Netflix Narcos seizoen 2: realiteit en fictie in de serie

Netflix Narcos seizoen 2: realiteit en fictie in de serie Narcos is een van de meest populaire series op Netflix ten tijde van de première. De Amerikaanse televisieserie speelt zich af in Colombia en kent anno 2016 twee seizoenen, waarbij seizoen 3 en 4 bevestigd zijn in de zomer van 2016. Seizoen 1 bestrijkt hierbij een groter gedeelte in de tijd. Seizoen 2 speelt zich af tussen 1991 en 1993 en gaat grotendeels over het (hysterische) einde van Pablo's leven. De persoon Pablo Escobar heeft natuurlijk echt bestaan, maar de Amerikaanse serie verschilt toch enigszins van alle gebeurtenissen in zijn leven. De vraag is echter in hoeverre? Let op: de beschrijving van seizoen 2 bevat spoilers!

Informatie over en samenvatting van de Netflix-serie Narcos: seizoen 2

Seizoen 2 begint waar het eerste seizoen is geëindigd. Pablo Escobar wordt buiten de gevangenis gespot door Colombiaanse militairen in de bossen, die spontaan angstig worden wanneer zij hem staande proberen te houden. Dit toont aan dat de 'gevallen' drugsbaron nog steeds erg veel macht heeft en levensgevaarlijk is. Op de Amerikaanse ambassade wordt een nieuwe ambassadeur aangesteld die de CIA bij de DEA betrekt om zo de Narcos beter in de gaten te kunnen houden. Het seizoen bestaat voornamelijk uit de vluchtroutes die Pablo Escobar gebruikt om continu uit de handen van de regering te blijven. Dit lukt hem verbazingwekkend goed; het Medellin kartel blijkt nog steeds erg veel respect voor hem te hebben. Later in het seizoen blijkt echter dat het respect vooral is gestoeld op Pablo's welvaart.

Het continue vluchten zorgt ervoor dat Pablo weinig tijd heeft om zich te richten op de cocaïne en zijn geld raakt daardoor op. Ondertussen wordt een nieuw onderzoeksteam geïnstalleerd om Pablo Escobar actief op te sporen. Pablo besluit hierop richting Medellin te gaan door in de achterbak van een taxi te schuilen, terwijl een vrouw als afleiding dient. Hij huurt kinderen in om op de daken van Medellin het opsporingsteam in de gaten te houden.

Op het eerste gezicht lijkt deze nieuwe tactiek te werken. Pablo Escobar heeft Medellin in zijn greep door allerlei donaties, terwijl hij ondertussen alle tegenstanders die hem aanvielen, laat liquideren. Dit gaat uiteraard gepaard met het nodige geweld, waarbij ontzettend veel politieagenten de dood vinden. Naast de schietgevechten worden ook verschillende burgerdoelwitten (drukke plekken) met explosieven belaagd. Het rivaliserende Cali cartel (die veel beter uit de schijnwerpers weten te blijven), starten een samenwerking met Judy Moncada (de vrouw van Kiko Moncado, een andere drugsbaron), Don Berna en gebruiken hierbij de Castanos (communistische groepering). Het doel van de "Los Pepes" (Persequidos Por Pablo Escobar) is om Escobar uit te schakelen. Ondertussen besluit Javier Pena om samen te werken met de groepering, met als resultaat de moord op Valeria en Fernando Duque. Pablo besluit dat zijn familie moet vertrekken en zet hen op het vliegtuig naar Duitsland. Agent Murphy voorkomt echter dat zij asiel kunnen aanvragen in Duitsland en de familie wordt op het vliegtuig teruggezet naar Colombia. Hierna verblijven zij in een zwaarbewaakt hotel, maar weten zij nog wel te communiceren met Pablo. Als twee van Pablo's belangrijkste handlangers gepakt worden, vlucht Pablo met Limon. Samen verblijven zij in een schuilplaats waar Pablo nog zijn verjaardag viert. Als Pablo wederom contact met zijn familie probeert te zoeken, komt het leger en de DEA hem op het spoor via de radio frequentie en sluiten hem in op het dak. Pablo wordt vermoord. De vrouw van Pablo Escobar zoekt toenadering tot het Cali Cartel om uit het land te ontsnappen en agent Pena keert terug naar de Verenigde Staten om zijn bevindingen met betrekking tot het Cali Cartel met de DEA te delen.

Verschillen Narcos en de werkelijkheid

Netflix heeft met Narcos vrij accuraat het einde van het leven van Pablo Escobar getoond. Enkele personages in de serie hebben nooit bestaan en ook zijn veel naaste familieleden anders geportretteerd om het verhaal ten goede te komen. Hiernaast zijn veel gebeurtenissen op een andere manier naar voren gebracht, dan hoe zij daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Criminaliteit

De vlucht van Pablo uit La Catedral verliep vrijwel zonder kleerscheuren, anders dan de serie liet zien. Slechts een enkele wachter werd neergeschoten. Pablo ontsnapte uit de gevangenis zonder enige hulp of omkopen van bewakers. Het plan voor de ontsnapping was namelijk al klaar op het moment van het bouwen van de gevangenis. Bij de constructie van de gevangenis heeft Pablo expres opgedragen om enkele bakstenen los te laten zitten. Pablo ontsnapte op het moment dat de regering hem had duidelijk gemaakt dat hij uitgezonden zou kunnen worden naar een Amerikaanse gevangenis. Dit is overigens wel in de serie naar voren gekomen.

Daarnaast verliepen de eerste dagen na de vlucht voor Pablo zeer moeizaam: het gezin moest zich terugtrekken in de favela van Medellin en had nog geen villa tot zijn beschikking, zoals in de serie wel gelijk het geval was.

Aanslagen
De brute aanval bij de bruiloft van de dochter van Gilberto Rodrigues (Cali kartel), heeft in werkelijkheid nooit plaatsgevonden door een overeenkomst tussen alle partijen. In de overeenkomst stond dat zij nooit de families van elkaar zouden vermoorden. Pablo zelf wilde wel 'wraak' nemen omdat hij meende dat het Cali kartel een bom had geplaatst onder het Monaco gebouw waar de familie van Escobar zat in 1988. Dit kwam in de serie ook naar voren.

De aanval op de supermarkt waarbij veel onschuldige burgers omkwamen heeft in het echt ook plaatsgevonden. De serie doet echter het voorkomen alsof dit in 1993 is gebeurd, terwijl dit in 1988 al was. Vermoedelijk is dit in de serie gedaan omdat het portret van Pablo rond 1988 nog enigszins rationeel moest lijken in de serie.

Overig
In de film wordt naar voren gebracht dat Pablo vermoord wordt door Trujillo. In werkelijkheid is het nog steeds onbekend of Pablo zichzelf van zijn leven heeft beroofd, of dat hij neergeschoten is door de Colombiaanse politie of Fidel Castano.

Personages

Carlos Henao: Pablo's zwager
De zwager van Pablo Escobar werd in Narcos geportretteerd als een drugsdealer. In het echt wilde hij niets met Pablo's imperium te maken hebben en ging hij studeren. Carlos Henao werd architect en ontwierp verschillende woningen, bruggen, wegen en andere voorzieningen voor de mensen in Medellin. Ook is de zwager van Pablo Escobar nooit veroordeeld. Bij de confrontatie tussen de politie en Pablo Escobar werd Carlos Henao ook opgepakt vanwege zijn familiare banden met Pablo Escobar. Hierbij werd hij zwaar mishandeld, waarna hij overleed.

La Quica
La Quica, een van de belangrijkste handlangers van Pablo is al ruim voor zijn dood opgepakt in New York. Dit was ongeveer een jaar voor de vlucht uit 'La Cathedral' in juli 1992. La Quica werd opgepakt wegens valsheid der geschriften, werd in verband gebracht en vervolgens aangeklaagd voor de ontploffing van het Avianca vliegtuig, waarbij meer dan 100 passagiers om het leven kwamen. Later begon men dit steeds meer in twijfel te trekken en wilde de Colombiaanse aanklager de Verenigde Staten bewegen tot het vrijlaten van La Quica. Pablo Escobar heeft ook altijd ontkend dat La Quica iets met de explosie te maken had.

Limon
Het personage "Limon" was in werkelijkheid een chauffeur voor de oudste broer van Pablo (Roberto), voor ruim twintig jaar. Het klopt dus niet dat hij via La Quica in de familie werd geïntroduceerd, als chauffeur bij de ontsnapping van Pablo. De oudste broer van Pablo heeft later nog meegeholpen bij de DEA, nadat hij de familie in de steek liet.

Leon
"Leon", de verantwoordelijke voor distributie van cocaïne in Miami en de Verenigde Staten in de serie, is in werkelijkheid los gebaseerd op een ander persoon. Daarnaast begaf "Leon" zich nooit buiten Colombia en was hij een belangrijke figuur binnen de productie van cocaïne in Colombia. In de serie gaat hij uiteindelijk in zee met Los Pepes, terwijl hij in werkelijkheid gekidnapt en vermoord werd door Fidel Castano, bij een schietpartij waarbij Pablo ook aanwezig was.

Valeria Velez
Virginia Vallejo, Valeria Velez in de serie, heeft in werkelijkheid nooit geld aangeboden gekregen vlak voor Pablo's dood. De twee hadden elkaar in wekelijkheid toen al tien jaar niet gezien! Virginia Vallejo kreeg later banden met het Cali kartel.

Gebeurtenissen

Pablo Escobar in de serie is een fervent aanhanger van de voetbalclub Atletico Nacional en in de serie is te zien dat hij met financiële injecties de club naar de top brengt (althans dit wordt verondersteld). In werkelijkheid is Pablo Escobar altijd aanhanger van Independiente Medellin geweest (wat ook een stuk logischer is gezien zijn afkomst). Hier schijnt hij inderdaad aardig wat vermogen in gestopt te hebben.

De CIA bracht de Castano broers niet op de hoogte van Los Pepes voor een samenwerking, zoals in seizoen twee naar voren komt. In werkelijkheid was het Fidel Castano zelf die toenadering zocht tot het Cali kartel, de politie en de Amerikanen.

In de serie is te zien dat Pablo Escobar, kolonel Carillo vermoordt. In werkelijkheid heeft kolonel Carillo nooit bestaan, maar heeft Pablo ook zelf nooit politieagenten rond die tijd neergeschoten. Hij gaf natuurlijk wel de opdracht tot het vermoorden van duizenden agenten in een periode van drie maanden.

De officier van justitie in Colombia was in de serie een van de weinige personen die vond dat het recht ook voor Pablo Escobar moest gelden en hem in een proces terecht wilde laten staan. In werkelijkheid werden er telkens officieren afgezet onder dreiging van het Cali kartel. Onder druk van het Cali kartel is ook besloten dat de familie van Pablo Escobar gelijk werd opgepakt na de vlucht naar Duitsland. Dit moest Pablo Escobar isoleren.

De familie Escobar
Pablo Escobar heeft zijn familie nooit verplicht om met hem te blijven of onder te duiken. Uit de biografie van zijn zoon is gebleken dat hij zijn zoon en dochter dolgraag naar een normale school wilde laten gaan, hoewel dit niet mogelijk bleek te zijn. In de laatste dagen van Pablo's leven was hij alleen. In de serie is er nog een handvol huurlingen van Pablo over, maar in werkelijkheid waren die allemaal al overleden of hadden zich overgegeven omdat zij niet betaald kregen.

Waar in de serie Pablo's moeder hem altijd steunde, heeft zij hem in werkelijkheid verraden en sloot zij zich aan bij Pablo's oudste broer. Beiden konden door een deal met Los Pepes op vreedzame wijze doorgaan met leven in Colombia, in ruil voor informatie over Pablo's zaken. Ondertussen werd iedereen in de omgeving van Pablo geterroriseerd.

Toen de familie van Pablo Escobar in het hotel zat opgesloten in afwachting van een proces, kregen zij van Pablo Escobar in de serie telefoons. In werkelijkheid belde Pablo gewoon via de normale telefoon en moest hij telkens ophangen, uit angst dat zijn telefoon werd afgetapt. Zijn laatste conversatie duurde ongewoon lang waarin hij zichzelf bekendmaakte door zijn twee namen en achternaam te noemen. Dit was als afscheid bedoeld, omdat Pablo wist dat hij ieder moment opgespoord kon worden.

Na de dood van Pablo Escobar gaat de vrouw van Pablo, Tata, een overeenkomst met het Cali kartel aan in de serie. In werkelijkheid werd Tata gesommeerd naar de afspraak te gaan waar alle drugsbarons zaten. Bij de afspraak werd al het resterende geld en landgoederen van de familie Escobar verdeeld over de rivaliserende kartels, als een soort schat.

Conclusie: is Narcos een waargebeurd verhaal?

Narcos seizoen 2 bevat eveneens de grote lijnen binnen het leven van Pablo Escobar. Naarmate het seizoen vordert stapt de serie echter steeds meer van de realiteit af en voegt het veel dingen toe om het einde van Pablo Escobar nog dramatischer te maken. Dit valt enigszins te begrijpen omdat Netflix besloten heeft met een Narcos seizoen 3 en 4 te komen, waardoor een andere kant van de roerige Colombiaanse geschiedenis verteld zal worden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Frerdinand, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie - Narcos: Mexico (Netflix tv-serie)recensieRecensie - Narcos: Mexico (Netflix tv-serie)Narcos: Mexico is een tv-serie die door Netflix is gemaakt nadat de eerdere serie Narcos was afgelopen. De serie Narcos:…
Recensie: Narcos (tv-serie)recensieRecensie: Narcos (tv-serie)Narcos is een tv-serie over de drugshandel in Zuid-Amerika. Vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw is Zuid-Amerika in…
Recensie: El Chapo (Netflix-serie)recensieRecensie: El Chapo (Netflix-serie)El Chapo is een tv-serie over een van de grootste drugsbazen ooit. De serie gaat over de manier hoe Joaquín Guzmán Loera…
De Amerikaanse War on Drugs in Zuid-AmerikaDe Amerikaanse War on Drugs in Zuid-AmerikaDe 'War on Drugs' klinkt voor veel mensen vast bekend. Het onderwerp is nogal naar de achtergrond verdwenen met het opdo…

The L Word - Tv-serie over groep lesbische vriendinnenThe L Word - Tv-serie over groep lesbische vriendinnenDe televisieserie The L Word gaat over het leven van een lesbische vriendinnengroep in Los Angeles. Vooral hun vriendsch…
Hunted: Nederlanders op de vlucht voor een opsporingsteamHunted: Nederlanders op de vlucht voor een opsporingsteamIn het televisieprogramma Hunted dat van 2016 tot en met 2019 op NPO 3 is uitgezonden moeten gewone Nederlanders geduren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Netflix,
  • "Pablo Escobar, My Father", Juan Pablo Escobar
  • "Memory of Pablo Escobar", James Mollison
  • "Killing Pablo: the hunt for the greatest outlaw", Mark Bowden
  • "The Making of Modern Colombia: A Nation in Spite of Itself", David Bushnell
Frerdinand (18 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.