The L Word - Tv-serie over groep lesbische vriendinnen

The L Word - Tv-serie over groep lesbische vriendinnen De televisieserie The L Word gaat over het leven van een lesbische vriendinnengroep in Los Angeles. Vooral hun vriendschap, liefdesleven en intriges staan centraal in de serie. The L Word werd van 2004 tot 2009 uitgezonden op de kabelzender Showtime. Het was de eerste televisieserie waarin het belangrijkste onderwerp vrouwelijke homoseksualiteit is. De serie is uitgezonden in 47 landen waaronder ook Nederland en België.

The L Word in het kort

 • Naam: The L Word
 • Genre: Drama
 • Duur afleveringen: 50 minuten
 • Bedenker en producer: Ilene Chaiken
 • Belangrijkste personages:
  • Bette Porter
  • Tina Kennard
  • Shane McCutcheon
  • Dana Fairbanks
  • Jenny Schecter
  • Alice Pieszeck
 • Oorsprong: Verenigde Staten
 • Taal: Engels
 • Start: 18 januari 2004
 • Einde: 8 maart 2009
 • Aantal afleveringen: 70
 • Aantal seizoenen: 6
 • IMDb site: Cijfer 7,6

Een gok

Tot The L Word kwamen lesbische personages slechts sporadisch in beeld bij series (waarin eigenlijk alleen aandacht was voor heteroseksuele relaties). Lesbiennes passeerden zelden de revue of slechts voor een paar afleveringen (E.R.). The L Word werd bekritiseerd omdat het niet voldoende de 'gewone' lesbische vrouw zou representeren. De personages zijn vooral mooie, dunne vrouwen met veel financiële middelen. Het was een gok om deze serie te produceren en uit te zenden in het conservatieve Amerika in een tijd waarin homoseksualiteit nog lang niet altijd werd geaccepteerd. De serie moest zowel heteroseksuelen als homoseksuelen aanspreken. De serie werd een succes en draaide zes seizoenen.

Personages in de vriendengroep

The L Word draait om het leven van een lesbische vriendinnengroep in LA.

Bette Porter & Tina Kennard

Bette Porter en Tina Kennard hebben een relatie van zeven jaar en willen graag samen een kind. Zij leerden elkaar kennen doordat de toenmalige vriend van Tina haar meenam naar de galerie van Bette. Tina vond Bette intelligent, stoer, bijzonder mooi, warm en gracieus. Het viel Bette op dat Tina een oorbel was verloren. Bette vond deze en gaf het terug aan Tina. Toch liet Tina haar oorbel achter zodat ze deze later kon ophalen. Toen Tina haar oorbel uit de hand van Bette pakte, begon Bette haar voor de eerste keer te zoenen.

Dana Fairbanks

Dana is een professionele tennisspeelster die nog ‘in de kast’ zit. Zij worstelt met haar persoonlijke liefdesleven en de gevolgen die haar ‘coming out’ heeft voor haar (toekomstige) sponsoren. Ook het feit dat ze is opgegroeid in een conservatief gezin, zorgt ervoor dat ze haar geaardheid maar moeilijk kan accepteren. In haar tienerjaren kwam ze erachter dat ze lesbisch was doordat ze verliefd werd op één van de meisjes tijdens een tenniskamp.

Jenny Schecter

Jenny besluit te verhuizen naar LA om daar in te trekken bij haar vriend Tim, de buren van Bette en Tina. Tijdens haar relatie met Tim ontdekt Jenny dat zij wellicht ook lesbische gevoelens heeft, nadat zij in een zwembad een lesbisch koppel zag. Zij probeert achter haar geaardheid te komen. Via deze personage krijgt de heterogemeenschap een kijkje in het leven van de lesbische vriendinnengroep. Hiermee wordt geprobeerd ook de heteroseksuele kijker aan de serie te binden. Zowel bij de fans als recensenten was Jenny als personage niet populair. Ze werd gezien als narcistisch, egoïstisch en onverantwoordelijk.

Shane McCutcheon

Shane is de sexy kapster die vele vrouwenharten op hol brengt, maar deze ook altijd snel weer breekt. Zij claimt dan ook met meer dan duizend vrouwen het bed te hebben gedeeld. Ze heeft last van bindingsangst. Zodra een relatie goed gaat, verbreekt ze deze toch weer. Ondanks de harten die ze breekt, is zij een liefdevolle personage die altijd klaarstaat voor haar vriendinnen.

Alice Pieszecki

Alice is een biseksuele journalist. Zij is geobsedeerd door ‘The Chart’. Dit is kaart waarop alle liefdesrelaties en one-night stands (waarvan zij weet) met elkaar worden verbonden door lijnen. Zij gelooft dat dat iedereen met elkaar het bed deelt en met haar kaart denkt ze deze theorie te kunnen bewijzen en brengt ze in beeld dat iedereen met elkaar verbonden is door deze relaties en one-night stands.

Hoofdrolspelers

Jennifer Beals (Bette Porter)

Geboren op 19 december 1963 in Chicago. Haar vader is van Afro-Amerikaanse komaf en haar moeder is een Ierse vrouw. Tijdens haar opleiding aan de Yale-universiteit verdiende zij geld door haar werk als fotomodel. Als actrice brak zij door in 1983 met haar hoofdrol in de succesvolle film ‘Flashdance’. Daarna volgden vele kleinere films. In 2004 werd ze weer bekend bij het grote publiek door haar rol als Bette Porter in The L-Word. Sinds deze rol zet zij zich in voor de acceptatie en emancipatie van lesbische vrouwen in Amerika. Sinds 1998 is zij getrouwd met de Canadese zakenman Ken Dixon en samen hebben zij een dochter.

Laurel Holloman (Tina Kennard)

Laurel is geboren op 23 mei 1971 in Chapel Hill. Ze was te zien in verschillende theaterproducties en onafhankelijke films. Na een paar gastrollen in twee televisieseries (‘Angel’ en ‘Touched by an Angel’) speelde ze in The L Word haar eerste grote hoofdrol als Tina Kennard. Holloman was tot 2012 getrouwd en kreeg in 2004 een dochter. Deze zwangerschap werd verwerkt in The L Word. In een interview in 2014 met het Nederlandse tijdschrift Zij aan Zij laat zij weten dat ze het haat om in hokjes te denken. Als er dan toch een label op geplakt moet worden, ziet zij zichzelf als hetero. Ondanks een eenmalige ervaring met een vrouw, geeft zij aan nooit een relatie te hebben gehad met een vrouw

Leisha Hailey (Alice Pieszecki)

Leisha is een Amerikaanse muzikant en actrice geboren op 11 juli 1971 in Okinawa. Samen met Heather Grody vormde ze het rockduo The Murmurs. Ze brachten een aantal albums uit waarvan ‘Blender’ (1998) het succesvolst was. Anno 2016 maakt Hailey, samen met zangeres Camilia Grey, deel uit van de groep Uh Huh Her. In 1997 was Hailey te zien als actrice in de film ‘All over me’ waarin zij een lesbische rockchick speelde. In dit jaar speelde ze ook een kleine gastrol in de coming-outaflevering van de comedyserie van ‘Ellen’ van Ellen DeGeneres. In The L Word speelde Leisha de rol van biseksuele Alice Pieszecki. Voor zover bekend is Hailey de enige lesbische actrice in de cast van The L Word.

Katherine Moennig (Shane McCutcheon)

Katherine is geboren op 29 december in Philadelphia. In de televisieserie ‘Young Americans’ speelde ze haar eerste grote rol als Jake Pratt. Naast haar rol in The L Word heeft Moennig ook andere lesbische rollen gespeeld zoals in ‘Art School Confidential’ in 2006. In ‘Law & Order: Special Victims Unit’ (aflevering Fallacy) speelde ze een jonge transseksueel. Ondanks dat wordt aangenomen dat Moennig lesbisch is en meerdere lesbische relaties heeft gehad, heeft ze dit zelf nooit bevestigd. Ze is erg gesloten en gesteld op haar privacy en laat dan ook weinig los over haar privéleven.

Erin Daniels (Dana Fairbanks)

Zij werd geboren op 9 oktober 1972 in Saint Louis als Erin Cohen en groeide op in een Joodse familie. In 1996 begon zij met acteren in de televisieserie ‘Law & Order’. Daarna speelde ze in meerdere televisieseries en films. Echt bekend werd zij met haar rol als Dana Fairbanks in The L Word. In 2009 is ze getrouwd met filmproducent Chris Uetwiller en samen kregen zij twee kinderen.

Mia Kirshner (Jenny Schecter)

Geboren op 25 januari 1975 in Toronto. Zij is een kleindochter van overlevenden van de Holocaust. In 1993 (op achttienjarige leeftijd) debuteerde zij in de film Love and Human Remains. Van 2001 tot 2005 speelt ze in zeven afleveringen van de televisieserie 24. Vanaf 2004 tot het einde van de serie speelde ze de rol van Jenny Schecter in The L Word. Daarna speelde ze nog in meerdere films en televisieseries zoals ‘Lost Girl’.

Bedenker en producer

Ilene Chaiken (1959) is de bedenker er producer van The L-Word. Ze dankt haar bekendheid ook vooral aan deze serie. In 2008 kreeg zij een GLAAD Media Award, omdat zij als openlijk homoseksuele professional een positieve bijdrage heeft geleverd aan gelijke rechten voor de homogemeenschap in Amerika. De Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) is een Amerikaanse organisatie die opkomt voor de belangen van homo’s, biseksuelen en transgenders in Amerika.
© 2016 - 2023 We1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Ouija bord, gevaarlijk een spel of?Het Ouija bord, gevaarlijk een spel of?Veel mensen vragen zich af of het werkelijk mogelijk is om contact te hebben met overledenen. Zo is er vroeger het Ouija…
Hits jaren 90: 1999In 1999 maakten we voor het eerst kennis met Britney Spears, Jennifer Lopez en Christina Aguilera. Ook Eiffel 65 met het…
Flashdance, 'maniakale' dansfilmFlashdance, 'maniakale' dansfilmFlashdance is één van de meest memorabele dansfilms. Alex danst alsof haar leven ervan af hangt! Ook al kreeg de film va…
Hoe weet je of je lesbisch bent? Ben ik lesbisch of niet?Wanneer je je als vrouw aangetrokken voelt tot andere meisjes of vrouwen, kan het zijn dat je lesbisch bent. Maar missch…

USA Up All Night: tv-programma van cultklassiekers & B-filmsUSA Up All Night: tv-programma van cultklassiekers & B-filmsUSA Up All Night was een televisieprogramma dat van 1989 tot en met 1998 op de Amerikaanse televisiezender USA Network w…
Netflix Narcos seizoen 2: realiteit en fictie in de serieNetflix Narcos seizoen 2: realiteit en fictie in de serieNarcos is een van de meest populaire series op Netflix ten tijde van de première. De Amerikaanse televisieserie speelt z…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: The L Word / Showtime
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afleveringen_van_The_L_Word
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_L_Word#Characters
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jennifer_Beals
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Laurel_Holloman
 • https://www.zijaanzij.nl/news/article/2229
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Leisha_Hailey
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Katherine_Moennig
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Erin_Daniels
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Tina_Kennard
 • http://lgbt.wikia.com/wiki/Dana_Fairbanks
 • http://lgbt.wikia.com/wiki/Jenny_Schecter
 • http://lgbt.wikia.com/wiki/Shane_McCutcheon
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Mia_Kirshner
We1985 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.