De Mol ontmaskeren – Wie is de Mol?

De Mol ontmaskeren – Wie is de Mol? Wie is de Mol?: dit bekende televisieprogramma is al sinds 1999 niet meer weg te denken op de Nederlandse televisie. Tien bekende mensen uit Nederland trekken gezamenlijk naar het buitenland om daar allerlei opdrachten uit te voeren. De kandidaten moeten in deze opdrachten zoveel mogelijk geld verdienen voor de pot. De pot is de prijs die de uiteindelijke winnaar in ontvangst mag nemen. Tussen de tien kandidaten zit één bedrieger, namelijk de Mol. De Mol probeert natuurlijk zo min mogelijk geld in de pot te laten komen. Dit kan door middel van onrust stoken, misleiden en/of doelbewust de opdracht te verzieken. De kandidaat die de bedrieger, ofwel de Mol, weet te ontmaskeren is uiteindelijk de winnaar van het programma en mag de pot in ontvangst nemen.

De allesbeslissende test

In elke aflevering moet er weer een test gemaakt worden over de identiteit van de Mol. Wie het minst over de Mol weet, moet naar huis. Als twee of meer mensen evenveel fouten gemaakt hebben, dan moet de langzaamste naar huis. Alles draait dus om deze test. Tijdens deze test kunnen de kandidaten jokers en vrijstellingen inzetten. Met een joker kun je een fout beantwoorde vraag alsnog laten goedkeuren en met een vrijstelling hoeft een kandidaat de test niet te maken en gaat hij/zij automatisch door naar de volgende aflevering. Om deze test goed te kunnen maken, moet je natuurlijk wel weten waarop je moet letten om de Mol te kunnen ontmaskeren.

Karaktereigenschappen

Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de karaktereigenschappen van de kandidaten. Karaktereigenschappen maken jou als individu onderscheidbaar van anderen. Om achter de karaktereigenschappen te komen houden we ons bezig met vragen zoals:
  • Wie neemt het voortouw?
  • Wie is de stille kracht?
  • Wie is de kletskous?
  • Wie is afzijdig negatief?
  • Wie is een doener?
  • Wie is een denker?
  • Wie snapt er eigenlijk niet zoveel van?
  • Wie is de eenling?
  • Wie is de positivo?

Denk goed na over dit soort vragen en probeer bij elke vraag een of twee namen in te vullen. Als je alles ingevuld hebt dan kun je beginnen met vergelijken. Welke kandidaat heeft opvallende karaktereigenschappen? Zie je iets opvallends of tegenstrijdigs bij de karaktereigenschappen? Als je dit allemaal gedaan hebt, dan kun je de karaktereigenschappen gaan vergelijken met het profiel van een ideale Mol. Natuurlijk weet je niet de tactiek van de huidige Mol, maar je kunt het profiel wel vergelijken met eerdere Mollen. In seizoen 16 haalde de Mol, Klaas van Kruistum, bijvoorbeeld in de eerste opdracht 1000 euro binnen om zijn medekandidaten op het verkeerde been te zetten. Geld binnenhalen is een eigenschap van een doener. Later in het seizoen was hij goed in zich vergissen: verkeerde fotovolgorde, wel of geen spiegelbeeld. Dit past het best bij de eigenschap van iemand die er niet zoveel van snapt. Het is redelijk opvallend dat iemand die in het begin gelijk geld binnenhaalt en het spel goed begrijpt, er later helemaal niks meer van begrijpt. Dit is een voorbeeld van hoe je op deze manier de Mol kunt ontmaskeren.

Let op de omgeving

Ook de omgeving kan veel zeggen over de Mol. Dit kan het land zijn waarin ze zich bevinden, maar ook de beelden die je op televisie te zien krijgt. Heeft een kandidaat bijvoorbeeld iets gemeen met een bepaald gebied waarin ze zitten? Heeft de naam van een kandidaat iets te maken met voorwerpen die je op televisie ziet? In elke aflevering komen er zogenaamde hints voorbij. Deze hints verwijzen naar de Mol en kunnen je helpen in de zoektocht naar de Mol. In seizoen 14 was Susan Visser de Mol. Vissen, hengels en vissers werden veelvuldig in dit seizoen in beeld gebracht. In seizoen 15 was Margriet van der Linden de Mol. In de afleveringen zag je regelmatig bloemen in beeld, verwijzend naar Margriet. Dit ligt allemaal behoorlijk voor de hand, maar hier maken de kijkers ook de meeste fouten mee. Het is niet slim om blind de Mol aan te wijzen op basis van zijn/haar naam. In seizoen 14 en 15 was toevallig de naam van de Mol een tip voor de kijker en kandidaten, maar meestal is dit niet het geval. In seizoen 10 was verliezend finalist bijvoorbeeld Sanne Vogel, veel mensen dachten dat haar achternaam een tip was, maar dit bleek niet zo te zijn. De omgeving kan belangrijk zijn, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn.

Volg het geld

De Mol zijn taak is natuurlijk om zo min mogelijk geld in de pot te laten komen. Het is dus aannemelijk dat de Mol goed het geld in de gaten moet houden zodat hij precies weet hoeveel geld er in de pot zit. Vaak benoemen de kandidaten één penningmeester, hij/zij moet het geld bijhouden. De Mol wil, zo bleek uit vorige seizoenen, heel graag de positie als penningmeester bemachtigen. Op deze positie kan de Mol namelijk zelf het geld beheren en af en toe zelfs geld uit de pot halen. Let goed op of er iemand heel graag penningmeester wil zijn of zich juist stilletjes op de achtergrond houdt. Het is namelijk behoorlijk riskant als een Mol heel opvallend gaat vragen om penningmeester te worden. Anderzijds zullen kandidaten ook sneller iemand kiezen die minder opvallend vraagt om penningmeester te worden. Een stiller iemand wordt minder snel gezien als Mol.

Ook kun je in de gaten houden wie geld binnenhaalt voor de pot. De Mol haalt meestal niet veel geld binnen en haalt alleen geld binnen op slimme momenten. Een slim moment kan bijvoorbeeld helemaal aan het begin van het seizoen zijn of bijvoorbeeld bij een individuele opdracht. De Mol zorgt er meestal toch voor dat het geld dat hij binnenhaalt, vanzelf weer verdwijnt uit de pot.

Titel aflevering

De titel van een bepaalde aflevering is vaak ook een tip. De titel geeft aan wat er gebeurt in een aflevering en dit kun je proberen te linken aan een bepaalde kandidaat. Vaak heeft een titel betrekking op meerdere personen, maar wordt er maar één persoon bedoeld. Dit is ook de reden dat de titel niet heel betrouwbaar is aangezien je er snel fouten mee kan maken. Echter heeft het wel zin als je van alle afleveringen de titel linkt aan personen. De persoon/personen die het vaakst gelinkt kunnen worden aan de titels van de afleveringen zijn grote kanshebbers om de Mol te zijn.

Let op details

Slechts een woord kan al een hele belangrijke tip zijn. Let goed op wat iedereen zegt en wees alert op eventuele tips. Ook gezichtsuitdrukkingen kunnen belangrijk zijn. Het is moeilijk voor een Mol om constant in zijn rol te blijven en af en toe maakt zelfs de Mol fouten. Details kunnen je leiden naar de Mol, maar het is erg moeilijk om details te herkennen en te onderscheiden. Hou rekening met de details als je jouw Mol bepaalt, maar let vooral op andere dingen.

Voorkom tunnelvisie

Tunnelvisie komt heel erg vaak voor. Tunnelvisie ontstaat als je heel erg gaat letten op één bepaalde tactiek om de Mol te ontmaskeren en als de tactiek eenmaal wijst op één bepaalde Mol, dan is het moeilijk om nog anders te gaan denken. Het is niet voor niks dat er zoveel verschillende manieren zijn om de Mol te ontmaskeren, er is geen manier die echt altijd werkt. Het is daarom belangrijk om meerdere tactieken te gebruiken en altijd open te staan voor nieuwe eventuele Mollen. Probeer niet van alles wat verdacht is een mol-actie te maken en redeneer je Mol nooit op basis van een actie.

Leuke weetjes

  • Wist je dat de kandidaten pas bij aankomst zien wie hun medekandidaten zijn?
  • Wist je dat het totale team bestaat uit zo’n 40 man?
  • Wist je dat de crew altijd over een hij spreekt als het gaat over de Mol? Ongeacht man of vrouw.
  • Wist je dat een kandidaat die afvalt direct terug naar Nederland moet?
  • Wist je dat Wie is de Mol? in 1998 bedacht is door vier Belgen?
  • Wist je dat Wie is de Mol? anno 2017 onder verschillende namen in veertien andere landen gemaakt is?
© 2017 - 2025 Erik-b, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik heb altijd gelijk: tunnelvisieIk heb altijd gelijk: tunnelvisieTunnelvisie is het hebben van een overtuiging die niet altijd juist is. In sommige gevallen zijn er goede tegenbewijzen,…
Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…
Wie is de Mol? 2018: kandidaten, locatie en tussenstandIn januari 2018 start het 18e seizoen van Wie is de Mol?. Wie is de Mol? is een televisieprogramma waarin tien bekende N…
Het Amerikaanse Kiesstelsel: presidentsverkiezingenHet Amerikaanse Kiesstelsel: presidentsverkiezingenMeer dan een jaar voor de eigenlijke presidentsverkiezingen barst het circus los. In principe kan iedereen zich presiden…

Fargo de serie: seizoen 1 – IJskoude thrillerFargo de serie: seizoen 1 – IJskoude thrillerIn 1996 kwam de film Fargo uit, een misdaadfilm met toch hier en daar vleugjes duistere humor. Het plan van Jerry Lundeg…
USA Up All Night: tv-programma van cultklassiekers & B-filmsUSA Up All Night: tv-programma van cultklassiekers & B-filmsUSA Up All Night was een televisieprogramma dat van 1989 tot en met 1998 op de Amerikaanse televisiezender USA Network w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://www.dutchcowboys.nl/entertainment/wie-is-de-mol-hints-einde-verhaal
  • http://wieisdemol.avrotros.nl/
  • https://www.widm.nl/
Erik-b (3 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.