‘Over vaders en zonen’

Van 2007 tot en met 2009 heeft de VPRO drie seizoenen 'Over vaders en zonen' uitgezonden. In het programma gaat Hugo Borst 'op zoek naar de gevoelige plekken in de relatie tussen vader en zoon'. Hugo Borst interviewt in elke aflevering een vader en een zoon waarvan tenminste één bekendheid geniet bij het grote publiek.

Het boek

In april 2005 verscheen een verhalenbundel van de hand van schrijver, columnist en voetbalcriticus Hugo Borst (1962) getiteld ‘Over vaders en zonen’. In de bundel zijn zestien verhalen opgenomen, zeven vrij korte en negen lange verhalen met als thema voetbal en/of de vader en -zoonrelatie. Ontroerende verhalen, bijvoorbeeld over Coen Moulijn die een nier afstaat aan zijn zoon, over Michel Boerebach die zijn twee kinderen verloor in een auto-ongeluk, over de vader en over de zoon van Marco van Basten maar ook over Borsts eigen zoontje Charlie, die autisme heeft. Het idee achter dit boek werd omgezet naar een format voor televisie en in 2007 zendt de VPRO de eerste serie ‘Vaders en zonen’ uit.

Format

Hugo Borst interviewt in elke aflevering een vader en een zoon waarvan tenminste één bekendheid geniet bij het grote publiek. Borst neemt hen mee naar een plek die belangrijk voor hen is en daar gaan ze met de billen bloot. Want in de relaties tussen de geïnterviewde vaders en zonen hebben keuzes, familieomstandigheden, ongelukken, ziektes of stoornissen hun sporen nagelaten. Borst zorgt, messcherp en meedogenloos maar tegelijkertijd met gevoel en respect, dat de vaders en de zonen al hun kaarten op tafel leggen. Eerst spreekt hij met beiden apart, daarna met hen samen. Het resultaat is waarachtige en ontroerende televisie. De gasten hebben daadwerkelijk iets te vertellen over het thema én ze zijn bereid iets wezenlijks van zichzelf bloot te geven. Regisseur van het programma Wilfried de Jong.

Eerste reeks

Aflevering 1: Xander de Buisonjé en vader Rob: Toen Xander twee dagen voor zijn huwelijk aan zijn zwangere verloofde Wendy van Dijk opbiechtte dat hij haar met andere vrouwen had bedrogen, viel heel Nederland over hem heen.

Aflevering 2: Maurice de Hond en zoon Marc: Marc’s moeder overleed toen hij net drie jaar oud was. In 2002 raakte hij na een medische fout verlamd.

Aflevering 3: Peter Faber en zoon Jasper: Peter scheidde van Jaspers moeder toen Jasper twee jaar was. Vader en zoon hebben nooit een hechte band opgebouwd.

Aflevering 4: John van Lottum en vader Chris: Chris ging erg ver in zijn ambitie om van John een professionele tennisser te maken, te ver.

Aflevering 5: Spike en vader Frans van Zoest: Spike lust graag een biertje. Vader Frans ziet dat met lede ogen aan: zijn moeder was alcoholiste en in zijn werk als politieagent komt hij angstaanjagende gevolgen van alcohol tegen.

Aflevering 6: Henk de Velde en zoon Stefan: Zeezeiler Henk wil opnieuw een zeilreis maken. Dit keer is hij echter niet van plan ooit weer terug te komen. Ook niet voor zijn zoon Stefan.

Tweede reeks

Aflevering 1: Cees Geel jr. en vader Cees sr: De oudste zoon van Cees sr is op zeer jonge leeftijd overleden. Cees jr. is het gevolg van het advies van de huisarts aan vader en moeder Geel: om hun verdriet beter te kunnen hanteren, konden ze het beste nog een kindje krijgen.

Aflevering 2: Jan Ykema en zoon Jesper: Na zijn schaatscarrière belandt Jan in een zwart gat. Hij raakt verslaafd aan de drugs om die leegte op te vullen.

Aflevering 3: Hans Dorrestein en zoon Jesse: In één van zijn depressies stuurt Hans zijn kinderen de deur uit. Lange tijd is er geen contact tussen Hans en zijn zoon Jesse.

Aflevering 4: Jaap van Zweden en zoon Benjamin: Jarenlang leefde Jaap een leven dat voornamelijk op hemzelf gericht was. Zijn autistische zoon Bejamin heeft zijn leven tig malen verrijkt.

Aflevering 5: Jack Wouterse en zoon Koen: Koens moeder was zwanger van een ander toen zij met Jack trouwde. Jack heeft altijd de vaderrol in het leven van Koen gespeeld.

Aflevering 6: Kai Reus en vader Loek: Na een heftige val gaat wielrenner Kai door een diep dal. Zijn frustraties hebben geen goede invloed op de relatie met zijn vader.

Derde reeks

Aflevering 1: Marcel Buissink en Herman Brood/Koos van Dijk: De 'Rock and Roll junkie' had maar weinig tijd voor het opvoeden van een zoon. Koos van Dijk, Hermans manager, naam die rol min of meer op zich.

Aflevering 2: Hans Kraaij jr en Hans Kraaij sr: Sr was juniors held. Hij wilde zelf een net zo groot voetballer worden.

Aflevering 3: Kelly en Anton van der Veer: Kelly werd geboren als Ferry. Anton stond zijn kind bij in het proces van man naar vrouw.

Aflevering 4: Elco en Cor van der Geest: De band tussen coach/vader Cor en zijn meest talentvolle zoon Elco die door blessureleed zijn belofte niet waar maakt.

Aflevering 5: Boris en Zdenek Dittrich: Zdenek stelt hoge eisen aan zijn zoon Boris en de mededeling van Boris dat hij op mannen valt, komt hard aan bij Zdenek.

Aflevering 6: Jaap en Benjamin Van Zweden: herhaling seizoen 2

Aflevering 7: Jan en Jesper Ykema: herhaling seizoen 2

Aflevering 8: Charlie en Hugo Borst: Charlei en Hugo kijken samen terug op de verschillende afleveringen van 'Over vaders en zonen'.
© 2008 - 2023 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding voor vrouwen met één borstLobstar-Label is een Nederlands kledingmerk dat zich speciaal richt op de vrouw die een borst is verloren door amputatie…
Teckel Messi de populaire stamgast van Studio Brasil 2014Teckel Messi de populaire stamgast van Studio Brasil 2014Teckel Messi heeft de harten van menig voetbalfan, die naar het commentaar op het WK in Studio Brasil in 2014 keken, ges…
Feiten over autisme: autisme nader verklaardFeiten over autisme: autisme nader verklaardEr bestaan heel veel rare ideeën over autisme. Omdat mensen niet weten wat autisme precies is. Omdat ze geen informatie…
PDD-NOS Boeken voor ouders, leerkrachten en hulpverlenersPDD-NOS Boeken voor ouders, leerkrachten en hulpverlenersPDD-NOS is een autistische stoornis, hierover zijn enkele boeken geschreven. In deze lijst worden ook een aantal boeken…

Deadliest Catch Season 1Deadliest Catch is een televisieprogramma wat geproduceerd is door Discovery Channel. In het programma worden verschille…
Horst Tappert alias Derrick: de Duitse Krimi hoofdinspecteurHorst Tappert alias Derrick: de Duitse Krimi hoofdinspecteurDerrick, gespeeld door Horst Tappert, is zonder twijfel het meest bekende gezicht van de Duitse "Krimi". In het land der…
Bronnen en referenties
  • www.nederland2.nl/uitzendinggemist www.scholieren.com/boekverslagen wikipedia
Alba (70 artikelen)
Laatste update: 15-09-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.