Peter Gillis in tv-programma Familie Gillis: Massa is Kassa

Peter Gillis in tv-programma Familie Gillis: Massa is Kassa Peter Gillis is een selfmade miljonair, hij is oprichter en eigenaar van de Oostappen Groep Vakantieparken en heeft meerdere malen in de Quote 500 gestaan. In 2020 was hij te zien in de realityserie Familie Gillis: Kassa is Massa. Naast zakenman is Gillis ook een echte familieman, zijn drie kinderen werken dan ook in het bedrijf. De serie werd positief ontvangen en kreeg zelfs nog twee extra afleveringen.

Wie is Peter Gillis?

Peter Gillis is oprichter en eigenaar van de Oostappen Groep Vakantieparken, anno 2020 zijn er 10 vakantieparken in Nederland en België. Hij heeft een enorm vermogen opgebouwd, waar hij altijd hard voor heeft gewerkt. Hij omschrijft zichzelf als een man zonder poespas, recht voor zijn raap. Gillis draagt het hart op de tong met een "niet lullen, maar poetsen" mentaliteit. Hij stond diverse keren in de Quote 500 en kreeg in 2020 zijn eigen realityserie op SBS. Gillis heeft drie kinderen, met de moeder van hen is hij gescheiden. Hij is anno 2020 samen met zijn 28 jaar jongere vriendin Nicol Kremers.

Jeugd

Gillis werd in 1962 in Rijen geboren. Hij groeide op in café en camping Kampzicht van zijn ouders (tegenwoordig bekend als d’n Mastendol). Gillis en zijn zus Mary en broer Gerard hadden het niet altijd makkelijk, er was niet altijd voldoende geld voorhanden.

Gillis kreeg zijn eerste vakantiebaantje bij een slagerij en raakte geïnteresseerd in het werk, hij besloot naar de slagersvakschool te gaan. Samen met de lagere school is dit de enige opleiding die hij heeft afgerond.

De handelsgeest zat er al vroeg in, Gillis was altijd bezig met verkopen. Zo kwam hij weleens lopend naar huis, omdat hij zijn brommer onderweg verpatst had.

Aankoop Oostappen veroorzaakt familieruzie

In 1968 stond camping en strandbad Oostappen in Asten te koop. Gillis deed samen met zijn broer en zus een bod van 4,25 miljoen gulden. Het bleek het hoogste bod en hiermee lieten ze negen andere geïnteresseerden achter zich. Het geld werd van de bank geleend.

Al snel ging het mis in de familie en na één jaar werd broer Gerard uitgekocht, hij wilde ermee stoppen. Twee jaar later volgde zus Mary. Peter denkt dat het mis ging omdat hij harder van stapel loopt dan de rest. In zijn ogen verlieten zijn broer en zus de wedstrijd halverwege, wat je in zijn optiek niet kunt maken. Peter heeft hiervan een wijze les geleerd: met familie moet je wandelen, niet handelen. Daarna kwam er gezeur over geld, wat een jarenlange familievete als gevolg had. Acht jaar lang spraken de broers en zus elkaar niet. Gerard en Mary waren zelfs niet welkom op de uitvaart van hun vader. Ondertussen ging het Peter zakelijk voor de wind.

Uiteindelijk stond Gerard plots bij Peter op de stoep en wilde dingen goedmaken. De broers gingen in gesprek en de familieband werd voorzichtig hersteld. Echter lopen ze de deur niet plat bij elkaar. Peter vergelijkt de band als een kopje dat kapot is gegaan. Je kunt de scherven lijmen, maar zo sterk als vroeger wordt het nooit meer.

Slotmachines, jukeboxen en Harley-Davidsonmotoren

Naast ondernemen is Gillis dol op slotmachines en jukeboxen. Hij heeft door de jaren heen dan ook diverse exemplaren weten te verzamelen. Zijn kantoor staat er vol mee. Er zou inmiddels een museum mee gevuld kunnen worden. Gilles heeft meer dan 500 exemplaren op de kop weten te tikken en heeft hiermee naar eigen zeggen de grootste collectie van de Benelux. Een paar van deze exemplaren zijn te bewonderen in de vakantieparken. Daarnaast heeft hij ook een exclusieve verzameling van Harley-Davidsonmotoren. Gillis is fan van motorrijden en maakt zelf regelmatig een ritje.

Met rijkdom in de Quote 500

Gillis heeft een belangrijke strategie: massa zorgt voor kassa. Ofwel, grote aantallen zorgen voor grote omzet. Zo geeft hij aan dat de verkoop van vier frikandellen niet zo interessant is, maar als je er 400.000 weet te verkopen wordt het een ander verhaal. Hij onderneemt slim en grootschalig, wat er voor zorgt dat hij een gigantisch vermogen heeft weten op te bouwen. Vier jaar op rij heeft hij in de Quote 500 gestaan, op de lijst van rijkste Nederlanders. Zijn geschat vermogen stond in 2018 op 85 miljoen euro. Ondanks deze rijkdom blijft Gillis met beide benen op de grond, hij eet liever een broodje kroket dan kaviaar.

Oostappen Groep Vakantieparken

Anno 2020 heeft Oostappen Groep Vakantieparken 10 parken in Nederland en België. Samen zijn deze goed voor 11.500 plaatsen en 25.000 bedden. De filosofie van het bedrijf is dat een vakantie voor iedereen weggelegd moet zijn. Dichtbij huis, betaalbaar en met veel faciliteiten en entertainment voor de hele familie. Gasten komen voornamelijk uit Nederland, België en Duitsland.

Gillis heeft de operationele taken overgedragen aan zijn directie en kinderen. Zelf richt hij zich op de hoofdzaken. Hij gaat zich niet richten op de groei van parken, maar zal de focus leggen op de kwaliteit van de organisatie en dienstverlening. Zo hoopt hij het geheel naar een hoger niveau te tillen.

Maatschappelijk betrokken

Gillis is betrokken bij de maatschappij en steunt het jaarlijkse ‘Verwenevent’ voor gezinnen met kinderen met een handicap, Stichting De Vakantiebank en Stichting kidsvaKANSie Zeeuws Vlaanderen. Zo kunnen ook mensen met een bijstandsinkomen eens onbezorgd op vakantie. Daarnaast is hij hoofdsponsor van voetbalclub Olympia Boys in Ommel. Hij zorgt ervoor dat ze de komende jaren niet in financiële problemen komen en steekt de club zo een hart onder de riem. Gillis kiest er bewust voor om bij de directe omgeving betrokken te blijven.

Peter Gillis over zijn realityserie

Gillis is al diverse keren gevraagd voor een realityserie, maar is daar nooit op ingegaan. Ze hadden het veel te druk met de vakantieparken om hier tijd voor vrij te maken. Hij begrijpt de interesse ook niet zo. Hij is recht voor zijn raap en heeft een uitgesproken mening, maar verder vindt Gillis zichzelf niet zo bijzonder. Na hier en daar wat negatieve geluiden en het volhouden van de producent besloot Gillis in te gaan op het voorstel van SBS. Hij vond het een goed idee om mensen eens te laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat, zodat men kan zien dat het runnen van een familiebedrijf niet altijd eenvoudig is. Gillis krijgt weleens opmerkingen over z'n grote auto, en wil met de serie aantonen dat hij hier wel dag en nacht voor werkt.

Gillis was niet zenuwachtig voor de eerste aflevering, hij bleef zoals altijd nuchter. Negatieve reacties horen nu eenmaal bij ondernemen. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen, aldus Gillis. Ze laten zien hoe het familiebedrijf loopt, het is hard werken en gewoon plat naar elkaar zijn. Mochten mensen hun negatieve mening hierdoor aanpassen, dan is dat mooi meegenomen. Gillis is na het zien van de eerste aflevering trots op zijn bedrijf, hij vindt het er prachtig uitzien.

Tv-programma Familie Gillis: Massa is Kassa

Op SBS verscheen in 2020 een realityserie over Peter Gillis en leren we hem beter kennen.

Praktische informatie

 • Titel: Familie Gillis: Massa is Kassa
 • Personages: Peter Gillis, Nicol Kremers, Mark Gillis, Ruud Gillis, Inge Gillis
 • Genre: realityserie
 • Speelduur: 40 minuten
 • Voice-over: Frank Lammers
 • Productiebedrijf: Concept Street
 • Start: 21 augustus 2020
 • Zender: SBS6

Verhaallijn

In de realityserie Familie Gillis: Massa is Kassa wordt Peter Gillis gevolgd, evenals zijn 28 jaar jongere vriendin Nicol Kremers en zijn kinderen Mark, Ruud en Inge. Het reilen en zeilen van de familie en de Oostappen Groep Vakantieparken wordt getoond, je krijgt met deze serie een kijkje achter de schermen. Gillis blijkt niet alleen een harde zakenman, maar is ook een echte familieman met het hart op de juiste plek. De serie speelt tijdens de pandemie, het coronavirus (COVID-19) houdt de wereld in haar greep. Hierdoor wordt de dagelijkse gang van zaken belemmerd en dit levert stressvolle tijden op.

Familie Gillis: Massa is Kassa blijkt succesvol

Gillis heeft veel positieve reacties gehad naar aanleiding van de realityserie. Het is voor SBS een kijkcijferhit, iedere aflevering keken ongeveer 500.000 mensen en ook werd de familie veel besproken op social media. Velen vinden de realityserie zó fout, dat het heerlijk is om naar te kijken. SBS besloot dan ook om nog twee extra afleveringen aan het eerste seizoen vast te plakken.

Er is goed nieuws voor de fans van familie Gillis. In januari 2021 verschijnen ze op de buis met seizoen 2, zo kondigen Peter en Nicol aan op Instagram. Er kan dan weer volop worden genoten van alle perikelen van de miljonairsfamilie.
© 2020 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiepark de Berckt in Baarlo, een Oostappen Groep-parkVakantiepark de Berckt in Baarlo, een Oostappen Groep-parkIn Limburg, op loopafstand van de Maas ligt Recreatiepark De Berckt. Wanneer u verblijft op dit park, voelt u bijna lett…
Het boslandschap door de ogen van Bril en ConinxlooHet boslandschap door de ogen van Bril en Coninxloo"For to say truth, the art is theirs and the best in that kind, that I ever saw, speake Dutch" (Het is waarlijk hun kuns…
Het Peter Pan-syndroom, mannen die niet volwassen wordenHet Peter Pan-syndroom, mannen die niet volwassen wordenBijna iedereen kent in zijn omgeving wel een man die niet volwassen wil worden, terwijl deze man de leeftijd al lang hee…
Sprookjes - Peter PanSprookjes zijn verhalen die niet waar gebeurd zijn. Het zijn vaak verhalen met pratende en zingende dieren die allerlei…

Recensie: The Last Kingdom (Netflix tv-serie)recensieRecensie: The Last Kingdom (Netflix tv-serie)The Last Kingdom is een Netflix Original serie die gaat over het laatste koninkrijk van het vroegere Engeland dat nog ni…
Khloé Kardashian: reality-ster en brein achter Good AmericanKhloé Kardashian: reality-ster en brein achter Good AmericanKhloé Kardashian wordt in 1984 geboren als derde kindje uit het huwelijk van Robert en Kris Kardashian. In 2007 breekt z…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Steph1508, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://www.televizier.nl/amusement/familie-gillis-massa-is-kassa-krijgt-tweede-seizoen
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Familie_Gillis:_Massa_is_Kassa
 • https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3274494/nieuw-seizoen-van-realitysoap-massa-is-kassa-ook-volgend-jaar-weer-kijken-naar-familie-gillis
 • https://www.destentor.nl/arnhem/spraakmakende-schatrijke-eigenaar-vakantieparken-krijgt-realityshow-massa-is-kassa-op-sbs6~a96811c2/
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Peter_Gillis_(ondernemer)
 • https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3248815/vakantieparkkoning-peter-gillis-nuchter-over-eigen-realitysoap-we-hoeven-meilandjes-niet-achterna
 • https://www.ed.nl/de-peel/multimiljonair-peter-gillis-hoofdsponsor-olympia-boys~af7077ff/
 • https://www.shownieuws.nl/entertainment/maak-kennis-met-de-nieuwe-meilandjes-de-familie-gillis
 • https://www.nieuwsblad-traverse.nl/nieuws/algemeen/999861/familie-gillis-centraal-in-realityserie-massa-is-kassa-
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/altijd-bezig-met-verkopen~465151
 • https://www.petergillis.nl
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.