David Attenborough - Britse natuurdocumentaire maker van BBC

David Attenborough - Britse natuurdocumentaire maker van BBC David Attenborough is de Engelse programmamaker die de natuur in de huiskamers van miljoenen mensen bracht. Hij reisde meer dan wie ook over de wereld, zonder rijbewijs en zonder auto, maar hij zag wel zo’n beetje alle dieren die er op de Aarde rondlopen. Nederlandse programmamakers zoals Freek Vonk, zijn schatplichtig aan Attenborough. De Brit loopt en zoekt, klimt en snorkelt, duikt en zwemt zijn dieren tegemoet en legde daarbij zeker 3,2 miljoen kilometers af. Wat hij laat zien en waar hij over vertelt is educatief, interessant, onderhoudend en fascinerend tegelijk. En hij - altijd gekleed in een blauw overhemd en kaki broek - laat zien hoe kwetsbaar de wereld is.

De documentairemaker met de mooie stem


Programmamaker David Attenborough

De programmamaker die bekend is als David Attenborough heet voluit David Frederick Attenborough. Hij is geboren in Londen op 8 mei 1926 en vierde in 2016 zijn 90e verjaardag. Daar was in Engeland en internationaal aandacht voor. Attenborough is een bioloog die al in de jaren 50 begon met het maken van natuurprogramma’s. Hij kreeg de kans bij de BBC en greep die met beide handen aan.

Monty Pyton

Attenborough introduceerde kleurentelevisie in Groot-Brittannië in 1967 en programmeerde als netbaas ondermeer Monty Python. Ondertussen maakte hij zelf natuurdocumentaires. De Britse staatsomroep is blij met hem want dankzij hem stroomden de miljoenen binnen. Het budget dat Attenborough heeft om een programma te maken, doet Nederlandse natuurfilmers en presentatoren met grote ogen en rode oortjes verzuchten dat zij het met een fractie moeten doen. En dat terwijl hij zegt dat natuurfilms maken eigenlijk goedkoop is: "Kikkers vragen niet om een figurantenbonus. De schminkkosten voor ratelslangen zijn vrij laag." De natuurdocumentaires van Attenborough zijn bekroond en worden alom gewaardeerd. Zijn prettige stem die als commentaarstem onder de beelden klinkt en zijn wat bekakte Engels, dragen bij aan het succes van de documentaires.

Sir Attenborough

David Attenborough mag zich ‘Sir’ noemen en zo wordt hij ook vaak aangekondigd: Sir David Attenborough. Sir is een eretitel voor een geridderde Britse burger. Het begrip Sir komt in dit verband van het oude Franse woord "Sieur". De vrouwelijke equivalent van de titel is Dame of Lady. Attenborough kreeg de titel voor zijn buitengewone verdienste. Hij zoekt niet alleen de onderwerpen voor de natuurdocumentaires, hij vertaalt ook, monteert de films, is schrijver en producer en hij is stemacteur.

David de natuurliefhebber

Al van jongs af aan is David natuurliefhebber. Hij verzamelde als kind fossielen, stenen en andere dingen uit de natuur en ging als jonge man biologie studeren aan de Universiteit van Cambridge.

Huwelijk en BBC

David trouwde in 1950 met Jane Elizabeth Ebsworth Oriel. Ze kregen twee kinderen, Robert en Susan, en bleven samen tot aan Elizabeth's dood in 1997. Het was in het jaar van hun trouwen dat hij bij de BBC de mogelijkheid kreeg om een opleiding te volgen van drie maanden. Twee jaar later zou hij er een baan krijgen en sindsdien is Attenborough een BBC-man.


Natuurdocumentaires – Life on Earth en Frozen Planet

Attenboroughs reisde in zijn leven tientallen keren de wereld over om de meest bijzondere en gewone dieren te zoeken en filmen. Hij maakte grote series die wereldwijd worden vertoond in bioscoopzalen, op televisie en die via DVD kunnen worden bekeken. Life on Earth, The Living Planet en Trials of Life worden tot de belangrijkste van zijn werken gerekend. De drie samen worden de Levenstrilogie genoemd. Hij maakte nog veel meer series, over apen, vogels, Antarctica en noordpoolgebied (Frozen Planet), zoogdieren, ongewervelden en reptielen en hij wierp zich op thematische series over de beschaving rond de Middellandse Zee, verloren werelden en over bedreigde ecosystemen. Een van de meest bijzondere plekken die hij bezocht en waar hij een programma over maakte is het Great Barrier Reef bij Australië, het koraalrif dat fascinerend is maar in grote moeilijkheden verkeert.

Stem en Planet Earth

Bron: Shojo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Shojo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Attenborough is niet alleen een begenadigd documentairemaker, hij heeft ook een mooie stem. Met die stem sprak hij meer dan 250 afleveringen van Wildlife in. BBC One zond die serie uit als Wildlife on One. Zijn stem is ook te horen bij de beroemde documentaire The Blue Planet, over het leven in de oceanen en Planet Earth, over verschillende leefomgevingen op Aarde.

90e verjaardag - nestor

De BBC besteedt uitgebreid aandacht aan de nestor van de natuurdocumentaire. Zijn documentaires worden weer vertoond op de televisie en sommige zwart-wit series van het eerste uur worden in kleur uitgezonden in de week van zijn 90e verjaardag ter ere van hem. De opnamen van die eerste expedities waren in zwart-wit en in kleur en ze werden destijds in zwart-wit uitgezonden. Met de hedendaagse techniek worden er kleurenversies van gemaakt. Ook de serie ZooQuest wordt vertoond. Attenborough ging voor die serie op zoek naar bijzondere dieren en ving een exemplaar voor een dierentuin.

Planet Earth 2 met drone

Sir David Attenborough presenteert op 89-jarige leeftijd de opvolger van Planet Earth uit 2006. Planet Earth 2 is een zesdelige serie van afzonderlijke delen van een uur. Aan de serie is drie jaar gewerkt met de meest moderne technieken. Grote camera’s werden steeds kleiner, lenzen werden steeds beter en er kan bijvoorbeeld in mierennesten worden gefilmd zodat het lijkt alsof je naast de mier zit. Er wordt ultra high definition gefilmd, met drones en met camera’s die op afstand kunnen worden bediend. Dat geeft nieuwe perspectieven en mogelijkheden om de documentaires nog indrukwekkender te maken.
© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monty Python and the Holy Grail (1975) - een topperrecensieMonty Python and the Holy Grail (1975) - een topper"Monty Python's Flying Circus" geniet als televisiebegrip uit de jaren 1969-1974 nog altijd een grote mate van bekendhei…
Films over buitenaards levenBuitenaardse wezens komen voor in vele boeken, films en televisieprogramma's in het sciencefiction-genre. De reden hierv…
Monty Roberts: Join-upDe join-up methode is uitgevonden door Monty roberts. Hij komt uit een klein plaatsje in California, maar is inmiddels w…
Pino: de blauwe vogel uit SesamstraatPino: de blauwe vogel uit SesamstraatVeel kinderen kennen de sympathieke blauwe vogel, maar ook voor veel volwassenen is het geen onbekende. Pino is namelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shojo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/David_Attenborough geraadpleegd op 29 april 2016
  • http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/4174786/2015/10/31/David-Attenborough-Wie-heeft-er-nou-niks-met-natuur.dhtml geraadpleegd op 29 april 2016
  • http://www.theguardian.com/tv-and-radio/david-attenborough geraadpleegd op 29 april 2016
  • http://www.theguardian.com/media/2016/feb/22/bbc-david-attenborough-planet-earth-2 geraadleegd op 29 aperil 2016
  • http://www.theguardian.com/tv-and-radio/2015/dec/31/great-barrier-reef-david-attenborough-review geraadpleegd op 29 april 2016
  • http://www.theguardian.com/tv-and-radio/2015/dec/20/hes-almost-90-but-david-attenborough-is-still-seeking-a-wider-audience geraadpleegd 29 april 2016
  • http://www.elitetitles.co.uk/sir_dame.html geraadpleegd op 29 april 2016
  • https://en.wikipedia.org/wiki/David_Attenborough#/media/File:David_Attenborough_(cropped).jpg geraadpleegd op 29 april 2016
  • Afbeelding bron 1: Shojo, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.