Netflix Narcos seizoen 1: realiteit en fictie in de serie

Netflix Narcos seizoen 1: realiteit en fictie in de serie Narcos is een Amerikaanse televisieserie uitgebracht door het bedrijf Netflix, waarin het leven van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar wordt beschreven. De serie speelt zich af in Colombia en kent in 2016 twee seizoenen. Seizoen 3 en 4 zijn bevestigd in de zomer van 2016. Seizoen 1 speelt zich af tussen 1976 en 1991 en bevat de opkomst en (eerste) ondergang van Pablo Escobar. Narcos is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar de Amerikaanse serie verschilt toch enigszins van de realiteit. De vraag is echter in hoeverre? Let op: de beschrijving van seizoen 1 bevat spoilers!

Informatie over en samenvatting van de serie Narcos: seizoen 1

Op 28 augustus 2015 werd de eerste aflevering van de Netflix exclusive 'Narcos' uitgezonden, waarin de kijker de opkomst (en ondergang) van de gevreesde drugsbaron Pablo Escobar uit Colombia te zien krijgt. Seizoen 1 beschrijft het begin van Pablo's drugsimperium rond 1970 tot ongeveer 1992, als Pablo uit de gevangenis La Cathedral ontsnapt.

Het verhaal wordt beschreven vanuit de ogen van Steve Murphy, een DEA-Agent die vanuit Amerika in Colombia wordt gestationeerd samen met zijn collega Javier Pena. De eerste aflevering trapt af met de opvoeding van Pablo Escobar en zijn eerste handel van illegale goederen voor de zwarte markt van Medellin. In het begin vervoert Pablo voornamelijk alcohol, sigaretten en huishoudelijke spullen (tv's), door Colombia. Op een gegeven moment komt Pablo in aanraking met Mateo Moreno, bijgenaamd de kakkerlak. Deze vluchteling uit Chili is een chemicus en samen besluiten de twee zaken te doen, waarbij Moreno een nieuwe drug fabriceert, gemaakt van cocabladeren: cocaïne.

Het kleine laboratorium groeit al snel uit tot een aaneenschakeling van gigantische laboratoria in het regenwoud van de binnenlanden in Colombia. Al snel blijkt dat er te veel wordt geproduceerd om gemakkelijk te smokkelen en besluit men zich te richten op de Amerikaanse markt, meer specifiek: Miami, de stad waar de clubscene gigantisch groot was in de jaren 80. Met behulp van de Duitse (neo-nazi) Carlos Lehder verschepen zij gigantische hoeveelheden richting de Verenigde Staten, die gretig worden geconsumeerd door de welvarende Amerikanen. De Colombiaan "Leon" ontpopt zich al snel tot het hoofd van distributie binnen de Verenigde Staten en weet op ingenieuze wijze tonnen cocaïne per dag door middel van vliegtuigen het land binnen te krijgen. Binnen enkele jaren als de drugs de Amerikaanse markt hebben overspoeld, groeit de aandacht van de Amerikaanse overheid naar het kleine land in Zuid-Amerika en wordt de DEA ingezet om de Colombiaanse overheid te ondersteunen in de strijd tegen de drugs.

Verschillen tussen de serie en de werkelijkheid

Vooropgesteld moet worden dat Narcos een vrij goede portrettering van de opkomst en ondergang van 's werelds meest beruchte drugsbaron betreft. Echter zijn er veel gebeurtenissen toegevoegd om de ervaring in het geheel wat filmischer te maken. Vooral in seizoen 1 laat de serie wat steken vallen. In de serie zien wij bijvoorbeeld dat de CIA en DEA aan het begin van seizoen in een bus de telefoongesprekken van narcos afluisteren en vervolgens het opsporingsteam bellen. In werkelijkheid ging dit heel anders: de Amerikanen zorgden voor de apparatuur, maar het opsporingsteam hield zich bezig met het aftappen.

Criminaliteit

Een groot gedeelte van de opkomst van Pablo Escobar is in de series wat geromantiseerd. Pablo Escobar heeft er jaren over gedaan om op te klimmen van straatschoffie tot drugsbaron. Daarnaast begon Pablo niet als een gevestigde naam in de smokkelmarkt, maar was hij de rechterhand van een typische gangster, genaamd Alfredo Gomez Lopez. Samen met zijn neef Goustavo hield hij zich bezig met het afkopen van de politie, al dan niet met dreiging. Hier komt ook het Plata o Plomo (zilver of de kogel) vandaan. Het begin van zijn cocaïnehandel was ook niet in Chili. Pablo leerde van het bestaan van cocaïne door enkele handlangers van Alfredo Gomez Lopez. Deze handlangers hielpen hem met het maken van cocaïne en zorgden ook voor de eerste smokkelroutes. Het karakter van de 'kakkerlak' klopt dan ook niet en is geheel fictief.

In de serie wordt naar voren gehaald dat de Chileense dictator Pinochet verantwoordelijk was voor het elimineren van duizenden drugshandelaren. In werkelijkheid hadden zij elkaar vermoord en verdiende Pinochet in het geheim veel geld aan de handel van drugs.

Het oppakken van Pablo Escobar in 1976 is anders in de series geportretteerd dan in werkelijkheid gebeurd is. De nationale politie accepteerde geen smartengeld van Pablo en arresteerde hem voor smokkelen en het proberen om te kopen van een ambtenaar in functie. Vervolgens zijn zij op brute wijze voor hun huizen vermoord. Daarnaast werd op dat moment niet alleen Pablo gearresteerd, maar ook Gustavo Gaviria en Pablo's zwager Mario Henao (die überhaupt niet voorkomt in de Netflix-serie). Zij hebben uiteindelijk vijf maanden in de cel doorgebracht. Het gerucht gaat zelfs dat Pablo ontsnapte, maar dat zijn moeder hem gebood weer terug te gaan.

De persoon 'Leon' in Narcos, verantwoordelijk voor alle distributie in Miami en een van de redenen dat Pablo Escobars imperium explosief groeide, heeft in het geheel nooit bestaan, maar is gebaseerd op een andere persoon verantwoordelijk voor de productie van cocaïne in Colombia zelf. Pablo's neef Goustavo was verantwoordelijk voor de distributie binnen de Verenigde Staten, samen met enkele andere sleutelfiguren.

Personages

 • Agent Murphy werd pas in 1991 naar Colombia overgebracht. In 1976 tot 1991 heeft hij dus nooit een enkele activiteit in Colombia verricht en dit gedeelte van zijn verhaal is dus ook verzonnen.
 • Agent Pena kwam pas in 1988 in Colombia aan. Veel van zijn activiteiten zijn dus verzonnen.
 • De terreurgroep M-19 zocht inderdaad naar de Narcos door in Forbes te zoeken. Echter, rond 1980 stonden de bekende Narcos, Ochoa en Pablo, nog niet in het blad. Dit gebeurde pas in 1987.
 • Kolonel Carrillo is een fictief personage en is gebaseerd op verschillende agenten en officieren die de oorlog tegen Escobar voortzetten. De meeste van die officieren zijn eind jaren 80 al vermoord.
 • Valeria Velez, in de serie Pablo's buitenechtelijke vriendin is los gebaseerd op Virginia Vallejo. Dit Colombiaanse model, tv-presentatrice en actrice was de geliefde van Pablo voor ruim vier jaar, maar had geen donker haar. Ze was in werkelijkheid erg bleek en had rood haar.
 • De ambassadeur van de Verenigde Staten in Colombia rond 1980 was een man en dus geen vrouw zoals in de series werd getoond.

Gebeurtenissen

Politiek
Pablo Escobar besluit in de serie de politiek in te gaan. Dit heeft hij daadwerkelijk gedaan, maar de partijen zijn wat door elkaar gehaald. In de serie komt Pablo aan de macht bij de nieuwe liberalistenpartij doordat de voorzitter aftreedt. In werkelijkheid werd Pablo van de partij verbannen en kwam hij bij een andere partij: de liberale renovering. De zogenaamd afgetreden politicus bleef vier jaar lang afgevaardigde, zelfs nadat Pablo uit het parlement werd verbannen. De politicus bleef echter goede banden behouden met Pablo. Zo speelde hij een grote rol bij het besmetten van de naam van een Colombiaanse minister.

Daarnaast was het überhaupt nog niet in grote kringen bekend dat Pablo Escobar een drugsbaron was. Allereerst ging hij naar verschillende congressen en vloog hij mee met de officiële Colombiaanse delegatie bij de aanstelling van de toenmalig Minister President van Spanje. De ontmaskering van Pablo als drugsbaron ging ook op geheel andere wijze dan in de serie. In de series werd getoond dat DEA-agenten achter de fotograaf kwamen die Pablo op de foto had gezet bij zijn arrestatie in 1976. In werkelijkheid kwam de Colombiaanse krant 'El Espectador' erachter dat zij enkele jaren voor de politieke carrière van Pablo, een bericht hadden geplaatst over zijn arrestatie. De toenmalige beschrijving werd de volgende dag overgenomen in een nieuw stuk waarin Pablo ontmaskerd werd. Hieropvolgend gaf de minister een speech waarin hij Pablo als drugsbaron omschreef. Pablo zelf was hier overigens niet bij.

De ontdekking van Pablo Escobar als drugsbaron kwam de directeur van de krant duur te staan: hij werd vermoord en het hoofdkantoor werd opgeblazen in 1989. De minister die de speech gaf werd inderdaad vermoord op identieke wijze en had eveneens hetzelfde boek bij zich op het moment van de liquidatie. Het was echter nacht in plaats van dag.

M-19
Het is onduidelijk of het zwaard van Simon Bolivar door M-19 aan Pablo is gegeven. Er gaan hier twee verhalen over rond. Het eerste verhaal is dat het zwaard naar Cuba is verzonden, waar het bleef totdat het teruggebracht werd. Het tweede verhaal is door Pablo's zoon de wereld ingekomen. Hierbij is het zwaard aan Pablo gegeven als een verjaardagscadeau en gaf hij het in 1991 weer terug toen M-19 vrede met de regering wilde sluiten.

Conclusie Narcos en de waarheid

De makers van de Netflix-serie hebben vrijwel alle belangrijke gebeurtenissen op een bijzondere wijze in seizoen 1 weten te krijgen. Echter kloppen veel zaken met betrekking tot het begin van Pablo's imperium niet helemaal. Vermoedelijk is dit om de serie in het begin wat attractiever te maken, omdat in werkelijkheid dit een vrij rustige periode in Pablo's turbulente leven was. Ook zijn opvallend veel mensen als rechterhand van Pablo bedacht en zijn veel familieleden weggelaten. Het is dus een vrij waargebeurd verhaal. Medio 2016 is seizoen 2 ook uit en zijn seizoen 3 en 4 ook bevestigd door Netflix.

Lees verder

© 2016 - 2024 Frerdinand, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie - Narcos: Mexico (Netflix tv-serie)recensieRecensie - Narcos: Mexico (Netflix tv-serie)Narcos: Mexico is een tv-serie die door Netflix is gemaakt nadat de eerdere serie Narcos was afgelopen. De serie Narcos:…
Recensie: Narcos (tv-serie)recensieRecensie: Narcos (tv-serie)Narcos is een tv-serie over de drugshandel in Zuid-Amerika. Vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw is Zuid-Amerika in…
Recensie: El Chapo (Netflix-serie)recensieRecensie: El Chapo (Netflix-serie)El Chapo is een tv-serie over een van de grootste drugsbazen ooit. De serie gaat over de manier hoe Joaquín Guzmán Loera…
Colombiaanse drugsbaron Pablo EscobarColombiaanse drugsbaron Pablo EscobarPablo Escobar (Colombia, 1949-1993) staat bekend als de succesvolste en gevaarlijkste drugsbaron die de wereld ooit geke…

The L Word - Tv-serie over groep lesbische vriendinnenThe L Word - Tv-serie over groep lesbische vriendinnenDe televisieserie The L Word gaat over het leven van een lesbische vriendinnengroep in Los Angeles. Vooral hun vriendsch…
Hunted: Nederlanders op de vlucht voor een opsporingsteamHunted: Nederlanders op de vlucht voor een opsporingsteamIn het televisieprogramma Hunted dat van 2016 tot en met 2019 op NPO 3 is uitgezonden moeten gewone Nederlanders geduren…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Netflix,
 • "Pablo Escobar, My Father", Juan Pablo Escobar
 • "Memory of Pablo Escobar", James Mollison
 • "Killing Pablo: the hunt for the greatest outlaw", Mark Bowden
 • "The Making of Modern Colombia: A Nation in Spite of Itself", David Bushnell
Frerdinand (18 artikelen)
Laatste update: 28-10-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.