk in Boston en had met hem een zeer goede band. Hij leerde haar wat heel wat ethische waarden aan.

Moeder

Elizabeth is de moeder van dokter Mike. Zij is aanvankelijk fel gekant tegen de verhuizing van haar dochter. Ze leefde luxueus in Boston terwijl Colorado Springs een arme westerse stad is. Nadat dokter Mike in Colorado Springs getroffen werd door influenza (griep), werd Elizabeth verwittigd. Ze kwam op bezoek en accepteerde uiteindelijk tot op zekere hoogte de beslissing van haar dochter. Ze gaf haar immers geld om het pension van de overleden Charlotte Cooper te kunnen komen, zodat ze dit kon ombouwen tot kliniek. Dokter Mike bezoekt later haar moeder in Boston en geneest haar samen met een andere dokter, dokter William Burke. Ze geeft haar een Indiaanse thee, iets wat Elizabeth eerst niet ziet zitten maar ze geneest en moet hierdoor haar mening herzien. Wanneer Sully en dokter Mike trouwen, komt haar moeder weer langs in Boston om de bruiloft bij te wonen, al geeft ze oorspronkelijk wel een eigen invulling aan de trouwvoorbereidingen met eigen gekozen cadeaus. Elizabeth komt nog een derde keer op bezoek wanneer dokter Mike moet gaan bevallen en neemt dan, naast dokter Andrew Cook, ook twee van haar vier zussen mee: Marjorie en Rebecca. Elizabeth is een koppige vrouw met op het eerste zicht weinig emoties. Ze heeft echter een groot hart en zet dat bijvoorbeeld in door geld aan Michaela te geven zodat ze de kliniek kan kopen. Daarnaast geeft ze Brian ook een nieuwe poedelpup "Fifi" wanneer Pup, de vroegere wolf van Brian, overleed aan hondsdolheid (rabiës). Tot slot krijgt dokter Mike net voor de bevalling van haar moeder een zelfgebreid babydeken cadeau. In dit deken heeft ze naast veel tijd vooral veel liefde gestoken. Ze had namelijk erg veel moeite om het deken te maken, maar deed dit graag voor haar dochter en toekomstig kleinkind.

Kinderen

De zelfverklaarde dokter Jake Slicker en de vroedvrouw Charlotte Cooper zijn volgens de bewoners de enige "medici" in Colorado Springs. Charlotte is gehuwd met Ethan, maar hij verliet plots het gezin met drie kinderen en ging er vandoor met het geld van Charlotte. Charlotte is erg blij wanneer dokter Mike naar de stad komt en leert haar alles over de hoofdpersonages en het leven zelf in Colorado Springs. De andere stadsbewoners zijn echter zeer sceptisch wanneer een jonge vrouwelijke dokter van 34 jaar zich presenteert in de stad. Alles wijzigt echter wanneer Charlotte bezwijkt aan een giftige beet van een ratelslang, hetgeen dokter Mike tevergeefs nog probeerde te behandelen. Dokter Mike beloofde op Charlotte's sterfbed dat ze haar kinderen, die tijdens het overlijden van hun moeder aanwezig waren, op zou voeden. Vanaf dan start voor dokter Mike niet alleen een groots avontuur als dokter, maar ook als moeder, iets waar ze aanvankelijk geen kunde en voeling mee heeft omdat ze altijd enkel voor haar medische kennis heeft geleefd. Geleidelijk aan leert ze de drie kinderen van Charlotte en Ethan liefhebben en aanziet ze hen als haar eigen kinderen. De jongste is Brian, dan volgt Colleen en de oudste zoon is Matthew, reeds een volwassen tiener bij de pilot. Dokter Mike adopteert in seizoen drie de drie kinderen, al gaat hier wel een lange en bitsige gerechtelijke strijd aan vooraf met Ethan, die plots weer opduikt met zijn verloofde Lili, een rijke jongedame. Van zodra dokter Mike en Sully met elkaar getrouwd zijn, zijn zij ook de "echte" ouders van de drie geadopteerde kinderen. Later krijgt dokter Mike samen met Sully, haar echtgenoot, nog een dochter: Katie. Ten slotte volgt nog een zwangerschap maar deze eindigt in een miskraam.

Echtgenoot

Op relationeel vlak is dokter Mike aanvankelijk nog heel gesloten. In haar beleving was haar verloofde uit Boston, David Lewis, ook een arts, overleden in de oorlog. Heel voorzichtig start ze een relatie met (Byron) Sully, een man die er als een "wilde" uitziet en zich kleedt als een Cheyenne-Indiaan. Hij strijdt echter net als dokter Mike tegen onrecht en heeft een goudeerlijk karakter. Hij leefde een tijd samen met de Cheyenne, kent en spreekt hun taal, heeft steeds een bijl bij als wapen en is daar zeer handig mee, iets wat hem in meerdere situaties van pas komt. De relatie tussen dokter Mike en Sully kent heel wat hindernissen maar ze groeien ondanks de vele karakterverschillen steeds meer naar elkaar toe. Ze trouwen en hun huwelijk wordt na lange tijd bezegeld met een dochter, "Katherine Elizabeth Sully" alias Katie die twee weken te vroeg in het midden van de natuur geboren wordt.

Zussen

Michaela heeft vier zussen, allemaal ouder dan haar: Claudette, Maureen, Marjorie en Rebecca. Marjorie en Rebecca zijn het vaakst te zien in de serie. Marjorie heeft een erg uitgesproken karakter, vaak totaal verschillend dan Michaela. Ze is gescheiden van haar man Everett, heeft later een open relatie met Loren Bray en sluit zich aan bij een vrouwenkiesrechtbeweging. Ze kleedt zich ook heel stoer, wordt na een tijdje lid van een beweging die alcohol verbiedt en komt goed overeen met Hank Lawson, eigenaar van het saloon, iets wat van weinig stadsbewoners gezegd kan worden. Later stelt ze zich zeer hulpvaardig op en is ze erg sterk tijdens een difterie-uitbraak (difterie (besmettelijke bacteriële infectie van keel en luchtwegen)). Helaas komt ze hieraan te overlijden. Rebecca is een stuk minder aanwezig in de serie. Ze gaat meestal subtiel akkoord met dokter Mike en probeert haar zus Marjorie of haar moeder te overtuigen van de mening van dokter Mike indien nodig.

Vriendin

Dokter Mike's beste vriendin is Dorothy Jennings, de eigenaresse en redactrice van de krant van Colorado Springs. Ze vertelt haar al haar geheimen, al heeft ze hier later een keer spijt van daar ze deze informatie gebruikt in haar eigen boek over het leven in de stad. Vaak verdedigt Dorothy de mening van dokter Mike, maar dit was niet altijd zo. Zeker in het begin van de serie had Dorothy dezelfde mening als die van vele andere stadsbewoners. Meestal is het echter wel Dorothy die als eerste overstag gaat voor de mening van dokter Mike en op deze manier ook de andere stadsbewoners weet te overtuigen.

Professioneel

Charlotte bezat een pension dat na haar dood leegstond. Dokter Mike ziet hierin een ideale plaats voor een kliniek en koopt bijgevolg het pension dankzij haar moeder, die haar hiervoor geld geeft, net voordat ze weer vertrekt richting Boston. Dokter Mike helpt iedereen die medische zorgen nodig heeft, ook de vijand(en) van sommige personages en van haarzelf, Sully en de indianen. Colleen assisteert dokter Mike vaak tijdens een operatie of wanneer ze een patiënt verzorgt. Ook Brian helpt af en toe, vooral door een boek voor te lezen voor de patiënt. Later werkt dokter Mike samen met dokter Andrew Cook die Michaela's moeder uit Boston liet overkomen voor de bevalling van Katie. Hij besluit eveneens in Colorado Springs te blijven en trouwt later met Colleen, de dochter van dokter Mike.

Afkomst klinieknaam

In de pilot brengen Sully en een paar indianen waaronder Cloud Dancing, het Cheyenne-opperhoofd naar dokter Mike. Black Kettle heeft een schotwonde in de nek, en om hem beter te doen ademen, voert Michaela op inventieve wijze een tracheotomie (tracheostomie) uit om de kogel te verwijderen. Het is avond en daarom verbergt ze Black Kettle na de ingreep in de schuur om te herstellen. De volgende dag zorgt Sully er voor dat Black Kettle net op tijd weg is wanneer de soldaten hem komen zoeken in en rond de woning van dokter Mike. Black Kettle is zeer dankbaar voor wat dokter Mike heeft gedaan en geeft haar daarom haar Cheyenne-naam: "Medicine Woman". Sully vertaalt dit voor haar daar hij dit in gebaren vertelt. Later in de serie krijgt ze van Sully een reclamebord voor haar kliniek waarop zowel "Dr. Quinn" als "Medicine Woman" staat.

Karakter

Sterk

Dokter Mike kent een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en gelijkheid, iets wat ze van haar vader leerde. Ze is niet racistisch en strijdt samen met Sully voor een rechtvaardige behandeling van de Indianen, de immigranten, maar ook voor het zwarte koppel Robert E. en Grace en hun geadopteerde zwarte zoon Anthony. Voorts is ze zeer zelfstandig, hulpvaardig, erg sociaal en heeft altijd een uitgesproken mening, die zeker in het begin veelal niet strookt met deze van vele andere stadsbewoners. Dokter Mike is communicatief sterk onderlegd: ze tovert speeches uit haar mouw, spreekt heel snel inwoners aan om hulp te vragen, en is niet verlegen om haar mening te uiten in het openbaar. Hierin verschilt ze soms van de ietwat verlegen Sully, hoewel hij zich meestal wel achter de mening van dokter Mike schaart. Dokter Mike zet haar communicatieve strategie ook in bij de stadsraad waar ze lid van is, net als Jake, Horace, de dominee Timothy Jackson, Loren en later ook Robert E.

Zorgzaam

Wanneer een patiënt in de kliniek komt, is dokter Mike steeds zorgzaam. Ze helpt waar ze kan, en legt ook een hand op iemands' schouder of troost een patiënt die bijvoorbeeld met een blijvend letsel moet blijven leven of net te maken had met verlies. Ze omringt haar patiënten duidelijk met heel veel liefde en heelt hen niet alleen op fysiek vlak, maar ook op mentaal vlak. Ook naar haar kinderen toe is dokter Mike heel zorgzaam en beschermend. Ze helpt hen waar mogelijk, ook voor schoolopdrachten bijvoorbeeld. Ze praat op hen in als ze vermoedt dat een situatie niet goed zal uitdraaien of heeft met de kinderen een gesprek om een gebeurtenis te evalueren. De angst dat de kinderen iets overkomt, is bij dokter Mike heel groot.

Broos

Hoewel dokter Mike een zeer sterke persoonlijkheid heeft, toont de serie ook enkele keren een breekbare en verdrietige dokter Mike. Vooral bij de aflevering van "Washita" stort dokter Mike in en weet ze niet goed om te gaan met het machteloosheidsgevoel dat heerst nadat bijna alle Cheyenne-Indianen zijn vermoord door Amerikaanse soldaten. Ze was niet in staat hen te redden en moet later haar frustratie en verdriet over deze situatie nog kwijt, in het bijzijn van de kinderen en Sully. Ook wanneer dokter Mike wordt neergeschoten aan haar kliniek, toont ze angst om na haar herstel weer aan het werk te gaan. Nachtmerries leiden er toe dat ze een hele tijd niet kan en wil gaan werken, maar door gesprekken met Sully en toedoen van onweer waarbij ze alleen thuis is en voor Katie moet zorgen, leert ze weer te vertrouwen in haar omgeving. Dokter Mike heeft tot slot een zeer hoog deontologisch vermogen. Ze luistert namelijk naar en denkt aan alle partijen bij het nemen van een beslissing of voorstellen van een oplossing. Haar deontologisch gedachtegoed probeert ze ook mee te geven aan haar kinderen. Ze is een mooie persoon met een hart van goud.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dr. Quinn, Medicine Woman: Matthew CooperDr. Quinn, Medicine Woman: Matthew CooperDr. Quinn Medicine Woman is een erg succesvolle tv-serie die werd uitgezonden tussen 1993 en 1998. De serie speelt zich…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Horace BingDr. Quinn, Medicine Woman: Horace BingDr. Quinn, Medicine Woman draait rond dokter Michaela "Mike" Quinn die na de dood van haar vader van Boston naar Colorad…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Brian CooperDr. Quinn, Medicine Woman: Brian CooperVan 1993 tot en met 1998 werd de tv-serie "Dr. Quinn, Medicine Woman" uitgezonden. Deze immens populaire serie vertelt h…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Myra BingDr. Quinn, Medicine Woman: Myra BingDr. Quinn, Medicine Woman is een serie over de dagelijkse gang van zaken en perikelen in de stad Colorado Springs. Color…

Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Het is een veelvoorkomend probleem, er is niks interessants of leuks op TV. Toch zijn er mogelijkheden om via internet v…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Jake SlickerDr. Quinn, Medicine Woman: Jake SlickerDr. Quinn, Medicine Woman is een televisieserie die werd uitgezonden van 1993 tot 1998 en op heel wat bijval kon rekenen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://drquinn75.skyrock.com/2952355041-Jane-SEYMOUR-Michaela-Quinn.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Michaela_Quinn
  • http://drquinn.nl/tijdlijn.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 31-07-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.