recensie

Recensie: The Last Kingdom (Netflix tv-serie)

Recensie: The Last Kingdom (Netflix tv-serie) The Last Kingdom is een Netflix Original serie die gaat over het laatste koninkrijk van het vroegere Engeland dat nog niet is bezet door de Vikingen. Het koninkrijk Wessex moet de Vikingen buiten de deur houden terwijl er binnen het koninkrijk een machtsstrijd om de troon plaatsvindt. The Last Kingdom heeft anno oktober 2020 drie seizoenen. Het vierde seizoen is anno oktober 2020 in andere landen al op Netflix te zien, maar de serie laat nog op zich wachten op Netflix in Nederland.

Belangrijke informatie tv-serie The Last Kingdom

 • Naam: The Last Kingdom
 • Gebaseerd op het boek ‘The Last Kingdom’ van Bernard Cornwell
 • Releasedatum: 10 oktober 2015

Het verhaal

Rond het jaar 800 waren veel van de koninkrijken, die later Engeland zullen vormen, al gezwicht voor de Vikingen die keer op keer de koninkrijken blijven aanvallen. De Vikingen hebben al aardig wat land veroverd en zijn niet van plan het daarbij te laten. Uhtred of Bebbanburg wordt als een Saks van adel geboren in het vroegere Engeland. Wanneer de Vikingen zijn dorp aanvallen wordt hij als kind ontvoerd. De Vikingen brengen Uhtred groot als één van hun eigen kinderen. De Vikingen veroveren steeds meer land en uiteindelijk is het alleen het koninkrijk Wessex dat nog stand houdt tegen de constante aanvallen. Wanneer Wessex bijna zwicht onder deze druk staat Uhtred voor een lastige keuze, namelijk tussen zijn geboorteland en tussen de mensen die hem hebben opgevoed. Daarnaast is er ook een machtsstrijd gaande binnen Wessex. Er zijn meerdere mensen die deze roerige tijd willen gebruiken om de troon voor zichzelf op te eisen. Hoe dit zal aflopen zal de geschiedenis uitwijzen.

Hoofdpersonen The Last Kingdom

De volgende acteurs spelen belangrijke rollen in The Last Kingdom:
 • Alexander Dreymon als Uhtred of Bebbanburg
 • David Dawson als King Alfred
 • Simon Kunz als Odda the Elder
 • Eva Birthistle als Hild
 • Emily Cox als Brida
 • Ian Hart als Beocca
 • Björn Bengtsson als Sigefrid
 • Amy Wren als Mildrith
 • Rune Temte als Ubba
 • Harry McEntire als Aethelwold
 • Tobias Santelmann als Ragnar the Younger
 • Eliza Butterworth als Aelswith
 • Thure Lindhardt als Guthred

The Last Kingdom: een spannende machtsstrijd

The Last Kingdom is een bloedstollende serie die zich afspeelt in wat later Engeland zou gaan worden. De hoofdpersoon, Uhtred van Bebbanburg, staat midden tussen het koninkrijk Wessex waar hij is geboren en tussen de Vikingen die hem hebben opgevoed. Hierdoor leeft de kijker mee met beide kanten van de strijd. Waar andere series vaak focussen op één kant, worden in The Last Kingdom juist beide kanten goed in beeld gebracht. In The Last Kingdom zijn er veel verschillende dingen aan de hand. Het eerste is de Vikingen die Wessex en de rest van Engeland willen veroveren. Maar de Vikingen zijn ook concurrenten van elkaar en ze concurreren ook met elkaar om de meeste macht te verkrijgen. Daarnaast moet Wessex zich verdedigen tegen de Vikingen, terwijl er meerdere personen zijn die juist uit zijn op de troon van Wessex. Door al deze verschillende belangen en agenda’s is The Last Kingdom een heel uitgebreide en spannende serie. Doordat beide kanten goed worden belicht is het ook helemaal niet voorspelbaar welke kant het verhaal opgaat, waardoor iedere aflevering van The Last Kingdom weer spannend en interessant blijft. Ten slotte heeft Netflix de kwaliteit van The Last Kingdom hoog weten te houden door de relatief korte seizoenen van acht tot tien afleveringen.

Vikings en Game of Thrones

The Last Kingdom doet denken aan twee andere bekende series. De eerste is voor de hand liggend, namelijk Vikings. Voor fans van Vikings is The Last Kingdom zeker een aanrader. Het speelt zich ongeveer in dezelfde tijd af. The Last Kingdom heeft echter wel een uitgebreider plot, aangezien zowel de kant van de Engelsen als die van de Vikingen wordt getoond. Daarnaast doet The Last Kingdom ook denken aan Game of Thrones. Binnen Wessex is er namelijk een machtsstrijd gaande om te troon. Meerdere mensen maken aanspraak en zullen er alles aan doen om de troon uiteindelijk ook te bemachtigen. De verschillende partijen die alleen maar handelen in eigenbelang en om hun eigen claim op de troon te versterken lijkt erg op hoe dit gebeurt in Game of Thrones. In combinatie met de constante druk en aanvallen van de Vikingen maakt dit een fantastische serie van The Last Kingdom.

Seizoenen The Last Kingdom

Anno oktober 2020 zijn er drie seizoenen van The Last Kingdom. De eerste twee seizoenen hebben acht afleveringen en het derde seizoen heeft tien afleveringen.

SeizoenReleasedatum
110 oktober 2015
216 maart 2017
319 november 2018

The Last Kingdom seizoen 4

Seizoen 4 van The Last Kingdom is aangekondigd door Netflix. Eind april 2020 is de serie op Netflix verschenen in veel landen, maar nog niet in Nederland. Omdat de serie vroeger van BBC was, mag Netflix The Last Kingdom pas later op hun platform tonen in landen waar BBC actief is. Nederland is één van deze landen. Anno oktober 2020 is nog niet bekend wanneer de serie in Nederland op Netflix verschijnt, maar dit zou wel eens 2021 kunnen worden.

Lees verder

© 2020 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)Designated Survivor is een Netflix tv-serie die gaat over een Amerikaans kabinetslid, Tom Kirkman, die na een aanslag op…
Recensie: Undercover (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Undercover (Netflix tv-serie)Undercover gaat over een van de grootste xtc-netwerken ter wereld. Topcrimineel Ferry Bouman leidt dit netwerk. Om dit n…
Recensie: Narcos (tv-serie)recensieRecensie: Narcos (tv-serie)Narcos is een tv-serie over de drugshandel in Zuid-Amerika. Vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw is Zuid-Amerika in…
Recensie: El Chapo (Netflix-serie)recensieRecensie: El Chapo (Netflix-serie)El Chapo is een tv-serie over een van de grootste drugsbazen ooit. De serie gaat over de manier hoe Joaquín Guzmán Loera…

Peter Gillis in tv-programma Familie Gillis: Massa is KassaPeter Gillis in tv-programma Familie Gillis: Massa is KassaPeter Gillis is een selfmade miljonair, hij is oprichter en eigenaar van de Oostappen Groep Vakantieparken en heeft meer…
Tv-programma Nachtdieren van Ryanne van DorstTv-programma Nachtdieren van Ryanne van DorstNachtdieren is een tv-programma van BNNVARA waarin presentatrice Ryanne van Dorst zich afvraagt waarom mensen in de nach…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: IMDB,
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Last_Kingdom_(TV_series)
 • https://www.imdb.com/title/tt4179452/mediaviewer/rm3523996928
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 28-10-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.