Peking Express: het populaire televisieprogramma

Peking Express: het populaire televisieprogramma Het Nederlands/Belgisch televisieprogramma 'Peking Express' bestaat sinds 2004 en wordt tot 2017 al zeven seizoenen lang uitgezonden op Net5. In het populaire televisieprogramma moeten de kandidaten in duo's racen naar een vooraf bepaalde eindlocatie. Elke aflevering leggen ze hiervoor een bepaalde etappe af. Dit kunnen de kandidaten alleen doen door helemaal afhankelijk te zijn van de lokale bevolking in het specifieke land. De winnaar van het programma is het duo dat uiteindelijk als eerste aankomt op de eindlocatie.

Spelinhoud

Speluitleg Peking Express?

De kandidaten hebben per etappe als doel om als eerste aan te komen op de etappelocatie. Om dit te bereiken zullen de kandidaten moeten liften om naar de bestemming te komen. Alle duo's zullen hun uiterste best moeten doen om niet als laatste aan te komen, aangezien het duo dat als laatste aankomt op de etappelocatie het spel moet verlaten. Het is de bedoeling dat de kandidaten zelf zoeken naar een plek om te slapen en ook zelf hun eten moeten zien te regelen. Voor dit alles hebben ze per dag een erg klein budget (één euro in het seizoen van 2017), waardoor ze voornamelijk aangewezen zijn op de vriendelijkheid en gastvrijheid van de lokale bevolking in het land waarin ze racen. Elk duo dat meedoet met Peking Express kent elkaar langere of korte tijd als bijvoorbeeld familie, vrienden of collega's en komt uit Nederland en België. Tijdens het spel worden de duo's uitgedaagd in het samenwerken en hun uithoudingsvermogen om de eindbestemming te bereiken.

Winst en verlies

Het duo dat als eerste aankomen op de locatie van elke etappe krijgt een opdracht die ze mag uitvoeren tegen het duo dat als tweede bij de locatie van die etappe aankwam. Wanneer de kandidaten deze opdracht het beste of het snelste uitvoeren, winnen ze een amulet. Deze amulet staat voor een geldwaarde die ze zullen kunnen verzilveren wanneer ze Peking Express weten te winnen. Het duo dat de etappe verliest en dus als laatste aankomt bij het eindpunt van de etappe, zal het spel moeten verlaten. Zo gaat het programma door totdat er nog één duo overblijft. Dit duo wint het geldbedrag dat ze wist te bemachtigen na het winnen van de amuletten tijdens de verschillende opdrachten.

Bestemmingen

Let op: de volgende informatie kan gedetailleerde spelinformatie bevatten over inhoud of verloop van eerdere seizoenen.
De naam 'Peking Express' doet vermoeden dat de reis voor de kandidaten richting de in China gelegen stad Peking gaat. Dit was echter alleen in het eerste seizoen (2004) het geval. In dat seizoen werd de race afgelegd vanaf Moskou in Rusland naar de Chinese stad Peking. De andere seizoenen speelden zich allemaal af in (Zuid-Oost) Azië en Zuid-Amerika, waar bijvoorbeeld Bombay in 2005 de eindlocatie was. Rio de Janeiro was in 2007 de beginlocatie en Mexico-Stad werd juist als beginlocatie gebruikt in 2008. De basis van het spel is in al deze seizoenen hetzelfde gebleven. Het dagelijkse budget dat de duo's krijgen verschilt per land, afhankelijk van de wisselkoers en valuta.

Seizoensoverzicht

JaartalBestemming
2004Van Moskou, Rusland door Mongolië naar Peking, China
2005Van Peking, China door Nepal naar Bombay, India
2006Van Rach Soi,Vietnam door Cambodja en Laos naar Lhasa, China
2007Van Rio de Janeiro, Brazilië door Bolivia naar Lima, Peru
2008Van Mexico-Stad, Mexico door Nicaragua naar Caracas, Venezuela
2012Van Zuid-Korea naar de Filipijnen
2017Van Vietnam door Cambodja naar Laos

Peking Express op televisie

Presentatie

De presentatie van dit programma is sinds 2017 in handen van Rik van de Westelaken en Sean Dhondt. Hiervoor hebben Ernst-Paul Hasselbach en Roos Van Acker het programma in 2004 gepresenteerd. Van 2005 tot 2008 presenteerde Art Rooijakkers dit samen met Roos Van Acker. Sol Wortelboer presenteerde de Nederlandse versie in 2012 alleen.

Uitzending

De gemiddelde duur van een uitzending van Peking Express is één uur. In Nederland zijn de zeven seizoenen tot en met 2017 uitgezonden door Net5. In België is 'Peking Express' van 2004 tot en met 2008 uitgezonden door VT4 en in 2017 heeft Q2 de uitzendrechten op zich genomen. Het seizoen van 2012 was alleen in Nederland te bekijken op Net5. Er deden toen geen Belgen mee.

Achtergronden

Buitenland

Peking Express is oorspronkelijk afkomstig uit Nederland en België, maar sinds de start van het programma hebben ook andere landen het programma in hun eigen versie geproduceerd en uitgezonden. Zo heeft Frankrijk met tien seizoenen tot en met het jaar 2017 zelfs een rijkere geschiedenis dan de Nederlands/Belgische variant, die zeven seizoenen telt. Ook Duitsland, Spanje, Italië, Marokko en zelfs Colombia hebben het programma zelf geproduceerd. Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben (zoals de constructie van Nederland en België) een samenwerking gehad om in 2007 één seizoen te produceren.

Geïnspireerd

Het populaire Amerikaanse televisieprogramma 'The Amazing Race' wordt gezien als de inspiratiebron voor Peking Express aangezien het veel gelijkenissen vertoond. The Amazing Race bestaat sinds 2001 en is anno 2017 nog altijd een groot succes in Amerika. Van The Amazing Race zijn al 25 seizoenen gemaakt en dat programma is ook in veel andere landen geproduceerd.

Variaties televisieprogramma

Peking Express VIP

Er zijn naast de hierboven beschreven speluitleg ook nog meer variaties op Peking Express mogelijk. Zo is er in 2006 een 'Peking Express VIP' uitgezonden, waarin bekende Nederlanders het in duo's opnamen tegen elkaar. De race vond toen plaats van het noorden naar het zuiden van India en had naast het feit dat de BN'ers vooraf niet wisten met wie ze een duo zouden vormen, geen verschillen met het reguliere programma. Voormalig schaatser Bart Veldkamp en presentatrice en actrice Chimène van Oosterhout wisten deze speciale variant van Peking Express te winnen.

Mistery Passengers

In 2017 is er een andere variatie doorgevoerd. De duo's die geëlimineerd zouden moeten worden omdat ze als laatste aankwamen kregen een zwarte enveloppe. Wanneer er in deze enveloppe een groene kaart zat, kreeg het geëlimineerde duo een bekende Nederlander of Vlaming toegewezen en dus een extra kans om Peking Express niet te hoeven verlaten. Deze BN'er of BV'er kreeg de taak om tijdens één etappe voor het duo de liften, de slaapplek en het eten te regelen. De duo's mochten hiervoor zelf niks ondernemen en waren dus afhankelijk van de BN'er of BV'er. Onder andere choreograaf Dan Karaty was één van deze zogenaamde 'Mistery Passengers'.
© 2017 - 2024 Goudvisje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WaterspelletjesWaterspelletjesAls het warm weer is zoeken we allemaal de verkoeling op en hebben we allemaal wel zin in een verfrissende activiteit. W…
Eilandgasten op zoek naar de Liefde - datingprogrammaEilandgasten op zoek naar de Liefde - datingprogrammaIn oktober 2013 start Net5 het datingprogramma 'Eilandgasten op Zoek naar de Liefde,' waarin eilanders via het programma…
Postpakket: post verzenden via TNT ExpressPostpakket: post verzenden via TNT ExpressTNT Express is de grootste post- en pakkettenverzender binnen Europa. Het bedrijf verzendt wekelijks meer dan 4,4 miljoe…

VPRO Zomergasten: 33 seizoenen, 178 gasten, 15 presentatorenVPRO Zomergasten: 33 seizoenen, 178 gasten, 15 presentatorenJournalist en televisiepresentator Peter van Ingen is medebedenker van VPRO Zomergasten. Het televisieprogramma wordt ja…
House of Cards  begrippen uit de Netflix-serieHouse of Cards begrippen uit de Netflix-serieHouse of Cards is een politieke thriller en wordt beschouwd als een van de 'Netflix originals'. De serie over de Amerika…
Bronnen en referenties
  • http://www.net5.nl/programmas/peking-express/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peking_Express
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peking_Express_(Nederland_%26_Vlaanderen)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Amazing_Race
  • http://radio.nl/34665/peking-express-vip-vanaf-3-september-op-net5
Goudvisje (6 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.