Spelprogramma Eén tegen 100: concept en spelregels

Spelprogramma Eén tegen 100: concept en spelregels Eén tegen 100 is een quizprogramma van de AVROTROS waarin een kandidaat probeert honderd tegenspelers weg te spelen door de juiste antwoorden te geven op multiplechoicevragen om zo uiteindelijk een geldbedrag te winnen. Het programma is sinds het jaar 2000 te zien op de Nederlandse televisie en wordt anno 2018 gepresenteerd door Caroline Tensen en uitgezonden op NPO 1 op vrijdagavond.

Algemene informatie

Eén tegen 100 werd in Nederland voor het eerst geïntroduceerd in 2000 door Endemol. Aanvankelijk werd het programma uitgezonden door KRO-NCRV maar vanaf 2016 zendt AVROTROS het uit. Het programma wordt gepresenteerd door Caroline Tensen en afleveringen duren omstreeks 45 minuten. Tot 2016 werd de show altijd op zondagavond uitgezonden maar sindsdien is dat vrijdagavond geworden. Anno augustus 2018 wordt Eén tegen 100 uitgezonden op NPO 1 om 21:30. Sinds de eerste uitzendingen in 2000 in Nederland is het concept van het programma ook in andere landen gebruikt; onder andere in de Verenigde Staten, Australië, België en Spanje.

Concept

In Eén tegen 100 is er steeds één kandidaat die moet proberen het honderdkoppige publiek weg te spelen. Dit gebeurt door het beantwoorden van multiplechoicevragen. De kandidaat krijgt steeds een categorie voorgeschoteld en wordt vervolgens gevraagd of hij een moeilijke of makkelijke vraag uit deze categorie wil. Vervolgens komt de vraag in beeld met drie mogelijke antwoorden waarvan er slechts één juist is. Iedereen in het publiek geeft eerst antwoord; daarna geeft de kandidaat zijn antwoord.

Ieder die een fout antwoord geeft mag bij de volgende vraag niet meer meedoen. Deze afgevallen deelnemers leveren een geldbedrag op dat in de pot van de kandidaat komt. De kandidaat ontvangt het geld in deze pot enkel als hij alle deelnemers weet weg te spelen. Als de kandidaat zelf een fout antwoord geeft heeft diegene verloren; er wordt dan uit de resterende deelnemers willekeurig een nieuwe kandidaat gekozen.

Spelregels

Eén tegen honderd bevat enkele spelregels die het de kandidaat iets makkelijker maken. Deze spelregels zijn:

Bedenktijd

De deelnemers in het publiek krijgen maar zes seconden om antwoord te geven op de gestelde quizvraag; de kandidaat mag zo lang nadenken als hij wil.

Te winnen geldbedrag

Het geldbedrag dat een afgevallen deelnemer oplevert is afhankelijk van het aantal deelnemers dat nog in het spel zit. De totale waarde van het publiek is altijd €50.000. Dit betekent dat de waarde van elke afgevallen deelnemer wordt bepaald door €50.000 te delen door het totale aantal deelnemers dat op dat moment nog in het spel zit. Zo is elke afgevallen deelnemer in de uitgangssituatie €50.000/100 = €500 waard.

Drie escapes

De kandidaat heeft de beschikking tot drie escapes: als hij deze inzet maakt het antwoord dat hij geeft op de vraag van dat moment niet uit. Of dit nu goed of fout is, de kandidaat mag doorspelen. Het inzetten van escapes kost een bepaald percentage van het geld dat op dat moment in de pot zit. Voor de eerste escape is dat 25%, voor de tweede 50% en voor de derde 75%.

Eén verdubbelaar

Naast de drie escapes kan de kandidaat ook eenmaal de verdubbelaar inzetten. Hiermee wordt de waarde van elke afgevallen deelnemer uit het publiek verdubbeld. Als een kandidaat de verdubbelaar inzet ligt de waarde van een afgevallen kandidaat dus niet langer tussen de €500 en €50.000 maar tussen de €1000 en €100.000.

Nationale Postcodeloterij

Eén tegen 100 wordt gesponsord door de Nationale Postcodeloterij. Tijdens het programma wordt aandacht geschonken aan de goede doelen die deze organisatie steunt. Zo worden er bijvoorbeeld filmpjes getoond waarin te zien is wat er met het geld van de Nationale Postcodeloterijen door deze doelen bereikt kan worden. Hiernaast is er ook aandacht voor de winnaars van straatprijzen van de loterij; tussen de quizvragen door wordt altijd een filmpje getoond waarin Gaston Starreveld de winnaars een cheque met het gewonnen bedrag overhandigt. Onder de winnaars van geldprijzen wordt ook een auto verloot; Starreveld overhandigt de sleutels hiervan samen met de geldprijs aan de winnaar.

Eén tegen 100-app

Sinds 2015 is er ook een Eén tegen 100-app waarin mensen het spel uit het tv-programma kunnen spelen tegen vrienden of willekeurige tegenstanders via internet. Mensen die gebruikmaken van de app maken sinds 2016 kans om zelf een keer deel te nemen aan het programma. Anno augustus 2018 is deze app vaker dan 500.000 maal gedownload.
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Straatprijsverdubbelaar Postcodeloterij: speel ik mee?Straatprijsverdubbelaar Postcodeloterij: speel ik mee?Door bij de Postcodeloterij mee te spelen met de Straatprijsverdubbelaar maak je bij de trekking van de Straatprijs kans…
Stellingruimte huren in een winkel. Een succesvol conceptStellingruimte huren in een winkel. Een succesvol conceptEen winkelstelling huren in een winkel en vervolgens je eigen artikelen (kleding, servies etc.) verkopen. Dit concept is…
Financiering en kredietFinanciering en kredietIedereen heeft wel eens geld nodig. Het kan dan heel erg handig zijn om even snel een persoonlijke lening af te sluiten.…
Ziggo Sport kijken als abonnee van andere providerZiggo Sport kijken als abonnee van andere providerAbonnees van Ziggo ontvangen gratis Ziggo Sport op kanaal 14. Heb je een abonnement bij een andere provider zoals KPN, C…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sveninho, Unsplash
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eén_tegen_100
  • https://www.avrotros.nl/een-tegen-100/home/
Croezen (43 artikelen)
Laatste update: 21-09-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.