Dr. Quinn, Medicine Woman: Brian Cooper

Dr. Quinn, Medicine Woman: Brian Cooper Van 1993 tot en met 1998 werd de tv-serie "Dr. Quinn, Medicine Woman" uitgezonden. Deze immens populaire serie vertelt het verhaal van dokter Michaela Quinn (gespeeld door Jane Seymour) die vanuit Boston naar Colorado Springs verhuist in 1867. In het westernstadje maakt ze allerlei medische en diplomatieke avonturen mee en komt haar leven als moeder in beeld. Ze voedt namelijk onverwacht de drie kinderen Brian, Colleen en Matthew op van haar overleden boezemvriendin Charlotte Cooper. Brian, gek op de natuur, dieren en indianen, is met zijn acht jaar de jongste geadopteerde zoon van Michaela. Shawn Toovey geeft in de serie het gestalte aan Brian Cooper.

Geschiedenis

De ouders van Michaela verwachtten in eerste instantie een eerste zoon na vier dochters. Daarom noemden ze haar, net als de meeste andere hoofdpersonages, liefkozend "(dokter) Mike". Dokter Mike verhuist na het overlijden van haar vader - eveneens een arts - van Boston naar Colorado Springs. Dit westernstadje kan een arts gebruiken en verwelkomt aanvankelijk nog aarzelend dokter Mike. Vrouwelijke artsen werden in deze periode namelijk nog niet aanvaard. Toch zet dokter Mike door met het aanbieden van haar medische diensten. Charlotte Cooper, haar boezemvriendin en vroedvrouw van Colorado Springs, steunt en apprecieert haar wel. Zij is alleenstaande moeder van drie kinderen; haar man verliet eerder het gezin met Charlotte's geld. In de pilot helpt dokter Mike Charlotte Cooper wanneer ze wordt gebeten door een giftige ratelslang. Op haar sterfbed vraagt ze aan dokter Mike om haar kinderen op te voeden, iets waarin dokter Mike aarzelend toestemt omdat ze hier geen ervaring mee heeft. Op deze manier belanden Brian, Colleen en Matthew onder de vleugels van dokter Mike. Brian, de jongste zoon, is acht jaar en mist zijn moeder enorm. Hij is aanvankelijk boos op dokter Mike die na de dood van Charlotte als zijn moeder fungeert. Hij moet immers van dokter Mike een omgevallen glazen snoepbokaal opruimen in de winkel van Loren Bray. Hij loopt weg uit het huis van dokter MIke, loopt een beenwonde op, en wordt uiteindelijk gered door dokter Mike op de bodem van een ravijn. Vanaf dan accepteert Brian dokter Mike als zijn moeder en spreekt hij haar ook meteen aan als “ma”.

Persoonlijk

Vader

Ethan Cooper is de vader van Brian. Hij verdween met geld van Charlotte en liet een gezin met drie kinderen achter. Brian houdt van zijn vader en vergeeft hem meteen als hij plots opduikt en cadeautjes voor de kinderen meebrengt, terwijl hij de grootste moeite moet doen om smoesjes te verzinnen waarom hij zo lang niets van zich heeft laten horen. Later blijkt dat hij meer geïnteresseerd te zijn in een geldcollectie die in de stad plaatsvindt, dan in zijn kinderen. Hij steelt het in de kerk opgeslagen geld en rijdt er vandoor met zijn paard. Sully weet hem te onderscheppen en krijgt het geld terug. Dokter Mike, die inmiddels ook gearriveerd was, besluit hem te laten gaan in plaats van hem aan te geven. Ze wil namelijk niet dat hij in de gevangenis belandt. Dokter Mike leest een door Sully geschreven brief voor aan de kinderen, waardoor ze moeten geloven dat Ethan dringend weg moest maar wel heel veel van hen houdt. Tot slot probeert Ethan terug voogdij te krijgen over de kinderen als blijkt dat zijn nieuwe vrouw Lillian, een rijke jongedame, geboren is zonder baarmoeder. Hij wint een bitsige rechtszaak van dokter Mike en neemt de jongste kinderen mee naar San Francisco; Matthew is namelijk reeds volwassen. Brian en Colleen kunnen zich niet aarden in San Francisco en besluiten te ontsnappen. Colleen geraakt echter onderkoeld (hypothermie) in de natuur. Ze moet bijgevolg samen met Brian gered worden door dokter Mike en Sully. Na Colleen's herstel moeten ze weer mee met Ethan en Lilli. Uiteindelijk verandert Lilli van gedachten wanneer ze net wegrijdt uit de stad en de kinderen mogen dan toch blijven bij dokter Mike. Sully wordt na de adoptie van de kinderen de echte vader van Brian, Colleen en Matthew.

Moeder

Brian's moeder is Charlotte Cooper die in de pilot een zeer goede vriendin werd van dokter Mike. Ze was vroedvrouw, indianenliefhebber en had een pension. Ze overleed door een giftige beet van een ratelslang. Na haar dood koopt dokter Mike het pension en bouwt ze het om als kliniek.

Zussen

Brian heeft twee zussen: Zijn echte zus is Colleen, die vastbesloten is om net als dokter Mike arts te worden. Brian schiet zeer goed met haar op, al hebben ze een paar keer ruzie om futiliteiten. Dokter Mike blust meestal snel deze kleine brandjes. Later bevalt dokter Mike van Katie, een dochter die ze samen met haar echtgenoot Sully kreeg.

Broer

Matthew is Brian's oudste broer. Hij kijkt op naar Matthew en vraagt hem soms om informatie over meisjes en liefde. Matthew neemt hem vaak mee om te gaan vissen.

Vriend

Anthony is de beste vriend van Brian. Hij is de geadopteerde zoon van Grace en Robert E. In het begin zijn ze echte vrienden, zorgzaam voor elkaar en voor andere mensen en dieren. Later steken beiden kattenkwaad uit wat niet alleen voor hen maar ook voor de omgeving gevaar oplevert. Anthony sterft aan een ziekte die zowel dokter Mike als dokter Andrew niet wisten te achterhalen.

Vriendin

In de tv-serie leert Brian diverse vriendinnetjes kennen. Hij wordt verliefd op ze, vraagt hen mee uit en/of zorgt er voor dat ze tijdig medische hulp krijgen. Hij heeft met niemand een echte relatie in de serie.

Professioneel

Klusjes opknappen

Brian is nog erg jong in de serie en heeft nog geen job. Hij gaat naar school, voert klusjes uit in en rond het huis van dokter Mike maar soms ook elders. Bij Hank Lawson, de salooneigenaar, gaat hij bijvoorbeeld poetsen en inboedel proper maken zodat hij met de opbrengst een klein paard van Hank te kopen die hij won met een pokerspel. Voorts komt Brian vaak over de vloer bij Loren Bray, de winkeleigenaar in Colorado Springs, en koopt daar vaak steeds een zak snoep. Soms krijgt hij van hem ook snoep als hij een kluisje opknapt of als Loren Bray medelijden heeft met hem of hem wil steunen. Brian aanziet hem dan ook als zijn grootvader en dit gevoel is wederzijds, daar de dochter en het kleinkind van Loren Bray overleden zijn.

Redacteur

Net als zijn moeder heeft Brian een sterk gevoel voor taal en is hij zeer communicatief. Dit zet hij later in de serie in door teksten te schrijven voor de krant (The Gazette) die Dorothy Jennings uitgeeft. Heel vaak publiceert Dorothy zijn teksten wat heel wat stadsbewoners vaak charmeert of ontroert.

Patiënten verzorgen

Voorts helpt hij zijn moeder in de kliniek af en toe, en dan voornamelijk door praktisch voor een patiënt te zorgen: voorlezen, soep gaan halen bij Grace, drinken geven, raam open en dicht doen, …

Karakter

Creatief

Net als vele kleine jongens knutselt Brian graag en houdt van experimenten. Zo wil hij bijvoorbeeld zelf leren vliegen waardoor hij samen met wat bewoners een soort houten constructie maakt. Hij maakt ook een “verrassingstaart” bij een wedstrijd waar enkel meisjes aan meedoen. Door zijn originele recept waarvoor hij ingrediënten van Grace steelt, wint hij de wedstrijd. Hij uit zijn creativiteit later bij voorstellingen en optredens in de stad waar hij gaarne aan meewerkt. Hij is ook muzikaal: hij bespeelt een Indiaanse fluit, speelt piano en weet zich ook te redden met een harmonica.

Dierenliefhebber

Brian trekt graag de natuur in, vaak samen met Sully. Hij ziet daarnaast enorm graag dieren. Zo wil hij een hert, dat gewond is aan de poten, niet doden. Dokter Mike behandelt en geneest het gewonde dier. Daardoor kan Sully samen met Brian het hert weer in de natuur loslaten. Brian koopt een in een kooi gevangen vogel die gebruikt wordt als attractie en laat het dier uiteindelijk ook los in de natuur. Brian houdt ook van paarden en koopt een paard van Hank Lawson, de salooneigenaar, nadat hij voor hem heel wat klusjes heeft gedaan. Tappy wordt vanaf dan zijn paard. Brian houdt eveneens van vissen, iets wat hij vaak doet met zijn oudere broer Matthew. Hij krijgt van Sully een eigen wolf, Pup, als kerstcadeau. Deze moet helaas doodgeschoten worden door Sully wanneer hij aan hondsdolheid (rabiës) lijdt.

Ethisch

De pientere Brian stelt vaak ethische vragen aan zijn moeder dokter Mike. Soms weet hij niet wat hij met een bepaalde situatie moet aanvangen en dan probeert dokter Mike dit in een duidelijke context te plaatsen. Hij begrijpt ook dat zijn moeder soms een actie onderneemt die tegen de wetgeving indruist, maar dat ze dit doet om heel wat mensen te redden of het leven van de Indianen te verbeteren. Door Brians’ sterke columns in de krant, weet hij vaak andere stadsbewoners te overtuigen van een andere mening.

Indianenliefhebber

Brian is verliefd op de Cheyenne-indianen en wil graag bij hen wonen, zeker in het begin van de serie, toen hij wegliep van dokter Mike. Dit heeft hij geërfd van zijn echte moeder Charlotte die ook een indianenliefhebber was. Hij is geboeid door de verhalen van Sully die veel weet over de Indianen omdat hij er een hele tijd mee samengeleefd heeft en nog steeds nauwe contacten met hen onderhoudt.

Medisch

Net als vrijwel alle andere hoofdpersonages, wordt Brian in bijna elk seizoen wel ziek of geraakt hij gewond, maar dokter Mike kan hem gelukkig steeds helpen. In het eerste seizoen krijgt dokter Mike het wel heel erg moeilijk als blijkt dat Brian uit een boom is gevallen tijdens een wandeling in het reservaat met Sully. Aanvankelijk lijkt hij gezond en wel te zijn, maar al snel blijkt dat hij door druk in de hersenen volledig blind wordt. Hij raakt in een coma en dokter Mike moet een hersenoperatie uitvoeren, iets waar ze geen ervaring mee had. De operatie slaagt wat tot euforie leidt in het dorp. De stadsbewoners hebben in de ziekteperiode van Brian de grootste wens van Brian vervuld: een schoolgebouw maken. Brian is dan ook dolgelukkig als hij na het ontwaken de school ziet.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dr. Quinn, Medicine Woman: Matthew CooperDr. Quinn, Medicine Woman: Matthew CooperDr. Quinn Medicine Woman is een erg succesvolle tv-serie die werd uitgezonden tussen 1993 en 1998. De serie speelt zich…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Colleen CooperDr. Quinn, Medicine Woman: Colleen CooperDe tv-serie Dr. Quinn, Medicine Woman draait rond dokter Michaela Quinn. Iedereen noemt haar dokter Mike, een naam die z…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Horace BingDr. Quinn, Medicine Woman: Horace BingDr. Quinn, Medicine Woman draait rond dokter Michaela "Mike" Quinn die na de dood van haar vader van Boston naar Colorad…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Myra BingDr. Quinn, Medicine Woman: Myra BingDr. Quinn, Medicine Woman is een serie over de dagelijkse gang van zaken en perikelen in de stad Colorado Springs. Color…

Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Er is niks op TV, hoe kan ik toch iets leuks kijken?Het is een veelvoorkomend probleem, er is niks interessants of leuks op TV. Toch zijn er mogelijkheden om via internet v…
Dr. Quinn, Medicine Woman: Michaela QuinnDr. Quinn, Medicine Woman: Michaela QuinnDe televisieserie "Dr. Quinn, Medicine Woman" draait rond Michaela Quinn alias dokter Mike. Het leven in Colorado Spring…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Dr._Quinn,_Medicine_Woman_episodes
  • http://drquinn.nl/tijdlijn.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.