Deadliest Catch Season 1

Deadliest Catch is een televisieprogramma wat geproduceerd is door Discovery Channel. In het programma worden verschillende krabvissers gevolgd op de Beringzee. In 2008 en 2009 wordt in Amerika seizoen 5 uitgezonden. In Nederland is momenteel seizoen 4 op tv. Elke maandag op Discovery Channel om 21:00 uur.

Algemeen

  • Naam: Deadliest Catch
  • Genre: Documentaire
  • Taal: Engels
  • Land: Amerika
  • Duur: 1 uur
  • Aantal afleveringen: 45
  • Eerste aflevering: 15 april 2005
  • Geproduceerd: Discovery Channel
  • Voice Over: Thom Beers

Elke aflevering worden acht tot 10 boten gevolgd tijdens de krab seizoen. Dit brengt vele gevaren met zich mee, want werken als krabben vanger is geen pretje. Op elke boot is er een cameraploeg aanwezig, die ook blootgesteld worden aan de gevaren van de zee. Naast het volgen van de activiteiten op de boot, worden ook de zogenaamde greenhorns gevolgd. De zogenaamde greenhorns zijn onervaren vissers die voor het eerst mee gaan om te werken. Naast dat elke boot een eigen cameraploeg heeft, heeft Discovery Channel er ook voor gekozen om een camera ploeg bij de US Coast Guard te zetten. Deze moeten vaak reddingsacties ondernemen of schepen die in problemen zijn geraakt te hulp komen.
Deadliest Catch is voor vier Emmy Awards genomineerd voor het televisieseizoen van 2007. Jammer genoeg werd geen enkele nominatie gewonnen.

Kapitein en Schip


KapiteinSchip
Capt. Jeff WeeksBillikin
Capt. Phil HarrisCornelia Marie
Capt. Rick Fehst Early Dawn
Capt. Allen Oakley Early Dawn
Capt. Greg Moncrief Farwest Leader
Capt. Tony LaRussa Fierce Allegiance
Capt. Peter Liske Lady Alaska
Capt. Vince Shavender Lucky Lady
Capt. Rick Quashnick Maverick
Greenhorn Capt. Blake Painter Maverick
Capt. Sten Skaar North American
Capt. Sig Hansen Northwestern
Capt. Jim StoneRetriever
Capt. Eric NyhammerRollo
Capt. Roger Strong Saga
Capt. Larry Hendricks Sea Star
Capt. John HillstrandTime Bandit
Capt. Andy Hillstrand Time Bandit
Capt. Jerry "Corky" Tilley The Aleutian Ballad
Capt. Keith Colburn The Wizard
Capt. Shaun MilesVixen
Capt. Coleman Anderson Western Viking

Seizoen 1

1 Greenhorns

Het is de eerste dag van de nieuwe serie Deadliest Catch. Ongeveer 1500 vissers en 250 schepen zijn aanwezig in Dutch Harbor, Alaska, om krabben te gaan vissen op de Beringzee. Elke kapitein heeft zijn eigen strategie om zoveel mogelijk krabben te vangen. Naar schatting wordt er in dit krab seizoen 14 miljoen pond krab gevangen, wat een lekker bedrag oplevert. Want van de inkomsten van deze ene week kun je meer dan een jaar leven.
Nadat er afgeteld word op de radio, begint het seizoen. De eerst pots worden in de zee gegooid. Maar al gelijk is er een probleem op één van de schepen, wat levensgevaarlijk kan zijn. Één van de stabilisator is kapot, en het schip moet terugkeren naar de haven. De andere schepen zijn op weg voor hun eerste vangsten.

2 Long Sleepless Nights

Nadat de gehele avond de crew van het schip alle krab pots het water in hebben gegooid, is het wachten om ze weer op te halen. De eerste pots van het seizoen worden opgetakeld. Natuurlijk is het de vraag hoeveel krabben er in de pots zitten.
Sommige schepen hebben goede vangst, andere vangen helemaal niks. De gene die helemaal niks vangen moeten een nieuwe strategie bedenken. De andere proberen zoveel mogelijk krab binnen te brengen.
Nog een andere boot gaat ook stuk, geen groot probleem, maar de crew kan pas beginnen met het optakelen van de pots wanneer het probleem is opgelost. Elke minuut kost veel geld voor de crew.

3 Lady Luck

Het seizoen is al 48 uur bezig, en de druk op de kapiteinen wordt steeds hoger. Er is namelijk door de Alaska Department of Fish een tijdlimiet ingesteld om op de krabben te vissen. Elke boot heeft dus nog 24 uur om op krabben te vissen of om te stoppen en terug te keren naar de haven. Dit kan grote effecten hebben op de vissers. Zij leven namelijk het gehele jaar op de inkomsten van deze week.
Sommige schepen hebben nog helemaal geen krab, terwijl de andere boten al vol zitten, of op een andere vissers grond op krabben gaan vangen en één van de kapiteinen zit met een gewonden visser.

4 Beat the Clock

Met nog maar een halve dag is de Alaska king krab afgesloten. De schepen racen tegen de klok om zoveel mogelijk krab binnen te halen. Sommige kapiteinen worden nog steeds geteisterd door technische en mechanische problemen.
Nadat het seizoen is afgelopen, is er nog een race tegen de klok. De krabben moeten zo snel mogelijk van de boot en wie het eerst aankomt in de haven wie het eerst afgeladen kan worden. Wanneer je een aantal minuten te laat komt, zou je een dag moeten kunnen wachten.

5 Dead of Winter

Naast de Alaska king krab seizoen is er ook nog een opilio krab seizoen. Het is januari en het erg gevaarlijk op de zee. 171 boten beginnen in dit seizoen. Al snel zit er één boot met pech en verliest kostbare tijd door terug te keren naar de haven. De andere boten worden gewaarschuwd voor het ijs, wat een groot gevaar is voor de boten.

6 Man Overboard

Één van de boten die bezig is opilio krab te vangen is gezonken, de bemanningsleden zijn verdwenen. De andere boten gaan opzoek naar overlevende van de ramp. Andere boten zijn te ver van de ramp af gelegen, en kunnen niks anders doen dan mee te luisteren over de radio en door te gaan met hun werk. Daarnaast verliest één van de boten ook nog eens een bemanningslid, die uitglijdt en van boord valt.

7 High Hopes

De laatste dag van de opilio krab seizoen, er zijn al zes doden gevallen dit seizoen. De schepen takelen hun laatste pots op om zo veel mogelijk krab te vangen. Het weer word rustiger en de zee wordt kalmer, zo is er makkelijker te vissen, en kunnen de laatste pots gemakkelijk en wel op getakeld worden.

8 Good Fishing

Door het weer en kalme zee is er een record aantal krabben gevangen. Een van de boten heeft een probleem, en is vuur in één van de machinekamers, en de bemanningsleden kunnen pas doorgaan met vissen wanneer het probleem is opgelost. Door het goede weer en het record aantal krabben moeten de boten misschien eerder stoppen, omdat de quota al snel hebben bereikt.

9 The Clock is Ticking

De druk dat het seizoen misschien gestopt gaat worden, geeft een aanleiding voor de bemanningsleden om harder te werken. Sommige boten zijn zo succesvol dat ze geen krab meer kunnen vangen omdat ze vol zitten, andere beginnen pas na hun slome start.

10 The Final Run

De opilio seizoen is zwaar geweest, de dood van de gehele Big Valley crew valt zwaar bij de andere. De bemanningsleden beginnen er genoeg van te krijgen, maar worden toch nog aangemoedigd om de laatste uurtjes door te werken. Na dat het seizoen is afgelopen, is er nog één race. Wie het snelst terug is in de haven. Wie het eerst komt wie het eerst wordt afgeladen. Wachten voor dat de boot kan worden afgeladen kost geld, want dode krabben leveren geen geld op.
© 2009 - 2023 Maxwell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevaarlijk beroep: koningskrabben vangenGevaarlijk beroep: koningskrabben vangenDe koningskrab, voor de één een lekkernij, voor de ander niet. De koningskrabvangst kan heel veel geld opbrengen, maar h…
TLC (televisiezender)TLC (televisiezender)TLC is een themakanaal van Discovery Channel en heette eerst 'The Learning Channel'. Oorspronkelijk komt TLC uit Amerika…
Roman Catch 22 (Joseph Heller)Roman Catch 22 (Joseph Heller)Catch 22 is een anti-oorlogsroman van Joseph Heller welke absurde situaties in het leger weergeeft, waaraan geen ontsnap…

TV serie North and SouthrecensieTV serie North and SouthDe jaren 80 TV serie North and South, welke als Noord en Zuid op de Nederlandse televisie bij de AVRO te zien is geweest…
‘Over vaders en zonen’Van 2007 tot en met 2009 heeft de VPRO drie seizoenen 'Over vaders en zonen' uitgezonden. In het programma gaat Hugo Bor…
Maxwell (43 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.